28.02.2006.

Na 32. sjednici Poglavarstva saznalo se da vojska odlazi iz Samobora, a da se društveni domovi vraćaju onima koji su ih izgradili

Vojarna Taborec prazna početkom 2007. godine!

Na 32. sjednici Poglavarstva saznalo se da vojska odlazi iz Samobora, a da se društveni domovi vraćaju onima koji su ih izgradili

Sada se definitivno zna – vojska krajem ove i početkom sljedeće godine napušta samoborsku Vojarnu Taborec. Iako je ta informacija objavljena članovima Poglavarstva na kraju, pod točkom razno, obilježila je ovu uglavnom komunalnu i rutinsku sjednicu. Za sada se, naravno, još ništa ne zna o eventualnim namjenama prostora vojarne, ali, kako je rekao Tomislav Masten, ići će se na to da to bude nešto, najšire moguće rečeno, u vezi obrazovanja.

Sjednica, održana 27. veljače, je počela donošenjem konačne odluke da se prostorije društvenih domova daju na upravljanje mjesnim odborima. Nakon mnogo provedenih konzultacija Gradsko poglavarstvo odlučilo se na varijantu simboličnog zakupa od jedne kune, jer jedino se tako sve moglo uskladiti sa zakonom. Mjesni odbori upravljat će zgradama, moći će ih i iznajmljivati, ali će imati obvezu i njihovog održavanja i plaćanja računa. Postoji petnaest objekata koje će putem javnog natječaja dobiti mjesni odbori.

Da bi se moglo pristupiti planiranoj rekonstrukciji tržnice, Poglavarstvo je ukinulo pravo upravljanja Komunalcu na nekretnini kč.br.1847/4 površine 206 kvadratnih metara.

Marija Dorić iz Molvica, Đurđica Rožić iz Domaslovca i Verica Maglić iz Samoborskog Otoka oslobođene su plaćanja naknade za priključenje na vodovodnu mrežu, jer su plaćali od 1987. – 1990. samodoprinose za izgradnju vodovodne mreže ili su (Marija Dorić) vlastitim radom i financijskim sredstvima sudjelovale u maloj komunalnoj akciji izgradnje vodoopskrbne mreže.

Odbijena je zamolba Kleščić Tomislava koji je tražio da Grad financira sanaciju njegove dotrajale stolarije i verande iznad potoka Gradne. U odbijenici mu je preporučeno da, ukoliko radove bude izvodio sam, obavezno konzultira Konzervatorski zavod, jer je zgrada na Trgu kralja Tomislava 11 zaštićeni spomenik kulture.

Odobrilo se i 20.513 kuna za završetak radova na uređenju malonogometnog igrališta Petkov Breg, a za skoro isto toliko novaca (21.179 kn) Elektra će dobaviti i ugraditi ormar javne rasvjete u TS 245 u Farkaševcu, na koji će se priključiti rasvjeta nogometnog terena NK Zrinski Tehnovent.

Odbilo se Mariju Burić, koja je tražila jednokratnu pomoć s obrazloženjem da je već jednom dobila jednokratnu pomoć. Upućena je da se obrati Centru za socijalnu skrb.

Grad je krenuo nešto i prodati. I to osam parcela građevinskog zemljišta čija je početna cijena, kad se sva zbroje, 18.298.450 kuna.

Udruzi umirovljenika Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja – Podružnica umirovljenika Vanjski Samobor odobrena je potpora od 2.000 kuna.

Na kraju sjednice odobreno je i sklapanje Ugovora o provođenju Odluke o socijalnoj skrbi Grada Samobora s Centrom za socijalnu skrb Samobor. Tako će Centar za socijalnu skrb od sada rješavati pitanja podmirenja troškova stanovanja te brinuti o povećanju socijalnog standarda korisnika pomoći za uzdržavanje.

Nenad Kobasić

 
28.02.2006.

Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal u pohodu Svetoj Nedelji

Sraka zdigla rep i dala se dezinficirati!

Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal u pohodu Svetoj Nedelji

Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal otputili su se u subotu, 25. veljače, unatoč iznimno zgusnutom rasporedu obveza u Slobodnoj Fašničkoj Republici, u pohode svojim susjedima u Svetoj Nedelji. Na sporednom ulazu (samo za VIP goste) dočekale su ih prve dame Svetonedeljskog fašnika - načelnica Općine Ines Balint, predsjednica Turističke zajednice Sv. Nedelje Ksenija Gabriša i pravi domaćin, Komarica. Nakon kurtoazne izmjene darova Samoborci su pozvani na svečanu pozornicu gdje je voditelj Majk najprije dezinficirao Sraku u bojazni od zaraze ptičjom gripom.

Slijedila je potom izmjena uvreda na račun skorog imenovanja Svete Nedelje gradom. S druge strane, Svetonedeljčani nisu ostali dužni rekavši da su Samoborci zapravo Slovenci, jer žive blizu Slovenije. Naravno, nitko se nije uvrijedio, a velika samoborska delegacija je krenula natrag baviti se dalje svojim problemima.

T.M.

 
28.02.2006.

Zgrada Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje konačno će biti dostupna osobama s invaliditetom

Zgrada - prijatelj u ulici Ilirskog pokreta

Zgrada Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje konačno će biti dostupna osobama s invaliditetom

Već duže vrijeme traje rekonstrukcija zgrade Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u ulici Ilirskog pokreta 3, koja je, sa stanovišta osoba s invaliditetom, bila u potpunosti neprilagođena njima i njihovim potrebama. Radovi su pri kraju, a u samoborskoj Udruzi invalida izuzetno su zadovoljni suradnjom sa Đurđicom Farkaš, voditeljicom Ispostave Samobor i Direkcijom HZZO-a, koji su čelnike Udruge konzultirali o svim aspektima prilagodbe zgrade potrebama osoba s invaliditetom.

Krajem veljače predstavnici Udruge invalida Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja sa članovima koji se kreću invalidskim kolicima, predstavnici HVIDR-e, investitora, izvođača radova i nadzorni inženjer zajedno su utvrdili da su radovi izvedeni prema Zakonu o gradnji i Pravilniku o osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

To znači da će se teže pokretne i nepokretne osobe i osobe u invalidskim kolicima moći neovisno kretati i samostalno ući u zgradu, budući da je izveden odgovarajući pristup s rampom i dizalom te doći na I. kat i služiti se invalidskim WC-om izvedenim prema standardima.

Tajnica Udruge Jadranka Kufrin s velikim je zadovoljstvom zahvalila svima koji su u gradnji i rekonstrukciji objekta po prvi puta zatražili i mišljenje mnogobrojnih korisnika - osoba s invaliditetom, kojima će ovaj prostor biti dostupan bez tuđe pomoći - čime će se kvaliteta življenja u Samoboru, u ovom segmentu, znatno poboljšati.

Stjepan Stanić

FOTO: Prilazna rampa za osobe s invaliditetom za sada je prekrivena snijegom

 

Na 32. sjednici Poglavarstva saznalo se da vojska odlazi iz Samobora, a da se društveni domovi vraćaju onima koji su ih izgradili

Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal u pohodu Svetoj Nedelji

Zgrada Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje konačno će biti dostupna osobama s invaliditetom

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002