06.02.2006.

Izvještajna skupština DVD-a Otok

Zavijorila se i nova zastava

Izvještajna skupština DVD-a Otok

U kapelici sv. Nikole u Samoborskom Otoku u subotu, 4. veljače, obitelj Ivana Žalera darovala je novu vatrogasnu zastavu zapovjedniku DVD-a Otok Josipu Horvatu. Samoborski župnik Vlado Bogdan blagoslovio je novu zastavu uz prigodne riječi o zaštitniku vatrogasaca, sv. Florijanu.

Svečanosti su uz domaćine nazočili i gosti: predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Jurica Domin i tajnik Boris Bogolin, predstavnici DVD-a Samobora, Bregane, Ruda, Molvica, Galgova, Bobovice, Klokočevca i Cerja, zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten te brojni sponzori i mještani.

Nakon prigodne uvodne svečanosti u prostorijama društvenog doma u Otoku održana je izvještajna skupština društva pod predsjedanjem predsjednika Maria Telišmana, koji je posebno naglasio kako se višegodišnji zatajni rad društva pokreće u vidu mnogobrojnih aktivnosti. Tijekom prošle godine uređeno je vatrogasno spremište, popravljen vatrogasni kombi, servisirana vatrogasna pumpa, ispitane vatrogasne cijevi, izrađene su police u spremištu te postavljena električna sirena.

Promjene u radu svojeg DVD-a primijetili su i mještani Otoka, koji se sve više aktivno uključuju u rad društva. Isto vrijedi i za mlade pa je tako u zadnjem razdoblju u rad društva uključeno čak 27 djevojčica i dječaka u dobi od 6 do 12 godina. Za vatrogasna zvanja vatrogasac osposobljeno je 10 članova, a za časnika 2 člana.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Jurica Domin uručio je vatrogasne spomenice za 30 godina rada u vatrogastvu Vladi Horvatu i Franji Gorišeku, a za 10 godina rada spomenice su primili Antonio Gorišek, Željko Vitko i Goran Gorišek.

Boris Bogolin

 
06.02.2006.

Delegacija Samoborskog fašnika širi teritorij Fašničke Unije

Jaska i Velika Gorica pale!

Delegacija Samoborskog fašnika širi teritorij Fašničke Unije

Princ, Sraka, Sudec i Fiškal pohodili su u subotu Veliku Goricu i Jastrebarsko. Glavni cilj njihova puta bio je proširenje Fašničke Unije. Vodili su teške pristupne pregovore, ali konačno su u Gorici sa Žirekom, Pajcekom i Lukecom, a u Jastrebarskom sa Škanjcem i Šojkom dogovoreni uvjeti i njihovog ulaska u Uniju.

Od zanimljivih susreta treba izdvojiti nesvakidašnji susret s bivšim gradonačelnikom Velike Gorice Toninom Piculom. On je Žireku predal ključeve grada iako ih, zakonski, niti nije mogel imati.

Normalnija je situacija bila u Jaski, gdje je gradonačelnik Klemenić bez otpora predal ključeve i kasu grada. Potom su ga jake snage specijalnih postrojbi Škanjca i Šojke u specijalnom vozilu odvezle u nepoznatom smjeru. U fašničko-gostujućem programu je sudjelovao KUD Oštrc s veselim beduinima – Muda s Ruda.

T.M.

 
06.02.2006.

50 godina uspješnog rada samoborske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja

Pola stoljeća spašavanja

50 godina uspješnog rada samoborske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja

Prostorije Doma umirovljenika bile su 28. siječnja premale da prime sve one koji su željeli prisustvovati i time dati svoj obol proslavi obilježavanja 50. godišnjice neprekidnog rada prve i najstarije hrvatske stanice Gorske službe spašavanja – one samoborske. GSS - stanica Samobor djeluje na području Grada Samobora, Samoborskog i Žumberačkog gorja, ali po potrebi i šire, a u sastavu je Hrvatske gorske službe spašavanja, dobrovoljne, neprofitne, humanitarne službe javnog karaktera.

Stotinjak gorskih spašavatelja izmjenjivalo je te subote čestitike i iskustva sa suradnicima iz državnih, županijskih i gradskih struktura s kojima, u slučaju potrebe, zajednički pomažu unesrećenima.

Na svečanu sjednicu pozvani su i osnivači stanice i svi Samoborci koji su svojim nesebičnim radom doprinjeli ovom zavidnom radnom kontinuitetu jedne zaista nasušno potrebne službe. Tako je slavlju prisustvoao i Viktor Očić, prvi pročelnik službe HGSS Samobor. Čestitati su došli i kolege, predstavnici mlađih stanica Hrvatske gorske službe spašavanja, na čelu s pročelnikom HGSS-a, Vinkom Prizmićem, koji je uručio stanici HGSS Samobor srebrnu plaketu, najviše priznanje za dugogodišnji rad. Za dugogodišnji neprekidan rad u službi nagrađeni su i pojedinci: Darko Bišćan i Franjo Švarić za 40 godina, Damir Šetin i Vladimir Novak za 30 godina te Dubravko Regović, Renato Ivančić i Romano Vuković za 20 godina službe.

