11.02.2006.

U POU Samobor predstavljena knjiga Mladena Pavkovića Ante Gotovina i film Zločinci

Dokumentima za istinu

U POU Samobor predstavljena knjiga Mladena Pavkovića Ante Gotovina i film Zločinci

U organizaciji udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje održano je 10. veljače u velikoj dvorani POU Samobor predstavljanje knjige Mladena Pavkovića Ante Gotovina. Na početku je u ime organizatora stotinjak okupljenih pozdravio Velimir Prosoli – Đelo, predsjednik HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje. Potom je prikazan dokumentarni film Zločinci, u kojem se u pola sata, bez komentara, prikazuju snimci oficira i boraca JNA, srpskih "ratnika" i tadašnjih političara (danas su neki od njih legitimni predstavnici svoje manjine u Hrvatskom Saboru). Također smo se mogli podsjetiti kako su izgledale opsade Vukovara, Dubrovnika i mnogih drugih hrvatskih gradova i sela. Naposlijetku je riječ uzeo Mladen Pavković, autor – urednik knjige Ante Gotovina.

Kako je naglasio, on se nije želio upustiti u romansiranu priču o legendarnom generalu, već je samo na oko 500 stranica sakupio mnoge dokumente, faximile i relevantne podatke. Podsjetio je da svaku obljetnicu pogibije ili pobjede u Domovinskom ratu treba dostojno obilježavati, a ne zaboravljati tko je bio agresor i što je u ratu radio. Istaknuo je kako je on za to da se crvena zvijezda kao simbol zabrani, a ne da se prikazuje kao simbol antifašizma, jer su mnogi prikazani u filmu (Šljivančanin, Kadijević, Adžić...) nosili crvenu zvijezdu i u ratu se ponosili njome. Sramota je i to što nitko do sada nije podnio tužbu protiv tih generala i oficira, iako se vrlo dobro zna i postoji dokumentacija o tome kako su napadali Hrvatsku i naređivali ubijanje Hrvata.

Na kraju su okupljeni mogli knjigu Mladena Pavkovića po popularnoj cijeni i kupiti.

Tomislav Marvar

 
11.02.2006.

Inicijativa samoborskih roditelja, javnih ustanova i udruga lokalne zajednice

Centar za mentalno zdravlje djece u Samoboru?!

Inicijativa samoborskih roditelja, javnih ustanova i udruga lokalne zajednice

U prostoru OŠ Samobor održan je 8. veljače još jedan sastanak organiziran povodom akcije Stop nasilju među djecom, pod pokroviteljstvom UNICEF-a. I ovaj put odazvali su se svi relevantni čimbenici, od predstavnika lokalne zajednice do zamjenice gradonačelnika.

Glavna tema sastanka bio je prijedlog zahtjeva za otvaranjem centra za mentalno zdravlje djece u Samoboru, za kojim, složili su se svi nazočni, postoji nasušna potreba. I to, kako je istaknuto, i za preventivom i za kurativom.

Sam prijedlog inicirala su vijeća roditelja osnovnih škola Samobor, Rude i Bogumil Toni te predstavnici ustanova i udruga lokalne zajednice.

Naglasak bi u budućem Centru bio stavljen na provođenje tretmana prema potrebama djeteta i roditelja. Radilo bi se na prevenciji putem radionica za djecu, roditelje i učitelje, ali i induvidulana obrada i dijagnostika djece. Tako bi u suradnji s liječnikom preventivne medicine, kliničkim psihologom, pedijatrom, defektologom i psihijatrom roditelji bili u mogućnosti da na uputnicu obave željene preglede i to ovdje, u Samoboru, izbjegavajući tako skupe i dugotrajne odlaske u Zagreb.

Centar bi pomažući djeci, ali i njihovim roditeljima, prevenirao eskalaciju dječjih teškoća u teže oblike neprihvatljivog ponašanja, što je uvijek, dugoročno, još veći teret za njih i za sredinu u kojoj žive, dakle Samobor.

