21.11.2006.

Komunalci već danima obrezuju platane kod muzeja

Nek’ nam žive naši starci!

Komunalci već danima obrezuju platane kod muzeja

Već danima radnici Komunalca obrezuju stare platane uz Gradnu kod muzeja. Redovno je to održavanje drveća koje svojim hladom čini jednu od prepoznatljivih samoborskih vizura, a Samoborci s nelagodom očekuju dan kad će tim starcima, baš kao svakome od nas, doći kraj.

Nadamo se da im ovakvo tetošenje produžuje vijek.

S.S

 
21.11.2006.

Gradski su vijećnici odradili prvo čitanje proračuna

Malo im i 148.453.000 kuna

Gradski su vijećnici odradili prvo čitanje proračuna

Rasprava o prijedlogu proračuna uvijek iznjedri nezadovoljnike, a ove godine ih nije bilo previše. Najglasniji je, prema očekivanjima, bio Željko Koščica (DC) koji je rekao da proračun nije ni razvojan, niti socijalan, čak ni politički, već osobni gradonačelnikov, dodavši da se opet neće realizirati predizborna obećanja, već osobni projekti. Ukazao je, između ostalog, da se povećavaju sredstva za usluge informiranja, za odvjetničke usluge i uredski materijal, povećavaju plaće u pojedinim ustanovama, a minimalno izdvaja za vatrogastvo i smanjuju sredstva za male komunalne akcije. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten odmah je demantirao posljednji navod rekavši da nije odbijena niti jedna mala komunalna akcija koju je predložio mjesni odbor, a da Državno odvjetništvo više ne zastupa jedinice lokalne samouprave pa se odvjetničke usluge moraju plaćati. Linda Rossini Gajšak (HSLS) predložila je da se 80.000 kn iznađe za dječju scenu pri Pučkom otvorenom učilištu, Zdenka Nochta Kobeščak (HSU) zatražila je božićnicu za umirovljenike u iznosu 100 kn, a Marijan Pehar (DC) za to je konkretno zatražio 400.000 kn. Zatražio je i 50.000 kn za Savjetovalište za prevenciju ovisnosti kako bi se mogao zaposliti psiholog na puno radno vrijeme. Žarko Adamek (HSS) predložio je da se s 30.000 kn pomogne Udruga Nova budućnost (poznatija kao "španjolska kuća"), to jest da se toj djeci osiguraju božićni darovi i računalo, dok je Rozario Rozga (HDZ) predložio usklađenje sredstava za HVIDR-u. Svi ovi amandmani naći će se prvo na stolu Poglavarstva, a jesu li prihvaćeni ili ne znat će se na drugom čitanju proračuna.

Inače, financijski pročelnik Roland Gajšak pojasnio je najvažnije smjernice pri izradi konsolidiranog prijedloga proračuna koji je ukupno težak 148.453.702 kn, dok je u uvodnom dijelu gradonačelnik Antun Dubravko Filipec rekao da je prijedlog proračuna uravnotežen i kao takav odraz mogućnosti i potreba. Naglasio je da ni ove godine nema kreditnog zaduživanja.

Novi zahtjevi stizali su pri čitanju komunalnih i društvenih programa kao što su uređenje dječjih igrališta, sanacija mostova, izgradnja kanalizacije, vodovoda, cesta i slično. Rečeno je da se planira osnivanje Ustanove za upravljanje sportskim objektima, a Mislav Maroević (HDZ) misli da bi se trebala zaposliti još jedna osoba u Sportskom savezu koja bi kontrolirala kako se troše proračunska sredstva u klubovima.

Kao malo iznenađenje stigao je i gradonačelnikov prijedlog da se u gradu osnuje Tehnički muzej u kojem bi bili izloženi predmeti Radio i Oldtimer kluba, s čime su se složili i ostali vijećnici. Budući da je gradonačelnik predlagatelj, pretpostavljamo da će ovaj prijedlog najlakše proći drugo čitanje.

