21.06.2006.

U Gradu pomno pretražuju ladice u potrazi za 49 manjih Samoborkinih računa koji su se negdje pogubili

Nagodba sa Samoborkom

U Gradu pomno pretražuju ladice u potrazi za 49 manjih Samoborkinih računa koji su se negdje pogubili

Sjednica Gradskog Poglavarstva, održana 21. lipnja, počela je ovjerom ljetnog voznog reda Samoborčeka i Autoturista. Suglasnost je Poglavarstvo dalo, ali je Marica Jelenić prenijela niz pritužbi i prijedloga građana koje svakodnevno dobiva. Naime, ljudi se žale da novi autobusi više ne voze, a ima i puno prijedloga da zbog katastrofalnih jutarnjih gužvi samoborski autobusni koncesionari ne smanjuju broj autobusa do 15. srpnja.

Odobren je i novi, produženi, rok za završetak radova na izgradnji I. etape sportske dvorane. Sa 15. veljače 2007. tvrtki Elektrometal iz Bjelovara rok završetka spometnute faze radova prolongiran je na 30. svibnja iste godine, uz uvjet da uporabna dozvola bude ishođena najkasnije do 1. srpnja 2007. godine.

Grad se je nagodio i sa Samoborkom kako ova domicilna tvrtka ne bi Grad Samobor i dalje tužila. Naime, Samoborka je pokrenula postupak protiv Grada Samobora zbog neplaćanja 49 računa na male iznose koji su se negdje pogubili. Grad je tijekom 2004. i 2005. godine pronašao određeni broj računa i oni su plaćeni, ali preostaje još 51.723 kune za koje se nisu pronašli računi. Potom se traži još, pa Grad iz najzabitijih ladica uspijeva prikupiti još faktura. Sada preostali dio glavnice za koji Samoborka tereti Grad iznosi 21.866 kuna i ukupno obračunata zatezna kamata od 37.116 kuna. Na zadnjem ročištu odvjetnik Grada Samobora predložio je stoga izvansudsku nagodbu koju je Samoborka i prihvatila. Dogovoreno je da se priznaju zatezne kamate u visini preostalog potraživanja iz osnovne glavnice u visini od 21.866 kuna. Time će Grad zapravo platiti ono što su odavno trebali, ali bez kamata. Većim dijelom računi su se odnosili na "cakumpak" i bili su namijenjeni za potrebe malih komunalnih akcija mjesnih odbora "gdje su razni subjekti preuzimali robu te se nisu na pravilan način vodile evidencije pa je došlo do nestanka prateće dokumentacije", stoji u pojašnjenju Poglavrstva ili jednostavnije: roba je isporučivana "nekim čudnim kanalima" kako se izrazio Roland Gajšak.

Pod točkom razno Marica Jelenić upozorila je na problem deratizacije jer, kako je rekla, već je viđen crknuti štakor na prilazu Lavici, a osvrnula se i na novi problem smeća koje gotovo svakog jutra, a naročito vikendima, iskrsne na području ŠRC Vugrinščak.

- Ne možemo mi Komunalcu narediti da čisti ono što su djeca naših cijenjenih sugrađana preko vikenda napravila – komentirao je Tomislav Masten, a sjednica je završena malim ženskim ukorom gradonačelniku od strane Marice Jelenić i Tanje Milek koje su se našle pogođene tonom gradonačelnikovog glasa kad je govorio o odgovornosti škola u odgoju naraštaja nam nasilnih.

Nenad Kobasić

 
21.06.2006.

SRC Vugrinščak otvorio svoja vrata kupačima

Ljeto na Hidropatskom

SRC Vugrinščak otvorio svoja vrata kupačima

Svi su odahnuli, potom duboko udahnuli i sad već rone na bazenima ŠRC Vugrinščak. Popularno Hidropatsko, unatoč najavljivanom ljetnom neradu, otvorilo je 17. lipnja svoja vrata za Samoborce i sve druge željne ljetnog kupačkog osvježenja pa Samobor za ovih ljetnih žega ipak neće ostati na suhom.

U utorak, 20. lipnja, kada smo posjetili omiljeno i jedino samoborsko kupalište, gužva na bazenima je već bila poprilična i sve je mirisalo na ljetnu siestu: vriska djece, pusice uz rub bazena, pivice pod suncobranima, pokazivanje mišića i namakanje trbuha...

