29.07.2010.

Krunoslav Markovinović (ipak) smijenjen s mjesta predsjednika Gradskog vijeća Svete Nedelje

Burić novi predsjednik, Prahin ostaje bez potpore Vijeća

Krunoslav Markovinović (ipak) smijenjen s mjesta predsjednika Gradskog vijeća Svete Nedelje

Krunoslav Markovinović više nije predsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje. Nastavak prekinute sjednice Vijeća u ponedjeljak, 26. srpnja, donio je konačno razriješenje višetjedne trakavice u kojoj su HDZ-ovi svetonedeljski koalicijski partneri (HSS i HSP A.S., op.n.) inzistirali na Markovinovićevoj smjeni.

Nakon što su im se svojim glasovima na ovoj sjednici pridružili i vijećnici SDP-a te vijećnik HSU-a, u zraku se našlo 11 ruku, dovoljnih za micanje Markovinovića s predsjedničke pozicije. Na njegovu poziciju izglasan je Freddy Friderich Burić (HSS), a na upražnjeno mjesto potpredsjednika Vijeća Vladimir Tuweg, šef svetonedeljskog SDP-a dok će drugi potpredsjednik ostati Josip Raguž iz HSP-a A.S. Takvom podjelom pozicija jasno su pokazane i konture moguće nove svetonedeljske vladajuće koalicije u kojoj bi većinu u Vijeću činili HSS, HSP A.S., SDP i vjerojatno HSU pa će biti u najmanju ruku zanimljivo pratiti odnose na realaciji Vijeće – gradonačelnik Prahin (HDZ).

Daljnji tijek sjednice donio je pak odgađanjem donošenja izmjena i dopuna Prostorng plana Svete Nedelje zbog želje većine da si uzme još malo vremena za proučavanje materijala. No, zato su izglasane nove cijene boravka djece u vrtiću Slavuj. Po novom će roditelji za smještaj svog djeteta trebati izdvajati 550 kuna mjesečno, što je povećanje cijene od 15 posto. Ipak, na snazi ostaju olakšice pa će cijena boravka za drugo djete u vrtiću kao i za djecu samohranih roditelja biti 412,50 kuna, za treće dijete u vrtiću 137,50 kuna, dok se cijena za djecu invalida Domovinskog rata iznad 60 posto invalidnosti umanjuje za 100 posto. Boravak djeteta u vrtiću poslije radnog vremena koštat će od 1. rujna 30 kuna po satu, a cijena predškole povećana je s dosadašnjih 4,5 kuna na 7 kuna po satu. Ovom prilikom ravnateljica vrtića Slavuj Katarina Mlinar Gjopar upoznala je vijećnike dosta detaljno s radom svetonedeljskih vrtića te upozorila na neke od problema, poput stalne devastacije prostora i opreme ili određivanja kriterija za liste upisa.

Svetonedeljski vijećnici jednoglasno su podržali i odluku o odabiru koncesionara za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada na području Grada. U narednih 5 godina, uz cijenu za građane jednaku dosadašnjoj, taj će posao obavljati Eko – Flor Plus iz Gornjeg Stupnika. Izglasana je i odluka o prihvaćanju dvorca Kerestinec u gradsko vlasništvo, nakon što ga je Vlada ponudila Svetoj Nedelji uz uvjet odricanja svih potraživanja prema državi u iznosu vrijednosti dvorca (procijenjen je na 7,6 milijuna kuna). Prema riječima gradonačelnika Prahina, u ovom trenutku postoje već dva pisma namjere vezana uz korištenje dvorca, o čemu će vijećnici odlučivati u skoro vrijeme. U istom paketu prihvaćeno je i preuzimanje 14 hektara zemljišta oko dvorca, s time što ono ne prelazi u vlasništvo Svete Nedelje nego ga država ustupa Svetoj Nedelji s pravom građenja na 30 godina. Na samom kraju dano je zeleno svijetlo za dovršenje izrade UPU-a dijela naselja Novaki-Sveta Nedelja te za izradu UPU-a radne zone Kerestinec (Purgarija-Prečnica).

K.S.

Nismo pristali na zahtjeve dosadašnjih partnera

Na kratkoj konferenciji za medije Krunoslav Markovinović je rekao kako je s HDZ-ove strane ovakav razvoj događaja bio očekivan te da se u stvari radi o konačnom predstavljanju novonastale koalicija koja se do sad uporno pokušavala zatajiti.

