08.05.2010.

Prvi izravni unutarstranački izbori za predsjednika Županijske organizacije SDP-a

Mihael Zmajlović novi predsjednik

Prvi izravni unutarstranački izbori za predsjednika Županijske organizacije SDP-a

U nedjelju, 9. svibnja, održani su prvi izravni unutarstranački izbori za predsjednika Županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije. Na 32 biračka mjesta raspoređena po općinama i gradovima županije, pravo glasa imalo je 2246 članova. Prema neslužbenim rezultatima Županijske izborne komisije, uz odaziv od 59,6%, za novog predsjednika izabran je Mihael Zmajlović iz Jastrebarskog, koji je osvojio 66,1%, dok je njegov protukandidat Zoran Ostović iz Velike Gorice osvojio 33,9% glasova.

Mihael Zmajlović je na čelu županijskog SDP-a zamijenio dosadašnju dugogodišnju predsjednicu Palmu Klun-Posavec, bivšu predsjednicu Skupštine Zagrebačke županije u dva mandata, koja je od 1998. godine uspješno vodila Županijsku organizaciju SDP-a.

D.B.

 
08.05.2010.

Subotnji program 6. Dana Samoborskih kremšnita u znaku samborske mladeži

Kremšnite jače od kiše

Subotnji program 6. Dana Samoborskih kremšnita u znaku samborske mladeži

Oblačno subotnje jutro nije spriječilo organizatore 6. Dana Samoborskih kremšnita da ostvare zacrtani program kojim su odlučili počastiti sve koji su se 8. svibnja našli na središnjem samoborskom trgu. Kao i prijašnjih godina i ovaj put je subotnji program bio namijenjen predstavljanju mladih glazbenih nada pa su se tako na pozornici predstavili učenici Glazbene škole Ferdo Livadić, a potom i dječji zborovi Smješak i Samoborček.

Jakov Mihaljević i Antun Magud predstavili su se kao duo saksofona, Davor Škiljan svirao je na harmonici, a trio Mirta Bujan, Kristijan Lovasić i Vanja Jambrek predstavili su se skladbama na gitari. Predstavljanje učenika Glazbene škole okončali su Lana Šaban na braču i Katarina Rošćak na harmonici.

Zborove Smješak i Samoborček pak niti ono malo kiše što se spustilo na Trg kralja Tomislava u vrijeme njihova nastupa nije spriječilo da prošire dobre vibracije onima koji su se okupili željni uživanja u nastupima mališana, ali i kremšnitama.

Dani Samoborskih kremšnita završavaju u nedjelju, 9. svibnja, glavnim programom manifestacije u kojem će glavne zvijezde biti Kraljevi ulice koji će na središnjem trgu nastupiti u poslijepodnevnim satima. Također, pripremljene su i brojne zanimacije s vrijednim nagradama za posjetitelje Dana kremšnita, a u nedjelju će biti uručena i priznanja najboljima u natječaju pisanja haiku pjesama na temu kremšnita.

K.S.

 
08.05.2010.

Tribina gradonačelnika na terenu došla i do Mjesnog odbora Vrbovec, Medsave i Savršćak

Problemi su šljunčarenje i ceste

Tribina gradonačelnika na terenu došla i do Mjesnog odbora Vrbovec, Medsave i Savršćak

Turneja gradske uprave po mjesnim odborima Grada Samobora nastavljena je u četvrtak, 6. svibnja, u MO Vrbovec, Medsave i Savršćak. Poznavatelji samoborskih prilika već znaju da se na području tog mjesnog odbora nalazi odlagalište otpada Trebež i nekoliko šljunčara i da su to problemi koji najviše muče stanovništvo, a tribina je pokazala da je najviše pitanja bilo vezano upravo uz te probleme.

Mještani su ukazivali na loše stanje prometnica, koje su uništene provozom kamiona natovarenih šljunkom te na problem nekontroliranog navažanja smeća u šoder grabe i njihova zatrpavanja, čime se dovode u opasnost izvori pitke vode. Gradonačelnik Beljak je rekao da su tri samoborske tvrtke koje se bave iskopom šljunka voljne urediti zaobilaznu cestu sve do Gradne i izlaza na autocestu, čime bi se kamionski prijevoz izmjestio iz naselja. U naseljima će, pak, biti uređene sve ceste koje su predviđene ovogodišnjim planom, rekao je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec. Problem kod šoderica je, inače, što se one dijelom nalaze, prema katastru, i u općini Brdovec pa Grad formalno nema nad njima nadležnost, a dodatni problem, istaknuo je gradonačelnik, su inspekcije i policija koje se nedovoljno angažiraju u rješavanju tog problema, a gradska uprava nad njima nema ingerenciju.

Gradonačelnik je rekao i da su zbog blizine odlagališta Trebež mještanima smanjene cijene odvoza otpada i uračunato samo njegovo deponiranje na zagrebački Jakuševac te da će se za sanaciju Trebeža pokušati dobiti sredstava iz europskih fondova. No, rekao je i kako su ispitivanja pokazala da je voda čista pa neki stručnjaci smatraju da je Trebež prirodno konzerviran i da bi sanacija samo mogla aktivirati podzemne vode i pokrenuti neželjene procese. Što se tiče pretovarne stanice, ona će biti uređena sljedeće godine.

