31.05.2010.

Program potpora u poljoprivredi Grada Samobora predstavljen u Jarušju

Odgovori na niz konkretnih pitanja

Program potpora u poljoprivredi Grada Samobora predstavljen u Jarušju

U društvenom domu u Jarušju 28. svibnja održana je tribina na temu Program potpore u poljoprivredi u 2010. godini. Uz izlagača, voditelja Referade za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Samobora mr.sc. Krunoslava Zniku, gostovali su glavni nadzornik JU Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje Damir Otmačić te koordinator za rad s mjesnim odborima Grada Samobora Petar Grgečić.

Velik broj okupljenih na tribini ukazao je na niz problema koji muče tamošnje poljoprivrednike. Neka od pitanja postavljali su poljoprivrednici koji imaju dio svojih posjeda u susjednoj Svetoj Jani, jer sadašnjim Pravilnikom oni ne mogu ostvariti poticaje. Ukazano je i na nastalu štetu koju čine divlje svinje na poljima krumpira. Između ostalog, predloženo je organiziranje stočarske proizvodnje, koja ide u smjeru mesnih pasmina, jer je poznat problem odvoza i otkupa mlijeka s ovih gorskih područja. Razgovaralo se o ljekovitom bilju, kruški tepki i seoskom turizmu. Na kraju je spomenut, kako su napomenuli okupljeni, još jedan velik problem, a taj je da je 30-tak mladića neoženjeno, jer nema djevojaka.

M.K.

 
31.05.2010.

Bogatim vikend programom obilježen Dan Grada Svete Nedelje

Pola dana programa za Dan Grada

Bogatim vikend programom obilježen Dan Grada Svete Nedelje

Dan grada Svete Nedelje proslavljen je posljednjeg svibanjskog vikenda s nekoliko događanja. Udarni slavljenički dan bio je u subotu s programom podijeljenim u dva dijela. Prijepodne se na Trgu Ante Starčevića odvijao program pod nazivom Mi vježbamo, a vi?, u organizaciji svetonedeljskog športskog saveza i Fitness centra Four D. Bila je to, kao i lani, vrlo uspjela, dinamična i zabavna prezentacija svetonedeljskih sportskih, rekreativnih i kulturnih udruga koju su uspješno i mladalački nadahnuto vodili Žana Štrbac i Toni Jeričević. Taj dio programa otvorili su kratkim pozdravnim govorima gradonačelnik Drago Prahin i predsjednik Športskog saveza Svete Nedelje Goran Rožek.

Uslijedila je rekreativna biciklijada koju je na dva kotača predvodio gradonačelnik. Kolona od 30-ak biciklista nakon dva sata ugodne vožnje uspješno se vratila tamo gdje je i startala, na glavni svetonedeljski trg. Istovremeno su započele i kreativne radionice Dječjeg vrtića Slavuj u kojima su odgojiteljice s djecom koja su im se htjela priključiti, crtale, modelirale, slagale.

Za to vrijeme na gradsku su se pozornicu popele trbušne plesačice Fitness centra Four D, a iz njihove skupine kasnije i mladi plesači, pa step aerobic skupina, body pilates, break danceri i fat burning program. Najvažniji dio programa Fitness centra Four D bila je prezentacija vježbi uz gymstick, koju je predvodio glumac Mario Valentić, uz odabrane članove Fitness centra i probrane iz publike. U sportskom dijelu prezentirali su se muški i ženski rukometni klub, pikado klub, nogometaši Save iz Strmca uime svih nogometnih klubova, šahovski klub, novoosnovani Auto-karting klub Sveta Nedelja, pa ribolovci svetonedeljskih ribolovnih udruga, Školski učenički klub Žabac, stolnoteniski klub te plesačice Balansa i Svetonedeljske mažoretkinje.

Automobilisti su bili ponajveća atrakcija, kao i ribolovci koji su za ovu prigodu pristigli s bazenom punim šarana, koje su pokušali upecati svi, od najmlađih do najstarijih, uključujući i zvijezde zabavnog programa, pjevačicu Nikol Bulat, bivšu “Feminemku” te voditeljicu programa Žanu Štrbac. Atraktivan je bio i pikado, a ni ostali u svojoj prezentaciji nisu ništa manje zaostajali.

