17.05.2006.

HSLS održao redovnu skupštinu u Samoboru u Galeriji Prica

Bavimo se sadašnjošću

HSLS održao redovnu skupštinu u Samoboru u Galeriji Prica

U prostoru Galerije Prica održana je 17. svibnja redovna skupština HSLS-a na državnoj razini. Ovakav potez predsjednica stranke Đurđa Adlešić prokomentirala je time što se i na taj način želi pokazati da je HSLS u svim segmentima života protiv centralizacije. – Mi mislimo da su svi građani Hrvatske jednakovrijedni i zato održavamo sjednice van Zagreba. Nakon Rijeke i Požege na red je došao i Samobor. – rekla je predsjednica HSLS-a.

Prije skupštine održna je konferencija za novinare koju je otvorio Roland Gajšak, predsjednik samoborskog ogranka HSLS-a, a potom je Antun Dubravko Filipec iznio viziju samoborskog HSLS-a kao i uspjehe i neuspjehe samoborske vlasti u kojoj HSLS ima važnu ulogu. Pobrojao je sve projekte na kojima se trenutno radi, a saznali smo i da bi, ako se ostvari započeta inicijativa da se u Črnomercu napravi katoličko sveučilište, u Samoboru, u prostorima vojarne, bili odjeli kemije, biologije i medicine.

Želimir Janjić, potpredsjednik HSLS-a i državni tajnik u Ministarstvu znanaosti, obrazovanja i sporta, istaknuo je da će većinu projekata o kojima je govorio samoborski gradonačenik ministarstvo financijski poduprijeti iz dobivenih zajmova. Podržao je i obećao financijsku pomoć kod poboljšanja Glazbene škole i dovršenja sportske srednjoškolske dvorane.

Đurđa Adlešić obavijestila je novinare da će HSLS postati punopravni član ELDR-a (European Liberal Democrat and Reform Party) koja je treća po snazi grupacija u Evropskom parlamentu sa šezdeset zastupnika i šest povjerenika u Evropskoj komisiji. Od svog osnutka 1976. godine u Stuttgartu, kada ga je osnvoalo 9 stranaka iz 8 zemalja, ovaj evropski liberalno-demokratski politički pokret narastao je u političku snagu koja broji 47 političkih stranaka iz 30 evropskih zemalja.

- Punopravnim članstvom u ELDR-u HSLS će moći lobirati za interese Hrvatske. – dodao je Goran Vojnović, tajnik HSLS-a za međunarodne odnose.

Predsjednica HSLS-a najavila je i skori početak implementacije modela vijeća građana, po uzoru na njemački projekt, koje bi se bavilo borbom protiv svih oblika nasilja, a iznijela je i preporučila uspjelo Bjelovarsko rejšenje rada vrtića do 22 sata.

Na kraju obraćanjima novinarima Đurđa Adlešić vrlo je precizno i slikovito predočila put i način hodanja tim putom njene stranke u vremenima koja su pred nama: - Mi se nećemo baviti tzv. velikim povijesnim temama već ćemo se, kao ozbiljna stranka baviti sadašnjošću. Mi nismo stranka koja dijeli par stotina kuna po djetetu, mi želimo rješenja. – zaključila je Đurđa Adlešić i osvrnula se na svoj nedavni posjet Bleiburgu gdje se založila da svi zločini budu jednakopravno tretirani ma ko ih, ma gdje i u ime koga počinio.

N.K.

 
17.05.2006.

Hodočašće Samoboraca u Bleiburg

Sjećanja koja ne blijede

Hodočašće Samoboraca u Bleiburg

Posjet Samoboraca 14. svibnja Bleiburgu mogao bi se nazvati hodočašćem. U organizaciji udruga Hrvatski domobran – Ogranak Samobor – Sv. Nedelja i UHVDR-e, u šest sati krenula su dva autobusa Samoboraca na zavjetno mjesto Hrvata.

U jedanaest sati stiglo se na Bleiburško polje, a točno u podne služena je sveta misa u čast i slavu više stotina ubijenih pripadnika hrvatske vojnice i još više civila na Bleiburškom polju i na svim znanim i do danas neznanim grobištima sudionika Križnog puta, koje su Titovi partizani, amnestirani četnici u partizanskim odorama, koje je Tito amnestirao, a zatim unovačio u partizane.

Zločini koji se ne pamte. Ovdje su se, pored svih međunarodnih konvencija o ratnom pravu, dogodili do sada neviđeni zločini; zločini koje Milovan Đilas, tadašnji Brozov najuži politički suradnik opravdava riječima: "Hrvatska vojska morala je umrijeti, da bi Jugoslavija mogla živjeti!"

Utjeha je za nazočnike, kao i sve Hrvate, što taj dan obilježava i Hrvatski državni sabor čija se dopredsjednica Đurđa Adlešić obraća nazočnima i konačno skida veo zaborava s tih događaja. Đurđa Adlešić u kratkom, ali odrješitom istupu upućuje na zločine koje je već Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila svojom rezolucijom 1481 (2006.). Ona zahtijeva da se konačno imenuju i osude oni najodgovorniji za genocide učinjene nakon 1945. nad Hrvatima.

