05.05.2006.

Počela obnova nekadašnje škole i crkve svetog Ivana u Grabru

Okupljalište župljana i sklonište planinara

Počela obnova nekadašnje škole i crkve svetog Ivana u Grabru

Početkom mjeseca svibnja 2006. godine počeli su veliki građevinski radovi na obnovi tornja grkokatoličke župne crkve sv. Ivana Krstitelja u Grabru. Žurno je trebalo zamijeniti istrunulu i dotrajalu drvenu građu na tornju. Na žalost, bilo je tu i nagorjele drvenarije još iz 1947. godine, kada je crkva bila zapaljena. Vrijedni majstori rade brzo i kvalitetno pa se nadamo da će radovi na sanaciji tornja biti gotovi do polovice svibnja.

Isto tako, počela je sanacija na krovištu nekadašnje škole. Ta zgrada, koju je davne 1912. godine darovala župa za otvaranje prve škole u Grabru, 1962. nekim je čudnim putem došla u državno vlasništvo. Da se izbjegnu beskrajno dugi svi postupci oko povrata imovine Grad Samobor prodao je zgradu župi. Kako je zgrada bila gotovo dva desetljeća prepuštena propadanju, žurno je trebalo pristupiti radovima na sanaciji krovišta, prozora i vrata. Taj objekt služit će za okupljanja župljana i mještana, a kada se osposobi služit će i planinarima i izletnicima te duhovnim susretima.

Budući da se radi o zahvatima koji daleko nadmašuju mogućnosti samih župljana, pozivaju se svi ljudi dobre volje da nam pomognu, bilo novčano, bilo u raznim materijalima.

Na lokalitetu crkve svetog Ivana u Grabru u nedjelju 25. lipnja (kada župa slavi godišnje proštenje) obilježit će se 475. godišnjica druge seobe uskoka u Žumberak.

Mile Vranešić

 
05.05.2006.

Vatrogasci Galgova i Drežnika proslavili dan svetog Florijana

Misa, pa mrs

Vatrogasci Galgova i Drežnika proslavili dan svetog Florijana

Vatrogasci DVD-a Galgovo i DVD-a Drežnik obilježili su dan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Prvo su, odjeveni u svoje svečane uniforme, u galgovačkoj kapeli odslušali i otpjevali misu koju je predvodio Pavao Kunštek, svetomartinski župnik, da bi, nakon ove zajedničke fotografije za sjećanje, krenuli put društvenog doma u Drežniku gdje se pjesma mogla čuti do ranih jutarnjih sati.

N.K.

Suprotstavio se Dioklecijanu

Sveti Florijan, svetac zaštitnik od požara, živio je prema legendi u 3. stoljeću prije Krista u rimskoj pokrajini Noricum, današnjoj Austriji. Smatra se da je bio rimski časnik, vjerojatno zadužen za vatrogastvo u vojnim vatrogasnim postrojbama. Florijan nije odobravao Dioklecijanove postupke prema kršćanima te se i sam proglasio kršćaninom, zbog čega je osuđen na smrt.

Sv. Florijan povezuje se s vatrogastvom od početka 17. st., a početkom 19. st., kada se fomiraju prve dobrovoljne vatrogasne udruge, opće je prihvaćen kao svetac - zaštitnik vatrogasaca pa se njegov lik pojavljuje na vatrogasnoj opremi i simbolima.

 
05.05.2006.

U Svetoj Nedelji proglašeni vatrogasno društvo i vatrogasac godine

Sveti Florijan pohodio i Svetu Nedelju

U Svetoj Nedelji proglašeni vatrogasno društvo i vatrogasac godine

U prostorijama Općine Sveta Nedelja 4. svibnja, povodom dana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, proglašeni su vatrogasac godine i najbolje vatrogasno društvo Svete Nedelje u protekloj godini.

Za najbolje društvo proglašeno je treću godinu zaredom DVD Sveta Nedelja, a prestižno priznanje vatrogasca godine zaslužio je svojim nesebičnim pomaganjem u prošlogodišnjoj teškoj prometnoj nesreći Boris Nađenović iz DVD-a Sveta Nedelja.

Nakon proglašenja održana je misa u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

N.K.