Poslijepodnevni program okupio je štandere iz Kluba liječenih od PTSP-a s njihovim uradcima na staklu, keramiku umjetničke radionice Tizian, program od špage i osobne ukrase iz svetonedeljskog Lilidara, rakije i likere gospodarstva Majnarić, tradicijske licitarske proizvode Arka, kraluže iz Kragulja, kolače i druge delicije Zavičajnog društva Zagorec i glinene ukrasne proizvode Đurđice Prišlin. U umjetničkom programu nastupili su, prema tradiciji, svi svetonedeljski KUD-ovi (osim strmečkog, koji je bio na gostovanju u Mađarskoj), i to redom: Svetonedeljske mažoretkinje, KUD Antun Mihanović iz Bestovja, Kulturno društvo Sveta Nedelja, Društvo prijatelja Sloga iz Brezja, KUD Mala Gorica, KUD Novaki, KUD Zvonko Lenard Pikić iz Rakitja i KUD Kerestinec. Barek je s voditeljem ovog dijela gradskog programa Vidom Balogom svima uputila poziv da ovako razdragani za tjedan dana dođu na još veću manifestaciju Dragi naš kaj u Orešje, a žedni i gladni su se kao i uvijek častili s ukusnim gulašom i pivom kojih je bilo u dovoljnim količinama, sve do kasnih večernjih sati.

Večer je kulminirala nastupom četiriju Veselih štajerki i njihovim polkama i valčekima, a ples podno pozornice nastavio se i uz Jasnu Zlokić i njezinu skupinu Romantik. Nije ga pokvario ni iznenadni pljusak, a sa zvonika župne crkve već je otkucavala ponoć kad su se posljednji gradski “partijaneri” uputili svojim domovima ili na nastavak kakve druge zabave.

www.radiosvn.com

 
31.05.2010.

Folklorna grupa OŠ Bogumila Tonija u posjetu Etno kući obitelji Slakoper

Mladi u posjetu povijesti

Folklorna grupa OŠ Bogumila Tonija u posjetu Etno kući obitelji Slakoper

U današnjem, modernom i prebrzom, vremenu postojanje folklornih skupina, kao odraz tradicije, povijesti, pa i samog postojanja naroda postaje neprocjenjivo, baš kao i ljudi koji svojim djelovanjem u tom smjeru čuvaju samu esenciju određenog naroda. Posebno mjesto u takvim pričama zauzimaju mladi, koji svojim interesom za tradiciju nastavljaju braniti sve nas od zaborava. I u tom se kontekstu Osnovna škola Bogumila Tonija iz Samobora ima čime pohvaliti, jer u školi djeluje folklorna grupa, pod vodstvom učiteljice Snježane Škiljan. Za svoj je trud i rad grupa dobila poklon u vidu izleta u Etno kuću pod Okićem kod obitelji Slakoper, koja im je i poklonila taj izuzetan dar.

Unatoč kišovitom 13. svibnju, folklorna je grupa pod vodstvom svoje učiteljice Snježane Škiljan i u pratnji učiteljice Irene Dražić, u organiziranom prijevozu Samoborčekom, koji učenicima škole uvijek izlazi u susret, krenula put Etno kuće, gdje su pažljivo slušali priče o prošlosti okićkog kraja i razgledali etno zbirku, a sve pod vodstvom gospodina Marjana Slakopera. Nakon uzbudljive povijesti, učenici su počašćeni ručkom i sladoledom. Kada je i kiša prestala smetati, učenici su se okušali u povlačenju konopca.

Učenici folklorne grupe, kao i škola Bogumila Tonija, zahvaljuju obitelji Slakoper na izuzetnom poklonu, kao i Samoborčeku na omogućenom prijevozu.

Ivana Golić

 
31.05.2010.

Dan otvorenih vrata Udruge distrofičara RH obilježen i u Samoboru

Progresivna bolest koja izaziva tešku pokretljivost

Dan otvorenih vrata Udruge distrofičara RH obilježen i u Samoboru

U povodu 21. svibnja, Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti, Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH, kojeg čini mreža od 31 udruge diljem Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Jadranke Kosor provodi kampanju Dan otvorenih vrata.

Kampanja je i ove godine svehrvatska manifestacija koju lokalne udruge članice SDDH provode u brojnim gradovima, među kojima je i Samobor. Tako je u prostorijama Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje na Trgu Matice hrvatske u utorak, 26. svibnja, osmišljen prigodni program. Naime, u svim udrugama na Dan otvorenih vrata zainteresiranima se nudio CD s filmom o mladiću koji boluje od najteže mišićne distrofije. Udruga invalida Samobora i Svete Nedelja najavila je da planira i formiranje likovne radionice bude li dovoljno zainteresiranih pa da se dogodine organizira i izložba članova.

