31.01.2006.

Oko tisuću planinara pohodilo je tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Grkokatolička liturgija na 1178 metara nad morem

Oko tisuću planinara pohodilo je tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Oko tisuću planinara po sunčanom i za hodanje ugodnom vremenu pohodilo je tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru. Planinare i hodočasnike jedanaest autobusa dovezlo je do Sošica, odakle su, u punoj planinarskoj spremi krenuli na uspon do Svete Gere dug 13 kilometra. Onima koji nisu mogli prohodati tu prilično zahtjevnu rutu, radnici Hrvatskih cesta omogućili su pristup automobilima sve do Svete Gere. Oni su bez prestanka dva dana i dvije noći čistili trasu ceste od Sošica do Svete Gere. I ove godine hodočašću su se odazvali članovi Oldtimer rally kluba Samobor, a sve je budno pokrivala i Hrvatska gorska služba spašavanja koja je u subotu, dan prije hodočašća, proslavila 50. godišnjicu postojanja, da bi na samoj Svetoj Geri te nedjelje imali i jednu intervenciju, koja se, nažalost, tragično završila.

Liturgijsko slavlje koje je počelo točno u podne vodili su Mijo Gorski, rektor Zagrebačke bogoslovije i velečasni Mile Vranešić. Pjesmu su predvodili mladi iz župe svete Anastazije iz Samobora.

N.K.

Na Svetoj Geri preminuo pedesetsedmogodišnji planinar

SMRT NA HODOČAŠĆU

Na Svetu Geru tog se sunčanog dana popeo i pedesetsedmogodišnji planinar iz Zagreba, u društvu svoje supruge i prijatelja iz Hrvatskog planinarskog društva Dalekovod iz Zagreba. Oko 11 sati i 40 minuta čovjeku je pozlilo i u pomoć su priskočili dežurni pripadnici Gorske službe spašavanja iz Karlovca i Samobora, koji su su bili na licu mjesta. U pokušaje da se čovjek reanimira uključila su se i dva liječnika te još dva spasioca iz Zagreba i Požege. Najbolje i najbrže što su mogli, spasioci su unesrećenog transportirali do Sošica gdje je već čekala ekipa Hitne pomoći iz Jastrebarskog. Nažalost, oni su samo mogli konstatirati smrt. Točan razlog smrti nesretnog planinara biti će objavljen nakon obdukcije na koju je upućen u Klinički bolnički centar na zagrebačkj Šalati.

N.K.

APEL HODOČASNICIMA!

Potaknut ovim nesretnim događajem, vlč. Mile Vranešić još je jedamput osjetio potrebu da upozori na zahtjevnost zimske rute od Sošica do Svete Gere te zamolio sve fizički i planinarski nepripremljene hodočasnike da se ubuduće na skup radije dovezu svojim automobilima.

 
31.01.2006.

HRT direktno prenosio liturgiju iz Grkokatoličkog pastoralnog centra Praoca naše vjere Abrahama u Samoboru

Vjerska različitost i tolerancija u Uskočkoj

HRT direktno prenosio liturgiju iz Grkokatoličkog pastoralnog centra Praoca naše vjere Abrahama u Samoboru

U nedjelju, 29. siječnja ove godine, svetu liturgiju iz Grkokatoličkog pastoralnog centra Praoca naše vjere Abrahama u Samoboru izravno je prenosila Hrvatska radio televizija na svom 1. programu. Zahvaljujući televizijskom prijenosu, svečanost i bogatstvo liturgije, koja je služena po bizantsko-slavenskom obredu, bila je dostupna gledateljima diljem Hrvatske, a mogla se također gledati u cijeloj Europi i Sjevernoj Americi.

Sat i pol direktnog prijenosa bizantske liturgije iz Samobora uvelike je pridonijelo i promjeni slike Samobora, kojeg su neki nepravedno doživljavali kao malo, provincijsko i netolerantno mjesto u kojem se ne poštuju različitost i tolerancija. Upravo televizijski prijenos grkokatoličke liturgije imao je za cilj pokazati širem gledateljstvu i onima koji prate rad Hrvatske prema ulasku u Europsku Uniju da se i u malim sredinama kao što je Samobor vrednuju običaji i tradicija različitosti. Ovom TV prezentacijom i naš grad uvrstio se u one gradove Republike Hrvatske koji se mogu ponositi različitošću i europskim duhom tolerancije, bez kojih nema ulaska u razvijeno i moderno društvo Europske Unije.

Prijenos grkokatoličke liturgije dogodio se upravo u tjednu koji se u Hrvatskoj obilježava kao tjedan za jedinstvo kršćana i ekumenizam. Samobor je i na razini rimokatoličke crkve direktno uključen u proces izgradnje pluralnog i proeuropskog društva. Naime, samo nekoliko dana prije emitiranja liturgije bio je organiziran ekumenski susret u župnoj crkvi sv. Anastazije, kojemu su prisustvovali i predstavnici drugih vjerskih zajednica (pravoslavni, protestanti) čiji vjernici žive u Samoboru. Zajedničkim radom crkvenih službenika u Gradu Samoboru želi se postići napredak na polju tolerancije među vjerama. Katolička crkva u Samoboru, sa svoja dva obreda, rimskim i grčkim, pokazuje put kojim treba ići. Treba ići putem ljubavi, tolerancije i mira.

Daniel Vranešić

 

Oko tisuću planinara pohodilo je tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

HRT direktno prenosio liturgiju iz Grkokatoličkog pastoralnog centra Praoca naše vjere Abrahama u Samoboru

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002