02.06.2006.

Seksi voće zbližilo Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

Jagode spajaju ljude

Seksi voće zbližilo Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

U dvorani Istambul hotela Esplanade u Zagrebu održano je 31. svibnja tzv. hedonističko ocjenjivanje jagoda i proizvođača jagoda iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Jedanaest osoba najrazličitijih profesija ocjenjivalo je 16 vrsta jagoda. Među ocjenjivačima bili su ugledni liječnici, arhitekti, medijski djelatnici, vinari, političari...

Obraćajući se okupljenim ocjenjivačima, gostima i novinarima, oraganizator događanja dr. Boris Duralija s Agronomskog fakulteta u Zagrebu istaknuo je da se ovakve degustacije priređuju iz razloga što su potrošači puno objektivniji u ocjenjivanju od stručnjaka koji se, u pravilu, emotivno vežu za pojedinu vrstu jagoda. Da se radi o minimalnim nijansama u razlici u kvaliteti Duralija je pojasnio riječima da razloga za zabrinutost pojedinog proizvođača ima tek ako ocjena po hedonističkoj skali padne ispod 3.

Hedonistički žiri je sat vremena kušao jagode i upisivao ocjene od 1 do 5 u rubrike veličina, oblik, boja, čvrstoća, tekstura, sočnost, odnos šećera i kiselina, aroma, punoća okusa te opći dojam. Hrvatski hedonisti, među kojima su bili Borislav Škegro i ovogodišnja hrvatska vinska kraljica Nataša Puhelek, najboljom su jagodom proglasili sortu Asia, za prijatelje NF 421, druga je bila Dora, a treća sorta jasnog imena Clery.

Nakon obavljenog ocjenjivanja najbolji mladi hrvatski vinar, Tomislav Tomac, i sam jedan od ocjenjivača jagoda, priredio je uz pomoć supruge kratku prezentaciju svoja dva pjenušca pa je priliku da s finim vinom u čaši pozdravi okupljene i samu akciju iskoristio i Josip Jambrač, zamjenik zagrebačkog župana, koji je uz smiješak potvrdio "sumnje" nekih novinara da se Grad Zagreb i Zagrebačka županija, zajedno organiziravši ovu degustaciju i Dane jagoda – napokon vole i javno.

Nenad Kobasić

Procvat jagodarstva u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu

Na području Zagrebačke županije djeluje udruga proizvođača jagoda Zagrebačke županije Jagodni prsten, koja broji 26 članova. Udruga je osnovana 11. ožujka 2002. godine. Ukupna proizvodnja udruge iznosi oko 550000 grmova jagoda, od čega je više od 200000 u zaštićenim prostorima. Svoje plodove jagoda članovi udruge nude građanima u svim većim mjestima Zagrebačke županije (Samobor, Velika Gorica i dr.), kao i u Zagrebu. Adresa: Mikulčićeva 14, 10410 Velika Gorica, tel./fax: 01/6265-597.

Na području Grada Zagreba proizvođači su organizirani u Udrugu uzgajatelja jagoda Grada Zagreba. Osnivanje udruge uslijedilo je 14.02.2000. godine. Udruga broji 45 članova koji na svojim gospodarstvima imaju nešto više od 700000 grmova jagoda. Jagode su najzastupljenije na jugozapadnom (Kupinečki Kraljevec i Horvati) i sjeveroistočnom (okolica Sesveta) dijelu grada. Zagreb je najveći proizvođač jagoda, a posebice ekoloških jagoda. Adresa: Horvati, Horvaćanski trg bb, 10436 Rakov Potok

Jagode proizvođača iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba možete do 21. lipnja po povoljnim cijenama kupiti na zagrebačkom Starčevićevom trgu i Trgu kralja Tomislava, a za one koji žele kupiti jagode uzgojene po ekološkim standardima namijenjena je lokacija u Preobraženskoj ulici.

Organizatori Dana zagrebačkih jagoda su Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

N.K.

Kušalo se 15 sorti

Kušalo se 15 sorti jagoda: Alba, Marmolada, Patty, Arosa, Raurica, Madeleine, Queen Elise, Elsanta, Dora, Asia, Miss, Clerry, Maya, Diammante i Onda. Ocjenjivački sud u sastavu Sanja Gudek, Lidija Markoci, Nataša Puhelek, Tomislav Tomac, dr. Ante Biško, dr. Ljiljana Gašparec Skočić, Borislav Škegro, dr. Ilija Škrinjarić, Željko Kovačić i dr. Marko Banić vrednovao je vanjski izgled jagode (veličinu, oblik i boju), fizikalnu kakvoću (čvrstoću, teksturu i sočnost) te naposlijetku i okus (sklad šećera i kiselina, aromu i punoću okusa).

N.K.

 
02.06.2006.

