02.10.2006.

Prva sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Postali grad i povećali proračun

Prva sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Trinaest izabranih svetonedeljskih vijećnika odradilo je u ovom sazivu već devet sjednica, da bi u ponedjeljak, 2. listopada, nakon što je Sveta Nedelja proglašena gradom, desetu redovnu sjednicu Krunoslav Markovinović otvorio kao prvu sjednicu Gradskog vijeća Svete Nedelje.

U aktualnom satu saznali smo da će se graditi rotor u Rakitju, da će se vratiti klupe na glavni trg, da je most na Starči prioritet, a vijećnik Hriberski dobio je i odgovor na svoje pitanje – ideju, da se osvijetli spomenik Anti Starčeviću.

– Ideja je dobra, ali ovo nije konačno mjesto spomenika. Spomenik je u koliziji i s postojećom fontanom pa ćemo naći nekog umjetnika da to uskladi – pojasnio je Krunoslav Markovinović, našalivši se da se spomenik za početak može premazati flourescentnom bojom.

Ines Balint odgovorila je na pitanje o problemima koji nastaju nakon velikih kiša. Naglasila je da su problemi izazvani neuređenim kanalima u koje ide oborinska kanalizacija, ali i zbog zatrpavanja kanala od strane vlasnika kuća koji su samoinicijativno zaključili da im ti kanali ne trebaju.

- Prilikom izdavanja građevinskih dozvola jedan članak će ubuduće obavezivati investitora da ne zatrpava postojeće kanale i da ih premošćuje uz konzultaciju s našim komunalnim službama – najavila je gradonačelnica Ines Balint.

Nakon takvog komunalno obojenog aktualnog sata pristupilo se usvajanju Statuta Grada Svete Nedelje, gdje se većim dijelom trebalo intervenirati samo terminološki.

– Jedna od najvažnijih odredbi je ona u točki 2. koja rješava pravno sljedništvo, kojom sva prava i obveze koje je imala Općina Sveta Nedelja preuzima Grad Sveta Nedelja te obuhvaća i isto područje koje je imao dok je bio općina. Važan je i članak 70. kojim Grad Sveta Nedelja preuzima sve dosadašnje odluke i akte koje je imala Općina Sveta Nedelja. Zakon nam također dozvoljava da, kao i do sada, imamo jedinstveni Upravni odjel, što bi eventualno mijenjali ako bi u budućnosti preuzeli neke poslove koje ima županija, recimo školstvo - pojasnila je Katja Čižmešija najvažnije odrednice koje su trebale biti unesene u Statut da bi se uskadile sa statusom grada.

Proračun Grada Svete Nedelje povećan je najviše zbog uplate jedne "velike" građevinske dozvole i to za cca 17 milijuna kuna, od čega je veći dio, oko 12 milijuna, utrošeno na poboljšanje komunalne infrastrukture, dok je 5 milijuna kuna namijenjeno za rad kulturnih udruga i institucija kulture.

Osvrćući se na proračun i zaključujući prvu sjednicu Gradskog vijeća Krunoslav Markovinović naglasio je da je "ovo odličan proračun, naročito u odnosu na druge općine i gradove te da je on optimist unatoč tome što neće uvijek biti ovako velikih prihoda od građevinskih dozvola".

- Kad jednom dobijete status grada, bilo od cara ili od države, tada to pravo trebate znati poštivati. Ovo će Vijeće biti upamćeno kao ono koje je dovelo Svetu Nedelju do statusa grada – unio je Krunoslav Markovinović na samom kraju malo svečarskog tona na sjednicu te pozvao sve vijećnike i novinare na prigodni domjenak kao i na subotnju veliku feštu na Trgu Ante Starčevića.

Nenad Kobasić

 
02.10.2006.

U Svetoj Nedelji otkriven spomenik žrtvama komunističkih zločina

Niti jedna ideologija ne donosi dobro

U Svetoj Nedelji otkriven spomenik žrtvama komunističkih zločina

Pored glavnog ulaza u svetonedeljsko groblje 30. je rujna 2006. godine svečano otkriven spomenik žrtvama komunističkih zločina tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega.

Pedesetak okupljenih pozdravio je Josip Leopold, predsjednik središnjice Udruge hrvatskih ratnih veterana Hrvatski domobran Samobora i Svete Nedelje koja je, uz Grad Svetu Nedelju, najviše pridonijela postavljanju spomenika.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i Vladimir Fuček predsjednik središnjice Hrvatskog domobrana, a Ines Balint, gradonačelnica Svete Nedelje, podsjetila je da se moramo sjećati svih žrtava palih za Hrvatsku i da niti jedna ideologija ne donosi ništa dobro.