- Sveta Nedelja se s godinama nametnula u Hrvatskoj, postala svojevrsni brend i ponosni smo na to, a očekujem da će i ekipa koja je sad preuzela Gradsko vijeće to shvatiti i da neće kočiti razvoj samo zato jer je gradonačelnik iz druge stranke – rekao je Markovinović ocijenivši ipak da je realnije očekivati kako će dosta prijedloga gradonačelnika biti zaustavljeno na Vijeću. Uostalom, rekao je Markovinović, pozadina njegove smjene upravo je želja dosadašnjih koalicijskih partnera da se “disciplinira gradonačelnika”, kao i HDZ-ovo odbijanje određenih zahtjeva HSS-a i HSP-a A.S.

- Kao vlast nismo mogli pristati na zahtjev HSS-a da zapošljavamo njihove ljude u gradskoj upravi ili da zbog HSP-a A.S. mijenjamo prostorne planove i dodjeljujemo poslove bez natječaja. Otkad ovdje radimo poštujemo zakone i važnije nam je da smo ostali dosljedni nego pristali na kompromise koji nisu u skladu sa zakonom – rekao je Markovinović.

 
29.07.2010.

Potpisan ugovor o gradnji osnovne škole u Novakima

Radovi počinju za dvadesetak dana

Potpisan ugovor o gradnji osnovne škole u Novakima

Projekt izgradnje nove osmogodišnje škole na području Grada Svete Nedelje počinje se ostvarivati. U gradskoj vijećnici 23. srpnja svečano je potpisan ugovor između Grada Svete Nedelje kao suinvestitora ove izgradnje s odabranim graditeljem, tvrtkom Tim-gradnja. Uime Grada potpisao ga je gradonačelnik Drago Prahin, a uime Tim-gradnje direktor Marko Hećimović.

Hećimović je pritom najavio početak radova u Novakima za 20-ak dana, nakon što se pripremi sve potrebno za otvaranje gradilišta. Gradonačelnik je, pak, izrazio zadovoljstvo s konačnim početkom tih radova u očekivanju da se prva faza izgradnje završi do početka sljedeće školske godine 2011./2012. Riječ je o jednoj od dosad najvećih gradskih investicija u Svetoj Nedelji, ukupno vrijednoj 30-ak milijuna kuna. U međuvremenu će se, rekao je još gradonačelnik, pokrenuti postupak izmjene dijela projekta da bi se u izgradnji zgrade koristio i materijal kojim bi se zadovoljili uvjeti energetske učinkovitosti, pa da to bude izgradnja sukladna projektu niskoenergetske, odnosno pasivne kuće sa štednjom energije. U tome će Gradu pripomoći Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske.

Gradonačelnik je istovremeno potpisao i ugovor o provedbi stručnog nadzora nad gradnjom s Bau-tajl inženjeringom, uime kojega ga je potpisao direktor Juraj Benčić.

Potpisivanjima su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Markovinović, dogradonačelnik Ivica Pavlić, županijski vijećnici Damir Halužan i Lazar Grujić te predstavnici gradskih stručnih službi Mirela Grgić, Ivan Abramović i Renata Rožek. Županijski vijećnik Lazar Grujić je pripomenuo da će početak izgradnje ove škole biti poticaj svetonedeljskim županijskim vijećnicima da se nastave boriti i za drugu novu školu, u Strmcu.

Nakon završetka izgradnje prve faze te premještaja učenika u novi objekt, nastupit će druga faza izgradnje. U toj drugoj fazi predviđeno je rušenje stare škole te izgradnja još jednog školskog krila, također za godinu dana. S obzirom na to da je sveukupni rok za završetak radova dvije godine, Marko Hećimović je uime graditelja rekao da vjeruje da bi škola u cijelosti mogla biti gotova i prije zadanog roka. Prostirat će se, inače, na 3810 četvornih metara, od čega prizemlje čini 2250 kvadrata, a kat 1556. Primat će ukupno 680 učenika.

Edi Kirschenheuter, www.radiosvn.com

 

Krunoslav Markovinović (ipak) smijenjen s mjesta predsjednika Gradskog vijeća Svete Nedelje

Potpisan ugovor o gradnji osnovne škole u Novakima

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002