05.06.2006.

Na 46. sjednici Poglavarstva raspravljalo se o pčelarima, podrumarima, žicopletačima, rallyju i obitelji s Vratnika

Rešetari do jeseni na suhom

Na 46. sjednici Poglavarstva raspravljalo se o pčelarima, podrumarima, žicopletačima, rallyju i obitelji s Vratnika

Na sjednici Gradskog poglavarstva održanoj 5. lipnja članovi Poglavarstva na samom su početku amenovali popis od 17 primjedbi i prijedloga vezanih za prijedlog 2. izmjene i dopune Prostornog plana Zagrebačke županije upućenih na adresu dotične županije, odnosno Županijskog zavoda Zagrebačke županije. Navedimo neke: provjeriti zašto se građevinska područja ne mogu širiti i povećavati uz državne i županijske ceste, posebno na Žumberku i Samoborskom gorju te da se pravo povećanja građevinskih područja ostavi općinama i gradovima, baš kao i definiranje potrebnih urbanističkih i detaljnih planova; pozvati se na usvojenu Strategiju gospodarenja prema kojemu svaka županija mora imati centar za gospodarenje otpadom i mrežom pretovarnih stanica i reciklažnih dvorišta čija bi se izgradnja i trebala omogućiti na Trebežu, Božićki i Kraljevom Vrhu...

Udruženje obrtnika Samobor uputilo je pak Poglavarstvu Prijedlog za izmjenu i dopunu Odluke o spomeničkoj renti. U obrazloženju prijedloga obrtnici tvrde da Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nije precizno i točno pripremljen, jer su rješenje dobili i oni koji u Zakonu nisu spomenuti te su ukazali na besmislicu prema kojoj mnogi tradicionalni obrti, koji imaju rješenje o potporama kako bi se spriječilo njihovo izumiranje, dobili i račune za plaćanje spomeničke rente. Između ostalog, samoborski se obrtnici zalažu za oslobođenje od plaćanja spomeničke rente za fotografe, izrađivče čipki, presvlakače dugmadi, izrađivače narodnih nošnji, žicopletače, staklopuhače, košarače, četkare, medare, vezilje, poplunare...

Poglavarstvo je odbilo ovaj prijedlog Udruženja obrtnika Samobor uz obrazloženje da se spomenička renta ne odnosi na tradicionalna zanimanja, a Marica Jelenić rekla je da se radi na prijedlogu za stipendiranje deficitarnih zanimanja, dakle zanimanja koja nedostaju u Samoboru.

Dio vremena na sjednici posvećeno je i jedanaesteročlanoj obitelji Rešetar s Vratnika. Poglavarstvo je odobrilo pripremu projektne dokumentacije za sanaciju i uređenje stambenog objekta obitelji Rešetar, a u kratkoj raspravi zaključeno je da se do jeseni mora napraviti bar dio radova koji bi obitelji osigurao zimu u toploj, suhoj i sanitarijama opremljenoj kući. Saznali smo i da je mesar Božo Ruklić ponudio besplatnu hranu radnicima koji će raditi na izgradnji kuće Rešetarima.

I za kraj, dobra vijest za šest samoborskih pčelara i dvadeset i jednog vinogradara - podrumara. Poglavarstvo je, naime, prihvatilo zamolbu POU Samobor da Grad s 25% sufinancira šest Samoboraca koji kod njih pohađaju program osposobljavanja za pčelara, baš kao što je prihvatilo i zamolbu Samoborske vinogradarsko vinarske udruge za 25%-tnim financiranjem Škole vinogradar-podrumar koju polazi 21 polaznik. Živjeli!

I kad se već mislilo da će se sve završiti zdravicom, Marica Jelenić je pod točkom Razno oštro upozorila organizatore rally utrka da ubuduće ne rade propuste koji mogu ugroziti živote stanovništva. Naime, dogradonačelnica je upozorila na činjenicu da je trka neadekvatno razglašena po školama te je predložila da se organizator ubuduće ne služi oglašavanjem fax-porukama i to dan-dva prije samog događanja, već da organizatori barem tjedan dana prije donesu plakate u škole i u mjesne odbore, što bi bilo na obostrano zadovoljstvo i, što je najvažnije, sigurno.

Nenad Kobasić

 
05.06.2006.

3. turistički susreti u Bregani

Zaživio turistički cluster

3. turistički susreti u Bregani

U organizaciji Poduzetničkog centra i Zagorske razvojne agencije održani su 2. i 3. lipnja 3. turistički susreti u Bregani.

Okupljenima su se na početku prigodnim govorima obratili Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije, Fran Bogović, župan Občine Krško, Ivan Molan, župan Občine Brežice i Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, koji je ujedno i otvorio susrete. Svi oni izrazili su svoje zadovoljstvo odazivom i kvalitetom izlagača te poželjeli još veće uspjehe novoosnovanom, jedinom u Hrvatskoj stvarno zaživjelom, Turističkom clusteru po Sutli i Žumberku, koji je kao udruga osnovan 16.05.2006. godine kada je održana osnivačka skupština.