Za one koji još ne znaju: bazeni na Vugrinščaku rade svaki dan od 10 do 20 sati, cijena cjelodnevne ulaznice za odrasle je 25 kuna, za djecu 15 kuna, dok popodnevna karta košta 15 kuna. Djeca do 14 godina starosti od 1. srpnja moći će organizirano besplatno na bazen u vremenu od 10 do 14 sati, a djeca do 7 godina tradicionalno se brčkaju besplatno.

N.K.

 
21.06.2006.

Lijepa vijest za 365 dana upravljanja gradom koalicije HSLS, HDZ i HNS

Ghetaldus kupio samoborski Kristal

Lijepa vijest za 365 dana upravljanja gradom koalicije HSLS, HDZ i HNS

U Gradskoj vijećnici održana je 20. lipnja konferencija za medije povodom 365 dana upravljanja Gradom Samoborom koalicije HSLS-a, HDZ-a i HNS-a. Uz gradonačelnika na pitanja novinara odgovarali su i njegovi zamjenici Marica Jelenić i Tomislav Masten.

Gradonačelnik Filipec, otvarajući konferenciju, pobrojao je što su po njegovom mišljenju najveći uspjesi ovog Poglavarstva.

- Protekla godina bila je važna za Samobor po tome što nije bilo svađa unutar koalicije i što je gradska uprava stabilna.

Stvorili smo učinkovitu gradsku upravu, uspjeli smo konsolidirati loše trendove poslovanja Poduzetničkog centra i Komunalca, po prvi puta je Proračun Grada Samobora objavljen i na web – stranicama Grada, a uvedeno je i internet bankarstvo. Smanjili smo kamate na kredite s kamatne marže od 2,7% na 2%, započeli smo uvođenje riznice, uveden je porez na neizgrađeno građevinsko zemljište, kupili smo Samu, potpisali ugovore o financiranju razvoja privatnih vrtića... – pobrojao je gradonačelnik uspjehe.

Novinare su, naravno, zanimale i akcije i projekti koji su u fazi realizacije ili planiranja.

Saznali smo tako da Poglavarstvo definitivno ostaje pri postojećoj trasi samoborske obilaznice unatoč već i traktorskim prosvjedima građana Luga.

– Što se tiče trase, istu temu koju imamo danas na lokaciji A, imali bi na lokaciji B. Ja primam žalbe građana Ulice Ante Starčevića koji se već danas žale na promet u toj ulici, a zamislite kako bi bilo da im tuda prođe obilaznica. Obilaznica bi se počela graditi tek za pet godina kada bi se sada tražile sve dozvole za alternativnu trasu koju su predložili građani Luga. Uostalom, hajdemo riješti jednom tu zabludu da je to cesta kojom će prometovati tisuće kamiona dnevno. Po izračunima koje je Grad radio riječ je o tristotinjak kamiona dnevno. I, na kraju, Grad Samobor ono što radi, radi po zakonu, a ukoliko imaju saznanja da nemamo građevinsku dozvolu neka nas prijave inspekciji – pojasnio je Tomislav Masten.

Odustalo se od prvotnog nauma da Centar mladih Samobor bude u friško kupljenom Allnochovom dvorcu zbog toga što bi obnova te spomenički zaštićene zgrade bila puno skuplja od nekih mogućnosti koje su se u međuvremenu pojavile. Tamo će biti neki drugi sadržaj, a spomenuta je i mogućnost useljenja neke od državnih institucija Grada Samobora. Prema riječima Marice Jelenić konačni raspored što će gdje biti znat će se krajem godine, no za sada je vrlo izvjesno da će se Gradska knjižnica preseliti na prvi kat bivše robne kuće Sama, a POU na drugi kat, gdje bi se osigurali prostori za obrazovanje odraslih i jedan galerijski prostor. Sadašnji prostor POU bit će dat na korištenje Glazbenoj školi Ferdo Livadić, a još se razmišlja o lokaciji i načinu uređenja samoborskog kina.

Osobama s invaliditetom zasad je izvjesno jedino uređenje ljetnog sportskog prostora pred Mikrodomom, dok im u ovoj poplavi novih prostora još nije pronađen prostor zimske dvorane ili bar zimskog boravka.

O konačnom pokretanju slučaja Šmidhen govorio je Tomislav Masten koji taj projekt vodi od početka. Još jednom je izrazio zadovljstvo nedavnom prodajom 26 postotnog Prodexovog udjela toga kompleksa, obećavši više informacija o kupcu Borisu Šimuniću i njegovim planovima nakon njegove uplate koja bi se trebala dogoditi 23. lipnja 2006. godine.

