26.11.2006.

Novo arheološko iznenađenje u Budinjaku

Otkrivena rijetka četverolisna kapela

Novo arheološko iznenađenje u Budinjaku

Zadnjih dvadesetak godina Budinjak zadivljuje stručnjake i javnost svojom bogatom pretpovijesnom prošlošću. Značaj nalazišta iz starijeg željeznog doba priskrbio mu je slavu koja se, za ovo danas malo naselje u središnjem dijelu Žumberka, činila više nego dovoljnom. Stoga je malo tko mogao pretpostaviti da Budinjak krije još iznenađenja i da će novim nalazima ponovno zaprepastiti arheologe.

U kasno ljeto ove godine, Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje započela je arheološka istraživanja na brijegu koji se uzdiže sa sjeverozapadne strane Budinjaka. Cilj istraživanja bilo je pronalaženje ostataka grkokatoličke kapele svete Petke koja je zbog dotrajalosti srušena 1841. godine. Prema arhivskim podacima, nalazila se u neposrednoj blizini rimokatoličke kapele svete Petronile koja i danas stoji na vrhu brijega. Kako je nekoć izgledala sveta Petka do početka istraživanja bilo je potpuno nepoznato, a zahvaljujući poznavanju žumberačke sakralne arhitekture, s velikom je vjerojatnošću očekivan pronalazak jednostavne jednobrodne crkve s polukružnim svetištem.

Postupno otkrivanje temelja svete Petke najprije je izazvalo čuđenje, a potom i oduševljenje stručne ekipe. Crkva četverolisnog tlocrta, čiji su se temelji ukazali nakon više od stotinu i pedeset godina, toliko je rijetka i neuobičajena da je u Hrvatskoj sačuvano tek nekoliko sličnih primjeraka.

No, osim što je ponovnim pojavljivanjem i upozoravanjem na svoju vrijednost izazvala oduševljenje stručnjaka, sveta je Petka istovremeno stvorila i nedoumice oko porijekla četverolisne forme, kao i oko približne procjene vremena u kojem je građena.

Pitanje je li nastala u vrijeme romanike ili u prvo doba naseljavanja uskoka u Žumberak riješit će tek nastavak iskapanja, kao i podrobna arhivska istraživanja.

U međuvremenu, temelji crkve, koja se već sada može smatrati izrazito vrijednim dijelom hrvatske kulturne baštine, ponovno su zatrpani radi zaštite od dugotrajne i oštre žumberačke zime. Nadajmo se samo do sljedeće godine i nastavka istraživanja! Priliku da u nesvakidašnjoj ljepoti svete Petke uživamo trajno, a prostor postojećeg Arheološkog parka u Budinjaku obogatimo još jednim rijetkim nalazom, nikako ne bi trebalo propustiti.

Morena Želle

 
26.11.2006.

U Samoboru održana izborna sjednica Skupštine sindikata računovođa, financijskih, administrativnih i ostalih radnika u javnim službama RH

Protiv diskriminacije plaća

U Samoboru održana izborna sjednica Skupštine sindikata računovođa, financijskih, administrativnih i ostalih radnika u javnim službama RH

24. studenog u Samoborskoj kleti održana je izborna sjednica Skupštine sindikata računovođa, financijskih, administrativnih i ostalih radnika u javnim službama RH.

Skupština SRFAOH jednoglasno je produžila povjerenje dosadašnjoj predsjednici Nevenki Gračanin iz Bregane, a za potpredsjednicu su izabrali Ivanu Ban iz Splita.

Zbog dugogodišnje diskriminacije u isplatama plaća za službenike i namještenike koji obavljaju važne i odgovorne poslove u računovodstvu i ostalim logističkim službama, a koje se financiraju iz državnog proračuna, spomenuti sindikat od Vlade RH traži da što prije donese novi Zakon o plaćama u javnim službama koji bi pravednije vrednovao radna mjesta unutar javnih službi te da se osnovica za izračun plaće veže uz prosječnu mjesečnu isplaćenu plaću u gospodarstvu RH.

Traži se i jednaki tretman za sve službenike i namještenike zaposlene u svim djelatnostima javnih službi, što pretpostavlja pravo na prekovremeni rad, pravo na zamjenu bolesnog radnika i pravo na godišnji odmor.

U sindikatu računovođa, financijskih i administrativnih radnika traže da se izmijeni Zakon o socijalnoj skrbi koji računovođe i ostale tzv. "nestručne radnike" obvezuje da budu skrbnici korisnicima, da se ne diskriminiraju radna mjesta računovođa te da se uvažavaju mišljenja i prijedlozi struke posredstvom strukovnih sindikata i strukovnih udruga.

Ivica Horvat

 

Novo arheološko iznenađenje u Budinjaku

U Samoboru održana izborna sjednica Skupštine sindikata računovođa, financijskih, administrativnih i ostalih radnika u javnim službama RH

Arhiva 2006

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.