Istaknuta je važnost uočavanja razlike između dječjih psihologa i psihijatara od onih koji se bave odraslima, a izuzetno su se vrijedna iskustva mogla čuti od Katarine Gerbl, voditeljice samoborskog Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima te Sanje Bedeničić, voditeljice samoborskog ogranka udruge IDEM koja pomaže djeci s posebnim potrebama.

Marica Jelenić je u ime Poglavarstva poduprla ovu inicijativu i obećala svu moguću pomoć od strane Grada.

Nenad Kobasić

 
11.02.2006.

Na Općinskom sudu u Samoboru nepravomoćno osuđen Boris Mikšić, jer je u predizbornoj kampanji oklevetao predsjednika Mesića

Mesić: Poruka da se na izborima ne može služiti lažima!

Na Općinskom sudu u Samoboru nepravomoćno osuđen Boris Mikšić, jer je u predizbornoj kampanji oklevetao predsjednika Mesića

Izjavu koju je Boris Mikšić kao predsjednički kandidat dao u predizbornoj kampanji 22. prosinca 2004., da je Francuska obavještajna služba kupila vilu na francuskoj rivijeri predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, sutkinja Ivana Kovačević je nedvojbeno proglasila klevetom. Cilj izjave bio je da se diskreditira predsjednik Mesić, a to je za kvalifikaciju klevete kao kaznenog djela najvažnije, konstatirala je sutkinja Kovačević.

Iako je u procesu mirenja Boris Mikšić ponudio ispriku, Stjepan Mesić na nju na sudu u Samoboru nije pristao, a novinarima je izjavio da ovo treba biti poruka svima koji budu sudjelovali u izborima da se ne mogu služiti lažima.

Boris Mikšić bio je vidno razočaran presudom.

- Naravno da ću se žaliti na Županijski sud. Mislim da je ovo samo dokaz da je medijski linč, koji je počeo protiv mene kao predsjedničkog kandidata, nastavljen kao politički linč, a sada, vidite i sami, i kao pravni linč. Dakle, žele me se riješiti pošto-poto, jer sam im postao opasan kandidat. Mogu postaviti i pitanje zašto se Stjepan Mesić nije vukao po sudovima s gospodom Rojsom i Pašalićem, koji su ga optužili za veleizdaju? A za ovakvu jednu šalu on gubi svoje vrijeme i moramo se vući po sudovima - rekao je Mikšić.

Mikšić se branio da je izjavu dao u šaljivom kontekstu iz kojega su je mediji izvukli, no, to sutkinja Ivana Kovačević nije uvažila.

Predsjednik Mesić otišao je prije izricanja presude, a njegov odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je da su oni zadovoljni presudom te da je cilj privatne tužbe i bio "da se ožigoše jedno nedopušteno ponašanje."

- Nije bitna sankcija. Bitna je samo činjenica da li je netko radio nešto što smije ili što ne smije - rekao je Prodanović.

Na Općinskom sudu u Zagrebu još čeka i parnica koju je Stjepan Mesić pokrenuo protiv Borisa Mikšića za nadoknadu štete u iznosu od 60.000 kuna. Odvjetnik Prodanović je siguran da će i ta presuda biti u korist predsjednika Mesića, a on će ta sredstva namijeniti Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu.

Prodanović je tako izjavio i da ga ne čudi brzina rješavanja ove tužbe, jer bi tako trebale biti rješavane i sve ostale tužbe, misli on. Predmet je prebačen na rješavanje na Općinski sud u Samoboru, jer na Općinskom sudu u Zagrebu ima oko milijun i pol neriješenih predmeta pa je to uobičajena praksa, rekao je Prodanović.

To je potvrdila i sutkinja Ivana Kovačević, uz napomenu da se i ostali predmeti na samoborskom sudu podjednako brzo i efikasno rješavaju.

I tužitelj i tuženi imaju pravo žalbe Županijskom sudu u Velikoj Gorici u roku od 8 dana, a Boris Mikšić će, bude li potvrđena presuda, trebati nadoknaditi troškove suda i tužitelja te u svim novinama u kojima je objavljena sporna izjava kao plaćeni oglas morati objaviti presudu.