Od uglednih gostiju spomenimo još Darka Berljaka, tajnika HGSS-a, Damira Pilčika, voditelja Županijske državne uprave za zaštitu i spašavanje, Damira Otmačića, glavnog nadzornika Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje, Mladena Žitkovića, zapovjednika JVP Samobor te visoke predstavnike Grada Samobora - gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca i njegovu zamjenicu Maricu Jelenić.

Svi gosti dobili su na poklon DVD na kojem je predstavljen pregled 50 godina uspješnog rada stanice, kao i njeno sadašnje stanje i opremljenost specijaliziranom tehnikom za spašavanje. Tako na ovoj vrlo zanimljivoj memorabiliji možete među gomilom foto i tekstualnog materijala naći i fotografije prve akcije spašavanja iz 1953. godine, još prije formalnog osnutka HGSS Stanice Samobor. Danas HGSS Samobor broji trinaest članova, od kojih je devet spašavatelja, dva pripravnika i dva suradnika.

Nakon svečanosti održano je i zasjedanje Izvršnog obora Hrvatske gorske službe spašavanja, na što su samoborski spasavatelji bili naročito ponosni.

n.k.

fotografija: Zdenko Kristijan

 
06.02.2006.

Na 28. sjednici Poglavarstva jedan Samoborac dobio je adresu, a predloženo je i osnivanje Ureda gradonačelnika

Konačno i Ured gradonačelnika!

Na 28. sjednici Poglavarstva jedan Samoborac dobio je adresu, a predloženo je i osnivanje Ureda gradonačelnika

Pod borom je naziv nove ulice na Vrhovčaku, koja se nalazi sjeverno od ulice Pod brezom. Tom odlukom Poglavarstva, donesenoj na početku 28. sjednice Poglavarstva održane 30. siječnja, napokon je, pet mjeseci od podnošenja zahtjeva, Zlatko Čubelić dobio adresu.

Odgovor su dobili i žitelji Luga koji su nedavno protestirali zbog izgradnje obilaznice. U raspravi je pročelnik Željko Kovačić konstatirao kako je činjenica da u dva mjeseca javne rasprave nitko nije dao niti jednu primjedbu na trasu ceste, a Stjepan Črnjak inzistirao je na tome da to nije nikakva kamionska obilaznica već "samo" obilaznica te dodao kako ne možemo promet provesti kroz Sloveniju. Poglavarstvo se složilo da nitko ne može promijeniti odluke koje je donijelo Gradsko vijeće, osim, naravno, Gradskog vijeća. Na kraju rasprave usvojen je zaključak da se sastanak sa žiteljima Luga obavezno organizira do 10. veljače te da se ljudima podastru svi materijali, elaborati i razjasne sve nedoumice.

Osim o ovoj gorućoj temi razgovaralo se i o stvarima koje se tiču budućnosti. Tako je dosta pažnje članova Poglavarstva i samog gradonačelnika zaokupila točka pod nazivom Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kriterijima, prioritetima i načinu financiranja kapitalne izgradnje i investicijskog održavanja objekata školstva. U toj odluci taksativno se navodi četrdesetak građevinskih projekata koji su prioritetni za samoborsko školstvo u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Upravo je na to navedeno, ograničeno razdoblje reagirao prvo gradonačelnik, a potom i velik broj članova Poglavarstva. Naime, gradonačelnik je istaknuo da je nemoguće u naredne četiri godine napraviti sve što u toj odluci piše te je zahtijevao da se to vremensko ograničenje ukloni iz odluke o prioritetima i tek takvo izglasa. I bi tako.

Potom je donesen Prijedlog Odluke o osnivanju Ureda gradonačelnika koji će sada na Gradsko vijeće na raspravu.

Osnivanje ureda objašnjeno je poteškoćama u koordinaciji poslova Upravnog odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež i gradske službe. Novim ustrojem bi, po riječima predlagača, na jednom mjestu bili grupirani svi osnovni poslovi: oni administrativno-tehnički vezani uz pripremanje i organiziranje rada gradonačelnika, poslovi službenog protokola, odnosa s javnošću, promidžbe međugradske i međunarodne suradnje te poslovi unutarnje revizije. Iako još nije prošao Gradsko vijeće, ovaj prijedlog već ima osigurana sredstva u Proračunu Grada Samobora za 2006. godinu. Novim ustrojem došlo bi i do određenih premještanja službenika, ali ne i do popune, što je potvrdio i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec.

Za izradu izmjena, dopuna i usklađenja Generalnog urbanističkog plana kao i Prostornog plana Grada Samobora, Grad Samobor isplatit će Urbanističkom zavodu Grada Zagreba 259.000 kuna plus PDV. Vezano uz tu točku, odnosno donošenje novih GUP-a i PPU-a, primijećeno je da neki građani koji su dobili dozvole za gradnju po starim planovima, po novima proceduru ne bi zadovoljili.

Nenad Kobasić

 

Izvještajna skupština DVD-a Otok

Delegacija Samoborskog fašnika širi teritorij Fašničke Unije

50 godina uspješnog rada samoborske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja

Na 28. sjednici Poglavarstva jedan Samoborac dobio je adresu, a predloženo je i osnivanje Ureda gradonačelnika

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002