01.12.2010.

Samoborski KUIS obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Osvješćivanje o problemima i posljedicama

Samoborski KUIS obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Klub učenika i studenata Grada Samobora (KUIS) priključio se 1. prosinca obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Kako nam je u ime KUIS-a rekla Petra Babojelić, odlučili su se ove godine za predavanje o spolno odgovornom ponašanju i prevenciji nasilja i ovisnosti među mladima, koje je učenicima Srednje strukovne škole održao dr. Dubravko Lepušić iz Udruge za borbu protiv spolno prenosivih bolesti Aktiva. Pomogli su im u tome Srednja strukovna škola i Grad Samobor. Nakon predavanja učenicima su podijeljeni i edukativni leci i prezervativi koje je donirala tvrtka Durex.

Cilj je, kako nam je rekla Petra Babojelić, osvještavanje mladih o ovim ozbiljnim temama i ukazivanje na probleme koje može stvoriti neodgovorno ponašanje. Naime, i statistički podaci kazuju kako mladi sve ranije stupaju u spolne odnose, a poražavajući je podatak o broju njih koji pri tome koriste zaštitu te se na ovaj način ta slika želi popraviti. I tijekom predavanja dr.sc. Dubravko Lepušić ukazivao je, između ostalog, na brojne podatke o toj temi, navodeći i usporedbu da su prije stotinjak godina djevojke prvu menstruaciju u prosjeku dobivale u 18-oj godini, a sada u 13-oj, a slični su odnosi i kod mutiranja dječaka. Ukazao je i na podatak da mali broj djevojaka u pubertetskoj dobi ide na pregled ili savjetovanje kod ginekologa, a kod dječaka je taj postotak još manji. Pregledi i savjetovanja su vrlo važni s obzirom da je humani papiloma virus (HPV) glavni uzročnik malignog procesa vrata maternice te da se godinama dob prve infekcije sve više spušta i zahvaća adolescentnu dob na razini cijele Hrvatske, što može uzrokovati i neplodnost.

Na kraju recimo da nakon ove, kao i prije nekoliko mjeseci održane edukacije o sprečavanju nasilja preko interneta, KUIS i sljedeće godine planira nastaviti sa sličnim akcijama i predavanjima.

M.Š.

 
01.12.2010.

Sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Najviše za školu i kanalizaciju

Sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća Svete Nedelje na svojoj su devetoj sjednici 30. studenoga analizirali u prvom čitanju prijedlog proračuna za 2011. godinu te ga podržali, uz nekoliko primjedbi. Uvodno je gradonačelnik Drago Prahin prijedlog proračuna za 2011. godinu okarakterizirao kao maksimalno štedljiv, budući da mu je temelj bio ovogodišnji rebalansirani proračun. Planiran je u iznosu 89.967.900 kuna, a kao najveće rashodovne stavke u 2011. izdvajaju se gradnja nove zgrade Područne škole Rakitje-Novaki, za što je osigurano 12,5 milijuna kuna, te realizacija namjenskog kredita HBOR-a za nastavak izgradnje kanalizacije u iznosu 14 milijuna kuna. Voditeljica financija u Gradu Svetoj Nedelji Biserka Delač pojasnila je da kredit HBOR-a ističe 30. lipnja ove godine te da su već zatražili produženje roka do kraja godine ili za još jednu godinu, ali već krajem 2011. počinje njegova otplata. Rok otplate je 10 godina, a godišnja obveza bit će oko 4,5 milijuna kuna, rekla je Biserka Delač. Za održavanje cesta i javnih površina utrošit će se 5,5 milijuna, za javne potrebe u kulturi oko 2 milijuna, za javne potrebe u sportu oko 8,5 milijuna kuna, za socijalnu skrb osigurano je 2,5 milijuna kuna, a za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje oko 18,5 milijuna kuna. Što se prihoda tiče, najviše će proračun puniti porez i prirez na dohodak (45,6 milijuna kuna) te prihodi od komunalnih doprinosa i naknada (10,5 milijuna kuna), a ostalo otpada na ostale poreze i pomoći.

U raspravi je Željko Beluhan (HSP) rekao da je prijedlog proračuna kopija prethodnih, jer nije prilagođen vremenu u kojem se nalazimo, da je krivo postavljen pa smatra da je 100 tisuća kuna za gospodarstvo premalo. Ivica Vojvodić (HNS) smatra da je dobro što će se pripremiti projekti, jer za veće zahvate treba čekati bolja vremena. Pozdravio je i osnivanje seljačke tržnice, ali upozorio da se gubi još jedna godina za osnivanje komunalnog poduzeća. Marijan Jurić (HDZ) upozorio je da u Brezju treba napraviti pravu sportsku dvoranu u potrebnim gabaritima te predložio da 280 tisuća kuna za sport o kojima odlučuje gradonačelnik bude prebačeno sportskom savezu. To je izazvalo širu raspravu o raspodjeli sredstava za sport, a vijećnici su još pitali i o ulaganjima u pojedine objekte, kao što su zgrada nekadašnjeg Stočara u Kerestincu, društveni dom u Novakima i stara škola u Rakitju, a za dvorac u Kerestincu gradonačelnik Prahin rekao je da postoji ponuda za upravljanje tim objektom i obnovom te da će se uskoro o tome obaviti razgovori.

U nastavku su prihvaćeni prijedlozi programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture, uz prijedloge vijećnika za uvrštenjem gradnje nogostupa na najfrekventnijim prometnicima i onima koje vode prema školama. Nakon poduže rasprave odluka o davanju suglasnosti gradonačelniku za potpisivanje Sporazuma gradonačelnika za poboljšanje mjera energetske učinkovitosti i reduciranje emisije CO2 odgođeno je za sljedeću sjednicu.

M.Š.

Formiranje stalnih radnih tijela

Na inicijativu Ivice Vojvodića (HNS) na dnevni red uvršten je i prijedlog za osnivanjem dodatnih stalnih radnih tijela Gradskog vijeća. Naime, trenutno postoje četiri radna tijela (Odbor za izbor i imenovanja, Mandatna komisija te komisije za imenovanje ulica, odnosno za Poslovnik i Statut), a vijećnik Vojvodić predložio je formiranje 13 radnih tijela s ciljem poboljšanja i kvalitetnijeg rada vijećnika i Vijeća. Načelno je podržana inicijativa te će se pojedini prijedlozi nastojati ugraditi u Poslovnik i Statut, čije je izmjene najavio potpredsjednik Vijeća Vladimir Tuweg.

 

Samoborski KUIS obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002