 
05.05.2006.

Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji počeo predavanjima, izložbom i tribinom

Kako, zašto i kada u Europu

Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji počeo predavanjima, izložbom i tribinom

Tradicionalno, Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji organizira se početkom svibnja u različitim gradovima županije. Ove godine red je došao i na Samobor, a organizaciju je preuzelo POU Samobor.

U Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi održano je predavanje za učenike s temom "Hrvatska na putu u EU", a predavačica je bila Dubravka Smolić iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Održana je i radionica u kojoj su učenici sami sudjelovali u stvaranju radova na temu "Očuvanje hrvatske kulture i tradicije u EU". U školi je poslije predavanja i radionice održan kviz o poznavanju Europe i EU.

U maloj dvorani POU je također u srijedu, 3. svibnja, otvorena izložba dječjih radova polaznika njemačke skupine DV Velika Gorica. Ista skupina, ali i polaznici njemačke grupe u samoborskom vrtiću Izvor, predstavila je svoje jezične radionice prigodnim programom na njemačkom jeziku. Bilo je tu igre, plesa i priče, a najviše puno veselja.

Istog dana je u 18 sati u Galeriji Prica počelo predavanje na temu "Predpristupni fondovi EU". Održala ga je mr. Tatjana Čorlija iz MVPEI. Predavanju su nazočili potencijalno zainteresirani za financijska sredstva koje je EU osigurala za države koje se spremaju ući u EU. Nažalost, takvih je, osim službenih osoba iz samoborskog Poglavarstva, bilo malo.

U samoborskoj Gradskoj knjižnici je sat i pol kasnije tribinu pod nazivom "Europa ili EU" održao predsjednik HHO-a Žarko Puhovski. Ovo je u svakom slučaju bio vrhunac prvog dana obilježavanja dana Europe u našoj županiji. Puhovski se je osvrnuo na Europu od samih njenih početaka, od Rimljana i Turaka, preko renesanse, pariške komune, do nedavnih 1. i 2. svjetskog rata te sadašnjih euro ujedinjenih tenzija. Napomenuo je kako se EU ne smije predstavljati kao Europa, jer u njoj nema Rusije, koja je oduvijek bila jedan od centara moći, razvoja i kulture, a, ruku na srce, nalazi se na europskom kontinentu (koji, usput budi rečeno, i ne postoji, jer je jedinstven s Azijom, a samo politički podijeljen Uralom). Predstavio je svoje viđenje ulaska Hrvatske u EU i pretpostavio da će naša zemlja morati ući zajedno s još nekim državama. Ako u Norveškoj prođe referendum za ulazak u EU 2007. možda se i mi uspijemo uključiti s njom. Inače nam nema druge doli čekati još koju godinu.

Bilo je priče i o čudnim dvostrukim mjerilima pristupanja za pojedine države, ali i za države koje već jesu u EU. Jednosatno predavanje teško je prepričati u kratkim crtama, jer se je Puhovski predstavio brojnim sudionicima kao izvanredan predavač i iznositelj svojih vizija. Kako bi tribina bila ono što se od nje očekuje posjetitelji su potom postavljali pitanja, a Puhovski je sve nejasnoće pojasnio. Gromoglasan pljesak na kraju samo je potvrdio da su svi bili vrlo zadovoljni tribinom.

Besplatnim ulazom u samoborsko kino započeo je i Tjedan europskog filma u Samoboru. Na repertoaru je bio francusko-austrijsko-njemački-talijanski film Skriveno.

Tomislav Marvar

 
05.05.2006.

Svečano i radno proslavljen Dan Osnovne škole Samobor

Svi su bili kao jedno

Svečano i radno proslavljen Dan Osnovne škole Samobor

Obilježavanje Dana Osnovne škole Samobor svake godine je drugačije pa se tijekom ovih godina nanizao velik broj originalnih rješenja: od različitih radionica, do zajedničkih izleta ili natjecanja. Ovogodišnji Dan škole, koji je obilježen 28. travnja, bio je zamišljen tako da u svim natjecanjima, od sportskih, preko glazbenih, modnih, dramskih, obrazovnih do kulinarskih, zajedno sudjeluju ekipe učenika i učitelja. Cjelodnevno druženje učenika i učitelja otvorile su novinarke malom predstavom u stilu Večernje škole i predstavljanjem voditelja pojedinih događanja cjelodnevnog programa, nakon čega je mjesto događanja preseljeno u sportsku dvoranu u kojoj su održana sva sportska natjecanja.

