15.12.2010.

Naoružani razbojnik orobio poštansku poslovnicu u centru Svete Nedelje

Novi tjedan – nova pošta

Naoružani razbojnik orobio poštansku poslovnicu u centru Svete Nedelje

Novo razbojništvo u Svetoj Nedelji zabilježeno je u ponedjeljak, 13. prosinca, oko 18 sati. Kako javlja PU Zagrebačka, na meti nepoznatnog muškarca ponovno se našla jedna poštanska poslovnica. Nakon što je tjedan prije stradala poslovnica u Strmcu, ovaj puta se radilo o poslovnici u samom centru Svete Nedjelje, na Trgu Ante Starčevića. U nju je u ponedjeljak, oko 18 sati upao razbojnik i prijeteći pištoljem od tri zaposlenice (1962., 1971. i 1977.) otuđio nekoliko desetaka tisuća kuna.

K.S.

 
15.12.2010.

Skupština Turističke zajednice Svete Nedelje u znaku smanjenja prihoda i novih planova

U pripremi kilometri novih pješačkih i biciklističkih staza

Skupština Turističke zajednice Svete Nedelje u znaku smanjenja prihoda i novih planova

Brzo i bez rasprave skupštinari svetonedeljske Turističke zajednice prihvatili su 13. prosinca plan i program rada za sljedeću godinu te izmijenjeni i dopunjeni dio za ovu godinu. Kao i u većine drugih, prihodi TZ Svete Nedelje u ovoj su godini umanjeni za 25% u odnosu na izvorni plan pa se do kraja godine planira prikupiti ukupno 655.000 kuna. Najveći dio odnosi se na prihod od turističke članarine od 630.000 kuna. Od boravišne pristojbe očekuje se ukupno 5.000 kuna, što je za 17% manje od planiranog, ponajviše zbog toga što je od srpnja privremeno zatvoren Hotel-restoran Babylon pa je za prvih 9 mjeseci ove godine u njemu i Hotelu Tina zabilježeno 1250 noćenja, što je 13% manje od istog lanjskog razdoblja. Negativan trend odrazio se i na refundacije s viših razina koje su podbacile za 40% pa su u konačnici i planirani rashodi manji za 29%. S prenesenim viškom od 130 tisuća kuna iz 2009. godine, objasnila je direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Renata Čaržavec, nisu pokriveni tekući rashodi već je taj dio prebačen u financijski plan za sljedeću godinu na troškove tzv. funkcionalnog marketinga. Unatoč svemu, rekla je Čaržavec, sav je program ostvaren, iako u manjem opsegu od planiranog, a odustalo se od izrade novog info-stupa u Kerestincu u sklopu programa turističke signalizacije.

Sa sličnim se trendom nastavlja i u sljedećoj godini, ustvrdio je predsjednik svetonedeljske Turističke zajednice Drago Prahin, napomenuvši da se i dalje zbog teške gospodarske situacije može očekivati smanjenje priljeva od turističke članarine koja je osnova financiranja rada svih turističkih zajednica. No, dodao je, trošit ćemo onoliko koliko prikupimo i zacrtani će se program i na taj način provoditi. Kao osnovni razlog smanjenja prihoda od turističke članarine Renata Čaržavec navela je zakonski umanjenu stopu za obračun te članarine od 20%, koja se primjenjuje od 1. siječnja. Manji se prihod očekuje i od boravišne pristojbe, uglavnom zbog i dalje neizvjesne situacije oko mogućnosti da Babylon ponovno proradi. Računa se na refundacije HTZ-a i županijske turističke zajednice, da bi se u 2011. mogao postaviti kerestinečki info-stup te i dalje nabavljati sadnice cvijeća za uređenje mjesta.

Sve druge uobičajene aktivnosti nisu izbrisane, ali su financijski "skresane". Od novih je posebno izdvojeno označavanje putokaza za nove pješačke i biciklističke rute po Svetonedeljskom bregu i uz svetonedeljska jezera. Riječ je o novom turističkom proizvodu, iznimno važnom projektu kojim će se unaprijediti i proširiti turistička ponuda Grada postupno u sljedećih nekoliko godina. Nakon ovogodišnjeg čišćenja zaraštenih šumskih i poljskih putova na Bregu i njegovim padinama, dogodine bi se trebali urediti makadamski putovi uz jezera i Savu. Trasiranje novih pješačkih i biciklističkih ruta obavit će se u suradnji s Planinarskim društvom Pinklec iz Svete Nedelje i Biciklističkim klubom Sveta Nedelja. Od svega je najatraktivnija najduža buduća ruta od oko 22 kilometra, koja započinje u Medsavama u samoborskom kraju pa uz Savu i sva naša jezera završava na granici s metropolom, buduća transverzala od slovenske granice do Zagreba.

E.K.

www.radiosvn.com

 

Naoružani razbojnik orobio poštansku poslovnicu u centru Svete Nedelje

Skupština Turističke zajednice Svete Nedelje u znaku smanjenja prihoda i novih planova

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002