Gradonačelnik je donio i dobre vijesti, a jedna od njih je da će u roku dvije godine biti dovršen nasip na samoborskoj strani Save, tako da će sva naselja biti zaštićena od poplava. Obećao je i da će se ponovno pokrenuti deratizacija područja protiv glodavaca, a pozitivnim je ocijenio prijedlog o uređenju ceste od Medsava prema Strmcu, koja bi rasteretila ostale prometnice. U nastavku tribine bilo je riječi o uređenju društvenih domova u Savršćaku i Medasvama i načinu korištenja istih.

Gradonačelnik je uvodno rekao i kakva je aktualna situacija u Gradu i što se sve planira učiniti, a izdvojio je gradnju novog autobusno–željezničkog kolodvora i skoru gradnju nove osnovne škole u Farkaševcu, koju će pohađati i djeca iz ovog mjesnog odbora kada bude dovršena.

Uz gradonačelnika su na tribini u društvenom domu u Vrbovcu bili i njegov zamjenik Željko Stanec, pročelnik Odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Mladen Ogrinc, koordinator za rad s mjesnim odborima Petar Grgečić, gradski vijećnik Zdenko Cesnik, a domaćin im je bio predsjednik MO Pavao Lastovčić.

M.Š.

Nova zagrebačka zaobilaznica

Na tribini je spomenut i projekt gradnje nove zagrebačke obilaznice, tj. autoceste kojom bi se zaobišlo zagrebačko područje, a čija bi trasa išla od Zaprešića preko Samobora i Svete Nedelje na Veliku Goricu. Bio bi to zatvoren sustav autoceste na kojem bi se naplaćivala cestarina. Na tribini je rečeno da je stigla požurnica glede definiranja trase. Prema projektu autocesta bi prolazila kraj Medsava, Savršćaka, Vrbovca i Domaslovca, a za sada je planiran i tunel kroz Svetonedeljski breg.

 
08.05.2010.

Delegacija Samobora boravila u Wirgesu

Želja za razvojem suradnje i u budućnosti

Delegacija Samobora boravila u Wirgesu

Delegacija Grada Samobora bila je u uzvratnom posjetu Gradu Wirgesu u povodu svečanosti predstavljanja monografije 35 godina partnerstva i prijateljstva gradova Samobora i Wirgesa.

Svečanost predstavljanja monografije održana je u nazočnosti gradskih i lokalnih čelnika Wirgesa te regionalnih čelnika pokrajine Rheinland-Pfalz. Gradonačelnik Wirgesa Renato Noll i povjerenik za međunarodnu suradnju Franz Josef Bruchof te svi ostali govornici pozdravili su tako dugu i prijateljsku suradnju dva grada i dva naroda, bez obzira na različitost pa čak i suprotnost društveno–političkih sustava u kojima su nastali. Prijateljstvo i partnerstvo grade ljudi i ono, ako je pravo, ne poznaje granice, što se bezbroj puta potvrdilo u kontaktima građana naša dva grada na različitim poljima djelatnosti, od kulture, sporta i vatrogastva, do humanitarne pomoći. Obostrano je istaknuta želja da se suradnja razvija i u budućnosti, za što su pretpostavke stvorene uspostavom suradnje učenika osnovnih škola Samobora i Wirgesa.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, koji je bio na čelu samoborske delegacije, zahvalio je domaćinima na srdačnom prijemu te uputio posebnu zahvalu počasnim gostima svečanosti i svim građanima Wirgesa i okolice koji su nesebično pomagali Samoboru i Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata.

Svečanosti je nazočila i delegacija grada prijatelja Wirgesa iz Montchanina (Francuska), a gradonačelnik Jean Yves Vernochet pozdravio je takvu suradnju i izrazio želju za bližom suradnjom sa Samoborom.

M.K.

 
08.05.2010.

Prvosibanjsko hodočašće na Svetu Geru

Došli uživati s obje strane granice

Prvosibanjsko hodočašće na Svetu Geru

Tradicionalno prvosvibanjsko hodočašće na Svetu Geru održano je i ove godine na Međunarodni praznik rada. U svetištu Svetog Ilije liturgijsko slavlje predvodio je biskupski vikar Mile Vranešić uz pomoć čuvara svetišta Milana Stipića, a izuzetno lijep, topao i sunčan dan privukao je na Svetu Geru mnoštvo hrvatskih i slovenskih hodočasnika, planinara i izletnika.

I.H.

 

Prvi izravni unutarstranački izbori za predsjednika Županijske organizacije SDP-a

Subotnji program 6. Dana Samoborskih kremšnita u znaku samborske mladeži

Tribina gradonačelnika na terenu došla i do Mjesnog odbora Vrbovec, Medsave i Savršćak

Delegacija Samobora boravila u Wirgesu

Prvosibanjsko hodočašće na Svetu Geru

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002