28.02.2010.

Burna sjednica županijskih vijećnika prošla u raspravama o prijevozu učenika, dopunama Prostornog plana i političkoj trgovini

Najviše za učenički prijevoz i dalje premalo?

Burna sjednica županijskih vijećnika prošla u raspravama o prijevozu učenika, dopunama Prostornog plana i političkoj trgovini

Buran je bio početak prve ovogodišnje sjednice županijskih vijećnika, održane koncem veljače. Već kod prihvaćanja dnevnoga reda od 16 točaka, Klub vijećnika SDP-a tražio je skidanje triju točaka s dnevnoga reda, trećih izmjena i dopuna županijskog prostornog plana tražeći da se i jedinice lokalne samouprave prethodno izjasne o šumi mahom bespravno izgrađenih telekomunikacijskih antena na naseljenim područjima po cijeloj županiji, potom i prijedloga mreže osnovnih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija, jer smatraju da bi i o tome svoju riječ trebale reći općine i gradovi pri čemu je kao primjer navedena i škola u Rakovom Potoku, koja je teritorijalno u Gradu Samoboru, a pripojena je svetonedeljskoj osnovnoj školi. Na posljetku, tražio se i poček za odlučivanje o smjeni jednog člana Upravnog vijeća ivanićkog Naftalana što SDP-ovci vide kao političku trgovinu vladajuće koalicije u uhljebljenju svojih ljudi u razne odbore i vijeća. Te grube riječi Palme Klun-Posavec naišle su na oštru reakciju predsjednika Skupštine Damira Mikuljana, koji ju je najprije opomenuo zbog terminologije, a budući da govornica nije posustajala, na kraju joj je i oduzeo riječ.

Uglavnom, opstanak ovih točaka dnevnog reda opravdali su župan Stjepan Kožić i dožupani Damir Tomljenović i Rudolf Vujević navodeći za antene (Tomljenović) da su s tim upoznate i jedinice lokalne samouprave i da je ovaj prostorni plan dobar kompromis između težnji za modernizacijom i očuvanjem prostora. Kasnije su prema uputama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prihvaćene treće izmjene i dopune Prostornog plana Zagrebačke županije. Ovim izmjenama osigurat će se nužni preduvjeti za izgradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture, tj. samostojećih antenskih stupova.

Za mrežu škola je rečeno (Vujević) da o tome ionako odlučuje Vlada, a da je Županija spremna i na češće rasprave o tome u cilju poboljšanja i pojeftinjena sustava, napomenuvši da će šira obrazloženja dati pod tom točkom. Riječ je o 30-ak osnovnoškolskih ustanova, među kojima je i svetonedeljska škola, koje su pod ingerencijom Županije.

- Ovo je županijsko vodstvo tolerantno, odgovorno i transparentno u svome radu - rekao je župan Kožić komentirajući istup opozicije o bolnici Naftalan i ustvrdivši da u dvije godine nije smijenjen ni jedan ravnatelj postavljen za prethodne koalicije, a smjene u upravnom vijeću, naglasio je, rezultat su težnje za poboljšanjem funkcioniranja županijskih ustanova.

Najviše rasprave na ovoj višesatnoj sjednici u njezina prva tri sata, bilo je oko, ponovno SDP-ova prijedloga, jednog od nekoliko uvrštenih u ovaj dnevni red, o promjeni odluke o subvencioniranju srednjoškolskih pokaza. Njihov vijećnički klub je, naime, predložio da se nakon izmjene odluke i ukidanja subvencioniranja za sve srednjoškolce što je do polovice prošle godine pratila i država, a potom samo Županija, sadašnje subvencioniranje ipak proširi i na još neke socijalne kategorije, a ne samo na one koje primaju dječji doplatak. Sukladno tomu predloženo je dizanje cenzusa za subvencioniranje s 1650 kuna na 1800 kuna i pokriće 70 posto cijene prijevoza za sve te kategorije da bi se povećao broj korisnika te subvencije. To bi, izračunali su SDP-ovci, županijski proračun opeteretilo s dodatnih 6 milijuna kuna.

- S ovakvom računicom potrošili bismo više no što imamo - reagirao je župan Stjepan Kožić napomenuvši da u postojećim gospodarskim prilikama nema mjesta za promjenu ove odluke koju je ocijenio maksimalno socijalno osjetljivom jer štiti najugroženije.

U aktualnom satu, po pitanju prijevoza i subvencije „raspalila“ je i vijećnica iz Svete Nedelje, Željka Šabarić priupitavši župana kakvi su prvi pokazatelji o broju korisnika sadašnje subvencije te koliko se za to izdvaja.

- Županija sada subvencionira prijevoz 2452 učenika i na mjesečnoj razini za to troši 1,2 milijuna kuna. Na godišnjoj razini to je 12 milijuna kuna - rekao je Kožić ustvrdivši da je to najveći iznos koji jedna hrvatska županija danas plaća za učenički prijevoz! Lani je za te prijevozničke subvencije za sve srednjoškolce otišlo ukupno 18 milijuna kuna jer je pomagala i država.

