04.09.2006.

Prva sjednica Poglavarstva nakon dugog kišnog ljeta

Otok dobija vrtić!

Prva sjednica Poglavarstva nakon dugog kišnog ljeta

Prva sjednica Poglavarstva nakon dugog kišnog ljeta, a 56. po redu u ovom sazivu, održana je 28. kolovoza i protekla je u komunalno - revijalnom tonu.

Roland Gajšak, samoborski pročelnik za financije i njegova ekipa iskoristili su ljeto i uspjeli stvoriti sve pravno -formalne uvjete da se krene u realizaciju vrtića u prostorima Društvenog doma u Otoku Samoborskom. Bit će to prvi projekt realiziran na osnovi nedavno potpisanog Ugovora o poslovnoj suradnji s Raiffeisen bankom, kojim se ciljalo upravo na poticanje otvaranja privatnih vrtića na području Grada Samobora.

Odluku da se dio prostora u njihovm Društvenom domu namijeni za vrtić donio je Mjesni odbor Otok, koji je i raspisao natječaj, na koji se javio privatni vrtić Mali svijet. Oni su se obavezali urediti prostor tako da zadovoljava sve uvjete za dobivanje suglasnosti za otvaranje dječjih vrtića. Planirani kapacitet vrtića je 50 djece koje će Grad mjesečno sufinacirati sa 735 kuna po djetetu, a prema riječima Rolanda Gajšaka čim se realizira planirani kredit Malom svijetu, u iznosu od 100.000 eura, radovi bi trebali ići vrlo brzo.

Iako Mali svijet ima kvalitetan program i već uspješno djeluje na području Lučkog, nisu bili u stanju banci pružiti dodatne garancije, pa je Grad Samobor sastavio Izjavu kojom se obvezao da će Raiffeisen banci, u slučaju nepodmirenja kreditnih obveza Malog svijeta, u roku tri mjeseca pronaći nou ustanovu koja će preuzeti otplatu kredita ili bi, ako ni to ne uspije, obvezu vođenja vrtića i otplate kredita preuzeo dječji vrtić Grigor Vitez.

Poglavarstvo je donijelo i zaključak o izradi projektne dokumentacije za kanalizaciju Vugrinščak – Taborec – Rudarska draga i dijela kanalizacije u Gornjem kraju.

Izravno potaknut skorim preseljenjm tvornice Ghetaldus u prostor bišeg Kristala, ovaj će komunalni zahvat i mnogim Samoborcima iz centra grada donijeti dugo očekivano kanalizacijsko rješenje.

I dok su se rješavale svakodnevne fekalne stvari, negdje u gorju Pamir, u srednjoazijskoj državi Tadžikistan, dvojica samoborskih planinara, članova HPD Japetić i Scout kluba Samobor, vjerojatno su se penjali prema žuđenom vrhu Peak Samani, visokom 7495 metara, kojeg prije dvije godine zbog lošeg vremena nisu uspjeli dotaći.

No, kako nije samo Peak Samani visok, već su to i troškovi jedne takve avanture koji iznose 3.000 eura po osobi, Roman Vuković, jedan od penjača, zamolio je Poglavarstvo svoga grada da sudjeluje s 2.000 kuna, a oni se obvezuju da će za učenike samoborskih osnovnih i srednjih škola održati predavanje s dijapozitivima.

Kako su prije dvije godine ostali uskraćeni osvajanja Peak Samanija, tako su sada zamalo ostali i bez traženih 2.000 kuna jer je gradonačelnik bio protiv, obrazlažući svoj stav nespremnošću za suradnju samoborskih planinara i speleologa koju su ovi pokazali prilikom čišćenja Medjama.

Nakon što je Marica Jelenić pojasnila da je čišćenje Medjama preraslo u projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna i koji ne može preuzeti na sebe amaterska skupina entuzijasta, protiv odluke ostao je samo gradonačelnik, pa je samoborskim planinarima i alpinistima naklonjena većina Poglavarstva ipak amenovala isplatu dvije tisuće kuna.

Nenad Kobasić

 
04.09.2006.

Dogovoren početak zajedničkog uređenja spomenika i spomen sobe braniteljima poginulima kod Trokuta

Zajednički spomen na Trokutu

Dogovoren početak zajedničkog uređenja spomenika i spomen sobe braniteljima poginulima kod Trokuta

U samoborskoj gradskoj vijećnici okupili su se 25. kolovoza na inicijativu samoborskog gradonačelnika načelnici i donačelnici osam gradova i općina čije su se postrojbe borile na zapadno – slavonskom bojištu, a koji su zainteresirani da se na lokaciji Trokut, kod Novske, mjestu gdje je tokom Domovinskog rata poginulo i petero Samoboraca, napravi zajednički spomen park i spomen soba.

Sastanku se, uz Dubravka Tomljanovića, vlasnika objekta koji bi se trebao uređivati i direktora tvrtke Slavonija, odazvalo i šest predstavnika gradova i općina: Zlatko Grdić - zamjenik gradonačelnika Kutine, Anton Haramija – gradonačelnik Lipika, Stjepan Grula – pročelnik za društvene djelatnosti Bjelovara, Antun Vidaković – gradonačelnik Novske, Stjepan Markanović – načelnik Općine Lipovljani, dok su se predstavnici Koprivnice i Đurđevca ispričali zbog spriječenosti.

Uz čelnike Samobora sastanku je nazočio i Franjo Horvat, predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade, koji je istaknuo svoje zadovoljstvo konačnim pokretanjem ove, godinu dana stare inicijative za podizanjem jednog velikog zajedničkog obilježja za pale u Domovinskom ratu.

Nakon što se za vrijeme sastanka telefonski saznalo da to područje nije minirano, a što će svakako ubrzati radove, podijeljeni su konkretni zadaci pa se je Novska obvezala da će ishoditi svu potrebnu dokumentaciju, Lipik će riješiti pitanje struje i vode, a Samobor je preuzeo na sebe realizaciju samog sporazuma među gradovima i općinama.

Odlučeno je i da se, prema smjernicama sa sastanka, krene s izradom idejnog projekta, na osnovu kojega će se, kad bude gotov, na licu mjesta, na Trokutu, napraviti detaljni planovi za realizaciju. Obvezu angažiranja arhitekta za izradu idejnog projekta preuzeo je vlasnik tvrtke Slavonija, a troškove će podijeliti svi zainteresirani gradovi i općine.

N.K.

 

Prva sjednica Poglavarstva nakon dugog kišnog ljeta

Dogovoren početak zajedničkog uređenja spomenika i spomen sobe braniteljima poginulima kod Trokuta

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002