29.01.2010.

Ravnateljica Crvenog križa Samobor Barbara Kos

Darivatelji krvi su bogatstvo društva

Ravnateljica Crvenog križa Samobor Barbara Kos

Potpisivanje Povelje o prijateljstvu između gradova Samobora i Parabiaga dodatno je učvrstilo i dugogodišnje prijateljstvo između organizacija dobrovoljnih darivatelja krvi dva grada (AVIS i Crveni križ). O suradnji je puno rečeno na samoj svečanosti, a ravnateljica samoborske organizacije Crvenog križa Barbara Kos govori nam pobliže o samim darivateljima i radu društva.

- Važno je istaknuti kako su dobrovoljni darivatelji krvi bogatstvo svakoga grada, svake zemlje, jer daruju djelić sebe za nekog drugog, nekog nepoznatog, za spas nečijeg života. Zato smo ponosni na sve naše darivatelje krvi; kako one koji su krv dali prvi put, tako i na one koji su je dali sto i više puta. Mi ih okupimo jednom godišnje, 25. listopada, u povodu Hrvatskog dana darivatelja krvi, stisnemo im ruku, zahvalimo im i poželimo da nas još dugo prate u svom humanom djelovanju. Dan darivatelja krvi u ovom mjesecu obilježili smo akcijom darivanja koja se održala u novoj Sportskoj dvorani Samobor. U prvoj ovogodišnjoj akciji odazvalo se 53 darivatelja, a krv ih je dalo 51. Akcija je organizirana i u Plivi, gdje je došlo 25 darivatelja, a krv ih je dalo 23. Redovite akcije darivanja krvi održavaju se u pravilu prvog utorka u mjesecu od 10,30 do 16 sati u novoj sportskoj dvorani – kaže ravnateljica Barbara Kos i dodaje:

- U Samoboru želimo da se u akcije darivanja krvi što više uključe mladi, jer su oni pokretači i idejni nositelji svih programa. Jer, kada na dobrovoljno darivanje krvi dođe samo jedan novi darivatelj, a dovede i svog prijatelja, tako se malo po malo okupi dovoljan broj onih koji ostaju vjerni Crvenom križu. Oni prenose tu humanost i zalog su budućnosti Crvenog križa. Tu suradnju želimo još poboljšati. Rad s dobrovoljnim darivateljima krvi sada uspješno vodi Ivan Matijaščić.

Barbara Kos ističe kako je plod suradnje dobrovoljnih darivatelja krvi Samobora i Parabiaga upravo potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji. Za međunarodnu suradnju samoborskog Crvenog križa s talijanskim AVIS-om, koja traje od 1967. godine, kaže da svakako mora spomenuti zasluge pokojnog Čede Bastijančića te Marijana Sabolića i Hinka Šoića. Što se pak tiče tradicije Crvenog križa u Samoboru Barbara Kos napominje:

- U Samoboru postoji zaista dugogodišnja tradicija djelovanja Crvenog križa. Za nju su ponajviše zaslužni naši građani, koji se u velikom broju odazivaju na sve pozive. Sve je započelo davne 1953. godine, na poticaj dr. Adalberta Georgijevića te kasnije dr. Milana Pecića, dr. Sonje Fresl, prim. Slavka Lovasića, sadašnjeg člana skupštine Hrvatskog Crvenog križa, dr. Slavka Šeka, Marka Katušića, Kaje Matulić, Đurđe Gaberc, Ljupčeta Rizmanovskog, Josipa Kumeričkog, Franje Horvata i dr. Ivice Cvetkovića, sadašnjeg predsjednika samoborskog društva. Posebnu zahvalnost želim uputiti i Bernardici Mađarević, bivšoj tajnici, koja je na početku Domovinskog rata, zajedno s djelatnicima, otvorila Mikrodom i tako doprinijela razvoju djelatnosti koju i danas obavljamo. Naše djelatnosti su pomoć i njega u kući, distribucija obroka starim, bolesnim i nemoćnim osobama, ne samo u Samoboru, nego i u Svetoj Nedelji i Stupniku. U Mikrodomu su najprije boravili prognanici i izbjeglice, a danas u njega smještamo naše socijalno ugrožene bakice i dedeke. Sada osamnaestorici korisnika Mikrodoma pružamo 24-satnu skrb i njegu, a za još 40 korisnika distribuiramo obrok po rješenju Centra za socijalnu skrb.

