15.12.2006.

U Mlinskoj ulici jedan sloj asfalta čeka drugi 15 godina

Pješački Camel Trophy

U Mlinskoj ulici jedan sloj asfalta čeka drugi 15 godina

U Mlinskoj ulici je, prije 15 godina, na jednom potezu nogostupa položen prvi, grubi sloj koji je niži od ravnine rubnog kamena, a i već potpuno skrhan. Građani su nas pitali kada će na red doći drugi, završni sloj po kojem se može normalno hodati bez straha od pada.

Raspitali smo se i saznali da Prijedlogom programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2007. godinu nije predviđeno uređenje nogostupa u Mlinskoj, već će sanacija ovog pješačkog dijela Mlinske biti riješena prilikom rekonstrukcije cijele ulice, kojim je predviđeno i popločavanje betonskim opločnicima. A kada? Ne zna se.

N.K.

 
15.12.2006.

Vladajuća koalicija u Zagrebačkoj županiji pohvalila se razvojnim projektima

Uskoro treći po snazi u državi

Vladajuća koalicija u Zagrebačkoj županiji pohvalila se razvojnim projektima

Gospodarski pokazatelji koji su doprinjeli znatnom rastu proračuna u odnosu na prethodne godine bili su često spominjani na konferenciji za novinare vladajuće koalicije Zagrebačke županije - HSS, SDP, HNS i HSU. Strategiju razvoja gospodarstva predsjednica županijske Skupštine Palma Klun Posavec (SDP) označila je kao bazu daljnjih projekata koji su rezultirali ulaganjima u gospodarstvo, poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu i turizam. Na tim smjernicama, uz ulaganja u školstvo i turizam, vladajuća koalicija je planirala i proračun za 2007. Ona je naglasila i da odluka Vlade o preraspodjeli poreza nije u funkciji regionalnog razvoja, navevši da će nerazvijena Općina Žumberak dobiti svega 314 kuna više nego prije.

Dožupan Josip Jambrač (HNS) istaknuo je kako je vodstvo Zagrebačke županije proteklih godina brinulo o ulaganju u projekte, a ne kao drugi o transferu sredstava. Cilj je razvoj robnih marki i clustera. U godini na izmaku, kaže Jambrač, Zagrebačka je županija u samom vrhu kroz najefikasnije gospodarstvo, a stručnjaci predviđaju da će uskoro postati i treća po snazi u Hrvatskoj. Dragutin Bajsić (HSU) rekao je da je proračun za 2007. razvojan i socijalan te da se u njemu osobito brine o školovanju mladih, jer se povećava broj stipendija. Boris Klemenić (HSS) istaknuo je podatak o porastu proračuna za 5,42 posto u odnosu na 2006. On je naglasak stavio na to da proračun nije napuhan, već realan i ostvariv, uvjeren da će tako uravnotežen pratiti razvoj Zagrebačke županije na svim područjima.

Mato Šipuš

Isprike i optužbe

Pressica je prethodila sjednici županijske Skupštine na kojoj je nakon višesatnih prepucavanja većinom glasova prihvaćen proračun u visini 267,3 milijuna kuna, kao i Razvojna strategija Zagrebačke županije do 2013. godine. Sjednicu su obilježile međusobne optužbe vladajuće koalicije i HDZ-a, u kojima su članovi koalicije tražili ispriku za uvrede izrečene na njihov račun na HDZ-ovoj pressici, dok su im oni uzvraćali optužbama za nekorektan odnos prema njima na sjednicama Skupštine.

 
15.12.2006.

Predstavljanje programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva

Bespovratna sredstva pred punom dvoranom

Predstavljanje programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva

Pred prepunom dvoranom Poduzetničkog centra Samobor, Leo Begović, pomoćnik ministra gospodarstva održao je 14. prosinca predavanje kojem je glavna namjena bila približiti i predstaviti samoborskim gospodarstvenicima i poduzetnicima Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva putem bespovratnih poticajnih sredstava te ono što je na tom planu učinjeno i što se planira činiti.

Za 2007. godinu planirano je dati 120 milijuna kuna poticajnih sredstava za potrebe promidžbe, marketinga, tehničkog usklađivanja, poticanja proizvodnje i uvođenja novih tehnologija i osnivanje clustera.