– Za sada vam mogu jedino reći da znam da čovjek ima dobre namjere i da ovdje želi napraviti jedan moderan kompleks – rekao je Masten.

A dobru volju u rješavanju pitanja razdruženja Samobora i Zagreba pokazao je napokon i Grad Zagreb. Naime, predstavnici Samobora i Zagreba sastali su se nedavno u vrlo kratkom roku dva puta, pa se, prema riječima Tomislava Mastena, i tu mogu uskoro očekivati opipljiviji pomaci.

Vijest dana, koja nije rečena na samoj pressici, saznali smo negdje između predjela i sladoleda u Hotelu Lavica, gdje su gradski čelnici počastili novinare ručkom.

Vijest glasi: Ghetaldus je kupio Kristal iz Samobora, a osim proizvodnje u Samobor seli i svoju kompletnu upravu. Napokon nešto kristalno čisto.

Nenad Kobasić

 
21.06.2006.

8. susret vatrogasne mladeži Republike Slovenije i Republike Hrvatske u Kozju kod Šmarja pri Jelšah

Pavučnjak reprezentirao županiju

8. susret vatrogasne mladeži Republike Slovenije i Republike Hrvatske  u Kozju kod Šmarja pri Jelšah

Uspješna suradnja vatrogasaca Republike Hrvatske i Republike Slovenije nastavlja se uspješno na raznim susretima. Domaćin 8. susreta je bila Republika Slovenija. Susret je održan 17. lipnja u Sloveniji u Kozju kod Šmarja pri Jelšah.

Sudionici Susreta su bila natjecateljska odjeljenja vatrogasne mladeži uzrasta 12 - 16 godina. U kategoriji muških sudjelovalo je 28, a u kategoriji žena 17 natjecateljskih odjeljenja. Republiku Hrvatsku zastupalo je 12 muških i 8 ženskih odjeljenja.

Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije je predstavljalo DVD Pavučnjak - muški iz VZ Grada Samobora. Uz predstavnike naše županije sudjelovala su natjecateljska odjeljenja Međimurske, Varaždinske, Karlovačke, Primorsko - goranske županije i Grada Zagreba.

Natjecanje je održano u izvođenju vježbe prema Pravilniku o natjecanjima vatrogasne mladeži i izvođenju športskih igri koje su zajednički pripremili domaćini i Savjet vatrogasne mladeži Krapinsko - zagorske županije.

Mladež DVD Pavučnjaka je prvi puta sudjelovala na takovom natjecanju i, uz tremu koju su imali, uspješno je predstavila vatrogastvo Samobora i Zagrebačke županije. U kategoriji vježbi, gdje je bilo nekih manjih problema, zauzeli su 22 mjesto, a u športskim igrama u kojima se koristi vatrogasna oprema zauzeli su 9 mjesto.

Sudionici su nagrađeni prigodnim priznanjima i diplomama te prigodnim suvenir-majicama.

Susretu su bili nazočni predsjednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eory i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović te predstavnici vatrogasnih zajednica županija.

Boris Bogolin

 
21.06.2006.

Obilježen Dan gasilske zveze Brežice i 80. obljetnica PGD Obrežje

Vatrogasni susret u Obrežju

Obilježen Dan gasilske zveze Brežice i 80. obljetnica PGD Obrežje

U susjednom prekograničnom slovenskom mjestu Obrežju 17. lipnja obilježen je Dan gasilske zveze Brežica i 80. obljetnica PGD Obrežje. Višegodišnja dobrosusjedska suradnja nastavlja se i dalje. Tako su i ovom prigodom bili nazočni predstavnici Vatrogasne zajednice Grada Samobora, Vatrogasne zajednice Grada Zaprešića, Vatrogasne zajednice Općine Sveta Nedelja i Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.

U prigodnom programu smotre vatrogasaca i vatrogasne tehnike sudjelovali su predstavnici DVD-a Bregane, Bobovice, Klokočevca, Otoka, Samobora i Svete Nedelje.

Boris Bogolin

 

U Gradu pomno pretražuju ladice u potrazi za 49 manjih Samoborkinih računa koji su se negdje pogubili

SRC Vugrinščak otvorio svoja vrata kupačima

Lijepa vijest za 365 dana upravljanja gradom koalicije HSLS, HDZ i HNS

8. susret vatrogasne mladeži Republike Slovenije i Republike Hrvatske u Kozju kod Šmarja pri Jelšah

Obilježen Dan gasilske zveze Brežice i 80. obljetnica PGD Obrežje

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002