08.02.2010.

Seminar o poreznim novostima u Poduzetničkom centru

Sve o poreznim novostima

Seminar o poreznim novostima u Poduzetničkom centru

U organizaciji Poduzetničkog centra Samobor i Udruženja obrtnika 9. veljače organiziran je seminar o godišnjoj prijavi poreza za 2009. i poreznim novostima u 2010. godini. O tim temama govorila je voditeljica ispostave Porezne uprave u Samoboru mr.dipl.oec. Mirjana Mahović Komljenović. Na seminaru se okupio velik broj polaznika, njih više od stotinu, a pozdravio ih je na početku i zaželio im dobrodošlicu zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, uz kojeg je bio i pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić. Uz pojašnjenja i konkretne primjere nazočni su mogli saznati sve novosti koje se odnose na prijavu poreza te koje će biti aktualne u 2010. godini.

M.Š.

 
08.02.2010.

Održan 3. prosvjetarski fašnički bal

I prosvjetari su si deli maske

Održan 3. prosvjetarski fašnički bal

Hrvatsko učiteljsko društvo ponovno je organiziralo prosvjetarski fašnički bal. Njegovo treće izdanje održano je 6. veljače u Hotelu Lavica. Iz fašnika u fašnik sve popularniji bal okupio je maskirane prosvjetare svih samoborskih odgojno-obrazovnih ustanova. Sve je prošlo uz izvrsno raspoloženje, odličnu glazbu i brojne originalne i kreativne maske, što se može vidjeti i na fotografiji na kojoj su "vesele tete vrtićke", jedna od najboljih skupnih maski na balu.

S.S.

 
08.02.2010.

Predavanje o laserima u astronomiji

Nove mogućnosti istraživanja

Predavanje o laserima u astronomiji

U samoborskoj Gradskoj knjižnici nastavljen je ciklus predavanja Nemirna zemlja u organizaciji Društva inženjera i tehničara Grada Samobora. Tema novog predavanja bila je Primjena lasera u astronomskim istraživanjima, a posjetiteljima je o tome govorio prof.dr.sc. Goran Pichler iz Instituta za fiziku u Zagrebu. Uvodno je govorio o povijesnom razvoju, tj. o znanstvenicima i dostignućima koja su dovela do primjene lasera, od Maxa Plancka i Alberta Einsteina pa do Theodorea Maimana koji je 1960. godine napravio prvi laser. S vremenom se ta industrija sve više razvijala, a primjena postala svakodnevna, od istraživačkih laboratorija, vojne industrije i medicine, do čitača DVD i CD playera te blagajničkih pultova u supermarketima. Ime laser je akronim koji znači Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation).

Laser se koristi i u svemirskim istraživanjima, a dr. Pichler naveo je da su najnoviji femtosekundarni laseri doveli do novih mogućnosti. Naime, poboljšana rezolucija omogućava otkrivanje dosad neokrivenih nerazlučivih pratioca sjajnih zvijezda, kao što su smeđi patuljci, a bitna je zbog velike preciznosti.

M.Š.

 
08.02.2010.

Školovana nova generacija vatrogasaca

U 2010. - specijalističko školovanje

Školovana nova generacija vatrogasaca

Vatrogasna zajednica grada Samobora brine o osposobljavanju članova vatrogasnih društva. U prosincu 2009. godine školovanje i osposobljavanje za vatrogasca uspješno je završilo 26 članova. Program stručnog osposobljavanja nastavljen je u 2010. godini pa je tako viša vatrogasna zvanja vatrogasac I. klase i dočasnik I. klase zavšilo 35 članova DVD-a Samobor, Rude, Bregana, Galgovo, Bobovica, Klokočevec, Otok i Pavučnjak.

Svečana predaja diploma je bila 4. veljače u Vatrogasnom domu Samobor. Uručio ih je predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Jurica Domin, a vatrogascima je čestitao zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Vladimir Domin.

U 2010. godini planira se specijalističko školovanje za rukovanje dišnim spravama te osposobljavanje za strojara i školovanje za vatrogasnog časnika.

Antun Bogolin

Foto: Robert Bogolin

 
08.02.2010.