Tekst i snimke

Diana Koller

Nije ga upisala!

Težak je posao imala sudska policajka Nada Barić, jer je između tridesetak prisutnih novinara samo njih 6 najbržih mogla pustiti u sudnicu - toliko je, naime, sutkinja dozvolila. Posebno je protestirao samoborski novinar Milivoj Marton zbog toga što ga policajka navodno "nije upisala". Pokušavao je ući i naknadno, tvrdeći da se dan ranije prijavio za praćenje suđenja.

 
11.02.2006.

Sjednica Gradskog vijeća s Komunalcem počela i s Komunalcem završila

Sado-mazo sjednica

Sjednica Gradskog vijeća s Komunalcem počela i s Komunalcem završila

Sjednica Gradskog vijeća održana je 7. veljače u Gradskoj vijećnici, a kao i obično, započelo se Aktualnim satom na kojem je Željko Koščica negodovao zbog nedobivanja odgovora čak ni pismenim putem. – Tražit ću otkaze za sve koji su sudjelovali u onoj lažnoj telefonskoj sjednici! – poručivao je Koščica.

Postavljeno je i pitanje video nadzora. Tko ima pravo uvida u snimke i u koju svrhu se mogu koristiti? Marijan Lukšić, ogorčen na vulgarnost fašničkog plakata, postavio je pitanje koje se potom provlačilo kroz rasprave vijećnika do kraja sjednice, a pitao je tko je odgovoran da fašnički plakat ne izgleda kao poziv na Fašnik već na sado-mazo orgije? Ivana Prohić, predsjednica Upravnog vijeća POU, složila se da plakat nije u redu, čak je predložila da se zamijeni novim, jer, kako je rekla, nikad nije kasno. Nakon Mladena Rešetića i još nekoliko vijećnika koji su se zgrozili nad opscenošću plakata, javio se za riječ Mislav Maroević koji se zapitao što je to tako strašno u plakatu, kad je Samobor vidio i žešćih uradaka. – Fašnik nije misno slavlje već jedan paganski običaj u kojem je skoro sve dozvoljeno – pojasnio je Maroević.

Vijeće jednoglasno nije prihvatilo zahtjev mještana Podgrađa koji su tražili da im se vrati status mjesnog odbora oduzet 2002. godine. Negativna odluka objašnjena je premalim brojem stanovnika, kao i obrazloženjem da Podgrađe od svog asimiliranja u MO Sveti Martin pod Okićem dobiva svu potrebnu pomoć od Grada. Željko Koščica primijetio je da bi bilo u redu da se netko od predstavnika Podgrađa pozvao na sjednicu da objasni razloge nezadovoljstva građana. Koščica je komentirao i pitanje iz zahtjeva Podgrađana gdje se oni pitaju smeta li nekome u gradskim strukturama uloga Podgrađa u antifašističkom pokretu, zbog toga što je Samobor bio ustaški. – Mislim da nikad ne zakidamo u vezi 2. svjetskog rata – rekao je Koščica.

Puno više vremena nego Podgrađanima, posvećeno je NK Samoboru i odluci da tom klubu Grad faktički bude jamac za kredit kojim bi isplatio dugove. Željko Koščica je ustvrdio da NK mora snositi odgovornost te izrazio sumnju da će se rata kredita uredno plaćati, a Marijan Lukšić ustvrdio je da se ovakvim rješenjem šalje poruka da je legalizirana muljaža. On nadalje tvrdi da su sredstva koja će biti uskraćena klubu, ako ne bude plaćao ratu kredita, namijenjena najmlađim uzrastima te će klinci, ni krivi ni dužni, jedini platiti ceh nečije megalomanije. Nakon prijedloga Tome Jandrečića da se Grad osigura tako da postavi na čelo kluba nekog od potpredsjednika Poglavarstva, sve je završilo usvajanjem prijedloga s dodatkom Tomislava Mastena, koji je, rezigniran ovakvim ponašanjem oporbe, prijedlogu dodao zahtjev da svi odgovorni koji su dozvolili da nezakonito započne gradnja sportskih terena NK Samobor – budu sankcionirani.