- Koji su još zadaci Crvenog križa u ovoj godini?

- Tijekom godine vrlo dobra suradnja postoji s Udrugom invalida te Udrugom umirovljenika na području Samobora i Svete Nedjelje. U ovoj i idućoj godini moramo još više poboljšati rad s mladima u osnovnim i srednjim školama. Sada imamo odličnu suradnju sa svim školama pa ovom prigodom posebno zahvaljujem voditeljicama podmlatka – Marici Marijanović, Vesni Šoić, Janji Markovinović, Nevenki Beljak i Maji Milek iz OŠ Samobor, koja je za božićne blagdane organizirala akciju prikupljanja hrane i odjeće u školi Samobor, te svim našim volonterkama, kao i Ivi Franceković, voditeljici kluba mladih. Mlade želimo osposobiti za sudjelovanje na školskim i županijskim natjecanjima iz prve pomoći.

Za kraj su nam ostale akcije koje organizira Crveni križ, kao i redovne aktivnosti. Jedna od najpoznatijih akcija je svakako ona u listopadu, Solidarnost na djelu, a prema potrebi organiziraju se i izvanredne akcije, kao što su to sada bile akcije za poplavljene krajeve Like i pomoć za stanovništvo potresom uništenog Haitija. Od prošle godine samoborski Crveni križ provodi i djelatnost prve pomoći za vozače motornih vozila, a već godinama organizira ljetovanje djece i odraslih u kampu u Selcu. Svakodnevno pruža pomoć socijalno ugroženim osobama dajući im rabljenu odjeću i obuću, pruža pomoć ustupanjem bolesničkih kreveta, kojih je svih 20 na terenu u ovom trenutku, te ustupanjem invalidskih kolica i davanjem pelena za stare i nemoćne. Pomoć se pruža i distribucijom prehrambenih artikala, kada je tijekom Božića i Nove godine samoborski Crveni križ podijelio 325 paketa pomoći, od kojih je 25 stiglo iz Hrvatskog Crvenog križa, a preostali su popunjeni zahvaljujući donacijama građana, bilo u akciji Solidarnost na djelu, bilo kroz akciju košara solidarnosti postavljenih u trgovačkim centrima Mercator, Konzum i Kaufland.

Samoborski Crveni križ, na čelu s ravnateljicom Barbarom Kos, zahvaljuje svim donatorima koji pružaju nesebičnu pomoć, gospođama koje svakodnevno počaste kolačima štićenike Mikrodoma, a osobito obiteljima Zemljič, Filipec i Žganjer na učestaloj pomoći.

Mato Šipuš

 
29.01.2010.

Nakon odlaska Marijana Marunice izabran novi direktor Komunalca

Boris Kušt ponovno na čelu Komunalca

Nakon odlaska Marijana Marunice izabran novi direktor Komunalca

Nakon provedenog javnog natječaja predsjednik Skupštine Trgovačkog društva Komunalac d.o.o., gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, donio je odluku da se za novog direktora tvrtke imenuje dipl.iur. Boris Kušt. On je već obnašao dužnost direktora Komunalca od 1996. do 2004. godine, a prije ovog imenovanja bio je savjetnik doskorašnjeg direktora Marijana Marunice.

M.Š.

 
29.01.2010.

Završavaju pripreme za Svetonedeljski fašnik koji će biti održan u subotu, 13. veljače

Bojan i Baruni za mlado i staro

Završavaju pripreme za Svetonedeljski fašnik koji će biti održan u subotu, 13. veljače

Svetonedeljski fašnik u svom 14. izdanju neće odstupati od provjerene formule koja jamči dobru zabavu na Trgu Ante Starčevića. Organizatori i pokrovitelji iz Turističke zajednice Svete Nedelje i Grada Sveta Nedelja pripremili su za subotu, 13. veljače, bogat program na Trgu Ante Starčevića.