U 2005. godini od oko 4 tisuće podnesenih zahtjeva odobreno je njih čak 2895, u 2006., čiji se rezultati još zbrajaju, odobrilo se 6% više zahtjeva, a ove godine očekuje se još veći rast.

Bespovratna poticajna sredstva koja se dodjeljuju gospodarstvenicima i poduzetnicma za poticanje proizvodnje, a ako zapošaljavju više od troje radnika, iznose do 200.000 kuna po zahtjevu. Državi su još zanimljiviji i clusteri, te suvremene inačice zadruga, kojih u Hrvatskoj zasad djeluje 22, pa poticaji koji se dodjeljuju za njih iznose i do 400.000 eura, a dijele se i poticajna sredstva za inovacije novih proizvoda, zaštitu intelektualnog vlasništva i dizajn.

Potiče se i osnivanje i rad učeničkih zadruga i učeničkih poduzeća, čime se djecu od ranih nogu pokušava educirati za deficitarna obrtnička zanimanja.

Samobor je 2005. godine za namjenu ovih poticaja dobio 781.000 kuna, a 2006. godine taj je iznos bio dvostruko veći i iznosio je 1,5 milijuna kuna.

N.K.

 
15.12.2006.

U Samoboru već sedam godina neumorno radi udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama

IDEM u Samoboru

U Samoboru već sedam godina neumorno radi udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama

U prostorijama Littere, škole stranih jezika, održana je 12. prosinca godišnja skupština IDEM–a, nevladine neprofitne udruge koja je osnovana 1994. godine na poticaj stručnjaka Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i roditelja djece s posebnim potrebama koja pohađaju redovne škole.

Članovi udruge su stručnjaci s područja defektologije, psihologije, medicine i pedagogije te roditelji i građani koji žele pomoći djeci i mladima s posebnim potrebama. Udruga je i članica European Association for Mental Health and Mental Retardation.

Misija i cilj IDEM–a je uključivanje djece s posebnim potrebama u redovni sustav odgoja i obrazovanja kao preduvjet njihovog uključivanja u širu društvenu zajednicu, kao i organizacijska i stručna podrška školama.

Predsjednica samoborske podružnice udruge IDEM je Lelia Kiš – Glavaš, prodekanica za znanost Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, koja je još 1998. godine sve započela organiziravši edukaciju za 14 učitelja sa samoborskog područja, da bi samoborska podružnica IDEM-a i službeno bila osnovana u prosincu 2000. godine.

Od tada pružaju pomoć u učenju djeci s posebnim potrebama putem programa poticanja kognitivnih sposobnosti, programa pomoći u učenju, programa za nadarenu djecu, programa rehabilitacije putem pokreta, a profunkcioniralo je i savjetovalište za roditelje.

Ove godine kroz programe je prošlo šezdesetak samoborske djece s kojima je radilo šest visoko motiviranih i stručno obrazovanih volonterki iz udruge IDEM, koje svoja stručna znanja i slobodno vrijeme nesebično i s veseljem koriste za pomoć djeci s posebnim potrebama.

Udrugu većim dijelom, oko 40 tisuća kuna godišnje, financira Zagrebačka županija koja je prepoznala značaj i vrijednost ovih programa, no sve veći obim programa i sve više djece zahtijeva i veća sredstva kako bi se barem osnovne stvari mogle platiti. Stoga je sada na redu Grad Samobor, matični grad samoborske podružnice ove značajne udruge. Tragovi dobre volje su pokazani ove godine kada je Grad izdvojio skromnih, ali slatkih 3.500 kuna, kada se počelo s programom za naprednu djecu.

N.K.

 
15.12.2006.

Na glavnom gradskom Trgu održava se Božićni sajam

Početak tradicije

Na glavnom gradskom Trgu održava se Božićni sajam

Do 24. prosinca Trg kralja Tomislava mjesto je održavanja Božićnog sajma. Po uzoru na slične manifestacije u drugim gradovima, gradsko središte u blagdanske dane poprima novo obilježje. Sajam bi trebao postati tradicionalan, a osmišljen je po uzoru na Proljetni sajam te ljetne vikend prodaje na štandovima, što je davalo dobre rezultate i pozivne reakcije posjetitelja. Tako se i na Božićnom sajmu može naći raznolika ponuda samoborskih obrtnika, od licitara i medičara do ljekovitog bilja i napitaka, od izdavača do suvenira, kao i tradicionalna gastronomska ponuda. Prigoda je to, naravno, za sve posjetitelje i stanovnike ovog Grada da upravo na samoborskom Trgu riješe problem kupnje božićnih darova i razvesele svoje bližnje.

