19.05.2010.

Grad prihvatio dopunu Spomen obilježja braniteljima na lokaciji Trokut-Novska

Stećak i za Tigrove

Grad prihvatio dopunu Spomen obilježja braniteljima na lokaciji Trokut-Novska

Nedavno svečano otvoreno Spomen obilježje braniteljima stradalima u Domovinskom ratu na Zapadno-slavonskom ratištu, lokacija Trokut-Novska, uskoro bi trebalo dobiti i šesti stećak.

Naime, Gradu Samoboru, kao nositelju investicije izgradnje spomen obilježja, dostavljen je prijedlog sporazuma o sufinanciranju izrade i gradnji stećka za stradale branitelje iz 1. gardijske brigade Tigrovi.

Na Kolegiju gradonačelnika taj je sporazum prihvaćen te je dana suglasnost za postavu dodatnog spomen obilježja na lokaciji Trokut-Novska.

K.S.

 
19.05.2010.

Osnovano Hrvatsko – francusko društvo prijateljstva Samobor – Chassieu

Još bolje međusobno povezivanje

Osnovano Hrvatsko – francusko društvo prijateljstva Samobor – Chassieu

Ksenija Jaklenec izabrana je za prvu predsjednicu Hrvatsko – francuskog društva prijateljstva Samobor – Chassieu na osnivačkoj skupštini društva 19. svibnja u Gradskoj knjižnici Samobor. Novo društvo okuplja tridesetak članova, koji su na skupštini jednoglasno prihvatili Statut te izabrali nadzorni odbor, stegovno povjerenstvo, kao i upravni odbor od 11 članova, unutar kojeg je odlučeno da će dužnost zamjenice predsjednice obnašati Marica Jelenić, tajnice Mirjana Komočar Ljubić, blagajnice Ančica Žibrat, a član upravnog odbora bit će i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić. Kao ciljevi Društva istaknuti su produbljivanje i razvijanje prijateljskih odnosa dva grada i dvije zemlje, poticanje učenja francuskog jezika i kulture u Hrvatskoj te hrvatskog jezika i kulture u Francuskoj, kao i ostali vidovi suradnje. Članovi društva mogu biti svi građani Hrvatske i Francuske koji to žele. Sjedište će biti u Krležinoj 9, u prostoru samoborske knjižnice.

Na početku je u ime inicijativnog odbora Marica Jelenić pojasnila kako je došlo do suradnje Samobora i Chassieua, za što je, među ostalima, zaslužna i Danielle Allard, koja je bila i inicijatorica osnivanja društva Chassieu - Hrvatska, a koja je te veze željela još dodatno produbiti, što je potvrdila i Samoborka Janka Štahan, koja većim dijelom godine boravi u Parizu. Osim kontakata na osobnoj razini, razvili su se i oni među školama, a prošle godine potpisana je i povelja o prijateljstvu između Samobora i Chassieua pa je potom ukratko predstavljen taj francuski grad u blizini Lyona.

Po izboru za predsjednicu Ksenija Jaklenec prvo je na francuskom, a potom i na hrvatskom jeziku istaknula kako će uložiti znanje i sposobnosti u promociju francuskog jezika i kulture te da na putu suradnje očekuje pomoć hrvatskih i francuskih vlasti. Podršku je dala i Janka Štahan, rekavši kako je ponosna što može nazočiti osnivačkoj skupštini te kako se nada da će i kroz rad ovog društva Francuzi još više upoznati Hrvatsku.

M.Š.

 
19.05.2010.

Popravak puknuća vodovoda na Trgu kralja Tomislava

Kvar bez posljedica

Popravak puknuća vodovoda na Trgu kralja Tomislava

Popravak puknuća vodovoda na Trgu kralja Tomislava

Kvar bez posljedica

Puknuće vodovodne cijevi na Trgu kralja Tomislava srećom nije poremetilo opskrbu središta grada. Ekipa Zagrebačkog holdinga – podružnice Vodoopskrbe 17. svibnja podigla je ploče i uklonila kvar. Pretpostavka je da je do puknuća došlo još i ranije, ali tek sada je voda počela izvirati na plohu Trga, što je odmah kada je uočeno i sanirano.

M.Š.

 
19.05.2010.

Održana druga SamoParlaonica

Problem je slaba komunikacija roditelja i djece

Održana druga SamoParlaonica

U Maloj dvorani POU Samobor 15. svibnja održana je druga SamoParlaonica na temu: Shvaćaju li moji roditelji da odrastam?. U raspravi su se sučelili učenici sedmih razreda OŠ Bogumila Tonija i OŠ Samobor. Raspravu su obogatili stručni gosti: ravnatelj Plavog telefona Miroslav Vučenović, promicateljica života Zrinka Šarić i psiholog Matija Marković. Svakoj od debatnih grupa priključili su se i volonteri Volonterskog centra Samobor (VCS), koji su i organizatori ovog programa. Iako su obje grupe vrlo nadahnuto i emotivno argumentirale svoje stavove, ocjenjivački sud - Danijel Cikojević, Luka Tomovski i Nikica Matan (članovi Savjeta mladih Grada Samobora), presudio je u korist negacijske grupe iz OŠ Bogumila Tonija. Svi sudionici rasprave zaključili su da osnovni problem leži u nedostatku komunikacije između roditelja i djece. Stručni su gosti posebno naglasili da roditelji pri odgoju trebaju usađivati djeci odgovornost za svoje postupke, jer im na taj način pomažu u razvoju njihovog samopouzdanja i u osamostaljivanju.