Skupština vatrogasaca Chromosa - jedinog vatrogasnog društva u gospodarstvu

Opasnost vreba na svakom koraku

Skupština vatrogasaca Chromosa - jedinog vatrogasnog društva u  gospodarstvu

U tvrtki Chromos d.d. Samobor već 58 godina uspješno djeluje dobrovoljno vatrogasno društvo. O svom radu u protekloj godini izvijestili su na redovnoj skupštini održanoj 5. veljače.

Skupštinu je otvorio i vodio predsjednik Marko Markuš.

Skupštini su, uz članove, nazočili i vlasnik tvrtke Mato Palić, tajnik Vatrogasne zajednice grada Samobora Boris Bogolin, zapovjednik JVP Grada Samobora Mladen Žitković, predstavnici DVD-a Samobor, Rude, Vrbovec i Klokočevac.

Tajnik Stjepan Bošković je u izvještaju iznio podatak da društvo broji 47 članova, a osnovni zadatak im je preventiva u pogonima i svim prostorima djelovanja tvrtke, kao i briga za održavanje okoliša i otvorenog prostora, ispravnost hidrantske mreže te ostalih uređaja opreme. Djelatnici tvrtke upoznati su i obučeni za rukovanje vatrogasnim aparatima. Navedene aktivnosti su utjecale da u 2009. godini nije bilo požara.

Dan vatrogastva i zaštitnika sv. Florijana obilježen je sudjelovanjem na misi i svečanosti u kapeli sv. Mihalja u Samoboru. Za članove društva je organiziran izlet u Liku, u Smiljan, rodno mjesto Nikole Tesle i Ličko Lešće, uzgajalište pastrva i rakova, te izvor Donje Gacke.

Mato Palić izrazio je zadovoljstvo radom članova DVD-a Chromos, istaknuvši da je preventiva najvažnija u tvornici u kojoj je "na svakom koraku" potencijalni izvor požara.

Tajnik Vatrogasne zajednice grada Samobora Boris Bogolin uručio je Josipu Lastovčiću zlatnu medalju, a vatrogasne spomenice za 40 godina u vatrogastvu Zlatku Vrbančiću, za 30 godina Stjepanu Boškoviću, Slavku Bišćanu i Vladimiru Vlahoviću, te za 10 godina desetorici članova.

Antun Bogolin

 
08.02.2010.

Održana izvještajna skupština DVD-a Otok

Još jedna uspješna godina

Održana izvještajna skupština DVD-a Otok

U subotu, 30. siječnja, održana je izvještajna skupština DVD-a Otok. Skupštini su prisustvovali brojni prijatelji iz dvadesetak vatrogasnih društava, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, tajnik VZG Samobor Boris Bogolin, zapovjednik JVP Grada Samobora Mladen Žitković, predsjednik MO Otok Mataušić, predstavnik NK Otok, predstavnice udruge Dobro srce te brojna djeca, mladež i članovi.

Predsjednik Marijan Telišman izvijestio je da je u godini obilježbe 80. obljetnice djelovanja bilo niz akcija i aktivnosti. Uz velik trud svih članova i mještana uspješno je organizirana i svečanost u povodu velike obljetnice.

Operativni rad također nije zanemaren. Aktivno se sudjelovalo u gašenju šest požara, na pokaznim vježbama, te vrlo uspješno na natjecanjima diljem Hrvatske. Najuspješnijim se bilježi nastup na noćnom vatrogasnom kupu i osvojeno 1. mjesto u Novom Vinodolskom. Uspješno su nastupale i djevojčice u kategoriji 6-12 godina na gradskom i županijskom natjecanju.

Posebno je vođena briga o preventivi pa je ispitana ispravnost hidrantske mreže u selu, a pregledani su i gospodarski objekti. Uz pomoć VZG Samobor nabavljena je vatrogasna oprema.

U 2010. godini planira se daljnje školovanje za vatrogasna zvanja, uvježbavanje operativne pripremljenosti za intervencije i sudjelovanje na vatrogasnim natjecanjima, uključivanje djece i mladeži te nabava nedostajuće opreme. Planira se i preventivom spriječiti požare u selu te zajedničkim radom s mjesnim odborom urediti neuređeni prostor društveno-vatrogasnog doma.

Antun Bogolin

 
08.02.2010.