U nastavku je pohvaljeno izvješće o radu Dječjeg vrtića Grigora Viteza, prihvaćen je nalaz Državne revizije koja je imala tek jednu simboličnu primjedbu te prihvaćen projekt uređenja parkirališta kod Doma zdravlja.

Budući da pamtimo i burnije sjednice, ova, 12. po redu, održana 20. studenog može se okarakterizirati mirnom. Možda i stoga što je tek na kraju, nakon sedam i pol sati od njena početka, Željko Koščica iznio podatak da je, prema najnovijim saznanjima, Visoki trgovački sud donio odluku o brisanju iz registra Uprave i Nadzornog odbora Komunalca. Dogradonačelnik Tomislav Masten rekao je da Grad još službeno nije zaprimio nikakvo rješenje Visokog trgovačkog suda.

Mato Šipuš

FOTO: Linda Rossini Gajšak - Prvi lap top u vijećnici.

 
21.11.2006.

Uz sportsku dvoranu gradi se nova kotlovnica

Toplo i čisto

Uz sportsku dvoranu gradi se nova kotlovnica

U tijeku je izvođenje radova na izgradnji sportske dvorane i svih pratećih sadržaja uz dvoranu, a radove izvodi tvrtka Elektrometal iz Bjelovara u vrijednosti od 36.226.979 kn. U sklopu izgradnje prve etape sportske dvorane planirana je i izgradnja kotlovnice koja bi opskrbljivala toplinskom energijom novoizgrađeni sportski objekt. Međutim, zbog problema nastalog radi plinifikacije kotlovnice u Ulici A.G. Matoša, kao i problema okolnih stambenih zgrada i njihovih stanara glede zagađenja okoliša zbog lošeg sagorijevanja mazuta i stvaranja sumpornih kiselina, HEP – Toplinarstvo pokazalo je interes za korištenjem novoizgrađene kotlovnice kod sportske dvorane kao rješenje za preseljenje kotlovnice iz Matoševe ulice. Postignut je dogovor između Grada Samobora i HEP – Toplinarstva oko izmjene projekta izgradnje kotlovnice te podjele troškova opremanja iste.

Temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji Grad Samobor i Zagrebačka županija snose troškove za građevinsko–obrtničke radove na izgradnji i uređenju kotlovnice te za strojarske i elektroinstalaterske radove na izgradnji toplinske stanice, kao i troškove rekonstrukcije starog toplovoda u vrijednosti 2 milijuna kuna. HEP – Toplinarstvo je izvelo strojarske i elektroinstalaterske radove u kotlovnici te opremilo kotlovnicu koja opskrbljuje toplinskom energijom sportski objekt, kao i sve ostale potrošače sada priključene na kotlovnicu u Matoševoj ulici, za što je utrošeno 3.842.268 kn. Navedene radove, uz Grad Samobor, sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od kojeg je Grad dobio nepovratna sredstva u iznosu od 632.080 kuna.

Investitori su Grad Samobor, Zagrebačka županija i HEP - Toplinarstvo, radove izvodi Elektrometal Bjelovar i HEP - Toplinarstvo, a vrijednost radova je 36.226.979 kn.

Ivica Horvat

 
21.11.2006.

Čišćenje geomorfološkog kraškog fenomena Medjame označilo je početak suradnje Grada Samobora i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Izvučeno 1000 kubika otpada

Čišćenje geomorfološkog kraškog fenomena Medjame označilo je početak suradnje Grada Samobora i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Do sredine 2007. godine trebala bi se okončati agonija Medjama – geomorfološkog kraškog fenomena u okolici Samobora. Točnije, Medjame su smještene oko 3 km od središta grada, u naselju Dubrava. Kako nam otkriva dr. Nenad Buzjak u svom radu, riječ je o nizu pukotinskih jama i spilja, jedinstvenih u Hrvatskoj, nastalih u naslagama dolomita djelovanjem razornih sila iz Zemljine unutrašnjosti i vode. Među jamama i spiljama najdulja je Duga jama čiji je otvor dug 95 m, a najdublja je Velika jaruga čiji je kanal istražen do dubine od 26 m. Speleobotaničkim istraživanjem otkriveno je da u ponoru Medjama živi 27 vrsta biljaka, od čega je 9 vrsta paprati. Mikroklima Medjama također je posebna, a značajke su joj niža temperatura i veća vlažnost zraka nego na površini, navodi dr. Buzjak.

