01.04.2006.

Okrugli stol o sportskoj dvorani pri OŠ Rude

Manja ili veća, pitanje je sad?!

Okrugli stol o sportskoj dvorani pri OŠ Rude

Na okruglom stolu u Rudama sastali su se 28. ožujka čelnici gradske uprave s predstavnicima mjesnog odbora, predstavnicima roditelja i članovima sportskih klubova iz Ruda te svima zainteresiranima za izgradnju sportske dvorane. Ovim sastankom započelo se s rješavanjem tog problema, a prisutni su se dotakli svih tema vezanih za izgradnju tog sportskog objekta.

Problem nedostatka dvorane u Rudama je dugogodišnji, jer oko 170 školske djece u hladnim danima nema prostora za održavanje tjelesne nastave. Svi sportaši Ruda, a Rude su između ostaloga poznate i po svojem rukometnom klubu, u zimskim danima vježbe i treninge održavaju u iznajmljenim samoborskim dvoranama. Samo Rukometni klub Rudar sa svoja 83 registrirana igrača bilježi izvrsne rezultate, a 2009. godine slavi 50 obljetnicu postojanja.

Svi prisutni su se dogovorili da je višenamjenska dvorana u Rudama potrebna, a najviše govora je bilo o veličini i lokaciji dvorane. Prisutni su se dvoumili između potreba i mogućnosti; mala dvorana bi bila isplativija za izgradnju, dok je velika potrebnija. No, otvara se i pitanje troškova održavanja dvorane. Ovaj je problem pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek potkrijepio primjerom velike dvorane u Pisarovini gdje su pristupili takvoj izgradnji i nakon "rezanja vrpce" shvatili da im još puno novčanih sredstava treba za održavanje, čišćenje, grijanje... No, bilo je i mišljenja da to nisu pravi uzori, jer održavanje manje dvorane u Rudama ne bi trebao biti problem.

Što se tiče lokacije, tri su moguća rješenja: ideja izgradnje dvorane na postojećem igralištu je odbačena, jer bi u tom slučaju škola izgubila jedini vanjski prostor, ali ostale su solucije izgradnje dvorane na privatnom zemljištu obitelji Domin ili preko 2 parcele, preko potoka Rudarske Gradne. Sve u svemu, prvi korak je učinjen, neka mišljenja su kristalizirana, a stajališta malo usuglašenija. Za 3 tjedna čelnici se opet sastaju te se nadamo da će biti još bliže izgradnji prijeko potrebne dvorane u Rudama.

Božena Prelec

 
01.04.2006.

Na mjestu negdašnje Piramide na Anindolu je postavljen vidikovac

Puca nam pogled!

Na mjestu negdašnje Piramide na Anindolu je postavljen vidikovac

Na mjestu gdje je nekad stajala Piramida, vidikovac na Anindolu, Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora odlučilo je napraviti novi vidikovac na opće veselje puka samoborskog željnog novih vidika.

Još prošle godine započeta akcija prikupljanja financijskih sredstava ovih dana dobila je svoj opipljivi, željezni karakter. Naime, cijeli će novi vidikovac, visok 14 metara, zapravo biti jedna velika metalna konstrukcija na koju će se, isključivo na svoju odgovornost, moći metalnim i ograđenim stepenicama popeti svi oni željni pogleda na Samobor s Anindola.

Stara Piramida izgorjela je 20. travnja 1946. godine, pa se u subotu, 22. travnja ove godine, na 60. godišnjicu požara, ako sve bude išlo po planu, planira veliko svečano otvorenje na koje su nas i sve građana Samobora i ostatka svijeta pozvali Ivan Medvedović, predsjednik Društva tehničara, Jovan Šućurović, tajnik istog društva i Zlatko Ožanić, član Upravnog odbora, najodgovorniji za ovaj novi-stari pogled na Samobor.

Oni su 27. i 28. ožujka, kada se vidikovac postavljao, budno nadgledali svaki korak radova. Veći dio postave u ta dva dana je i završen, dok će se još cijeli niz tehničkih detalja, kao i ishođenje uporabne dozvole, morati obaviti prije svečanosti puštanja u pogled.

Dakle, poželimo da gradske službe za ishođenje dozvola budu što učinkovitije i da čak, ako treba, izađu malo i u susret tehničarima - entuzijastima koji su bez kune pomoći Grada Samobora, samo uz pomoć donatora, uspjeli postaviti ovaj zanimljiv turistički punkt.

Dođite 22. travnja, imat ćete što vidjeti!

Nenad Kobasić

 
01.04.2006.