Skupu je nazočila i Marica Jelenić, samoborska dogradonačelnica, kao i Ranka Novosel, predsjednica samoborskog ogranka Matice hrvatske.

Spomenik je posvetio Dragutin Bubnjar, Ivan Dujmović odrecitirao je nekoliko pjesama, Pjevački zbor Svete Nedelje otpjevao je Bože čuvaj Hrvatsku, da bi na kraju zvuci trube, zvuci Mirozova pozdravili sve mrtve, a okupljeni su zapalili svijeće pred spomenik.

N.K.

 
02.10.2006.

Veselje za lojalne kupce u Mercator Centru Samobor

Lijepa prilika - kartica Pika

Veselje za lojalne kupce u Mercator Centru Samobor

Uz prigodan cjelodnevni program i dobru zabavu u Mercator Centru Samobor krajem rujna proslavljen je Pikin dan. Naime, dva puta godišnje, po završetku bonitetnog razdoblja, izvlače se dobitnici nagradne igre za vlasnike Mercator Pika kartice. Riječ je o Mercatorovoj kartici lojalnosti koja njenim vlasnicima donosi niz pogodnosti, od kojih su samo neke 3 do 6 posto povoljnija kupnja, kredit na 12 rata bez kamata i dodatnih troškova, sakupljanje bodova za popust i sudjelovanje u nagradnim igrama i tome slično.

U subotu su izvučeni sretni dobitnici 15. bonitetnog razdoblja, koje je trajalo od 1. veljače do 31. srpnja ove godine. Svi vlasnici Mercator Pika kartica koji su imali najmanje 35 bodova, a nisu ih iskoristili do 31.07.2006., automatski su uključeni u nagradno izvlačenje.

Javno izvlačenje vodio je Domagoj Novokmet, pjesmom su ga uljepšali mališani iz dječjeg zbora "Zagrepčanke i dečki", kojima se samo za ovu prigodu pridružio Žera iz Crvene Jabuke.

Kako bi Pikin dan proslavili sa svim vlasnicima Pika kartice, toga su dana kupci na svim prodajnim mjestima Mercatora dobivali dvostruke bodove.

Da su kupci prepoznali brojne prednosti koje donose Mercatorove kartice lojalnosti, plava bonitetna i zelena kreditna, dokaz je više od 110.000 kartičara.

Glavne nagrade, 10.000 kn u bonovima Mercatora, otišle su u Dugu Resu, Veliku Goricu i Pulu. Svima kojima bubamara nije donijela sreću u ovom bonitetnom krugu, poželjet ćemo više sreće u idućem, koje traje do 31.01.2007.

S.S.

 
02.10.2006.

Danima otvorenih vrata proslavljen Dan policije

Motorni utisci i veseli otisci

Danima otvorenih vrata proslavljen Dan policije

Dan policije, 29. rujna, samoborska je policijska postaja proslavila dostojanstveno i radno. Nakon što su u jutarnjim satima zapalili svijeće svim poginulim braniteljima pred spomenikom u Parku domovinske zahvalnosti, na parkiralištu iza policijske postaje počeli su Dani otvorenih vrata policije.

Uz nazočnost Dubravka Teura, načelnika policijske postaje, policijski su djelatnici i djelatnice pokazivali prvašićima iz OŠ Samobor što sve mora znati policajac i čime se u svom svakodnevnom radu koriste.

Nakon što su upoznati s pravilima prometne kulture i "tajnama" ekipe za očevid, s naročitim naglaskom na opojne droge, klinci su prvi, a nadajmo se i zadnji put, veselo davali svoje otiske prstiju.

Veselju nije bilo kraja kad su dobili dozvolu da ulaze u policijske aute, sjedaju na policijske motore i lagano ih turiraju uz zaglušnu buku povremeno uključivanih sirena.

Sve te pametno potrošene kalorije nadoknadila su djeca na kraju posjete kad su počašćeni sokovima i kroasanima, uz što su dobili prikladne policijske privjeske i naljepnice.

N.K.

 

Prva sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

U Svetoj Nedelji otkriven spomenik žrtvama komunističkih zločina

Veselje za lojalne kupce u Mercator Centru Samobor

Danima otvorenih vrata proslavljen Dan policije

Arhiva 2006

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002