Posljednja SamoParlaonica ovog pilot projekta održat će se u subotu, 22. svibnja, od 17 sati u velikoj kino dvorani POU Samobor na temu: Znamo li se zabavljati bez alkohola i droge?. Sudjelovat će učenici osmih razreda OŠ Samobor (negacijska grupa) i OŠ Bogumila Tonija (afirmacijska grupa), članovi Savjeta mladih kao ocjenjivački sud te stručni gosti: dr. Ivana Sindik iz Kliničke bolnice Sestre milosrdnice, voditeljice Županijskog savjetovališta za prevenciju i liječenje ovisnosti Katarina Gerbl i Miljenka Plečko, dječji psiholog Anja Kuhar te policijski djelatnik. Budući da smo svakodnevno svjedoci teških posljedica ovisnosti, svi smo pozvani preventivno djelovati. Stoga organizator ovim putem poziva sve zainteresirane, a posebno roditelje, da svojom prisutnošću ohrabre djecu i prodube svoja znanja o ovoj temi, a moći će postavljati i pitanja.

Volonterski centar Samobor zahvaljuje svima koji su sudjelovali i preporuča se za buduću suradnju. Posebno se zahvaljuje Gradu Samoboru i POU Samobor, svim stručnim gostima i medijima na potpori, suradnji i promidžbi bez naknade, čime uvelike doprinose razvoju volonterstva u našem gradu. Zahvaljujemo i ravnateljima svih pet osnovnih škola i pedagozima koji su prihvatili suradnju i time omogućili realizaciju ovog edukativnog programa.

Katarina Čop, voditeljica VCS-a

 
19.05.2010.

Tribina gradonačelnika na terenu održana je i u Domaslovcu

Gorući problem je kanalizacija

Tribina gradonačelnika na terenu održana je i u Domaslovcu

Tribine gradonačelnika na terenu odvijaju se po redovitom rasporedu od tri tribine tjedno. U srijedu, 12. svibnja, gradonačelnik Krešo Beljak, njegov zamjenik Željko Stanec, pročelnici Željko Kovačić i Damir Fabek te koordinator za rad s mjesnim odborima Petar Grgečić stigli su u Domaslovec. Dočekao ih je i na početku tribine pozdravio predsjednik mjesnog odbora Branko Kožarec. On je naveo i najvažnije aktivnosti u mjesnom odboru od 15. srpnja prošle godine, ističući izvrsnu suradnju s gradskom upravom.

Građani su najčešće upozoravali na probleme s kanalizacijom i odvodnjom, koja je osobito izražena na području ulice Krmica I te u Poljskom i Skendrovićevom putu, gdje je i najveća izgradnja novih kuća. Problemi u Krmici, rekli su stanovnici te ulice, proistekli su zbog skladišta tvrtke Fuchs. Pročelnik Kovačić i predsjednik MO Kožarec rekli su da je u tijeku sustavno rješavanje kanalizacije i odvodnje za područje Hrastine i Domaslovca te se sada radi kolektor na glavnoj cesti. Spomenut je i problem slabog priključivanja građana na kanalizaciju pa su mještani upozorili i na skupoću priključaka (1.000 kuna po iskopanom metru) te su zatražili uvođenje obročne otplate. Gradonačelnik je podsjetio da se Grad odrekao naknade u visini 4.500 kuna te rekao da će se ovi problemi razmotriti, kao i prijedlog da cijena priključka bude za sve ista.

Mještani Domaslovca ukazali su i na probleme koje imaju s privatnim odlagalištima materijala i vozila. Budući da se u jednom slučaju radilo o iznajmljivanju gradskog zemljišta (ugovor je odobrilo staro Poglavarstvo), gradonačelnik Beljak je rekao da se niti jedan ugovor više neće potpisati bez suglasnosti Vijeća mjesnog odbora. Postojeće deponije morat će o svom trošku očistiti oni koji ih koriste. Građani su zatražili i uređenje dječjih igrališta te postavljanje ležećih policajaca, kao i postavljanje nadstrešnica i uspostavu autobusnog stajališta kod nove crkve. Gradonačelnik je morao i na ovoj tribini pojasniti s kakvim se problemima Grad Samobor susreće kada su u pitanju uređivanje i održavanje županijskih cesta, kao što je to i u slučaju Domaslovca.

