03.12.2010.

U Svetoj Nedelji predstavljen projekt selektivnog prikupljanja otpada

Posebne kante i vreće za papir i plastiku

U Svetoj Nedelji predstavljen projekt selektivnog prikupljanja otpada

Građani Svete Nedelje ovog će mjeseca uz redovne uplatnice dobiti obavijest i letke o početku selektivnog prikupljanja komunalnog otpada. Taj je projekt 2. prosinca u svetonedeljskoj Gradskoj vijećnici predstavila tvrtka Eko-flor plus, koncesionar za odvoz i prikupljanje komunalnog otpada na tom području. O detaljima projekta govorila je zamjenica direktora prodaje Irena Macan, koja je pojasnila da će građani dobiti plavu kantu za odlaganje papira i žute vreće za otpadnu plastiku. Prvi će te obavijesti i letke dobiti mještani Novaka, a potom i svi ostali stanovnici u Svetoj Nedelji i okolnim mjesnim odborima. Cilj je da građani tijekom mjeseca odvajaju papir u kantu i plastiku u vreću, a Eko-flor bi ih ispraznio i odvezao jednom mjesečno, točnije krajem mjeseca prema točno određenim terminima, koji su vezani uz uobičajeni raspored odvoza otpada na pojedinom području. U projekt se mogu uključiti i manje tvrtke, a u stambenim zgradama bit će postavljen po jedan kontejner za papir za sve stanare, a ukoliko se pokaže nedostatnim, postavit će se i dodatni, najavljeno je na pressici. Usluga je besplatna, što znači da građani neće morati izdvajati dodatna sredstva, a za sva pitanja Eko-flor otvorio je i besplatnu telefonsku liniju 0800 333 888.

Projekt je, naravno, podržao Grad Sveta Nedelja, a gradonačelnik Drago Prahin je rekao da koncesionar može iskoristiti selektirani otpad te na taj način održati cijenu usluge na sadašnjoj razini bez poskupljenja, navodeći i da je sadašnja cijena povoljnija od onih u susjednim gradovima. Uz to, vodi se briga i o zaštiti okoliša. Predsjednik Gradskog vijeća Fredy Burić predložio je da se razmisli i o stimulaciji građana za selektiranje otpada.

Na upit vijećnika i predstavnika mjesnih odbora Irena Macan rekla je kako očekuju u prvih šest mjeseci da se građani naviknu na ovu uslugu te će na kraju 2011. godine imati konkretnije podatke, ali iskustva iz 69 gradova i općina na kojima obavljaju ovu djelatnost pokazuju vrlo dobre rezultate. Stoga se isti trend očekuje i u Svetoj Nedelji, osobito što je čak 98,5% građana obuhvaćeno odvozom otpada, a to je visok postotak u odnosu na druge sredine, istaknula je Irena Macan i dodala da su započeli i program edukacije po školama i vrtićima.

Nakon što krene ova usluga, na postojećim zelenim otocima ostat će samo kontejneri za staklo. Ambalaža koja sadrži kemikalije i opasan otpad, kao i do sada, treba se deponirati na reciklažnom dvorištu, a uskoro će takvo biti otvoreno i u Gradu Svetoj Nedelji, najavljeno je na pressici.

M.Š.

 
03.12.2010.

Svečano potpisivanje ugovora sa stipendistima u gradskoj vijećnici Svete Nedelje

Stipendije ostale iste kao i prošle godine

Svečano potpisivanje ugovora sa stipendistima u gradskoj vijećnici Svete Nedelje

Gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin i njegov zamjenik Ivica Pavlić primili su 4. prosinca u gradskoj vijećnici svetonedeljske stipendiste i potpisali s njima ugovore. Ukupno je Grad Sveta Nedelja ove godine dodijelila 25 stipendija i to 20 na temelju socijalnih kriterija i uspjeha u školovanju te 5 na temelju uspješnosti u školovanju. Na raspisani natječaj stiglo je 59 zamolbi pa je povjerenstvo, prema utvrđenim kriterijima, napravilo konačnu listu.

Na početku svečanosti studente je pozdravio i čestitao im gradonačelnik Drago Prahin, rekavši da je iznos stipendija, unatoč recesiji, ostao isti kao i prošle godine, te kako se nada da će im ta potpora pripomoći u daljnjem radu i obrazovanju. Čestitkama su se pridružili zamjenik Pavlić i viša savjetnica za pravne poslove Mirela Grgić. Svetonedeljski stipendisti tako će u razdoblju od 12 mjeseci, od 1. studenoga ove pa do 31. listopada sljedeće godine, mjesečno primati 800 kuna.

Nakon potpisivanja ugovora, stipendisti su uz neformalni razgovor nastavili druženje s gradonačelnikom i zamjenikom otkrivši kako će stipendija dobro doći za nabavu knjiga i skripti. Na kraju su dobili i prigodne darove Grada Svete Nedelje i svetonedeljske Turističke zajednice.

M.Š.

 

U Svetoj Nedelji predstavljen projekt selektivnog prikupljanja otpada

Svečano potpisivanje ugovora sa stipendistima u gradskoj vijećnici Svete Nedelje

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002