Budući da su u tijeku priprave za svjetsko nogometno prvenstvo, ni OŠ Samobor nije zaobišla nogometna groznica pa su susreti i započeli najvažnijom sporednom stvari na svijetu, u kojoj su snage odmjeravale ekipe učenika i učitelja kojima se pridružio i domar škole. Pobjeda je pripala učeničkoj ekipi, no treba napomenuti da su obje ekipe izvrsno igrale. Slijedila su ženska suočavanja u odbojci gdje je rezultat bio neriješen te u košarci kada je najviše simpatija publike zadobila časna sestra Tihana odvevši svoju ekipu u pobjedu. Naravno, treba pohvaliti i ostatak ekipe koji se toliko dobro snašao ispod koševa i na parketu da učenička ekipa nije uspjela dati niti jedan koš. Ne smijemo zaboraviti niti odličnu publiku, koja je svojim sportskim navijanjem bila velika podrška igračima, a niti novoosnovanu školsku hitnu pomoć, koja je marljivo brisala znoj umornim učiteljima.

Šećer na kraju bilo je povlačenje užeta, kada je u stilu "povuci-potegni, iščupati ne mogu" pobijedila ekipa kojoj se naknadno pridružila ravnateljica. Da sva natjecanja budu regularna brinuli su prof. Gordana Bastijančić i učitelj Božo Kovač.

Nakon sporta slijedila je Školovizija, koju je pripremila učiteljica Danica Gospodarić, a za glazbu su se pobrinuli DJ-i naše škole. I na glazbenom području glasove su odmjeravali i učenici i učitelji, koji su pred mnogobrojnom publikom izvrsno pjevali i zabavljali sve prisutne, a svojim nastupom neki su stvarno iznenadili. Na veliko iznenađenje svih, ravnateljica je zapjevala "I'm so excited", vjerojatno zato što je bila jako uzbuđena zbog ovako dobro organiziranog i zabavnog obilježavanja Dana škole, a pedagog Dragutin Adžić i učiteljica Marina Kardinar "zapalili" su publiku pjesmom "Jedna mala plava". Naj-pjevač škole Krešimir Dumanovsky opet nas je oduševio svojim glasom otpjevavši "My way".

Izuzetno efektan i duhovit nastup imale su učiteljice Danijela Plevko i Angelina Cvitković otpjevaši pjesmu "Žuljaju me cipele", a koliko su je cipele nažuljale, učiteljica Plevko pokazala je i scenskim stylingom. Zapravo, svi su bili toliko dobri da je teško nekoga izdvojiti.

Kao uvod u modnu reviju, koju je organizirala učiteljica Marina Kardinar, cure iz 5.d otplesale su nam poznati ples "Macarena", nakon čega je uslijedilo predstavljanje sportske i večernje kolekcije. Dok su se naši modeli pripremali za sljedeću kolekciju i izlazak na modnu pistu, publiku su zabavljali plesni parovi naše škole Lana Daić i Sven Vujaklija te Zvonimir Ibrišević i Sara Kuhar, koji plešu latino-američke plesove.

Budući da su u svemu učenici i učitelji skupa sudjelovali, isti slučaj bio je i u modnoj reviji, gdje su učitelji nosili samo večernju kolekciju zajedno sa učenicima. Začin modnoj reviji bila je plesna koreografija cura iz 8. razreda, uz koje su hrabro plesale i učiteljice nižih razreda. Cure su napomenule da je bilo zaista teško uvježbati učiteljice, ali na kraju je sve odlično ispalo. Nakon sporta, revije i pjevanja svi su ogladnjeli, no, budući da je kulinarski dvoboj "Šljive i gljive" trebala voditi poznata voditeljica zagrebačke televizije Vjekoslava Bach, koja je kao prava zvijezda kasnila, došlo je do male promjene plana, pa smo prije kuhanja gledali dramsku radionicu i njihovu igru pantomime, koju su priredili prof. Olinka Skok-Presečki i prof. Joža Prudeus. Moramo priznati da su zadani pojmovi bili zaista teški, jer ni uz pomoć publike neki profesori nisu uspjeli pogoditi o čemu se radi.