Novoosnovani cluster promovirao je kratkom prezentacijom Krunoslav Pilko iz Zagrebačke županije pa se moglo saznati da cjelokupna udruga za sada broji 26 članova, a članovi udruge su turistički subjekti te Zagorska razvojna agencija d.o.o. i Poduzetnički centar Samobor. Cilj osnivanja udruge i clustera stvaranje je zajedničke turističke ponude koja će se temeljiti na tradicijskim vrijednostima prirodnih i kulturnih resursa, gastronomsko-enološkoj ponudi, tradicionalnom arhitektonskom oblikovanju smještajnih kapaciteta te tradicionalnim proizvodima i suvenirima.

A svega toga je bilo u izobilju na štandovima postavljenim u prostorijama Poduzetničkog centra u Bregani, gdje je svoje proizvode i ponudu izložilo 56 izlagača iz Slovenije i Hrvatske.

U umjetničkom dijelu programa u petak su nastupili pjevački zbor Pleteršnikovi ljudski pevci iz Pišeca, KUD Ferdo Livadić i FS KUD Oton Zupančič Artiče.

Drugog dana smotre, u subotu, posjetitelje su i izlagače zabavljali Puhački orkestar Rozga i KUD-ovi Oštrc, Lira, Ferdo Livadić, Senovo (Slovenija), Mihovil Krušlin i Januševec, a kratkim su se prezentacijama i degustacijama predstavili i Pekarnice Zemljič, obitelj Grah sa svojim sirevima, dr. Škobić i Vinarska udruga Trsek, mesnice Mraz i Vugrinec, Vinarska udruga Vincek, Pekarna Dubravica, Vino Brežice, Igomat iz Otruševca i Samoborska vinogradarsko vinarska udruga.

N.K.

 
05.06.2006.

Kod Kalina se bratimili samoborski i slovenski Lionsi

Zajedno u nove humanitarne akcije

Kod Kalina se bratimili samoborski i slovenski Lionsi

Kao i uvijek kad su Lionsi u pitanju, iznenađenjima nikada kraja! Tako je bilo i prvog dana lipnja, na bratimljenju naših samoborskih sa slovenskim Lionsima - onima iz kluba Krško. Šezdesetak prisutnih lavova, lavica i njihovih gostiju, u toploj atmosferi Restorana Kalin, "s one strane granice", pozdravile su, kako je i red, predsjednice. S naše strane to je učinila Ančica Bošnjak - Praunsperger, a s njihove Đurđa Katić.

Svima prisutnima moralo je već na prvi pogled biti jasno da se radi o pravom i iskrenom bratimljenju, dušom, srcem, pa i odjećom. Dvije su predsjednice ukazale da slično promišljaju, tako da će suradnja ova dva kluba zasigurno i u budućnosti biti vođena istom idejom. "Padale" su i šale na njihov odabir iste odjeće pa su prisutni konstatirali kako će svaka točkica na njihovim haljinama biti jedan humanitarni projekt. Lijepo!

Za one koji ne znaju što sve treba učiniti da bi se dva Lions kluba pobratimila, Ančica Bošnjak - Praunsperger objasnila je kako su se "prošlih godina ova dva kluba sastajala sve češće, tako da su na koncu i došli do ideje da se pobratime". Međutim, da bi se u strogoj svjetskoj organizaciji Lions klubova takvo što učinilo, nije dovoljna samo dobra volja. Zahtjev je poslan u Ameriku i krenulo se s "papirnatim dozvolama" kako bi se ideja i ostvarila. Sve je proteklo u najboljem redu i u Lions duhu, jer ovakvo prijateljstvo ne poznaje granice!

Tako je sve počelo, a "točka na i", pored onih na haljinama, bila je i ova svečana večera, kojoj su, među ostalima, prisustvovali guverner Radoslav Galić, vice guvernerica Lahorka Vlahek Domac, većina dobro nam poznatih samoborskih lavova, predstavnica gradskih vlasti Samobora, dogradonačelnica Marica Jelenić, kuma Božica Barišić, Mirko Barišić, Ivica Jakić...

Nakon pozdravnih govora, podijeljeni su prigodni darovi i cvijeće s obje strane, dobro se jelo, a bogme i zaplesalo. Bilo je čak i akrobatskog rocka!

Najveće iznenađenje večeri uslijedilo je kad su se u Kalinu pojavili gosti koji nisu imali veze s pobratimljenim klubovima. Barem je tako izgledalo na prvi pogled! Ali, nećete vjerovati, ovaj su događaj na koncu popratili i ni manje ni više, već uvijek veseli, druželjubivi i rado viđeni Makedonci, naravno - članovi Lionsa! Izgleda da kod njih zaista nije ništa slučajno te da ih granice niti malo ne priječe da se druže – čak i neplanirano! Tako su kratki pozdrav i čestitke za bratimljenje okupljenima uputili i Kosta Kiprovski iz Lions Gazibava te Aleksandar Pajkovski iz Lionsa Idadia.

Nije se predugo slavilo, jer sve je slavljenike čekao novi radni dan. Najvažnije je da se nakon dvije godine razgovora i promišljanja bratimljenje održalo. Sada preostaju zajednički projekti i akcije, u koje, vjerujem, više nitko ne sumnja.

U tome im i mi želimo mnogo uspjeha!

Tamara Vrančić Sokač

 

Na 46. sjednici Poglavarstva raspravljalo se o pčelarima, podrumarima, žicopletačima, rallyju i obitelji s Vratnika

3. turistički susreti u Bregani

Kod Kalina se bratimili samoborski i slovenski Lionsi

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002