U sličnom tonu istupa i pomoćni zagrebački biskup Josip Mrzljak. Šezdesetprvoj obljetnici bleiburške tragedije hrvatskog naroda nazočilo je oko 10 tisuća Hrvata ne samo iz Hrvatske, već i Bosne i Hercegovine, o čijim je žrtvama posebno govorio Martin Raguž, zastupnik u Skupštini Bosne i Hercegovine.

Polaganje vijenaca Hrvatskog državnog sabora, Hrvatske vlade, Počasnog bleiburškog voda te više organizacija, udruga...; Hrvatskog domobrana, Političkih uznika i niza drugih, svečanost je završena oko 14 sati.

Vraćamo se u Samobor, zadovoljni što smo se donekle odužili hrvatskim žrtvama, što smo se bar na trenutke prisjetili i onih koji su živjeli, kako vele Hrvatski domobrani: Za Hrvatsku – Uvijek!

dr.sc. Ivan Dujmović

 
17.05.2006.

Svečanost povodom otvaranja višenamjenskog prostora u OŠ Samobor

Na redu je dvorana

Svečanost povodom otvaranja višenamjenskog prostora u OŠ Samobor

Kratkim, ali slatkim prigodnim programom 11. svibnja svečano je obilježeno otvaranje višenamjenskog školskog prostora u OŠ Samobor. Nakon što su učenici škole okupljene počastili redom pjesme i redom recitacija, a direktorica Vesna Lokner Kralj pozdravila sve goste, gradske čelnike i sve one koji su dali potporu i obol ovoj dogradnji koja će život i rad u školi učiniti mnogo kvalitetnijim, pošlo se je napravljeno i razgledati.

Od zbornice, preko garderobe, wc-a i knjižnice stiglo se i do novouređene blagovaonice, gdje je oduševljene razgledare dočekala mala zakuska.

Svečanosti su nazočili zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, Damir Fabek, Tanja Milek, Marijan Kižlin, Darko Štuka i drugi samoborski uglednici prosvjetarske struke.

N.K.

 
17.05.2006.

U samoborskoj knjižnici predstavljena enciklopedija pedagoga Ivana Dumbovića

Pedagozi u velikom formatu

U samoborskoj knjižnici predstavljena enciklopedija pedagoga Ivana Dumbovića

U četvrtak 11. svibnja u Gradskoj knjižnici Samoborci, poglavito učitelji i pedagozi, nazočili su predstavljanju enciklopedije Pedagozi, značajne za praksu i teoriju odgoja kojoj je autor prof.dr.sc. Ivan Dumbović, zavičajno Petrinjac, a svojevremeno (gradu na čast) službovao kao školski pedagog i u Samoboru.

Autor, punih 40 godina član HPKZ, odlučio je učiniti vrijednost jedinstvenu ne samo u hrvatskim nego i svjetskim razmjerima. Ispunio je kućni, radni prostor stotinama enciklopedija, leksikona, znanstvenih djela, priručnika sa svih područja, tiskanih na hrvatskom i stranim jezicima i stvarao novo enciklopedijsko djelo u kojem se nalaze svjetski i hrvatski pedagozi koji su u svom radu i zasebnoj struci dali pedagoški pečat. Autor, odbacujući neprimjereni abecedni redoslijed, drži se kronologije, pronalazi školske, medicinske, dramske, glazbene, vjerske, slikarske, rudarske, šumarske, veterinarske i druge pedagoge, znalce u drevnoj kineskoj, indijskoj, židovskoj i inoj prošlosti stoljećima prije Krista i niže ih na tisuće. Izrečeno brojkama: u 12 svezaka (prvi predstavljen, ostali u pripremi) naći će se na 7000 stranica oko 25 000 pedagoških imena, iz 200 zemalja, među kojima i 576 Nobelovaca – pa, za sada, i 43 samoborska pedagoga raznih struka.

Za pojam pedagog, pronalazi autor, postoji čak 377 različitih naziva! Istinsku vrijednost djelu izreklo je, uostalom i 46 (!) uglednih recenzenata, uglavnom doktora znanosti svih struka. Sudionici skupa zapitali su se ispravno: "Može li se ijedna odgojno-obrazovna ustanova ili ikoji ozbiljni pedagog odreći djela u kojem se na jednom mjestu nalazi sve ono što je razasuto u stotinama posebnih, usko strukovnih knjiga?"

Spomenimo i činjenicu da je autor pronalazio i ispravljao "činjenice" propustom mnogih, tiskanih u drugim, skupim, enciklopedijama.

O djelu i autoru, povodom pojave prvog sveska, govorili su prof.dr. Hrvoje Vrgoč, dr.sc. Valentin Roth, prof. Blaženka Mavrić, Nikola Havliček i Joža Prudeus.

Ivica Horvat

 

HSLS održao redovnu skupštinu u Samoboru u Galeriji Prica

Hodočašće Samoboraca u Bleiburg

Svečanost povodom otvaranja višenamjenskog prostora u OŠ Samobor

U samoborskoj knjižnici predstavljena enciklopedija pedagoga Ivana Dumbovića

Arhiva 2006

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.