Inače, Nenad Buzjak je i predsjednik Speleološkog kluba Samobor te nam otkriva i kratku kronologiju njihove kampanje o očuvanju ovog fenomena koju su pokrenuli s Hrvatskim planinarskim društvom Zagreb -Matica. Tako već više godina pozorno prate situaciju na tom području i ukazuju na nužnost sanacije. Dopuštenje Ministarstva kulture ih i obvezuje na monitoring, a Medjame su zapravo bile najugroženiji lokalitet na širem samoborskom području.

Prema ranijim istraživanjima i dolascima može se zaključiti da je intenzivnije navoženje otpada (građevinski materijal, kućanski aparati i namještaj, uginule životinje i slično) počelo početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. U dva i pol desetljeća umjesto turističke atrakcije nastalo je mjesto zbog kojeg je i okolnom stanovništvu život zbog smrada postao gotovo nemoguć, a ugroženo je bilo i zdravlje većeg broja ljudi samoborskog kraja, jer iz podnožja Medjama izvire potok Podzvir čija se voda procjeđuje kroz Medjame do potoka Ludvić koji se ulijeva u Gradnu.

Prije šest godina organizirana je veća akcija čišćenja u kojoj je odvezeno 11 kamiona krupnog otpada. Prošle godine organizirali su tribinu, a godinu ranije i seminar na tu temu. Postignuta je suradnja s Parkom prirode Žumberak-Samoborsko gorje, a Juraj Posarić - viši inspektor zaštite prirode u Ministarstvu kulture, obećao je napraviti nadzor i o istome obavijestiti Grad Samobor, ministarstvo i ostale nadležne. Konstantni nadzor je potreban, jer nam dr. Buzjak otkriva da je jednom prigodom pred njegovim očima čovjek izvrnuo punu traktorsku prikolicu otpada.

Taj kotač zamašnjak nastavio se vrtjeti pa su 28. ožujka 2006. Grad Samobor i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopili ugovor o sufinanciranju projekta sanacije Medjama. Fond će osigurati 544.002 kn ili 40% potrebnog iznosa, a razliku od 816.004 kn do pune cijene Grad Samobor. Za nositelja radova sanacije određen je Komunalac, a za speleološke radove izvlačenja otpada angažirana je tvrtka Carin. Oni su u proteklom razdoblju izvukli ukupno 330 tona (oko 1.000 kubika) otpada bacanog u jame u posljednja dva i pol desetljeća.

Najvažniji zadatak u budućnosti bit će sačuvati to područje od novog zagađenja, to jest osmisliti najefikasniji sustav zaštite. Prema najavama Željka Kovačića, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, stambene i komunalne poslove Grada Samobora, najvjerojatnije rješenje bit će postavljanje zaštitne mreže kako se otpad ne bi mogao ponovno bacati u jame.

Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo prigodom potpisa ovog ugovora istaknuo je da su prepoznali pozitivne namjere Grada Samobora s ciljem očuvanja okoliša ovog kraja, a obećao je da će sličnih projekata na samoborskom području biti još. Grad Samobor je s istim fondom potpisao i ugovore o izmještanju kotlovnice iz Matoševe ulice u objekt buduće sportske dvorane pri srednjim školama u Hebrangovoj ulici te ugovor o sanaciji odlagališta Trebež zbog zaštite izvorišta pitke vode.

Stjepan Stanić

 

Komunalci već danima obrezuju platane kod muzeja

Gradski su vijećnici odradili prvo čitanje proračuna

Uz sportsku dvoranu gradi se nova kotlovnica

Čišćenje geomorfološkog kraškog fenomena Medjame označilo je početak suradnje Grada Samobora i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002