12.12.2006.

Samoborski gospodarstvenici u Bregani razgovarali s gradskim čelnicima

Udruženi do jeftinog paradajza

Samoborski gospodarstvenici u Bregani razgovarali s gradskim čelnicima

Čelnici Grada Samobora, predvođeni gradonačelnikom Filipcem, sjeli su 11. prosinca sučelice tridesetak samoborskih gospodarstvenika ne bi li im odgovorili na sva pitanja koja ih muče, saslušali njihove primjedbe, pohvale i njihova viđenja novih načina suradnje.

Iako se od 120 pozvanih gospodarstvenika odazvalo tek njih 26, zanimljiva dvosatna rasprava dala je naslutiti početke uspostave nekih sinergičnijih odnosa između struktura kojima je dato da upravljaju gradskom kasom i gospodarstvenika Samobora, grada čija tradicija poduzetništva seže unatrag sve do 15. stoljeća, a i danas je značajan subjekt u prihodovnoj strani proračuna.

Zanimljiva je, među ostalim, bila rasprava o trgovačkim centrima za koje je nekoliko samoborskih gospodarstvenika upozorilo da uništavaju male trgovine i domaću proizvodnju te podsjetilo da lokalna zajednica ne mora uvijek biti nužno nemoćna kako se to želi prikazati. Naprotiv, upravo lokalna zajedica trebala bi biti ta, a po zakonu to i može, koja će usmjeravati (ne)izgradnju velikih trgovačkih centara pa je stoga ostala i nejasnom tvrdnja Tomislava Mastena da Grad ne može nekome zabraniti da gradi trgovački centar. Mali proizvođači već su se i oganizirali na nivou županije u kooperativne zajednice koje funkcioniraju na principu bivših zadruga i već su postignuti lijepi rezultati s otkupom rajčice po cijeni po kojoj je otkupljuju i veliki centri.

- Od početka sljedeće godine ići ćemo sa selektivnim stopama vezanim uz plaćanje građevinskih dozvola. Najskuplje će plaćati upravo trgovački centri – pokušao je Tomislav Masten barem malo učiniti svrhovitom poplavu trgovačkih centara te obznanio okupljenima i to da je donošenje GUP–a pomaknuto za "mjesec do dva", a da se na području Jalesa, između Gradne i Farkaševca otvara nova industrijska zona od oko 120 tisuća kvadrata.

Ponovno se čulo i da je IBM najizgledniji novi korisnik zgrade Allnochovog dvorca gdje bi trebala biti IBM-ova informatička škola s međunarodno priznatim programom.

Plin će biti povučen u područje Galgova i Rakovog Potoka čim se riješe svi imovinsko-pravni odnosi s Energometanom. Na tome se intenzivno radi i samo se čeka odgovor iz Cro plina koji je, po riječima A.D. Filipca, sve samo ne ekspeditivan.

Cesta koja spaja Svetu Nedelju i Samobor sljedeće će se godine početi rekonstruirati, napravit će se biciklističke staze za koje će Grad otkupiti prostor uz cestu, a cijeli će prilaz biti uređen kao drvored. Međutim, prema riječima gradskih čelnika, zbog štednje struje uličnih svjetala neće biti.

Nenad Kobasić

Zašto (opet) kasni GUP?

Opetovano kašnjenje GUP–a kojeg svi tako željno iščekuju, a koje je ovaj put prolongirano za "mjesec do dva", Tomislav Masten objašnjava iznimnom sporošću u odgovorima i dobivanju suglasnosti od državnih tijela vezanih za donošenje Prostornog urbanističkog plana koji je preduvjet donošenju GUP–a.

- Sada, kad smo napokon dobili sve te suglasnosti za Prostorni plan, on ide 21. prosinca na Gradsko vijeće, a nakon deset dana predviđenih za prigovor vjerujem da će sve puno brže ići s dobivanjem suglasnosti vezanih za GUP. Tih suglasnosti treba puno manje nego što ih je bilo potrebno za PUP. Zbog planirane izgradnje željeznice morat ćemo odmah mijenjati neke stvari u GUP–u, kako nam ne bi naknadno bio vraćan – rekao nam je Tomislav Masten.

N.K.

 
12.12.2006.

Samobor posjetili knjižničari iz svih krajeva svijeta

Oduševljeni baštinom

Samobor posjetili knjižničari iz svih krajeva svijeta

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je 6. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama, koji od 2001. organizira Komisija za slobodan pristup informacijama Hrvatskoga knjižničarskog društva i Katedra za bibliotekarstvo Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Po završetku skupa sve strane sudionike ugostio je grad Samobor predvođen djelatnicima naše Gradske knjižnice. Knjižničari iz Njemačke, Rusije, SAD-a, Velike Britanije i Južnoafričke Republike, kao i kolege iz Siska, Splita i Zagreba proveli su ugodno poslijepodne u druženju sa samoborskim kolegama, a osim naše Gradske knjižnice posjetili su Galeriju Prica te Samoborski muzej. U obilasku kulturnih znamenitosti, kao i u neformalnom druženju, našim se gostima pridružila i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić koja im je prenijela pozdrave gradonačelnika, na što su oni reagirali smješkom – jer su se već u knjižnici susreli, kako s pričom, tako i s degustacijom bermeta. Oduševljeni kulturnom baštinom, ali i kuharskim delicijama Samobora gosti su odlučili ponovno posjetiti Hrvatsku u privatnom aranžmanu, a zatim krenuli put Rusije, Južnoafričke Republike, SAD-a....

M.C.

 

Samoborski gospodarstvenici u Bregani razgovarali s gradskim čelnicima

Samobor posjetili knjižničari iz svih krajeva svijeta

Arhiva 2006

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.