- S promjenom kakva se traži ne bi nam trebalo još „samo“ 6 milijuna već ukupno oko 25 milijuna kuna – izračunao je župan. Uz ovu kategoriju s dječjim doplatkom, Županija pomaže i prijevoz učenika djece hrvatskih branitelja te prijevoz onima čiji su roditelji u krizi i recesiji ostali bez posla, napomenuli su drugi županijski čelnici.

www.radiosvn.com

Ambulanta u Rakitju od svibnja

Pitanje Damira Halužana odnosilo se na početak rada nove ambulante u Rakitju. Dožupan Rudolf Vujević je rekao da je objekt u većem dijelu uređen sredstvima županijskog doma zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i Grada Svete Nedelje. S Domom zdravlja smo razgovorali o uspostavljanju nekoliko liječničkih timova u toj ambulanti, ginekologije, pedijatrije, stomatologije i obiteljske medicine istaknuo je Vujević napomenuvši da je u tijeku postupak izdavanja koncesija za otvaranje tih ordinacija što bi trebalo biti okončano do 30. lipnja ove godine. Kada će koja ordinacija točno proraditi ovisi o zainteresiranosti liječnika koji su na hrvatskom tržištu deficitarno zanimanje. Inače, Zavod za javno zdravstvo u prostor ove ambulante uselio je 1. siječnja ove godine. Grad Svete Nedelja u međuvremenu je proveo natječaj za ljekarničku djelatnost na koji su pristigle tri ponude, a najpovoljnija je bila ponuda Farmacije rekao je dožupan Vujević. Uz suglasnost resornog ministarstva ljekarna u Rakitju trebala bi proraditi do 1. svibnja.

 
28.02.2010.

U voćnjaku franjevačkog samostana održana demonstracija rezidbe voćaka

Rezidba uspjela!

U voćnjaku franjevačkog samostana održana demonstracija rezidbe voćaka

U voćnjaku samoborskog franjevačkog samostana, u organizaciji PZ Sjetva i Grada Samobora, 27. je veljače održana demonstracija rezidbe voćaka. Demonstrator je bio dipl.inž. Franjo Meštrović, ugledni savjetodavni stručnjak. Pedesetak prisutnih je, uz praktičnu primjenu na mladom trogodišnjem voćnjaku i starom travnjačkom voćnjaku, moglo čuti i odgovore na brojna pitanja.

Iz PZ Sjetve se najavljuje uskoro pokretanje Poljoprivredne radio emisije.

S.S.

 
28.02.2010.

Predstavljeni novi potencijalni projekti Zagrebačke županije i regije Posavje

I Samobor surađuje sa Slovencima

Predstavljeni novi potencijalni projekti Zagrebačke županije i regije Posavje

Zagrebačka županija nastavlja svoju osmogodišnju suradnju s regijom Posavje u Republici Sloveniji. Tako su se u ponedjeljak, 22. veljače, u dvorcu Lužnica pored Zaprešića, susreli župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i njegovi slovenski kolege, župan Općine Brežice Ivan Molan, župan Općine Krško Franc Bogovič te župan Općine Kostanjevica Mojmir Pustoslemšek.

Sastanak je održan na inicijativu župana Kožića, a s ciljem uspostave daljnje suradnje na prekograničnim projektima. Sastanku su, uz zamjenika župana Rudolfa Vujevića te potpredsjednike Skupštine Zagrebačke županije Marije Ledinski Anić i Josipa Sesana, nazočili i predstavnici Zaprešića, Samobora te općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica i Žumberak.

Župan Kožić podsjetio je na dosadašnju iznimno kvalitetnu suradnju između ove dvije regije, koja je rezultirala čitavim nizom odrađenih projekata, među kojima su i četiri turistička pogranična susreta, uspostavljanje turističkog clustera u zajedničkoj turističkoj zoni "Po Sutli i Žumberku", revitalizacija rudnika Senovo kao potencijalne turističke destinacije, kao i projekt "Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba", koji je u trenutno u tijeku.

Predstavnici Zagrebačke županije i regije Posavje predstavili su čitav niz potencijalnih projekata za prekograničnu suradnju podijeljenih u četiri segmenta: gospodarstvo, poljoprivreda i turizam; komunalna infrastruktura i promet; obnovljivi izvori energije te razvoj civilnog društva i kulturna suradnja. Razvijanje posebne Eko ceste na kojoj će se umrežiti ekološki proizvođači s pograničnog područja; splavarenje na Savi odnosno Flosari i flojsanje; kreiranje In vinum turistica – tj. obnova i revitalizacija imanja Resovo za vinski muzej i kušaonu, samo su neki od projekta o kojima se govorilo u Lužnici.

