13.10.2010.

Uređena cesta u Mjesnom odboru Smerovišće

Novih 3 km asfalta

Uređena cesta u Mjesnom odboru Smerovišće

U Mjesnom odboru Smerovišće 12. listopada otvorene su novoasfaltirane prometnice koje su od životnog značaja lokanom stanovništvu. Radi se o dionicama prema Gregurić Bregu (Gvozd) i Žganjerima. Još prošle godine mjesni odbor financirao je pripremu za asfaltiranje dionice duljine 2563 metra do Gregurić Brega, a sada je Grad pripomogao u pripremi i asfaltiranju još 370 metara dionice prema Žganjerima. Ukupno je za pripremu i asfaltiranje ovih gotovo 3 kilometra prometnica utrošeno 1,5 milijuna kuna. Većinu pripreme odradio je mjesni odbor, a Grad Samobor financirao je materijal i asfaltiranje.

Otvorenju novoasfaltiranih dionica prisustvovali su gradonačelnik Krešo Beljak te njegovi zamjenici Hrvoje Frankić i Željko Stanec.

Kako nam je rekao predsjednik Mjesnog odbora Smerovišće Jurica Grgos, već ranije je mjesni odbor povukao javnu rasvjetu na relaciji Gregurić Breg – Žganjeri (postavljeno je 13 stupova i 7 rasvjetnih tijela), a rasvjeta je poboljšana i u naselju Slapnica, gdje su ugrađena još 4 rasvjetna tijela. U naselju Žganjeri saniran je dio oborinske odvodnje, a u tijeku su i radovi na dva potporna zida duljine 3 metra, visine 3 metra i debljine 30 cm. Na području mjesnog odbora postavljeno je, između ostalog, i 7 oglasnih ploča te 5 putokaznih ploča, naveo je predsjednik MO Smerovišće Jurica Grgos.

M.Š.

 
13.10.2010.

Županija obilježila Međunarodni dan učitelja

Zahvala i darovi novim umirovljenicima

Županija obilježila Međunarodni dan učitelja

U samoborskoj Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi 7. listopada je održana prigodna svečanost u povodu Međunarodnog dana učitelja, u organizaciji Zagrebačke županije i njenog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Na svečanosti su uručeni prigodni darovi učiteljima i nastavnicima koji su ove godine otišli u mirovinu pa su 32 dame dobile unikatni srebrni broš (rad akademskog umjetnika Stjepana Balje), dok je je sedmero gospode dobilo satove. Sa samoborskog i svetonedeljskog područja darove su primili Janja Markovinović (OŠ Sveta Nedelja), Nada Krušec (OŠ B. Tonija), Ratomir Brečić (OŠ M. Langa iz Bregane) i Marina Peršić (ETUŠ). Darove su im uručili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i pročelnik Odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vjeran Štublin, a u ime nagrađenih zahvalio je Ivan Drobac.

Na početku svečanosti okupljene je pozdravio ravnatelj Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Franjo Mihalina, ističući bogatu samoborsku kulturnu i prosvjetnu tradiciju, zahvalivši na trudu i radu tijekom cijelog radnog vijeka novim umirovljenicima. Zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić rekao je da u vrijeme recesije obrazovanje ne smije patiti pa je istaknuo da je Grad investirao u škole i vrtiće, a najveća ovogodišnja investicija bila je sportska školska dvorana u Rudama. I župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je važnost ulaganja u školske objekte, a rekao je i da je projekt dogradnje aneksa za tri samoborske srednje škole kandidiran za fondove Svjetske banke i u još nekoliko institucija te se nada da će gradnja aneksa započeti što prije. Svi govornici uputili su zahvalu ljudima koji su odgojili i obrazovali generacije i generacije učenika.

Tijekom svečanosti prigodan program pripremili su učenici i njihovi mentori iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, iz Glazbene škole Ferdo Livadić te plesači Lana Daić i Toni Ćavala, a stečeno znanje pripremanja jela i posluživanja pokazali su i učenici ETUŠ-a, uz nadzor svojih mentora.

M.Š.

 
13.10.2010.