Obećano je i uvođenje javne rasvjete u ulicama Krč i Baračevoj, već sljedećeg tjedna trebalo bi krenuti asfaltiranje nogostupa u Domaslovečkoj ulici, čim se dovrše radovi i asfaltiranje Domaslovečke, Mihovilove i Poljskog puta. Prijedlog mjesnog odbora je uređenje dječjih igrališta u Željezničkoj i kod nogometnog igrališta.

Gradonačelnik Beljak je i na ovoj tribini mještanima predstavio najvažnije projekte Grada u narednom razdoblju, kao što su uređenje Vojarne Taborec, gradnja novog autobusno–željezničkog kolodvora i izgradnja nove osnovne škole u Farkaševcu. Napomenuo je da je ova gradska uprava znatno povećala sredstva mjesnim odborima, iako je gradski proračun ukupno morao biti smanjen.

M.Š.

 
19.05.2010.

Prijem u gradskoj vijećnici za izaslanstvo Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Uspostavljena odlična suradnja

Prijem u gradskoj vijećnici za izaslanstvo Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Svibanj se među vatrogascima obilježava kao mjesec zaštite od požara, u njemu slave i blagdan svog zaštitnika svetog Florijana (4. svibnja), a samoborska Vatrogasna zajednica 15. svibnja obilježava i svoj dan. Stoga je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak u gradskoj vijećnici 13. svibnja primio izaslanstvo samoborske Vatrogasne zajednice u kojem su bili predsjednik Jurica Domin, tajnik Boris Bogolin, zapovjednik Vladimir Domin te Slavko Garašić. Uz gradonačelnika su bili pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko i savjetnica Marica Jelenić.

Tijekom susreta izraženo je međusobno zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom između sadašnje gradske uprave i samoborskih vatrogasaca. Gradonačelnik Beljak je istaknuo da se, unatoč tome što se proračun linearno smanjivao, za vatrogastvo izdvaja jednako kao i prije, jer se želi riješiti probleme koji vatrogasce muče dugi niz godina. Zbog toga je i odobren zahtjev za nabavom vozila. Pročelnik Radovanić se nadovezao i istaknuo da je Grad Samobor ispunio sve obveze predviđene zakonom, što je potvrđeno i prošlotjednim nadzorom, kada su čelni ljudi Hrvatske vatrogasne zajednice rekli da će istaknuti Samobor kao primjer ostalim jedinicama lokalne samouprave. Vodstvo zajednice je zatražilo pet vozila, a pročelnik je rekao kako je Grad već osigurao tri, a jedno novo vozilo se otprije otplaćuje. Gradonačelnik i njegovi suradnici čestitali su predstavnicima vatrogasaca dan njihova zaštitnika i dan samoborske vatrogasne zajednice, a gradonačelnik je još jednom potvrdio da će se Javna vatrogasna postrojba među prvima izmjestiti u bivšu Vojarnu Taborec.

Predsjednik VZGS Jurica Domin zahvalio je na čestitkama i podsjetio da je zajednica prošle godine proslavila 80 godina djelovanja, a da danas obuhvaća dvadesetak dobrovoljnih vatrogasnih društava. Istaknuo je i da je nabava opreme nužna kako bi vatrogasci potpuno spremni mogli intervenirati kada je to potrebno, iako se svi nadaju da će se ta oprema što rjeđe koristiti. Dodao je i kako je napravljen velik pomak u odnosu Grada prema njima, što je potvrdio i tajnik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Boris Bogolin. Naveli su da se prije nije uvažavalo njihovo mišljenje, a kao primjer naveli su kupnju cisterne iz Lure, koju je Grad kupio za 130.000 kuna (iako su druge sredine stare cisterne dobivale besplatno), još je dodatno koštala njena prerada u cisternu za vodu, a nakon svega ona se učestalo kvari.

M.Š.

 
19.05.2010.

U Slanom Dolu po 7. puta obilježen blagdan svetog Florijana

Spomenice najstarijem i najmlađem

U Slanom Dolu po 7. puta obilježen blagdan svetog Florijana

U nedjelju, 9. svibnja, uz svetu misu i popodnevnu svečanost na igralištu proslavljen je u Slanom Dolu po 7. puta blagdan svetog Florijana.

Na zabavi, uz domaću glazbu i ples, i ove su godine najstariji i najmlađi mještani darovani spomenicama i prigodnim poklonima. Dijelio se besplatno slanodolski pažul (grah), sok i domaće vino, a zahvaljujući vjernim sponzorima, posjetitelji su, kroz nagradne igre i tradicionalnu tombolu, darivani vrijednim nagradama.

S. Bašić

 

Grad prihvatio dopunu Spomen obilježja braniteljima na lokaciji Trokut-Novska

Osnovano Hrvatsko – francusko društvo prijateljstva Samobor – Chassieu

Popravak puknuća vodovoda na Trgu kralja Tomislava

Održana druga SamoParlaonica

Tribina gradonačelnika na terenu održana je i u Domaslovcu

Prijem u gradskoj vijećnici za izaslanstvo Vatrogasne zajednice Grada Samobora

U Slanom Dolu po 7. puta obilježen blagdan svetog Florijana

Arhiva 2010

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002