Na Gradskom poglavarstvu se raspravljalo o zahtjevu Vijeća mjesnog odbora Lug koji traži prestanak radova na obilaznici

Obilaznica opet zaobiđena

Na Gradskom poglavarstvu se raspravljalo o zahtjevu Vijeća mjesnog odbora Lug koji traži prestanak radova na obilaznici

Na samom početku 45. sjednice Gradskog poglavarstva raspravljalo se o zahtjevu Vijeća mjesnog odbora Lug Samoborski kojim 216 potpisanih žitelja tog mjesnog odbora traži obustavu izgradnje obilaznice Grada Samobora na dijelu trase Otruševec – Velika Jazbina – Lug, jer je smatraju neprimjerenom devastacijom za koju postoji bolje, svima prihvatljivije rješenje. Peticiji su priložene i predstavke Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u kojoj stoji da je "...u svakom slučaju, izgradnja zaobilaznice kroz ovako vrijedan dio prostora doista upitna" i ona Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava koje je izrazilo svoje čuđenje izjavama Gradskog poglavarstva u medijima po kojima bi se cesta trebala proširiti na stranu Centra za odgoj, obrazovanje i osposobljavnje mladeži. "Takvo proširenje nije moguće, jer bi cesta zadirala u granice navedenog kompleksa dvorca s perivojem, koji je zaštićeno kulturno dobro", kaže se u predstavci te se preporuča da se još jednom razmotri mogućnost promjene trase.

Poglavarstvo je prvo cijeli Zahtjev kanilo samo primiti na znanje, ali je na prijedlog Stjepana Črnjka, koji je rekao da bi to bio "jedan vrlo ružan način reagiranja", te nakon kraće rasprave, odlučeno da se u zaključak Poglavarstva doda i tekst kojim se ukazuje na to da je trasa sporne obilaznice definirana odlukom Gradskog vijeća iz 2001. godine koju ovo Poglavarstvo dosljedno provodi, kao i da se nezadovoljnim stanovnicima Luga (ipak) i pismeno u tom smislu odgovori.

Bolje od stanovnika Luga prošla je u drugom pokušaju Pirotehnika Mirnovec. Nakon prvog "odbijanca" i dvotjednog propitivanja o smislu vatrometa i njegovom učinku na sve sfere života Samobora, Poglavarstvo je procijenilo, iz materijala koje su u međuvremenu dobili od Pirotehnike Mirnovec, da Festival vatrometa ipak zaslužuje da mu Grad bude pokrovitelj pa će se Turističkoj zajednici Grada Samobora iz gradskog proračuna isplatiti iznos od 80.000 kuna.

Prihvaćena je i ponuda tvrtke Matis i njenog direktora Mislava Maroevića za emitiranje emisija pod pokroviteljstvom Grada u programu Radio Samobora te se odobrilo i sklapanje Ugovora s dotičnom firmom. Tako će se za 28 emisija Tribina gradonačelnika, 7 emisija Gradski forum (u ovoj mjesečnoj emisiji gostovat će gradski vijećnici, pročelnici, ravnatelji i "svi građani koji svojim radom doprinose dobrobiti Grada Samobora") te medijsko praćenje svih ovogodišnjih priredbi i manifestacija Grad Samobor tvrki Matis, a sve zbog "boljeg informiranja građana o najaktualnijim gradskim temama", isplatiti iz gradskog proračuna 92.850 kuna plus PDV, u jednakim mjesečnim ratama.

Nenad Kobasić

 
02.06.2006.

U Bregani održana izborna skupština županijskog HSLS-a

Stjepan Črnjak novi predsjednik

U Bregani održana izborna skupština županijskog HSLS-a

U Poduzetničkom centru Samobor u Bregani održana je 28. svibnja izborna skupština samoborskog HSLS-a, na kojoj je izabrano novo vodstvo stranke za naredne 4 godine.

Skupština je ujedno i završni čin ujedinjenja HSLS-a i LS-a na razini županije, kao rezultat višegodišnje dobre suradnje. Za novog predsjednika izabran je Stjepan Črnjak iz Samobora, potpredsjednici su Ilija Krištić iz Ivanić Grada, Željko Fadljević iz Velike Gorice i Jadranko Mijalić iz Vrbovca.

Izabrano je i 15 članova Županijskog vijeća, tajnik, rizničar, Nadzorni odbor i Statutarna komisija.

Kao osnovni cilj djelovanja u narednom razdoblju istaknuto je organizacijsko jačanje stranke, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini te priprema za predstojeće državne izbore sljedeće godine.

17. lipnja održat će se Sabor HSLS-a u Zadru, gdje će biti izabrano novo vodstvo stranke.

Robert Škiljan

 

Seksi voće zbližilo Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

Na Gradskom poglavarstvu se raspravljalo o zahtjevu Vijeća mjesnog odbora Lug koji traži prestanak radova na obilaznici

U Bregani održana izborna skupština županijskog HSLS-a

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002