Donacija samoborskog HNS-a Caritasovoj kući za žrtve obiteljskog nasilja

Žene i djeca zavređuju život kakav žele

Donacija samoborskog HNS-a Caritasovoj kući za žrtve obiteljskog nasilja

Caritasova kuća za žrtve obiteljskog nasilja u Samoboru je otvorena prije tri godine i u njoj od tada borave žene i djeca koji su otišli od zlostavljača. U kući je ukupno 19 kreveta u 5 soba, a trenutno u njoj boravi 6 žena i 10-ero djece iz raznih krajeva Hrvatske. Naravno, najveći dio troškova pokriva Caritas, ali i dalje postoje brojne potrebe koje u kući nastoje podmiriti. Kako bi pomogle tim ženama i djeci koji su se našli u teškoj životnoj situaciji, članice Ženske inicijative HNS-a podružnice Samobor odlučile su uspostaviti trajnu suradnju i osigurati pomoć te obilježiti i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, naglasila je u ime Ženske inicijative Sanja Zaradić. U sjedištu samoborskog HNS-a stoga je danas predana prigodna donacija sa 4 paketa te su saslušane potrebe i najčešći problemi. Jedna od potreba, koje su iskazale voditeljice kuće za žrtve obiteljskog nasilja Ljiljana Karlović i Daniela Petković, elementi su za zajedničku kuhinju, a dobro dođu i svi ostali vidovi pomoći, kao što su odjeća, obuća, namještaj, kreveti (primjerice na kat), igrala i ostale potrepštine nužne u svakodnevnom životu, a koje su te obitelji morale ostaviti bježeći od zlostavljača.

Riječ je o ženama s djecom koje najčešće imaju nižu stručnu spremu i ne rade pa su ovisne o muškarcu te se stoga teško odlučuju za bijeg i toleriraju nasilje. To su uglavnom obitelji u kojima se javlja problem alkoholizma ili psihičkih poremećaja. Tek kada se nasilje počne prenositi i na djecu, žene se odlučuju za napuštanje zlostavljača. Jedan od posljednjih slučajeva s kojima su se susrele voditeljice kuće bio je primjer da je otac silovao malodobnu kćer. Zbog tih stravičnih slučajeva, u kući je osigurana i stručna pomoć socijalnog radnika, psihologa i obiteljskog savjetnika, naglasile su Daniela Petković i Ljiljana Karlović. Smještaj u kuću realizira se isključivo posredovanjem centara za socijalnu skrb i policije. Rekle su da su njihova iskustva s djelatnicima centara za socijalnu skrb za sada vrlo pozitivna i da nije bilo primjera odbijanja pomoći.

Iako zakon predviđa da u kući žrtve obiteljskog nasilja mogu biti od 6 mjeseci do godinu dana te djeca do 14 godina, bilo je i primjera da su pojedine obitelji ostale do 2 i pol godine te djeca do 18 godina starosti. Djecu se nastoji uključiti u redovno pohađanje škole (pohvaljena je suradnja s OŠ Samobor), a sve majke u obavljanje svakodnevnih kućanskih poslova i skrb za djecu te u lokalnu zajednicu u cijelosti, do povratka u obitelj ili osamostaljivanja i prestanka smještaja. No, budući da se radi o ženama koje teško pronalaze posao ili su slabije plaćene, njima je najčešći problem naći primjeren smještaj, jer ponekad cijelu plaću moraju dati za podstanarstvo. Zbog toga Ljiljana Karlović ističe da zakon trenutno bolje štiti zlostavljača, jer on ostaje u svom domu, dok žrtve moraju bježati iz poznatog okruženja, iz dotadašnje škole te sve mijenjati u svom životu. Navele su i statistički podatak da je od 35 njihovih slučajeva 9 žena se vratilo zlostavljaču, dok su se ostale osamostalile.

Voditeljice Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja u našem gradu istaknule su dobru suradnju s Gradom Samobor (što je potvrdila i Marica Jelenić, koja je bila zamjenica gradonačelnika kada je kuća počela s radom), jer Grad je izdvojio u proračunu sredstva za rad kuće, osigurao je i smještaj za majku s četvero djece u jednom od socijalnih stanova (najčešći problem je da je tih stanova nedovoljno). No, Ljiljana Karlović i Daniela Petković naglasile su i kako su svugdje do sada u Samoboru dočekane s toplinom i otvorenog srca. Kao jedan od primjera navele su donacije Lionsa i Pekarne Zemljič, koja im daruje svoje proizvode.

Na kraju je dogovorena daljnja suradnja Ženske inicijative HNS-a i cijele samoborske podružnice stranke s Caritasovom kućom za žrtve obiteljskog nasilja, uz poruku da žene i djeca zavređuju život kakav žele, budući da su neke od njih tek u kući počele iskazivati svoje sklonosti prema hobijima i slikanju, a zbog kojih su ih prije zlostavljači u obitelji ismijavali.

M.Š.

Prijave

Žene koje partner u obitelji zlostavlja moraju zlostavljača prijaviti policiji, koja tada u suradnji s Centrom za socijalnu skrb poduzima odgovarajuće mjere, a ženu i djecu odvajaju od zlostavljača. Nažalost, bilo je slučajeva kada ta reakcija nije bila adekvatna. Žene se mogu javiti i izravno Centru za socijalnu skrb u svojim mjestima, koji je nadležan za njih od 00 do 24 sata. Mogu se javiti i Caritasovoj centralnoj socijalnoj službi na broj 3636-123, gdje će im odgovoriti na pitanja, dati savjete i pružiti pomoć.