M.Š.

 
15.12.2006.

Proračun, prostorni plan i proslava Dana grada obilježili 71. sjednicu Gradskog poglavarstva

Dan grada ipak na Aninovo

Proračun, prostorni plan i proslava Dana grada obilježili 71. sjednicu Gradskog poglavarstva

Iako odluku treba potvrditi Gradsko vijeće, već sada možemo konstatirati da će se proslava Dana grada ponovno odvijati u srpnju, na blagdan svete Ane. Tu je odluku prihvatilo Gradsko poglavarstvo nakon što su se o toj inicijativi gradonačelnika Filipca izjasnili mjesni odbori i kulturne ustanove grada. Većina je bila za srpanjsku opciju. Točnije, za proslavu na blagdan svete Ane bilo je 29 mjesnih odbora, 6 protiv, 3 škole za, 2 protiv, Gradska je knjižnica bila za Aninovo, dok je Pučko otvoreno učilište ostalo suzdržano. I župnik Vlado Bogdan također se pozitivno izjasnio za vraćanje Dana grada na blagdan svete Ane. Podsjećamo, i u anketi na stranicama Glasnika 57 posto ili 23.439 čitatelja bilo je za srpanjsku proslavu.

Kako će izgledati proslava zavisit će i od punjenja proračuna. Njegovo drugo čitanje u ukupnom iznosu nije donijelo radikalnije promjene, iako su u međuvremenu usvojene izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Pročelnik Roland Gajšak rekao je da će Samobor dobiti 14 milijuna kuna više od poreza na dohodak, ali se s druge strane smanjuje iznos od poreza na dobit za oko 9 milijuna kuna. Uz to, odlučeno je da se i iznos od prodaje zemljišta smanji s prvobitno planiranih 16 na 11 milijuna kuna. Tako proračun nije otišao nebu pod oblake, već će se povećati za 466.000 kn u odnosu na prvo čitanje. Naime, usvojeni su i neki amandmani gradskih vijećnika pa će tako inovatori dobiti potporu od 20.000, dječja kazališna scena 30.000, dodatnih 20.000 ide za subvencije umirovljeničkih pokaza, 100.000 za obnovu i sanaciju autobusnih ugibališta te još 100.000 kuna za gradnju nogostupa i parkirališta. Također, 150.000 kuna osigurano je ekološke rente za građane Vrbovca zbog blizine odlagališta otpada Trebež, 20.000 ići će za projekt Tehničkog muzeja, a usklađujući se sa zakonom, odobreno je 10.000 kuna za rad nacionalnih manjinskih vijeća, baš kao što će se uskladiti i izdvajanja za HVIDR-u. Ukupno je proračun za 2007. težak 148.919.702 kune.

Ako sve prođe prema planu, na sjednici Gradskog vijeća 21. prosinca napokon će biti usvojen Prostorni plan, a u siječnju 2007. na red bi došao Generalni urbanistički plan. Inženjer Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba pojasnio je da je u odnosu na prijašnju raspravu usvojeno nekoliko sitnih korekcija, a dobivene su i suglasnosti iz nadležnih tijela. Na naknadnu odredbu iz Ministarstva poljoprivrede koja se tiče zemljišta koje je koristio bivši Stočar neće se reagirati, jer se i dalje vodi sudski spor oko upisa vlasništva nad tim zemljištem. Poglavarstvo je jednoglasno podržalo Konačni prijedlog Prostornog plana očekujući, nakon pet godina izrade, njegovo konačno usvajanje na sjednici Gradskog vijeća.

Mato Šipuš

 

U Mlinskoj ulici jedan sloj asfalta čeka drugi 15 godina

Vladajuća koalicija u Zagrebačkoj županiji pohvalila se razvojnim projektima

Predstavljanje programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva

U Samoboru već sedam godina neumorno radi udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama

Na glavnom gradskom Trgu održava se Božićni sajam

Proračun, prostorni plan i proslava Dana grada obilježili 71. sjednicu Gradskog poglavarstva

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002