Zvijezde kulinarskog dvoboja, Vjekoslava Bach i bivši Big Brotherovac i učenik naše škole Zdravko Lamot, ubrzo su stigli i kuhanje je počelo. Čini se da se euforija Big Brothera malo stišala ili su se naši učenici već navikli na sugrađanina Zdravka Lamota pa njegov posjet baš i nije toliko uzbudio učenike kao onaj prije dvije godine kad je Zdravko izašao iz Big Brothera. Učenici i učitelji koji su se prijavili za ovaj show pripremali su nam razne salate i koktele, koje je kasnije stručna komisija ocijenila, a, zamislite, rezultat je bio izjednačen. Radi li se o pukoj slučajnosti ili je sve bilo dogovoreno, ne znamo, no to je bilo i za očekivati, jer su se obje ekipe zaista trudile. Organizatorica ovog dijela programa bila je učiteljica Slavica Bišćan, a u komisiji su osim Zdravka Lamota sjedili poznati Samoborci, od novinara do ugostitelja. Za regularnost natjecanja brinuo je g. Mirko Šintić, vlasnik restorana Gabrek. Pripremljenu hranu učenici su kasnije mogli i probati, a vjerujemo da je stvarno bila ukusna, jer ništa nije ostalo.

I, kao šećer na kraju, ostao je kviz "Tko želi biti genijalac", koji je pripremila profesorica Maja Karlo, a u kojem se provjeravalo znanje učenicima i učiteljima. Usprkos smiješno laganim pitanjima nekima je bilo baš zabavno namjerno griješiti, što je stvorilo odličnu atmosferu i izazvalo provale smijeha. Treba još dodati da su sve nazočne kroz program vodile novinarke Katarina Crnković, Nikolina Beljak, Mirna Hrenek, Anja Šintić i Anamarija Noršić, koje je pripremila prof. Marijana Tkalčić Rakić te da su se svi događaji mogli pratiti i na videozidu za koji su bili zaduženi profesori Vjeka Valečić i Goran Ivan Matoš.

U pauzama je publika uživala u karikaturama svih profesora koje su se vrtjele na videozidu, a njih je nacrtao učitelj Marko Amić. Svi su se u pripravi ovog Dana škole zaista trudili i naradili, ali vrijedilo je, jer je sve ispalo odlično. Kroz mnogobrojna zajednička natjecanja s profesorima učenici su upoznali i njihovu drugu stranu te bi sve trebalo ponoviti za nekoliko godina, jer se za sljedeću godinu već planira nešto novo, drugačije i možda još zanimljivije.

Nikolina Beljak 7.a

Novinarska grupa OŠ Samobor

 
05.05.2006.

POU Samobor organiziralo niz predavanja i izložbu povodom Dana planeta Zemlje

Još da je bilo cvijeća...

POU Samobor organiziralo niz predavanja i izložbu povodom Dana planeta Zemlje

POU Samobor je i ove godine od 22. do 29. travnja organiziralo niz predavanja i izložbu povodom Dana planeta Zemlje. Ovaj puta tema je bila "Životinje trebaju vašu pomoć", a samoborski školarci i predškolci su, zahvaljujući agilnosti svojih nastavnika i teta, u zaista impozantnom broju pogledali izložbu i projekcije filmova. Više od tisuću učenika osvjedočilo se je o životu, ali i polaganoj i patničkoj smrti laboratorijskih životinja, teškom životu divljih bića tučenim i maltretiranim u cirkusu, kanadskom divljem lovu na nedužne tuljane...

Izložbu je POU organiziralo u suradnji s udrugom PrijAtelji životinja, čiji ju je predsjednik Luka Oman i otvorio. Iako, ove godine možda i najposjećenija i tematski najzanimljivija tradicionalna manifestacija Dan planeta Zemlje ostala je sakata i kljasta (kao i mnoge životinje iz filmova i s fotografija), jer ju nije popratio Sajam cvijeća i zdrave hrane. Zašto se je to dogodilo, a mnogi Samoborac upravo se je to pitao, jednom ćemo saznati.