I ove godine prijepodne će biti namijenjeno mlađim posjetiteljima, za koje od 10 sati počinje Dječji fašnik. Uz maštovite fašničke povorke i nastupe maskiranih grupa (do zaključenja broja bili su najavljeni Dječji vrtić Slavuj, Osnovna škola Sveta Nedelja, Svetonedeljske mažoretkinje, Plesni klub Balans, Break Dance Show, Fitness centar Four D) te Dječje zborove Strmečki mališani i Samoborček, najveća atrakcija prvog dijela programa bit će gostovanje aktualnog pobjednika showa RTL televizije Hrvatska traži zvjezdu, Bojana Jambrošića. Voditelj jutarnjeg programa bit će Kristijan Ugrina – Kiki, a za maskirane grupe pripremljene su besplatne krafne i sokovi.

Odrasli će na svoje doći u programu kojem je početak na središnjem svetonedeljskom trgu, predviđen od 15 sati. Uz gromovito označavanje početka programa Kuburaškog društva Gormovnik, pozornicu će preuzeti pomno osmišljene fašničke povorke mjesnih odbora. Kroz centar će prodefilirati, prema sadašnjem popisu, MO Bestovje, MO Brezje, MO Jagnjić Dol, MO Mala Gorica, MO Novaki i MO Strmec, koji će potom preseliti i na središnju pozornicu, a pridružit će im se i MO Rakitje.

Odrasli će moći uživati i u nastupu trbušnih plesačica Fitness centra Four D i Plesnog kluba Scheherezade, a glazbene zvijezde popodnevnog dijela programa bit će Baruni.

Za sve posjetitelje osigurano je besplatno kuhano vino, grah i domaći žganci, oni najmaštovitiji ući će u izbor za najbolje pojedinačne maske iz publike, a čitav program odvijat će se pod voditeljskom paskom Darka Janeša i Majka.

K.S.

 
29.01.2010.

DVD Klokočevec sumirao prošlu godinu i uručio priznanja prijateljima društva

Preventiva i kombi vozilo

DVD Klokočevec sumirao prošlu godinu i uručio priznanja prijateljima društva

U Društvenom domu Klokočevec 23. siječnja je održana izvještajna skupština DVD-a Klokočevec. Uz članove društva skupštini su bili nazočni predstavnici DVD–a VZG Samobor, Rude, Bregana, Otok, Bobovica, Cerje, Pavučnjak, Veliki Lipovec i Molvice, a po prvi puta bili su nazočni i predstavnici DVD-a Kraljevec na Sutli i Vrapče Jug, predsjednik Mjesnog odbora Klokočevec i predstavnik NK Klokočevec te gradonačelnik Krešo Beljak, pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Grada Željko Radovanić i tajnik VZG Samobor Boris Bogolin.

Tajnik Dragutin Bošnjak je u izvješću za 2009. godinu iznio kako je najviše pozornosti posvećeno preventivi u selu, radu s operativno-natjecateljskim odjeljenjem, sudjelovanju na međudruštvenim natjecanjima i prigodnim svečanostima drugih DVD-a. Najviše aktivnosti i vremena je utrošeno u prikupljanju sredstava za nabavu polovnog kombi vozila. U planu rada za 2010. godinu je planirano uključivanje djece i mladeži, školovanje za vatrogasna zvanja, preventivno djelovanje te izvođenju pokazne vježbe s gostima drugih DVD-a.

Predsjednik Stjepan Celižić zahvalio je glavnim donatorima sredstava za kombi vozilo - VZG-u Samobor, Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji te ostalim donatorima. Zapovjednik Silvio Kumerički je zahvalio VZG Samobor za nabavu stare i uništene vatrogasne opreme potrebne za opremanje kombi vozila i rada natjecateljskog odjeljenja.

Tajnik VZG Samobor Boris Bogolin je uručio diplome i oznake zvanja vatrogasac trojici članova DVD-a, koje su stekli školovanjem u prosincu 2009. godine. Predsjednik Stjepan Celižić je uručio i zahvalnice za pomoć za nabavu kombi vozila osobama koje su pomogle rad DVD-a u proteklom razdoblju.

Antun Bogolin

FOTO: Vodstvo skupštine

 

Ravnateljica Crvenog križa Samobor Barbara Kos

Nakon odlaska Marijana Marunice izabran novi direktor Komunalca

Završavaju pripreme za Svetonedeljski fašnik koji će biti održan u subotu, 13. veljače

DVD Klokočevec sumirao prošlu godinu i uručio priznanja prijateljima društva

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002