11.11.2006.

Najljepši park u Zagrebačkoj županiji nalazi se iza Samoborskog muzeja

Stiže još platana

Najljepši park u Zagrebačkoj županiji nalazi se iza Samoborskog muzeja

U završnici ekološko - edukativne akcije Turističke zajednice Zagrebačke županije Zeleni cvijet prestižnu titulu najljepše uređenog parka odnio je park iza Samoborskog muzeja. Radove na uređenju parka su, od ideje do realizacije, izveli djelatnici Komunalca. Prigodno smo porazgovarali s Miroslavom Jaićem, voditeljem Službe održavanja javnih površina.

- Tko je pokrenuo najnovije uređenje parka iza Muzeja?

- Poticaj je dao gradonačelnik, a mi iz Komunalca smo sudjelovali u svim daljnjim fazama uređenja.

- Tko je osmislio uređenje?

- Cijela hortikulturna ideja i izvedba je naša, posadili smo ruže i dodatno drveće... No, na početku je bilo različitih ideja kako da se riješe staze. Dvojilo se oko toga da li da se stavi šoder ili asfaltne staze. Moja i gradonačelnikova ideja bila je da napravimo perivojni asfalt, jer smo bili mišljenja da šoder više nije primjeren niti zbog nemogućnosti prolaska dječjih kolica, a niti zbog toga što se šoder baca na travu pa zahtijeva veću brigu. Stoga smo se odlučili za perivojne asfaltne staze i ova je nagrada znak da nismo pogriješili.

- Hoće li park doživjeti još koju izmjenu?

- Za tjedan dana krećemo s rušenjem četiri kanadske topole koja je industrijsko drvo i ne znam zašto je tamo uopće posađeno i na njihovo mjesto posadit ćemo platane tako da će perivoj biti jednoobrazan. Uz još neke sitnije korekcije i dodatke mislim da ćemo park učinit još ugodnijim mjestom za naše sugrađane.

N.K.

 
11.11.2006.

KUD Strmec usred Zagreba pokazao kako se slavi Martinje

Zdravica za svetog Martina i novi grad

KUD Strmec usred Zagreba pokazao kako se slavi Martinje

Rasplesanim i raspjevanim članovima KUD-a Strmec prostor Turističke zajednice Zagrebačke županije bio je premalen da bi pokazali sve što znaju i što su pripremili za martinjske svetkovine. Ali po onoj, gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna, nije bilo problema na otvorenju izložbe o Martinju. Iako u županiji Plešivica i Zelina drže primat u vinskim cestama, ipak je Sveta Nedelja, točnije Strmčani dobili tu čast pokazati kako se štuju stari "štatuti" i mošt krštenjem pretvara u vino. Tradicionalni biskupov blagoslov dobro je došao i ljudima i vinu, a držao se biskup starih regula tjerajući sve što je loše i zazivajući sve što je dobro. Naravno, prije svega dobro mora biti vino i brojna gastro ponuda koja ga prati, dobri moraju biti i pajdaši s kojima se kupica ispija, a pod loše se mogu na hrpu staviti punica, škrta blagajnica i brbljava tajnica. Uz tu zanimljivu, veselu i moderniziranu molitvu, članovi KUD-a Strmec istaknuli su se i odličnom prezentacijom svojih kulinarskih umijeća.

Prije ovog veselog obreda u čast svetom Martinu i krštenju mošta, odrađen je i onaj službeni dio otvorenja kada je okupljene pozdravila direktorica županijske Turističke zajednice Lidija Mišćin i predsjednik iste Vlado Horina. Istaknuli su kako se vino krsti po cijeloj županiji, a ove godine čast da zaključi vinogradarsko - vinarsku godinu pripala je Svetoj Nedelji, kojoj je nazdravljeno na dobivanju titule grada. Nadovezao se prvi čovjek strmečkog KUD-a Miroslav Hriberski koji je podsjetio na dugu tradiciju svetkovine Martinja u našim krajevima. Ako se svi budu držali tih običaja onda će se odmah drastično smanjiti količine vina u našim krajevima, a glavom će platiti i brojne guske. Za prvu tvrdnju koliko toliko dobar dokaz pružit će nam policija u svom redovitom izvješću o broju alkoholiziranih vozača. A guske će se, čini se, prije izgubiti u magli nego naći na tanjuru, jer su na njemu trenutno popularnije neke druge živine.

Mato Šipuš

 
11.11.2006.

Na međunarodnom sajmu inovacija IENA 2006., održanom od 2. do 5. studenog u Nürnbergu, uspješno su nastupili i naši inovatori

Samoborci najuspješniji!

Na međunarodnom sajmu inovacija IENA 2006., održanom od 2. do 5. studenog u Nürnbergu, uspješno su nastupili i naši inovatori

Na međunarodnom sajmu inovacija IENA 2006., održanom od 2. do 5. studenog u Nürnbergu, vrlo uspješno su nastupili samoborski inovatori, članovi Udruge inovatora Hrvatske i Zajednice tehničke kulture Grada Samobora.