I.H.

FOTO: Luka Oman

 
05.05.2006.

Na sjednici Gradskog poglavarstva najavljena je promjena datuma Dana grada Samobora

Dan grada opet na Aninovo

Na sjednici Gradskog poglavarstva najavljena je promjena datuma Dana grada Samobora

Četrdeseta sjednica Gradskog poglavarstva, održana 2. svibnja, započela je raspravom o načinu potpisivanja kupoprodajnog ugovora koji bi se 3. svibnja trebao potpisati između Same d.o.o. u stečaju i Grada Samobora. U ugovor su ubačene neke novootkrivene čestice i nekretnine, a nakon toga se prešlo na sljedeće točke dnevnog reda.

Članovima Poglavarstva predočen je izvještaj koji je sačinio tajnik Dragutin Kušić, a vezan za, od dijela oporbe osporavanu, telefonsku 14. sjednicu Gradskog poglavarstva. U izvještaju se izričito tvrdi da nema nikakve dvojbe da se sjednica održala sukladno članku 41. Poslovnika Gradskog poglavarstva te, prema tome, kako su naglasili Antun Dubravko Filipec, Dragutin Kušić i Marica Jelenić, nije postojala nikakva povreda Poslovnika niti zakona i nije izvršeno krivotvorenje službene isprave, kako se tvrdi u prijavi Željka Koščice.

Prihvaćena je inicijativa gradonačelnika Filipca za pokretanjem postupka promjene datuma obilježavanja Dana grada Samobora. Prijedlog da se Dan grada slavi 26. srpnja, na Aninovo, dobio je već pismenu potporu samoborskog župnika Vlade Bogdana, a nakon što 43 samoborska mjesna odbora, škole i kulturne institucije pošalju u roku od 15 dana svoje mišljenje, Gradsko poglavarstvo će ocijeniti hoće li se ići u promjenu datuma Dana grada.

- Podržavam gradonačelnikovu inicijativu. Tom promjenom nećemo više imati slučaj da jedan Dan grada slave političari, a drugi Dan grada Samoborci, kako se to po Samoboru pričalo. Ovo izjašnjavanje mjesnih odbora najbolji je način da se vidi što ljudi misle – rekao je Tomislav Masten, pozivajući sve građane Samobora da se o tome izjasne i na web stranicama Grada Samobora gdje će biti postavljeno pitanje o promjeni datuma Dana grada.

Na korekciju datuma proslave Dana grada još ćemo malo pričekati, ali Komunalčeve korekcije cijene naplate parkiranja na području Grada Samobora već su na snazi. Korekcije su bile potaknute primjedbama stanara Perkovčeve ulice, a glase ovako: mjesečna parkirna karta za fizičke osobe u I. zoni stoji 300 kuna, mjesečna parkirna karta za fizičke osobe u II. zoni košta 200 kuna, mjesečna parkirna karta za pravne osobe u I. zoni iznosi 600 kuna, a mjesečna parkirna karta za pravne osobe u II. zoni koštat će 400 kuna.

I video nadzor kod Samoborskog muzeja dobio je svoj službeni epilog. Naime, na sjednici je donesen zaključak kojim se video nadzor, nakon pet mjeseci probnog rada, službeno pušta u rad. Za primopredaju sustava tehničke zaštite video nadzora i praćenja rada video nadzora ovlašten je Vid Tušinec, voditelj Referade komunalnog redarstva u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, stambene i komunalne poslove.

Nenad Kobasić

 

Počela obnova nekadašnje škole i crkve svetog Ivana u Grabru

Vatrogasci Galgova i Drežnika proslavili dan svetog Florijana

U Svetoj Nedelji proglašeni vatrogasno društvo i vatrogasac godine

Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji počeo predavanjima, izložbom i tribinom

Svečano i radno proslavljen Dan Osnovne škole Samobor

POU Samobor organiziralo niz predavanja i izložbu povodom Dana planeta Zemlje

Na sjednici Gradskog poglavarstva najavljena je promjena datuma Dana grada Samobora

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002