Na sastanku je zaključeno kako će radne skupine, kojima će upravljati koordinacijski odbor i kolegij župana, danas predstavljene ideje pokušati čim prije realizirati u konkretne projekte.

M.B.

 
28.02.2010.

Izabrano novo čelništvo HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje

I dalje Prosoli

Izabrano novo čelništvo HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje

Dosadašnji predsjednik HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje ostat će na čelu ove udruge i u novom mandatu, nakon što su tako glasovanjem odlučili članovi udruge na svojoj redovnoj godišnjoj, a ujedno i izbornoj skupštini. Njemu je, između ukupno 11 kandidata za Predsjedništvo, pripalo najviše glasova, a uz njega će u glavnom tijelu ove udruge još biti Marijan Habljak, Miljenko Komes, Damir Pavlić, Branko Pavlović, Marijan Telišman i Željko Vukić. U novi Nadzorni odbor izabrani su Josip Jakopač, Dominik Osrečki i Mihael Žura.

Godišnja skupština, održana u petak, 12. veljače, u prostorijama Poduzetničkog centra u Bregani bila je prigoda i za osvrt na učinjeno u prošloj godini. Velimir Prosoli tako je, između ostalog, istaknuo da HVIDR-a napisala niz preporuka za trajno i privremeno rješenje stambene problematike te građevinske i komunalne infrastrukture, kao i da se članstvo uredno izvještavalo o njihovim pravima sukladno zakonima o naknadi za udžbenike, stipendijama za djecu, dopunskom zdravstvenom osiguranju, pravima za ortopedska pomagala, HT popustima, pripremama za fakultet za djecu...

Sudjelovalo se u protokolima svih važnijih gradskih, braniteljskih i državnih blagdana, članovi su se uključili i u odavanje počasti žrtvama Bleiburga, udruga je organizirala i sudjelovanje na vojnom hodočašću u Mariju Bistricu za 50-ak članova s obiteljima, a organiziran je i posjet Škabrnji za 20-ak članova udruge, kako bi odali počast žrtvama masakra u tom mjestu. Novčano se pomoglo Udruzi branitelja 151. samoborske brigade pri odavanju počasti na Trokutu, gdje je u 2009. otvoren spomenik poginulim braniteljima zapadno-slavonskog ratišta.

Što se sportskih aktivnosti tiče, članovi samoborske i svetonedeljske HVIDR-e organizirali su izlučna natjecanja za županijske igre u Bregani, a 33 kvalificirana sportaša sudjelovala su na 7. Sportskim igrama HRVI Zagrebačke županije u Zaprešiću. Udruga je za njih kupila dresove. Sportske ekipe za mali nogomet, boćanje, viseću kuglanu i elektronski pikado sudjelovali su na sportskim igrama u prijateljskoj udruzi HVIDR-a Susedgrad, a na 15. SŠNIDOR-u, u organizaciji republičke HVIDR-e, nastupalo je 11 članova udruge.

Velimir Prosoli posebno je istaknuo donacije u 2009. godini koje su stigle od Samoborskog športskog saveza, koji je HVIDR-i omogućio korištenje prostora u novoj Sportskoj dvorani, te od Grada Samobora, koji je udruzi odoborio korištenje kuglane u Poduzetničkom centru. Udruga je uložila sredstva u njenu obnovu, a nabavljena je i staza za zračnu pušku. Također, ustupanjem svojih prostorija, POU Samobor je omogućilo podjelu poklon paketa za djecu članova udruge za svetog Nikolu.

Financijski gledano, i dalje su najizdašniji pomagači gradovi Samobor i Sveta Nedelja. Tako je Grad Samobor u 2009. doznačio novčana sredstava za režijske troškove udruge, a plaća i administrativnu djelatnicu za udrugu koja radi utorkom i srijedom. Zagrebačka županija financirala je pak 10-dnevni boravak branitelja u Naftalanu, koji su koristila dva člana udruge. U prošloj godini kupljeni su fax uređaj, ormar za zračne puške, protupožarni aparati, slika...

Uz zahvalu Samoboru i Svetoj Nedelji koji, rekao je Prosoli, pomažu udruzi u financiranju programa te im izlaze u susret u svakoj prilici, za zabilježiti je da su, osim prijateljskih udruga, članove HVIDR-e pozdravili svetonedeljski dogradonačelnik, predsjednik Udruge 151. samoborske brigade i predsjednik samoborskog HDZ-a. Izaslanstva Grada Samobora ovom prilikom nije bilo, što je izazvalo žaljenje kod dijela članova udruge.

K.S.

 

Burna sjednica županijskih vijećnika prošla u raspravama o prijevozu učenika, dopunama Prostornog plana i političkoj trgovini

U voćnjaku franjevačkog samostana održana demonstracija rezidbe voćaka

Predstavljeni novi potencijalni projekti Zagrebačke županije i regije Posavje

Izabrano novo čelništvo HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje

Arhiva 2010

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002