Na kraju sjednice gradonačelnik Antun Dubravko Filipec obavijestio je okupljene o tome da je devet opozicijskih vijećnika podnijelo tužbu Trgovačkom županijskom sudu i time gotovo blokiralo rad direktoru Komunalca. Podsjetio ih je da tim svojim postupkom direktno rade protiv interesa svoga grada, ali i protiv samih sebe.

Nenad Kobasić

 
11.02.2006.

LS i HSLS sazvali su novinsku konferenciju i objavili da su odlučili dati si novu priliku

Ujedinjenje samoborskih liberala

LS i HSLS sazvali su novinsku konferenciju i objavili da su odlučili dati si novu priliku

Sabor ujedinjenja Liberalne stranke i Hrvatske socijalno liberalne stranke održat će se 11. veljače. Već 6. veljače, vjerujući u uspjeh Sabora, vodstva samoborskih ogranaka ovih dviju stranaka sazvala su u prostorijama HSLS-a konferenciju za novinare na kojoj su obavijestili samoborsku javnost (nitko se od "globalno hrvatskih medija" nije odazvao) da je nakon prvog zajedničkog sastanka održanog 2. veljače odlučeno da se i samoborski ogranci liberala ujedine.

Okupljenim novinarima samoborskih medija na pitanja su odgovarali Tanja Milek, predsjednica samoborskog LS-a, Miroslav Taboršak, predsjednik samoborskog HSLS-a, Stjepan Črnjak, predsjedik Županijske organizacije LS-a i Jadranko Mijalić, dopredsjednik iste.

Osnova za dogovor bio je Ugovor kojeg su parafirali predsjednici stranaka. Po tom ugovoru, od 11. veljače u Samoboru će djelovati samo ogranak HSLS-a, s adresom u Vukovarskoj 3, dok ogranak LS-a prestaje postojati, jer se nakon ujedinjenja Liberalna stranka briše iz registra političkih stranka u Republici Hrvatskoj. Svi članovi ogranka LS-a Samobor uključuju se u rad novog ujedinjenog HSLS-a. U Samoboru su 43 registrirana aktivna člana LS-a i 67 članova HSLS-a.

Do održavanja Skupštine ogranka HSLS-a, predviđenog mjesec dana nakon Sabora ujedinjenja, predsjednica ogranka bit će Tanja Milek, a zamjenik predsjednice Miroslav Taboršak. Poslije izborne skupštine više neće postojati nikakvi modaliteti o postocima zastupljenosti pojedinih ogranaka, koji su sada 60:40 u korist one stranke koje je postigla bolje rezultate na lokalnim izborima, već će stranka funkcionirati kao jedna jedinstvena stranka.

Statut HSLS-a doživjet će sitnije korekcije kako bi se u tehničkom smislu omogućilo ujedinjenje, a nova će stranka imati i novi logo kojim će se pokušati sačuvati identitet i LS-a i HSLS-a.

Istaknuto je i da ujedinjenje liberala neće imati nikakav utjecaj na sadašnju vladajuću koaliciju. LS, a kasnije HSLS, u Gradskom vijeću i dalje će djelovati u zajedničkom klubu s HNS-om.

Nenad Kobasić

 

U POU Samobor predstavljena knjiga Mladena Pavkovića Ante Gotovina i film Zločinci

Inicijativa samoborskih roditelja, javnih ustanova i udruga lokalne zajednice

Na Općinskom sudu u Samoboru nepravomoćno osuđen Boris Mikšić, jer je u predizbornoj kampanji oklevetao predsjednika Mesića

Sjednica Gradskog vijeća s Komunalcem počela i s Komunalcem završila

LS i HSLS sazvali su novinsku konferenciju i objavili da su odlučili dati si novu priliku

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002