Mišićna distrofija je progresivna bolest koja izaziva tešku pokretljivost, kod 70% osoba čak trajnu vezanost za invalidska kolica, ali uz to i teške komplikacije vezane za disanje, gutanje i rad srca. U Republici Hrvatskoj oko 4500 osoba boluje od mišićne distrofije i srodnih neuromuskularnih bolesti.

S.S.

 
31.05.2010.

Proljetno zasjedanje gradskih vijećnika Svete Nedelje donijelo dobru vijest o povratu dvorca, ali i zanimljivu situaciju u proračunu

Dvorac Kerestinec u vlasništvu Grada

Proljetno zasjedanje gradskih vijećnika Svete Nedelje donijelo dobru vijest o povratu dvorca, ali i zanimljivu situaciju u proračunu

Početak prvog proljetnog zasjedanja gradskih vijećnika, održanog 24. svibnja, obilježile su lijepe vijesti i čestitke za koje se pobrinuo predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Markovinović. Ponajprije je istaknuo netom dodijeljeno priznanje svetonedeljskoj poduzetničkoj zoni kao najboljoj u Hrvatskoj u 2010. godini, prema ocjeni Ministarstva gospodarstva i samih gospodarstvenika i poduzetnika s njihova 14. nacionalnog savjetovanja u Šibeniku, što je većina medija, primijetio je Markovinović, propustila zabilježiti, zatim je svetonedeljskim stolnotenisačicama i njihovu vodstvu u ime cijelog Vijeća čestitao na izborenom prvoligaškom statusu te, naposlijetku, svima prenio informaciju da je Grad Sveta Nedelja u svoje vlasništvo napokon dobio dvorac Kerestinec i 20-ak tisuća četvornih metara zemljišta iza bivše vojarne s pravom gradnje!

Napomenuo je, doduše, da s tim vlasništvom neki problemi tek nastaju, jer će postojeće objekte uz odgovarajuće projekte tek trebati početi privoditi svrsi, a namjena prostora, naglasio je, ostaje u prvom redu zelena i sportsko-rekreacijska. Vijećnik Miroslav Milonjić založio se, u povodu te informacije, za osnivanje užeg gradskog stručnog tima, koji bi se pobrinuo da se cijelom kompleksu osigura razvoj i perspektiva te za to iskoriste sredstva euro fondova, a predsjednik Markovinović istaknuo da se tu neće stati, jer je u gradskom planu i povrat bivše vojarne u Brezju.

Obrazlažući pak odluku o godišnjem obračunu gradskoga proračuna za 2009. i odluku o raspodjeli rezultata poslovanja za prošlu godinu, voditeljica gradskih financija Biserka Delač istaknula je da je ukupni lanjski gradski prihod iznosio 68,5 milijuna kuna, a rashod 72 milijuna kuna, pa je godina završena s manjkom od 3,5 milijuna kuna, odnosno s pridodanim prenesenim manjkom iz 2008. godine, s 10,5 milijuna kuna minusa. Štednja u potrošnji u ovoj godini, za koju su se založili gradonačelnik sa suradnicima i stručnim službama, tu je razliku već smanjila, a u prvi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna, koji su na ovoj sjednici zazvali oporbeni vijećnici, ići će se, obrazložila je Delač, kada se s odabranim graditeljem buduće osnovne škole u Rakitju, Tim gradnjom i Vodovodom Osijek, potpiše ugovor te nakon rebalansa županijskog proračuna osigura financiranje ovog kapitalnog projekta i s njihove strane. Posljednjeg dana žalbenog roka, naime, jedan od 39 natjecatelja za taj posao, tvrtka Radnik iz Križevaca, žalila se na troškovnik, rekao je gradonačelnik Drago Prahin. No, kako su to propustili učiniti u prvoj fazi, moguće je da ta žalba ni ne bude razmatrana pa bi se onda vrlo brzo moglo pristupiti gradnji škole u Novakima. Inače, s 31. ožujkom ove godine, dodala je još Delač, gradske obveze prema dobavljačima svedene su na 2,2 milijuna kuna. Minus će se, uz smanjenje rashoda, pokriti u prvom ovogodišnjem polugodištu, smatra gradonačelnik Prahin, koji ističe da se i u takvim uvjetima nastavilo raditi i graditi, iako, s obzirom na pritjecanje sredstava, malo sporije no prije. Na to je, podsjetio je predsjednik Vijeća Markovinović, ponajviše utjecalo višestruko smanjenje prihoda od građevinskih dozvola.