Što je nasilje?

U zakonima koje je objavilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, nasilje u obitelji definira se kao svaka primjena fizičke sile i psihičke prisile na integritet osobe; svako drugo postupanje jednog člana obitelji koje može prouzročiti ili izazvati opasnost da će prouzročiti tjelesnu i psihičku bol; prouzročenje osjećaja straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva; fizički napad bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili ne, verbalni napad, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim nazivima i drugi načini grubog uznemiravanja, spolno uznemiravanje; uhođenje i svi drugi načini uznemiravanja; protupravna izolacija ili ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja s trećim osobama; oštećenje ili uništenje imovine ili pokušaj da se to učini. Nasilje može biti psihičko, tjelesno, seksualno i ekonomsko.

 
13.10.2010.

Svjetski dan učitelja obilježen u organizaciji Hrvatskog učiteljskog društva Samobor u Centru Lug

Najteži, ali i najdraži posao

Svjetski dan učitelja obilježen u organizaciji Hrvatskog učiteljskog društva Samobor u Centru Lug

Hrvatsko učiteljsko društvo Samobor obilježilo je u utorak, 5. listopada, Svjetski dan učitelja. U Centru za odgoj i obrazovanje Lug priznanja za uspjeh na državnim natjecanjima i za izniman doprinos u odgoju i obrazovanju mladih primilo je 50-ak prosvjetnih radnika iz samoborskih i svetonedeljskih osnovnih i srednjih škola. Nagrađeno je i troje nastavnika koji su promaknuti u zvanje mentora (Višnja Fresl, Gabrijela Žokalj i Nataša Kletečki), a posebnim priznanjima u obliku slika u mirovinu su ispraćene Ljiljana Lonjak Bašić, Nada Krušec, Ratomir Brečić, Janja Markovinović, Vesna Grgurić i Marina Peršić.

Okupljenima su dobrodošlicu poželjeli štićenici Centra Lug maštovitim programom, a u kratkom pozdravnom govoru predsjednica društva Vesna Lokner Kralj istaknula je sve izazove, ali i radosti koje prate učiteljski poziv, zaključivši kako se radi o najtežem, ali i najdražem poslu. Prigodnim govorima članove Hrvatskog učiteljskog društva Samobor pozdravili su i zamjenik gradonačelnika Samobora Hrvoje Frankić te zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Ivica Pavlić.

K.S.

Nagrađeni

Iako smo već niz puta na stranicama Glasnika pisali o uspjesima samoborskih i svetonedeljskih učenika i njihovih nastavnika i profesora, nije zgorega još jednom istaknuti imena onih koji su primili priznanja na svečanosti u Centru Lug. Iz OŠ Bogumila Tonija: Snježana Horvatić, Ivana Matić, Božo Kosor, Vjeko Jakopec, Nataša Kletečki, Marijan Planinčić, Karmen Tonšetić, Dragica Poljak, Vlatka Bišćan, Marijana Jaić, Ismeta Čerkez, Petra Barišić, Ruža Barbarić i Nevenka Miklenić. Iz OŠ Samobor: Maja Karlo, Marina Kardinar i Romana Lisec Vrbanović. Iz OŠ Sveta Nedelja: Matija Vuzem, Vesna Šoić, Zorislav Vizler i Lidija Nassim. Iz OŠ Milana Langa: Feliks Škiljan, Andrej Barberić i Branka Bašić. Iz OŠ Rude Milan Jelenić, a iz OŠ Mihaela Šiloboda Martina Razum. Iz Srednje strukovne škole Samobor Zdravko Frajt, iz ETUŠ-a Josip Grdanjski, Marina Kapuđija i Marija Tomašković. Iz Centra za odgoj i obrazovanje Lug: Snježana Kleščić, Jadranka Zeman, Danijela Degel Ivanić, Ksenija Čuljak, Ivica Rabuzin i Darko Štuka. Iz Glazbene škole Ferdo Livadić: Ivana Trogrlić, Tomislav Žužak, Nikolina Tičinović, Goran Gorše, Tomislav Margeta, Taras Pečeni, Andrea Fajtl, Ivana Štrbac, Karmen Stepić, Zoran Katić, Tina Klak, Vesna Radinčić, Jadranka Tikvica i Vesna Faullend Heferer.

 

Uređena cesta u Mjesnom odboru Smerovišće

Županija obilježila Međunarodni dan učitelja

Donacija samoborskog HNS-a Caritasovoj kući za žrtve obiteljskog nasilja

Svjetski dan učitelja obilježen u organizaciji Hrvatskog učiteljskog društva Samobor u Centru Lug

Arhiva 2010

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002