Hrvatski Fond za zašitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira dva samoborska eko-projekta

Dva ugovora usrećila Samobor sa 965.200 kuna

Hrvatski Fond za zašitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira dva samoborska eko-projekta

Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo potpisali su 28. ožujka u gradskoj vijećnici dva ugovora.

Prvi je ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u sufinanciranju programa sanacije divljeg odlagališta komunalnog otpada Medjame, a drugim ugovorom Fond se obvezao financijski pomoći izmještanju samoborske toplane.

Medjame se nalaze na području Dubrave Samoborske i jedinstven su kraški fenomen koji je tokom godina sustavno onečišćavan i jednostvno vapi za sanacijom. Od ukupnih 832.942 kuna predviđenih za sanaciju, Fond će osigurati 40%, odnosno 333.177,12 kuna.

Ne manje važno za Samoborce je i izmještanje toplinske stanice iz centra Samobora, iz ulice A.G. Matoša, u objekt buduće sportske dvorane kod srednjih škola. Tamo će se instalirati energetski učinkovito postrojenje koje će koristiti plin kao energent, a za koji se smatra da je, od svih neobnovljivih izvora energije, najpodobniji za okoliš. Ukupna vrijednost te investicije je 5.149.365 kuna, a Fond će osigurati 12%, odnosno 632.080 kuna.

Vinko Mladineo je istaknuo da je on sam, a i Fond kojem je na čelu, prepoznao od početka u novoj samoborskoj vlasti njihove pozitivne namjere s ciljem očuvanja okoliša samoborskog kraja te izrazio svoje zadovoljstvo što nam u tome mogu financijski pomoći, s opaskom da će toga biti još.

N.K.

FOTO: Tomislav Masten, A.D.Filipec, Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Lidija Tošić, glasnogovrnica Fonda.

 
01.04.2006.

Poglavarstvo obznanilo promjene u vezi izgradnje autobusnog kolodvora

Grad kupuje SAMU u stečaju

Poglavarstvo obznanilo promjene u vezi izgradnje autobusnog kolodvora

Grad će kupiti preostale nekretnine SAME d.d. u stečaju za 5,5 milijuna kuna. Zaključeno je to na 36. sjednici Poglavarstva održanoj 27. ožujka.

Poglavarstvo je dogovaralo i načine plaćanja i iznalaženja sredstava za tu veliku investiciju. Tri milijuna kuna Grad se obavezao isplatiti do 31. prosinca 2006., iznos od 1,8 milijun kuna do 1. svibnja 2007. godine, a preostali iznos od 750.000 kuna isplatit će se tek nakon brisanja tereta s pojedinih čestica koje se kupuju.

Kako bi se osigurala sredstva za kupnju SAME, morat će se odustati od planirane kupnje nekih drugih nekretnina. Tanju Milek zanimalo je o kojim se to nekretninama radi, no, to će se, prema riječima Rolanda Gajšaka, znati tek po rebalansu proračuna u lipnju ili rujnu ove godine.

Tomislav Masten istaknuo je da će ovo biti prvi slučaj rješavanja stečajnog postupka na korist svih te je najavio skoro razrješenje slučajeva Prodexa i Stočara.

A kako će pak izgledati budući autobusni kolodvor nakon ove sjednice prilično je teško reći. Naime, na prilazu novom autobusnom kolodvoru bio je planiran rotor na raskrižju Gajeve – Grada Wirgesa - 151. samoborske brigade, ali je zbog nemogućnosti da se otkupe pojedine parcele taj plan prisilno napušten. Spomenuti rotor, sva je prilika, zamijenit će semaforizirano raskršće, a i ono će se graditi u nekoliko etapa, zavisno od financijskih mogućnosti, jer, kako je naglasio Tomislav Masten, kada bi se sada otkupilo svo zemljište potrebno za finalizaciju križanja, to bi višestruko premašilo vrijednost planirane investicije. Dakle, autobusni će ići – ali, etapu po etapu.

Još je o jednoj etapi bilo riječ na Poglavarstvu – o etapi V ceste Lug koja se planira graditi u sklopu samoborske obilaznice. Za tu etapu Vijeće mjesnog odbora Lug Samoborski zatražilo je poništenje lokacijske dozvole i priložilo svoj prijedlog trase "najbezbolnije" za sve.

Poglavarstvo je zahtjev stanovnika Luga primilo na znanje te ih uputilo na nadležene institucije za izdavanje lokacijskih dozvola pri Uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji.

N.K.

 

Okrugli stol o sportskoj dvorani pri OŠ Rude

Na mjestu negdašnje Piramide na Anindolu je postavljen vidikovac

Hrvatski Fond za zašitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira dva samoborska eko-projekta

Poglavarstvo obznanilo promjene u vezi izgradnje autobusnog kolodvora

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002