18.04.2006.

Forum mladih SDP-a zauzeo se za uklanjanje tempiranih bombi iz našeg okoliša

Dajmo Zemlji disati!

Forum mladih SDP-a zauzeo se za uklanjanje tempiranih bombi iz našeg okoliša

U cijelom se svijetu, pa i kod nas, 22. travnja obilježava kao Dan planeta Zemlje. Tim je povodom Forum mladih SDP-a Zagrebačke županije ukazao na problem zbrinjavanja otpada, odnosno na divlje deponije na kojima se odlaže otpad svih vrsta pa čak i opasne tvari koje predstavljaju stalnu prijetnju okolišu.

Esdepeovci su Dan planeta Zemlje iskoristili za upozoravanje na te stalne tempirane bombe te se zauzeli za provođenje edukativnih programa, razvrstavanje otpada i sustavno uređivanje odlagališta koja će udovoljiti svjetskim i europskim standardima zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša.

R.Š.

 
18.04.2006.

Na sjednici Gradskog poglavarstva donijeta odluka o angažmanu odvjetničke kancelarije Mikuljan

Samobor zaposlio fiškala i zgotovio Isusa

Na sjednici Gradskog poglavarstva donijeta odluka o angažmanu odvjetničke kancelarije Mikuljan

Na 39. sjednici Gradskog poglavarstva Samobor je dobio svog odvjetnika. To je Damir Mikuljan iz Zagreba, koji će za mjesečni paušal od 5.600 kuna zastupati Grad Samobor. Za te novce zagrebački će odvjetnik davati usmene pravne savjete i mišljenja, pratiti stanja sudskih predmeta, izrađivati dopise s pravnim sadržajem koji mu se povjere na izradu, a imat će i uvid u dokumentaciju Grada Samobora radi što kvalitetnijeg praćenja stanja predmeta na sudovima i pred drugim državnim tijelima.

Samo zastupanje pred sudovima obračunavat će se, naravno, prema Tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika.

Sve navedene ovlasti i poslove ovaj će odvjetnik preuzeti u lipnju, a već u travnju i svibnju, po riječima gradonačelnika, odvjetnik će polako početi hvatati konce.

Razlog ovoj odvjetničkoj akviziciji je taj što je Grad Samobor razvrgnuo ugovor s Općinskim državnim odvjetništvom iz Samobora, koje je dosad zastupalo Grad Samobor pred sudom u parničnim, izvanparničnim i ovršnim postupcima. Ubuduće će Općinsko državno odvjetništvo zastupati jedino Republiku Hrvatsku.

Članovi Poglavarstva dobili su na uvid i molbu Zagrebačke županije kojom se traže samoborski prijedlozi za osobe i organizacije koje zaslužuju odlikovanja i priznanja povodom Dana državnosti. Članovi Poglavarstva zamoljeni su da se o svojim prijedlozima zaslužnika izjasne do 24. travnja.

Jedno pak vrednovanje, i to ni manje ni više nego Isusove muke, napokon će dobiti svoj happy end, bar što se tiče staze Križnog puta u šumi Anindol. Naime, četrnaest zapuštenih i devastiranih postaja Križnog puta na kojima je prikazana Isusova muka, kao i Isusova figura-raspelo, konačno su podvrgnuti postupku sanacije i bit će postavljeni i izloženi na nekom sigurnom i javnosti dostupnom mjestu kao što je muzej, župna crkva ili slično.

Na njihovo mjesto postavit će se replike izrađene u umjetnom kamenu.

– Isus je gotov. Čekamo još samo da se dogovorimo hoće li boja Isusa i postaja biti bijela ili patinirana – pojasnio je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec.

A sve radove vezane uz sanaciju i izradu replika preuzeo je na sebe Petar Ujević, akademski kipar iz Rakitja. On je već obnovio starog i izradio novog Isusa, a isto će učiniti sa svih dvanaest reljefa s postaja Križnog puta, a sve to, uključujući i popravak i čišćenje svih kapelica, popravak križeva Golgote i konačnu montažu, za 65.833 kune.

Po nekim najavama, Križni put na Anindolu svečano bi trebao biti "pušten u rad" za ovogodišnji Dan grada Samobora. Ma kad to bilo.

Nenad Kobasić

 
18.04.2006.

Održan još jedan Samoborski sajam antikviteta

Starine uz vječno mladu Gradnu

Održan još jedan Samoborski sajam antikviteta

Samoborci, Zagrepčani i svi ostali posjetitelji i dobrodošli gosti Samobora pomalo se navikavaju na to da svakog mjeseca u centru Samobora, uz žubor Gradne, mogu vidjeti i kupiti različite predmete - od nakita, novca, razglednica, maraka, slika, stripova, servisa i pribora za jelo, igračaka, kaciga, šešira, namještaja, odjeće, do brojnih drugih neizostavnih sitnica - sve redom iz nekih prošlih desetljeća i stoljeća.

Sajam je zaživio, a nadolazeće lijepo proljetno i ljetno vrijeme obećava bogato i zanimljivo sajmovanje.

Pridružite nam se i vi! Javite se organizatorici sajma Jasni Klišanin na 091/5015-064, saznajte termine i uvjete pod kojima možete izlagati i dođite u Samobor.

Ivica Horvat

 
18.04.2006.

Mještani i članovi DVD-a Pavučnjak čistili okoliš

Čistili svoje i tuđe

Mještani i članovi DVD-a Pavučnjak čistili okoliš

U MO Pavučnjak, tradicionalno već nekoliko godina unazad, vrši se čišćenje okoliša, odnosno sakupljanje odbačenog otpada iz naših šuma. Ovogodišnjoj akciji su se, kao i uvijek do sada, odazvali uglavnom članovi DVD-a Pavučnjak, od najmlađih do najstarijih.

Čistilo se sve - od odbačenih PVC karnistera, staklenih boca, pet ambalaže, odbačenih dijelova automobila, starih televizora, guma pa sve do tekstila. Našlo se tu i stvari obitelji Garašić iz Galgova, kao i cca 70 kom PVC kutija za video kazete iz videoteke GRUNF iz Lučkog.

Po završetku akcije na zajedničkom druženju došlo se do zaključka da je uglavnom sakupljen relativno sitni otpad, budući da su veće olupine već sakupljene u prethodnim akcijama te da ima dosta otpada koji je odbačen od strane mještana drugih naselja.

U akciji je sudjelovalo 30 članova DVD-a Pavučnjak uz još 5 mještana, a sakupljeno je cca 20 m3 otpada, koji je odložen na privremenu deponiju.

Stjepan Stanić

 

Forum mladih SDP-a zauzeo se za uklanjanje tempiranih bombi iz našeg okoliša

Na sjednici Gradskog poglavarstva donijeta odluka o angažmanu odvjetničke kancelarije Mikuljan

Održan još jedan Samoborski sajam antikviteta

Mještani i članovi DVD-a Pavučnjak čistili okoliš

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002