Inovacije su rangirane prema tri dobne kategorije i prema područjima rada.

U kategoriji seniora nastupio je Nikola Petković s inovacijom "Cobra Sistem" i osvojio brončanu medalju.

Juniorska ekipa, predvođena nastavnikom Srednje strukovne škole Samobor Ivanom Vlainićem, osvojila je dvije medalje. Zlatnu medalju za rad "Electronic Magic Glowe" osvojili su učenici Mate Rimac i Luka Bošnjaković, a srebrnu medalju za rad "Aktivni retrovizori" dobili su Marko Milečki i Mate Rimac.

S ukupno 3 osvojene medalje Samobor je najuspješniji hrvatski grad koji je nastupio.

S.S.

FOTO: Marko Milečki, Mate Rimac, Nikola Petković, Ivan Vlainić

 
11.11.2006.

Gradsko Poglavarstvo prihvatilo je ovogodišnji Program rada Zimske službe

15 ralica i kamiona za 12 zona

Tema koja se već duže vrijeme provlači kroz sjednice Poglavarstva i Gradskog vijeća trebala bi napokon doći kraju. Riječ je o Prostornom planu uređenja Grada Samobora. Komunalni pročelnik Željko Kovačić je pojasnio da su, prema propisanoj proceduri, bile potrebne suglasnosti iz ministarstava kulture, obrane te poljoprivrede i šumarstva, kao i Ureda državne uprave Zagrebačke županije i Zavoda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Taj je postupak pri kraju pa bi se Prostorni plan trebao naći pred gradskim vijećnicima na sjednici 20. studenog ove godine. Izrađivač plana, inž. Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba rekao je da su primjedbe nadležnih službi i zavoda bile uglavnom kozmetičke naravi ili se tražilo dodatno pojašnjenje odredbi. O ovoj temi još jednom će biti riječi na sljedećoj sjednici Poglavarstva, a onda, kao što smo najavili, o svemu će svoju reći i gradski vijećnici.

Tema o kojoj će se sigurno puno govoriti narednih mjeseci je rad zimske službe. Pročelnik Kovačić uvodno je obrazložio prijedlog rada prema kojem će ceste u gradskoj nadležnosti biti podijeljene u 12 zona. Za njih će biti zadužen Komunalac i 6 kooperanata s ukupno 15 ralica i kamiona, dok će za svoje ceste odgovarati ekipe iz Hrvatskih cesta i Županijske uprave za ceste. No, zbog racionalizacije i kako se ne bi preklapale pojedine dionice, ove je godine postignut dogovor o zamjeni pojedinih dionica između Komunalca i ŽUC-a, naglasio je pročelnik Kovačić. Tanja Milek upozorila je da, osobito kod škola, a u konkretnom slučaju u Rudama, ralice ne bi trebale snijeg s ceste izgurati na nogostup, jer su tada u opasnosti djeca koja dolaze u školu. To će se rješavati, najavljeno je, posebnim programom održavanja javnih površina. Kompletna smotra gradske Zimske službe bit će obavljena 10. studenog na Sajmištu. To bi značilo da nam je Zimska služba spremna za rad, ali svi građani to će imati prigode vidjeti i provjeriti kada padne snijeg.

A prije nego što padne snijeg mogla bi biti dovršena prva etapa obilaznice (Dubrava 1). Rok za završetak radova produžen je do 1. prosinca, budući da je izvoditelj radova Hvar upozorio kako zbog naloga građevinske inspekcije o zatvaranju gradilišta radovi nisu izvođeni od 14. kolovoza do 20. rujna. Slijedom toga i rok za dovršetak druge i treće etape produžen je do 28. ožujka 2007.

Na sjednici je predočena informacija o dobivanju sudskog spora s obitelji Novoselić zbog smetanja posjeda, kada je postavljanjem traktora u kolovozu 2004. onemogućena gradnja na parceli sportske dvorane. Što se tiče sudskog spora zbog prolaska kanalizacijskog voda između tri domaćinstva u Klokočevcu, Grad će još jednom pokušati posredovati i naći konačno rješenje. Dogradonačelnik Tomislav Masten rekao je da se spor počeo još 1984. godine, da je sud donio već nekoliko presuda, da je održano bezbroj sastanaka u Gradu i u Mjesnom odboru, da je čak bilo i intervencija policije, ali dogovor nije postignut. Slijedi nova runda; svi se nadaju s konačnim rješenjem.

Mato Šipuš

 

Najljepši park u Zagrebačkoj županiji nalazi se iza Samoborskog muzeja

KUD Strmec usred Zagreba pokazao kako se slavi Martinje

Na međunarodnom sajmu inovacija IENA 2006., održanom od 2. do 5. studenog u Nürnbergu, uspješno su nastupili i naši inovatori

Gradsko Poglavarstvo prihvatilo je ovogodišnji Program rada Zimske službe

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002