18.01.2010.

Održana četvrta sjednica Savjeta mladih Grada Samobora

Članovi izabrali logo Savjeta

Održana četvrta sjednica Savjeta mladih Grada Samobora

Savjet mladih Grada Samobora održao je četvrtu sjednicu na kojoj su izabrali i idejno rješenje za svoj logo. Od četiri prijedloga u tajnom glasovanju izabran je rad Ivana Drobine. Članovi Savjeta, rečeno je, imaju prigodu dati još svoje prijedloge i primjedbe za manje izmjene do izrade konačnog rješenja. Na sjednici je usvojena i izmjena financijskog plana za ovu godinu, u kojoj je došlo do preraspodjele tako da su smanjena predviđena sredstva za humanitarni koncert, a povećana za rad udruga kojima je Savjet krovna organizacija. Članovi Savjeta međusobno su podijelili i zaduženja za prvi projekt koji žele realizirati, a to su Dani otvorenih vrata krajem veljače ili početkom ožujka. Predsjednik Savjeta Danijel Cikojević izvijestio je kako je u razgovoru s vodstvom Savjeta mladih Zagrebačke županije predloženo da se sastanak svih savjeta mladih u Zagrebačkoj županiji održi upravo u našem gradu krajem ožujka, što bi bila značajna promocija Samobora.

M.Š.

 
18.01.2010.

Toranj – vidikovac opet na udaru vandala

Nije za sve kriva mladež

Toranj – vidikovac opet na udaru vandala

Očito da toranj - vidikovac nekome jako smeta! U tri godine od njegovog postavljanja toranj je već pet puta "brutalno napadnut" od besprizornih i krajnje bezdušnih vandala.

Najprije je, odmah nakon postavljanja tornja, nekome smetao putokaz koji je usmjeravao izletnike k tornju pa je putokaz jednostavno iščupan i bačen u šumu. Zatim je, opet netko, desni rukohvat nasilno slomio i bacio niz toranj. Potom je uredno demontiran i otuđen (prijavljeno policiji!) cijeli stup na kojem je bila mala vjetrenjača, fotonaponski modul, aku-baterija i svjetiljka, koja se automatski palila u sumrak i gasila u svitanje dana. Svjetiljka je bila i svojevrsna atrakcija, jer se time željelo popularizirati mogućnost korištenja energije vjetra i Sunca za potrebe el. rasvjete i slično. Odmah nakon toga otuđen je smjerokaz kojim se lako moglo orijentirati prema obližnim planinama s naznakom udaljenosti.

No, to nije sve.

Neki dan, opet nasilno, prevrnuta je kamena ploča s uklesanim prigodnim stihom te su pritom iščupani i usadnici kojima je ploča bila učvršćena za betonsku podlogu. Ploču se moglo iščupati i prevrnuti jedino uporabom alata ("pajsera").

Uobičajeno je da se ove vandalske aktivnosti pripisuje mladeži koja se često naziva "huliganima". No, ako se pažljivije razmotre sva ova otuđenja i uništavanja, nameće se pitanje: je li to stvarno sve (ne)djelo naše mladeži?

Način na koji se na vidikovcu uništava i otuđuje nije karakterističan mladima, jer je za sve štete na tornju korišten prikladan alat, što znači da "taj netko" s predumišljajem i prethodnim uviđajem vrši štete s odgovarajućim alatom. Mladež sklona nepodopštinama ne nosi alate i štetu ne čini s predumišljajem.

Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora, koje je toranj - vidikovac postavilo, i ovu će štetu prijaviti policiji.

Predsjednik DITS-a

Ivan Medvedović, dipl. ing.

 

Održana četvrta sjednica Savjeta mladih Grada Samobora

Toranj – vidikovac opet na udaru vandala

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002