Sveta Nedelja odlučila povećati subvencije za učenički i studentski prijevoz

Od sada pola-pola

Sveta Nedelja odlučila povećati subvencije za učenički i studentski prijevoz

Grad Sveta Nedelja reagirao je na Samoborčekovo i Autoturistovo smanjenje popusta na sve mjesečne pokazne karte s 40 na 20% i od 1. veljače odlučio povećati svoju ovogodišnju subvenciju đačkih i studentskih pokaza s prvotnih 30 na 50%.

Podsjetimo da je Zagrebačka županija s novom godinom u cijelosti prestala subvencionirati srednjoškolske pokaze s 50%, osim za one srednjoškolce čiji roditelji ili srkbnici primaju dječji doplatak, za koje je taj prijevoz i dalje besplatan. Uz županijskih 50% i gradskih 50%, taj je prijevoz, dakle, do 31. prosinca prošle godine bio u cijelosti besplatan za sve srednjoškolce. Od 1. siječnja ove godine Grad svoju subvenciju nije ukinuo, ali ju je zbog nedostatka sredstava u proračunu smanjio.

– Mi smo predvidjeli 30% subvencije i kad smo računali kakve bi trebale biti cijene karata od 1. veljače ispalo je da bi ljudi morali dati još 200-300 kuna uz tu našu subvenciju. Međutim, nakon pregovora i dogovora izračunali smo da ćemo dodati još 20% subvencije, tako da đački i studentski pokazi budu nešto ispod 200 kuna, a da mi pokrijemo ostatak. Znači, dobili smo na zonsku cijenu karte 20% rabata i još mi dodamo 50%, a ostatak do pune cijene plaćaju studenti i roditelji – pojasnio je gradonačelnik Prahin u eteru Svetonedeljskog radija i dodao da "snažnija" subvencija stupa na snagu nakon potpisa ugovora.

Ipak, vezano uz subvencije na snazi ostaje novina u odnosu na prošlu godinu kroz odluku da će sada subvencija za pokaznu markicu vrijediti isključivo za prijevoz od mjesta stanovanja do mjesta školovanja. Ostali javni prijevoz na različite slobodne i dodatne aktivnosti, primjerice u Samoboru ili Zagrebu, ovisno o tome gdje je mjesto školovanja, učenici i studenti s područja Grada Svete Nedelje, odnosno njihovi roditelji, morat će plaćati u punom iznosu, jer im subvencionirani pokaz za te relacije neće vrijediti.

Što se pak tiče sufinanciranja prijevoza umirovljenika, tu je stanje nešto složenije.

- Umirovljenici su imali besplatnu kartu od 67 godina na više i pravo na povoljniju godišnju kartu do 67 godina, a sve temeljem koncesijskog ugovora sa županijom koji je potpisan 2000. godine i koji je vrijedio do 26. siječnja 2010. godine. Sada, završetkom tog koncesijskog ugovora, Samoborček i Autoturist su dobili državne dopusnice za linije između Samobora i Zagreba kao međužupanijske linije. Tako su sve povlaštene umirovljeničke karte "nestale" i događa se da je sada mjesečna karta za umirovljenike 300-tinjak kuna, a do sada je bila 500 kuna za čitavu godinu. Naravno, sve se prebacuje na Grad, što nije pošteno, jer nismo mi "izmislili" te karte, nego koncesionari – kaže Prahin.

Intenzivni razgovori s prijevoznicima traju i dalje pa bi do kraja veljače trebala biti stavljena "točka na i" ovoga problema, odnosno potpisan svojevrsni ugovor između Samoborčeka i Autoturista i Grada Svete Nedelje, kojim bi do kraja bilo razjašnjeno korištenje prijevozničkih povlastica, odnosno davanje gradskih subvencija za đake, studente i umirovljenike.

www.radiosvn.com

 

Seminar o poreznim novostima u Poduzetničkom centru

Održan 3. prosvjetarski fašnički bal

Predavanje o laserima u astronomiji

Školovana nova generacija vatrogasaca

Skupština vatrogasaca Chromosa - jedinog vatrogasnog društva u gospodarstvu

Održana izvještajna skupština DVD-a Otok

Sveta Nedelja odlučila povećati subvencije za učenički i studentski prijevoz

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002