20.12.2006.

Grad Sveta Nedelja će na proljeće dobiti kanalizaciju

Glavni kolektor pri kraju

Grad Sveta Nedelja će na proljeće dobiti kanalizaciju

Opsežni radovi na izradi glavnih kolektora svetonedeljske fekalne kanalizacije do pred same božićne blagdane bili su u punom zamahu pa je, saznajemo, kraju privedeno već preko 60 posto svih predviđenih i potrebnih radova.

Ovu smo fotografiju snimili na potezu šetališta Ribnjak koje spaja sam centar Svete Nedelje i "betonku".

N.K.

 
20.12.2006.

Savjetovalište za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima rezimiralo godinu

Ne budite ni o čemu ovisni

Savjetovalište za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima rezimiralo godinu

U Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru, samoborsko Savjetovalište za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima koje djeluje u sklopu Županijskog centra za suzbijanje opojnih droga, organiziralo je prigodnu svečanost na kojoj su iznijeli svoj godišnji izvještaj o radu, a pred prepunom Malom dvoranom kriminalist Dubravko Klarić, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje droga Zagrebačke županije, održao je i predavanje na temu Suvremeni trendovi u suzbijanju zlouporabe droga. Okupljene je pozdravio, uz Katarinu Gerbl, voditeljicu savjetovališta, i Davorin Gajnik, pročelnik Upravnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije. Na kraju su okupljeni izmijenili iskustva uz bogati domjenak.

N.K.

 
20.12.2006.

Darovi i računala za djecu Centra Lug i Udruge Nova budućnost

Puna kuća radosti

Darovi i računala za djecu Centra Lug i Udruge Nova budućnost

Početkom devedesetih, točnije od 1993. godine, u Hrvatskoj je počeo projekt španjolske humanitarne organizacije ANNF Pamplona pod nazivom "10 domova za 100 djece žrtava rata i nasilja" na čijem je čelu bila sestra španjolskog kralja. Iz te organizacije, nakon prestanka rata u Hrvatskoj, izrasla je Udruga Nova budućnost koja je nastavila brigu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Udruga zapravo osigurava zadovoljavanje svih životnih potreba, kao što su stanovanje, prehrana, odijevanje, briga o zdravlju, čuvanje, odgoj i obrazovanje, itd. Projekt je zamišljen na način da u jednoj kući može biti najviše desetero štićenika o kojima brinu stručni odgajatelji. Na području Hrvatske trenutno je sedam takvih kuća, od toga čak tri u Samoboru. Financiranje kuća preuzelo je Ministarstvo zdravstva i socijalne srbi. No, dodatnih potreba je uvijek više od mogućnosti, pa je stoga ove godine uskočio Grad Samobor donacijom tri računala za svaku kuću. Dva računala nabavio je Grad, a jedno je donacija OŠ Rude. Računala su 19. prosinca Ljiljani i Vladimiru Krejačiću, Lidiji i Željku Gorupu te Ivani Đurić predali dogradonačelnica Marica Jelenić i pročelnik Damir Fabek, na veliku radost svih štićenika koji su se zatekli u kućama. Našla se tu, naravno, i košara puna voća i slastica.

Također, u ovo predblagdansko vrijeme gradsko je izaslanstvo razveselilo i štićenike Centra Lug, osobito one koji su marljivo radili na ukrasima za božikovine na Trgu kralja Tomislava.

M.Š.

 
20.12.2006.

Još jedno izdanje godišnjaka s lijepom tradicijom

Trideset godina Žumberačkog krijesa

Još jedno izdanje godišnjaka s lijepom tradicijom

Kao što je već uobičajeno, pred kraj godine izašao je i novi broj Žumberačkog krijesa. Ovo je već njegovo 30. godište; još jedno u kojem se s velikim marom i entuzijazmom govori o životu crkve Hrvatskoj, a posebno na Žumberku, o ukupnom društvenom životu ovoga kraja, o njegovim ljudima i događajima. Posebnost ovog broja je i obilje fotografija, zanimljivosti i osvrta vezanih za ekologiju i arheologiju Žumberka.

Žumberački krijes možete nabaviti u svim grkokatoličkim i rimokatoličkim župnim uredima našega kraja.

S.S.

 
20.12.2006.

Zagrebačka županija ove godine potpomaže 183 stipendista

Na jednu stipendiju tri molbe

Zagrebačka županija ove godine potpomaže 183 stipendista

Svake godine sve je veći broj stipendista Zagrebačke županije pa se i svečanost potpisivanja stipendija morala preseliti u veću dvoranu, onu Hotela International. Tamo je župan Stjepan Kožić sa suradnicima 19. prosinca ugostio ovogodišnje stipendiste i s njima potpisao ugovore prema kojima će učenici dobivati 500 kuna, a studenti 1.000 kuna mjesečno za vrijeme trajanja školske godine. Nakon provedenog natječaja pristigle su 222 molbe, ali samo se 30 učenika i 40 studenata može pohvaliti dovoljnom količinom bodova za dobivanje stipendije. Posebnost je ove godine 15 stipendija za deficitarna zanimanja, a koja su utvrđena na temelju podataka Zavoda za zapošljavanje i Hrvatske obrtničke komore. Uz ovogodišnjih 70 novih stipendista, u ovoj školskoj godini županija nastavlja novčano potpomagati 52 učenika, 55 studenata i 6 posebnih stipendista koji su zadovoljili kriterije za nastavak stipendiranja (prosjek ocjena i upis u višu godinu školovanja). S područja Samobora stipendije su dobili tri učenika i jedna studentica, a s područja Svete Nedelje po jedna učenica i studentica.

