24.12.2010.

Djed Božićnjak na Badnjak boravio na Trgu kralja Tomislava

Našao vremena i za Samoborce

Djed Božićnjak na Badnjak boravio na Trgu kralja Tomislava

Djed Božićnjak ni ove godine nije iznevjerio najmlađe Samoborce i one koji su se zatekli na središnjem gradskom trgu u četvrtak, 24. prosinca. Kao što su iz Turističke zajednice bili i najavili, sjedobradi debeljko u crvenom s radošću je prihvatio poziv kojeg su mu uputili prije nekog vremena i u svom prenatrpanom rasporedu našao vremena za druženje u Samoboru baš na Badnjak.

Došao je u pratnji svog Vilenjaka u zelenom noseći punu vreću slatkiša u svojim saonicama koje je svesrdno dijelio uz povremeno propitivanje ovogodišnje "dobrosti" dječaka i djevojčica. Osim "ho-ho-ho" i smijeha djece, Trgom kralja Tomislava u četvrtak su odjekivali i zvuci pratećeg benda Djeda Božićnjaka, najavljujući na taj način razigrani nastavak blagdanskih dana u centru Grada.

Naime, osim druženja s Djedom Božićnjakom, za večeras je predviđeno i "polnoćno" druženje od 23 do 1 iza ponoći u grijanom šatoru, gdje su osigurani topli napitci za sve. Također, ne treba zaboraviti da će na središnjem trgu, pod šatorom, 31. prosinca, biti organiziran i javni doček Nove godine uz besplatne napitke i živu svirku.

K.S.

 
24.12.2010.

U 55. godini preminuo predsjednik samoborske HVIDR-e i ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Samobora za životno djelo Velimir Prosoli

Zauvijek otišao i Velimir Prosoli

U 55. godini preminuo predsjednik samoborske HVIDR-e i ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Samobora za životno djelo Velimir Prosoli

Predsjednik samoborske HVIDR-e i ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Samobora za životno djelo, Velimir Prosoli, preminuo je iznenada u noći u srijedu, 23. prosinca.

Velimir Prosoli rođen je 1957. godine u Samoboru, gdje je završio osnovnu školu, dok je srednju završio u Zagrebu. Prije Domovinskog rata radio je na RTV Zagreb, da bi se potom kao dragovoljac najprije stavio na raspolaganje samoborskoj 151. brigadi, a po njenoj demobilizaciji u srpnju 1992. godine dragovoljno se priključuje Taktičkoj grupi 153. brigade (TG 153), kada je i teško ranjen.

U Domovinskom ratu boravio je na ratištu Zapadne Slavonije i Bosanske Posavine. Kao istaknut i sposoban vojnik od suboraca je izabran za zapovjednika voda i zapovjednika satnije, a tu je dužnost uspješno obnašao sve do ranjavanja. Na prijedlog Ministarstva obrane predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga dr. Franjo Tuđman 1999. godine dodijelilo mu je počasni čin brigadira. Za doprinos u Domovinskom ratu u više navrata je pohvaljivan i odlikovan te su mu dodijeljene: Spomenica Domovinskog rata, Red hrvatskog križa u svibnju 1995., Hrvatski pleter, a za teško ranjavanje odlikovan je odličjem Nikole Šubića Zrinskog u svibnju 1996. godine. Predsjednik samoborske HVIDR-e Velimir Prosoli bio je od 2002. godine.

Komemoracija za Velimira Prosolija bit će održana u ponedjeljak, 27. prosinca, u 11 sati u prostorijama samoborske HVIDR-e, a pokop će biti istog dana u 15 sati na groblju u Rudama.

K.S.

 
24.12.2010.

U Gradskoj vijećnici održana komemoracija za Željka Kovačića

Ostalo je prazno mjesto u sobi 102

U Gradskoj vijećnici održana komemoracija za Željka Kovačića

U tišini, sa suzama u očima i još uvijek u nevjerici, u Gradskoj vijećnici Grada Samobora od iznenada preminulog Željka Kovačića, uz nazočnost njegove obitelji, na komemoraciji su se oprostili najbliži suradnici, članovi gradske uprave, prijatelji i poslovni partneri.

Nakon minute šutnje, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko i gradonačelnik Krešo Beljak istaknuli su da je njegova iznenadna smrt veliki gubitak, ne samo za njegovu obitelj, nego i za Grad Samobor, jer je otišao veliki radnik i stručnjak koji je u posljednjih 16 godina rada u gradskoj upravi postao svojevrsna institucija. Istaknuli su da nije radio razlike između malih i velikih problema i sve ih je rješavao promptno te je bio inicijator brojnih programa i projekata, pomažući i malim ljudima.

Gradonačelnik Beljak rekao je da niti jednom političaru nije uspjelo, niti će to uskoro moći, ostaviti tako dubok trag u Gradu Samoboru, kao što je u protekla gotovo dva desetljeća uspjelo Željku Kovačiću.

Bio je i sudionik Domovinskog rata te se u ime 151. brigade od njega oprostio Adolf Paar, istaknuvši da je velik trud uložio i u podizanje spomen obilježja u parku Domovinske zahvalnosti te na lokaciji Trokut kod Novske. Rekao je i kako će ga pamtiti kao velikog stručnjaka koji se uvijek rukovodio pravilima struke i poštenja, no neće se moći radovati dovršetku autobusnog kolodvora i povratka samoborske pruge na čijem je projektu zdušno radio.

Posebno emotivan bio je oproštaj djelatnika njegova Odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj, u čije je ime Višnja Osrečki rekla da se više neće prvi upisivati u knjigu dolazaka, ali da i dalje u njemu omiljenoj sobi 102 sjede za okruglim stolom, osluškuju i očekuju njegove korake.

Po završetku komemorativnog skupa u Vijećnici je bila otvorena i knjiga žalosti, a nakon toga u popodnevnim satima obitelj, članovi gradske uprave, suradnici i prijatelji na groblju Otruševec ispratili su Željka Kovačića na vječni počinak.

M.Š.

 

Djed Božićnjak na Badnjak boravio na Trgu kralja Tomislava

U 55. godini preminuo predsjednik samoborske HVIDR-e i ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Samobora za životno djelo Velimir Prosoli

U Gradskoj vijećnici održana komemoracija za Željka Kovačića

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002