Lani su, obrazložila je još Biserka Delač, porezni prihodi iznosili 69%, a neporezni 31%. Za gradnju komunalne infrastrukture izdvojeno je 33,5% proračunskih sredstava, za komunalno održavanje 15,6%, za predškolski odgoj 13,7%, za zdravstvo 5,4%, za sport 3,5%, za socijalu 3% i za kulturu 1,5%.

SDP-ovci su u raspravi najviše prigovorili kratkoročnom gradskom zaduživanju kod Raiffeisen banke, o kojemu gradski vijećnici nisu izviješteni, ali je voditeljica financija obrazložila da je odlučivanje o takvim pozajmicama u nadležnosti gradonačelnika te da je s 5 milijuna kuna od RBA premoštena prijeteća tekuća nelikvidnost. Prije posudbe tih sredstava, koja su u tekućoj godini i vraćena kreditoru, provedeno je istraživanje bankarskog tržišta sukladno kojemu je i odabrana ova poslovna banka, napomenula je Biserka Delač.

Nakon financijskih, vijećnici su prihvatili i komunalna izvješća o gradnji o održavanju komunalnih objekata u prošloj godini, koja su ustvari usklađena sa sredstvima proračuna i stvarno izvedenim radovima.

Edi Kirschenheuter

Dvoetažna hala

Uz uvodno obrazloženje Zorana Hebara iz Urbanističkog zavoda grada Zagreba, prihvaćene su i izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja zone poslovne namjene Sveta Nedelja, prema kojima će jedno od postojećih skladišta Poslovnog parka Zagreb moći postati dvoetažno, ali bez mijenjanja vanjskih dimenzija hale. Grad je u tom pogledu od investitora već naplatio komunalni doprinos prema kubikaži prostora, pa s ovom izmjenom dodatno neće moći zaraditi. No, unutarnje preuređenje hale otvorit će vlasniku i malo više skladišnog prostora, što bi moglo povećati kamionski promet prema svetonedeljskoj poslovnoj zoni - pobojali su neki od vijećnika.

Prihvaćen je i izračun plaća i naknada gradonačelnika i njegovih zamjenika sukladno novom Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, donesene su smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području Grada tijekom 2010. godine te je i dalje, do kraja 2011., odnosno do osnivanja gradske komunalne tvrtke, održavanje groblja i prijevoz pokojnika povjereno samoborskom Komunalcu.

Novi "pucanj u TOP"

Na kraju je, po četvrti put, najvjerojatnije i posljednji, odlučeno da se raspiše novi natječaj za pokušaj prodaje bivšeg TOP-ovog restorana u Kerestincu. Na prošli je, objavljen u dnevnome tisku, pristigla samo jedna ponuda, obližnje tvrtke Stanić, ali s ponuđenom kupoprodajnom cijenom nižom od početne utvrđene u natječaju pa iz tog razloga nije mogla biti prihvaćena. Gradski čelnici, pa i vijećnici, većinom su bili mišljenja da je bolje pokušati s novom hitnom prodajom, nego s hitnim rušenjem postojećeg objekta.

Uvijek aktualno

Najviše vremena na zasjedanju gradskih vijećnika utrošeno je na Aktualni sat. Vesna Filipović (HDZ) pitala je dokle se stiglo s izvedbom kapitalnih gradskih projekata, škole i kanalizacije. Odgovor gradonačelnika Prahina o školi objavili smo u dijelu ovog izvješća o gradskim financijama, a što se kanalizacije tiče gradonačelnik je rekao da je natječajni postupak u tijeku i da se gradnja nastavlja u Bestovju i dijelu Rakitja. Odgovor je proširio i na opremanje rakitske ambulante, rekavši da je zatvoren županijski natječaj za dodjelu koncesija za obavljanje stomatološke, općemedicinske, pedijatrijske i ginekološke djelatnosti u tom novom objektu, što bi za koji dan trebalo biti objelodanjeno, a s otvaranjem ljekarne je zapelo zbog toga što joj je preblizu već postojeća u Hoto centru pa bi otvaranje nove bilo protivno zakonu. Novo se rješenje, jer u praksi je podosta sličnih primjera, u Samoboru recimo, traži.

Romana Semenić (SDP) pitala je koji to tehnički problemi koče dogradnju 300-tinjak metara vodovoda na Svetonedeljskom bregu. Gradonačelnik je odgovorio da je riječ o niskom pritisku, što mora riješiti resorna podružnica Zagrebačkog holdinga.

