22.10.2010.

Predsjednik Josipović i ministar Vukelić uveličali svečanost 10. obljetnice djelovanja RACVIAC-a

Regionalno središte sigurnosne suradnje u Rakitju

Predsjednik Josipović i ministar Vukelić uveličali svečanost 10. obljetnice djelovanja RACVIAC-a

RACVIAC, središte za sigurnosnu suradnju u regiji iz Rakitja, proslavio je 20. listopada 10. obljetnicu uspješnog djelovanja na ovim prostorima. Svečanost u vojarni Vitez Damir Martić svojim je dolaskom uveličao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik hrvatskih oružanih snaga Ivo Josipović. U ime predsjednice Vlade Jadranke Kosor u Rakitju je bio ministar obrane Branko Vukelić, a u ime Grada Svete Nedelje gradonačelnik Drago Prahin sa zamjenikom Ivicom Pavlićem. Uz sadašnjeg direktora RACVIAC-a Nikolu Todorčevskog, nazočan je bio i prvi direktor RACVIAC-a Nikola Nogolica, a u ime zemlje suosnivača ove međunarodne organizacije pukovnik Nick Keen iz njemačkog ministarstva obrane. 

Nakon pozdravnog govora sadašnjeg direktora RACVIAC-a Nikole Todorčevskog, prvi direktor organizacije Nikola Nogolica podsjetio je da je RACVIAC kao ideja i projekt nastao 1999. godine u sklopu Pakta o stabilnosti temeljem suradnje Njemačke i Hrvatske. Početkom listopada 2000. i potpisivanjem bilateralnog ugovora između Hrvatske i Njemačke, RACVIAC otpočinje s radom u Rakitju kao multinacionalno regionalno središte za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja svim zemljama Jugoistočne Europe. U 10 godina postojanja RACVIAC je svoju djelatnost proširio na širok spektar političko-vojnih tema, uključujući reformu sigurnosnog sektora, koja se usredotočila na prenamjenu obrane u odnosu na povećanje regionalne stabilnosti ne bi li se uspješno odgovorilo na buduće sigurnosne izazove u okruženju. RACVIAC trenutno ima 30 zemalja članica podijeljenih u 3 skupine, osnovne članice iz regije, pridružene članice, koje podupiru i doprinose sigurnosnom dijalogu među zemljama ove regije i članice promatrače. Uz Todorčevskog i Nogolicu, o značaju RACVIAC-a za cijelu Europu i ulozi Njemačke u sigurnosnoj stabilnosti govorio je njemački veleposlanik u Hrvatskoj Peter Gottwald.

Ministar obrane Branko Vukelić je istaknuo važnu ulogu regionalnog središta u Rakitju u promicanju pomirenja suradnje stabilnosti i mira u regiji kao temeljni preduvjet njezina razvoja.

- Hrvatskoj je u interesu imati jednu takvu međunarodnu organizaciju na svojem tlu i RACVIAC ima punu potporu najviših institucija vlasti Republike Hrvatske - rekao je pred oko 200-tinjak okupljenih ministar Vukelić. Među uglednim gostima bili su i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ministar obrane te zemlje Selmo Cikotić te ministar obrane Crne Gore Boro Vučinić.

- Suradnja i djelovanje u međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama, osobito s državama u regiji, ključno je za rješavanje postojećih, katkad teških i osjetljivih pitanja, a argument za tu tezu su i rezultati koje ostvario RACVIAC - rekao je u Rakitju hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Na kraju protokolarnog dijela Josipović se nakratko susreo i sa svetonedeljskim gradonačelnikom Dragom Prahinom.

www.radiosvn.com

 

Predsjednik Josipović i ministar Vukelić uveličali svečanost 10. obljetnice djelovanja RACVIAC-a

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002