28.06.2006.

Za Dan državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće pred spomenikom u Parku domovinske zahvalnosti

Sjećanje na one koji su dali najviše

Za Dan državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće pred spomenikom u Parku domovinske zahvalnosti

Na Dan državnosti, 25. lipnja ujutro, u Parku domovinske zahvalnosti u Samoboru brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u čast našim sugrađanima i svim hrvatskim braniteljima palim u Domovinskom ratu.

Najprije je VA Samoborke otpjevao hrvatsku himnu, a nakon minute šutnje i pozdrava počasne straže Vojarne Taborec, počelo je polaganje vijenaca. Vijenac su položili gradonačelnik, zapovjednik Vojarne Taborec i zapovjednik XIV. policijske postaje, a potom su svijeće zapalili predstavnici udruga, političkih stranaka, predstavnici mjesnih odbora i Vatrogasne zajednice Grada Samobora.

Vlč. Vlado Bogdan, samoborski župnik, predvodio je zatim molitvu. Prigodnim riječima skupu su se obratili predstavnik Koordinacije udruga proizašlih ih Domovinskog rata Nikica Burić, jedan od ratnih zapovjednika 151. samoborske brigade Josip Mahović te gradonačelnik Antun Dubravko Filipec. Oni su se osvrnuli na značajan doprinos Samobora i 151. samoborske brigade u Domovinskom ratu i ostvarenju stoljetnih težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom. Nikica Burić je, između ostaloga, zahvalio svim poginulim hrvatskim braniteljima, "jer bez njihove žrtve ne bismo ostvarili dugovječni san ostvarivanja nezavisne države Hrvatske, bez njihove žrtve ne bismo živjeli u miru i slobodi, bez njihove žrtve ne bismo slavili crkvene i državne praznike, bez njihove žrtve ne bismo bili ovdje pred njihovim spomenikom i ne bismo slavili državni praznik - Dan državnosti. Oni više nisu s nama, ali su nam uvijek u srcima."

Prigodnim pjesmama pjesnici ogranka Matice hrvatske Samobor uveličali su ovaj svečani skup, a nekoliko skladbi izveo je VA Samoborke pod vodstvom dirigenta Bojana Pogrmilovića.

Tomislav Marvar

 
28.06.2006.

80. godišnjica DVD–a Sveta Nedelja

Velika svečanost i zaslužene nagrade

80. godišnjica DVD–a Sveta Nedelja

DVD Sveta Nedelja proslavilo je u nedjelju, 26. lipnja, svoj 80. rođendan. Vatrogasna budnica u izvođenju orkestra limene glazbe orila se već u ranim jutarnjim satima ulicama Svete Nedelje. Zapovjednik Nevenko Čižmešija je do 10 sati s počasnim vodom dočekivao goste koji su se odazvali u velikom broju kako bi čestitali veliki jubilej svojoj braći po šmrku. Pristiglo je tako 29 vatrogasnih društava te 3 PGD-a iz susjedne Slovenije.

Sva okupljena vozila i velik broj vatrogasaca u svečanim uniformama krenuli su u Brezje gdje je u Karabljevoj ulici formirana kolona vozila, a u Radničkoj su se svečano odjeveni vatrogasci postrojili. Nakon što su neizbježni kuburaši KD Gromovnik iz Bestovja označili početak svečanosti, kolona je krenula Sopićevom pa Svetonedeljskom ulicom, gdje su ih pred vatrogasnim domom pozdravile delegacije gostiju među kojima su bili i počasni predsjednik HVZ-a Teodor Fricki, predsjednik VZZŽ-a Stjepan Ptiček, predsjednik VZO Sveta Nedelja Goran Škarić, a u ime Poglavarstva općine Sveta Nedelja vijećnici Miroslav Benić i Drago Prahin te Pavao Karabelj, kum nove zastave društva. Nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne krenulo se na svečanu misu u crkvu Presvetog Trojstva, a oko podneva započeo je i svečani dio ove proslave. Kum zastave, gospodin Karabelj, uručio je posvećenu zastavu društvu s nadom i vjerom da će ju sadašnje i sljedeće generacije dostojno nositi i pomagati ljudima u nevolji, kao što su to vatrogasci i do sada nebrojeno puta činili.

U ime HVZ-a Teodor Fricki uručio je društvu slavljeniku zlatnu medalju, a tajnik društva Dario Ratešić pročitao je poduže izvješće o radu društva u proteklih 80 godina. Zlatna plamenica dodijeljena je Nevenku Čižmešiji, zlatne medalje Vladimiru Katancu, Ivanu Čačkoviću i Damiru Mareniću, srebrnu plamenicu dobio je Marijo Švigir, a srebrnu medalju Ivan Lacković. Brončane plamenice dobili su Branko Šeketa, Mladen Prahin, Boris Nađenović, Josip Lacković i Marko Katanec, dok su brončanim medaljama nagrađeni Zvonimir Marenić, Tomislav Katanec, Slavko Dekanić i Slavko Gabriša. Za dugogodišnji tridesetogodišnji predani rad spomenicom je nagrađen Željko Zlodi, za 20 godina rada spomenicu su dobili Ivan Mužinić i Željko Marušić, a spomenicom za 10 godina vatrogasnog rada nagrađeni su Marija Kovačić, Josip Lacković, Ivan Lacković stariji i Ivan Lacković mlađi.

Za goste i predstavnike društava upriličen je i svečani ručak gdje su im podijeljeni i prigodni pokloni, među kojima valja istaknuti monografiju društva. Za zabavni dio pobrinuli su se Kulturno društvo Sveta Nedelja, Svetonedeljske mažoretkinje, grupa Zona i, kao posebni gost večeri, Krunoslav Kićo – Slabinac.

Damir Marenić

 
28.06.2006.

U Celinama blagoslovljena kapelica Bezgrešnog srca Marijinog

Budite srca u ljubavi

U Celinama blagoslovljena kapelica Bezgrešnog srca Marijinog

Celine su, zahvaljujući dragom Bogu, ali i cijelom nizu donatora i dobrotvora te nesebičnom radu svojih mještana, dobile kapelicu, a župnik Konrad Žižek 25. je lipnja sve to i blagoslovio.

Mnoštvo koje se okupilo na svečanosti od vrućine se štitilo i kišobranima, a nakon blagoslova, kratkog prigodnog obraćanja Božidara Laušina, predsjednika MO Celine i Stjepana Stanića, predsjednika crkvenog odbora u Celinama, okupljenima je kratki program izveo Folklorni ansambl Mladost.

Nakon toga krenulo se u sveopćem veselju osvježavati domaćim kolačima, sokovima, pivom ili vodom, a djeca su se razmilila po postavljenim šarenim proštenjarskim štandovima.

N.K.

 

Za Dan državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće pred spomenikom u Parku domovinske zahvalnosti

80. godišnjica DVD–a Sveta Nedelja

U Celinama blagoslovljena kapelica Bezgrešnog srca Marijinog

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002