Freddy Burić (HSS) založio se za izgradnju oko pola kilometra nogostupa u Šenoinoj u Maloj Gorici prema društvenom domu i sprečavanje krađe šahtova. Nogostup je u planu, bude li sredstava još ove godine, a šahtove ćemo zavariti - rekao je gradonačelnik.

Burićev stranački kolega Stjepan Ladović bio je za uklanjanje kamenja i drugih prepreka i, kako je rekao, barikada koje građani postavljaju na cestu ili tik do nje, da bi na uglavnom uskim ulicama i cestama spriječili ugibanje automobila prema svojim dvorištima i kućama, što dovodi u opasnost sudionike u prometu. Ne bude li išlo milom, kako smo pokušali dosad, uljudno tražeći građane da to uklone, morat ćemo silom, odnosno s bagerima u micanje tih opasnosti - rezolutan je bio gradonačelnik Prahin.

Vladimir Tuweg (SDP) pokrenuo je niz pitanja o sigurnosti prometovanja našim cestama nakon nedavne teške prometne nesreće u Strmcu, tražeći vraćanje uspornika prometa na njegovo nekadašnje mjesto u Ulici kralja Tomislava te preispitivanje sinkronizacije rada semafora u Bestovju, gdje su također česte nesreće, kao i rada semafora na križanju Tomislavove i Tuđmanove te semafora u Kerestincu. Gradonačelnik Drago Prahin ustvrdio je da se uz svu signalizaciju teško štititi od budala koje idu kroz crveno te napomenuo da za postavljanje svakog prometnog znaka Grad mora naručiti projekt te na njega dobiti suglasnost policije.

Branka Sudar (HDZ) bila je za ponovno traženje uklanjanja rugla Bestovja - stare trafostanice, a njezin stranački kolega Josip Jakopač za novo preispitivanje skupe autobusne karte od Jagnjić Dola do Svete Nedelje, odnosno uvođenje nove linije koja bi od Samobora preko Brezja i Jagnjić Dola išla do Rakovog Potoka.

Miroslav Milonjić (SDP) prigovorio je prekoračenju roka za slanje pisanih odgovora na vijećnička pitanja i uz ostalo zatražio cjelovito izvješće o gradnji škole, na što je gradonačelnik rekao da uz pretrpanost redovitim poslom zaposlenici gradskih službi, ne zaposle li se novi, ne stignu pisati, obrazlagati i slati takva opširna izvješća vijećnicima te da su vrata njegova i drugih ureda u Gradu svima uvijek otvorena za sva pitanja i razjašnjenja.

Stjepan Čakanić (HDZ) zatražio je hitnu sanaciju dijela Lovrakove u središtu Kerestinca, izgradnju dijela nogostupa duž Svetonedeljske u Kerestincu i pojačane radove na održavanju cesta te pitao u kojoj je fazi gradnja tamošnjeg doma. Sanacija ide, nogostup je u planu, a s radovima na održavanju se započelo nakon posljednjeg velikog snijega, rekao je gradonačelnik, a stručna suradnica Renata Rožek dodala da je da je na projekt doma četiri puta negativno reagirao MUP, odnosno vatrogasci, te da se čeka završetak katastarskih izmjera na području k.o. Rakov Potok da bi se formirala parcela za izgradnju.

Stjepan Bošnjak (SDP) saznao je da je ugradnja podnih rampi na gradskom parkiralištu stajala 31 tisuću kuna, jer prometni znak, iscrtani kolnik i kvartovski policajac nisu mogli disciplinirati građane da ne parkiraju na tih nekoliko mjesta predviđenih za potrebe Grada, a Josip Raguž (HSP dr. A. Starčević) tražio je sanaciju Rakitske zbog velikih neravnina na nestručno pokrpanom kolniku nakon kanalizacijskih prekopa.

 

Program potpora u poljoprivredi Grada Samobora predstavljen u Jarušju

Bogatim vikend programom obilježen Dan Grada Svete Nedelje

Folklorna grupa OŠ Bogumila Tonija u posjetu Etno kući obitelji Slakoper

Dan otvorenih vrata Udruge distrofičara RH obilježen i u Samoboru

Proljetno zasjedanje gradskih vijećnika Svete Nedelje donijelo dobru vijest o povratu dvorca, ali i zanimljivu situaciju u proračunu

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002