M.Š.

 
20.12.2006.

Uljepšani blagdani djeci iz siromašnijih obitelji

Za sretniji osmijeh

Uljepšani blagdani djeci iz siromašnijih obitelji

Blagdanskom duhu darivanja i usrećivanja najviše se vesele djeca. No, potrošačko društvo često zaboravlja da bit ovih blagdana nije samo gomilanje potrebnih i nepotrebnih stvari, već i darivanje onih koji si to ne mogu priuštiti. Kako bi dijelom oživjeli taj duh, u Gradu Samoboru već nekoliko godina daruju djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, a koja su na popisu Centra za socijalnu skrb ili su korisnici pomoći. Tako se i ove godine u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta okupilo devedesetak djece i njihovih roditelja primivši igračke koje su podijelili zamjenici gradonačelnika Marica Jelenić i Tomislav Masten. Naravno, našao se tu i Djed Mraz, dok su božićne pjesme pjevali članovi KUD-a Petkov Breg.

M.Š.

 
20.12.2006.

Na sjednici Gradskog poglavarstva Grada Samobora saznalo se je državni arhiv "iskopao" podatak da je samoborski gradski grb modre boje

Grbava drama u plavom

Na sjednici Gradskog poglavarstva Grada Samobora saznalo se je državni arhiv

Kada bi se provela anketa među Samoborcima koje je boje gradski grb, vjerojatno bi ispitivače gledali u čudu zašto to uopće pitaju. No, već prepoznatljiva crvena boja, kao i oblik grba, proteklih su tjedana bili dovedeni u pitanje. Želeći utvrditi vizualni identitet grada i postaviti standard, gradski su čelnici tražili odobrenje Hrvatskog državnog arhiva koji im je odgovorio da je samoborski grb modre boje. Tada je u Samoborskom muzeju nađena dokumentacija koja govori da je grb modre ili crvene boje pa je pitanje boje na taj način riješeno. No, kako bi se poštivali zakoni heraldike, oblik grba morat će poprimiti oblik štita, vrata će biti crne boje, više neće biti ni natpisa na njemu, a vjerojatno će umjesto bršljana na grbu biti glog, jer je to rješenje bliže originalu. Ovu je malu dramu članovima Poglavarstva ispričala Daniela Kalafatić, voditeljica Ureda gradonačelnika, pojasnivši i da će konačno odobrenje za izgled grba dati stručna komisija Hrvatskog državnog arhiva. Prije toga s ovom će informacijom biti upoznati i gradski vijećnici.

U nastavku sjednice prihvaćen je prijedlog o nagodbi s Prodexom, bivšim vlasnikom Šmidhena, prema kojoj bi Grad dobio 100.000 kuna, pravo suvlasništva u dvije poslovne zgrade, trećinu vlasništva Lovačkog roga, a okončali bi se i svi sudski sporovi koje je Grad do sada morao plaćati.

Potom je prihvaćena ponuda Geokona i poduzeća ING Z iz Zagreba za izradu geotehničkih istražnih radova, odnosno geodetskih radova za sportsku dvoranu u Rudama uz zgradu tamošnje škole, budući da bi dvorana trebala prijeći preko potoka Gradne. Vrijednost tih radova je 88.240 kuna.

Pri kraju sjednice članovi Poglavarstva usvojili su konačnu listu gradskih stipendista s kojima će ugovori biti potpisani 22. prosinca. Za stipendiste slabijeg imovinskog stanja stiglo je 46 zamolbi, a odobreno je 10 učeničkih i 5 studentskih stipendija. Povjerenstvo je predložilo, a Poglavarstvo prihvatilo, da se dodjeli i pet stipendija za učenike onih obitelji iz kojih su dvoje članova tražili stipendiju, a nisu je dobili. Grad će im jednokratno pripomoći s 4.000 kuna. Stipendije su još odobrene za 15 učenika, 10 studenata i 5 mladih glazbenika. Posebna stipendija pripala je uspješnom inovatoru Luki Bošnjakoviću budući da nije ušao u predviđenu kvotu. Upravo je njegov slučaj potaknuo raspravu da se ponovno razmotre svi prijedlozi za utvrđivanje kriterija pri dodjeli stipendija, što će biti učinjeno prije sljedeće dodjele. Potom je odobreno i 15 stipendija za deficitarna zanimanja.

Mato Šipuš

 

Grad Sveta Nedelja će na proljeće dobiti kanalizaciju

Savjetovalište za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima rezimiralo godinu

Darovi i računala za djecu Centra Lug i Udruge Nova budućnost

Još jedno izdanje godišnjaka s lijepom tradicijom

Zagrebačka županija ove godine potpomaže 183 stipendista

Uljepšani blagdani djeci iz siromašnijih obitelji

Na sjednici Gradskog poglavarstva Grada Samobora saznalo se je državni arhiv "iskopao" podatak da je samoborski gradski grb modre boje

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002