28.09.2006.

Na okruglom stolu o korporativnoj filantropiji, održanom u PCS–u, predložen projekt Burze projekata samoborskih udruga

Etičko poslovanje kuca na vrata Samobora

Na okruglom stolu o korporativnoj filantropiji, održanom u PCS–u, predložen projekt Burze projekata samoborskih udruga

U dvorani Poduzetničkog centra održano je 28. rujna zanimljivo predavanje koje se usko dotiče naših svakodnevnih života. Predavač je bio Drago Vučinić iz Centra za civilne inicijative koji je prikazao Program zagovaranja za veću zastupljenost poslovnog sektora u razvoju zajednica u kojima živimo i radimo, koji Centar već provodi diljem Hrvatske.

Po njegovim riječima, osamdesete godine prošlog stoljeća bile su kraj jednog vremena gdje je gospodarstvo bilo fokusirano jedino na novac da bi danas većina svjetskih poslovnih subjekata pojam društveno odgovornog i etičkog poslovanja ugradila u svoj svakodnevni rad. Dapače, takve tvrtke su redovito one koje bolje kotiraju na burzama.

Ta korporativna filantropija postala je sastavni dio svjetskog poslovanja iz jednostavnog razloga - istraživanja su pokazala da potrošači radije kupuju od onih koji dio prihoda daju za opće dobro. Ipak, moto "Ide nam dobro dok činimo dobro", koliko god se čini proračunat, donosi koristi svima. I poslovnim subjektima željnim oplođivanja profita i lokalnim zajednicama i udrugama koje novcem donatora mogu provesti u život svoje projekte. Da je stvar ozbiljna govore i brojke: 2001. godine svjetska privreda je "poklonila" 1,4 milijarde dolara, da bi već 2003. godine ta cifra bila više nego dvostruka i iznosila 3,3 milijarde dolara, a danas čak 67% ukupnog gospodarstva aktivno radi na doniranju.

I u Hrvatskoj se od nedavno može donirati u novcu i nabavi, bez da taj altruizam podliježe porezu, pa je bilo zanimljivo čuti Vučinićev prijedlog stvaranja burze projekata lokalnih udruga i inicijativa, radno nazvanoj Mojem Samoboru. Na toj bi se burzi nalazili uvijek dostupni projekti udruga koje djeluju na području Samobora. Poduzetnici bi tako mogli tamo doći i reći onu famoznu: "Da to mi se sviđa, investirat ću u vaš projekt"!

Ta burza bila bi velik korak prema usvajanju društveno korisnog ponašanja, gdje bi suradnja među predstavnicima lokalne zajednice i samouprave, udruga i gospodarstvenika bila svakodnevna i uobičajena stvar.

Unatoč slaboj posjećenosti predavanju, svih se desetak sudionika uključilo u zanimljivu i konstruktivnu raspravu pa smo mogli čuti i prve vrlo zanimljive ideje predstavnika samoborskih udruga za što bi sve mogli samoborski gospodarstvenici dati koju kunu.

Udruga Klica iz Manje Vasi dala si je tako kao konačni zadatak da uredi sve izvore na samoborskom području, folkloraške udruge trebaju narodne nošnje...

Ivana Kabaj iz udruge Lobi, organizatorica ovog okruglog stola, izrazila je svoje zadovoljstvo što je po prvi puta uspostavljen običan ljudski kontakt s predstavnicima lokalne uprave i zahvalila Željku Radovaniću, pročelniku za gospodarstvo i poljoprivredu, što je došao na predavanje.

Željko Radovanić složio se da je ideja Burze projekata lokalnih udruga za Samobor i Samoborce "vrlo interesantna i dopadljiva" i obećao svu moguću pomoć u njenom provođenju u život naš svagdašnji.

Nenad Kobasić

 
28.09.2006.

Radni posjet državnog tajnika Želimira Janjića OŠ Rude

Računalo za male Rudare

Radni posjet državnog tajnika Želimira Janjića OŠ Rude

OŠ Rude od 27. rujna bogatija je za jedno računalo koje je, "da ne dođe praznih ruku", školi poklonio Želimir Janjić, državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, došavši u radni posjet školi u Rudama.

On je u pratnji A.D. Filipca, Marice Jelenić, Damira Fabeka, Danijele Kalafatić i ravnateljice škole Tanje Milek obišao prostore škole i obratio se okupljenim gradskim dužnosnicima i školskom osoblju. Rekao je da se uvjerio da Grad Samobor doista dobro skrbi o svojim školama i podsjetio da je ministarstvo uvijek tu da potakne nastojanja koja unapređuju nastavu. Naročito ugodna za uši Rudara i Samoboraca bila je njegova najava velikog projekta za osnovne škole koji se sprema za iduću godinu, a u koji će biti uključene i samoborske škole.

- Kada je riječ o željama za prelazak na rad samo u jednoj smjeni, sigurno je da ćemo puno lakše pratiti one škole koje idu na nadogradnju prostora nego graditi nove objekte – rekao je Želimir Janjić, podsjećajući još jednom koje sve frustracije za djecu, obitelji i nastavnike donosi rad u smjenama te izrazio zadovoljstvo što se projekti nastavljaju i kad "dođu neki drugi", odnosno da školski programi napokon imaju kontinuitet.

Tanja Milek zahvalila je na dolasku i poklonu te naglasila da škola ima sređene sve imovinsko–pravne odnose vezane za izgradnju dvorane, tako da bi radovi bili izvedivi i prije prioriteta s oznakom 1 i 2.

Nenad Kobasić

 
28.09.2006.

Turistička zajednica Samobora obilježila Dan turizma

Sloboda i relaksacija

Turistička zajednica Samobora obilježila Dan turizma

Turistička zajednica Grada Samobora i Samoborski muzej organizirali su 27. rujna, na Dan turizma, likovnu radionicu na travnatim površinama parka ispred i iza muzeja.

Učenice i učenici dviju najvećih samoborskih škola, OŠ Samobor i OŠ Bogumila Tonija, izrađivali su raznim slikarskim tehnikama velike Samoborske razglednice koje će, kako nam je rekao Marijan Dumić, direktor Turističke zajednice Samobor, biti poslane organizacijama kao što su Ministarstvo turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici, predsjedniku Stjepanu Mesiću, UNICEF–u i drugima.

Tim simboličnim činom željelo se ukazati na važnost turizma za Hrvatsku i za naš grad.

Dan turizma obilježava se od 1979. godine te se izabire jedna zemlja kao zemlja partner, a izabire se i prikladan slogan za tu godinu. Ove godine taj slogan glasi: Turizam obogaćuje pojednice, obitelji, zajednice, ali i cijeli svijet.

Kao jedan od ciljeva naglašen u ovogodišnjoj kampanji je da se turizam mora poticati i promovirati kao djelatnost koja pruža slobodu i način relaksacije. Kako danas prezaposleni roditelji nemaju vremena za svoju djecu, treba poraditi i na onom aspektu turizma koji turističku ponudu ne smatra luksuzom već nečim što je dostupno i običnom čovjeku.

Zanimljivo je da je TZ Samobor možda i jedina u Hrvatskoj obilježila na ovakav, makar samo simboličan način, Dan turizma - ekonomske grane za koju možemo reći baš sve, osim da se nas u Hrvatskoj ne tiče.

N.K.

 

Na okruglom stolu o korporativnoj filantropiji, održanom u PCS–u, predložen projekt Burze projekata samoborskih udruga

Radni posjet državnog tajnika Želimira Janjića OŠ Rude

Turistička zajednica Samobora obilježila Dan turizma

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002