15.09.2006.

Konferencija za novinare povodom proslave 15. obljetnice 151. samoborske brigade i izlaska knjige o njenom ratnom putu

Knjiga o zlatnom dobu zajedništva

Konferencija za novinare povodom proslave 15. obljetnice 151. samoborske brigade i izlaska knjige o njenom ratnom putu

Na konferenciji za medije, održanoj 14. rujna u gradskoj vijećnici, a uoči središnje proslave 15. obljetnice 151. samoborske brigade HV, uz najave svečanih događanja najviše je bilo riječi o upravo izašloj monografiji Jakše Raguža, koja prati ratni put naše proslavljene brigade, kroz koju je tijekom rata i u poraću prošlo 2946 Samoboraca, dok su 22 Samoborca iz te brigade poginula na ratištu.

Na monografiji je dvije i pol godine radilo više od 60 ljudi, sadrži 2560 dokumenata i 385 foto – dokumenata, a sve to na 683 stranice, ukoričene u knjigu tešku više od 5 kg.

- Kroz ovu knjigu želimo pokazati da nismo uzalud bili vinovnici tog vremena – rekao je autor monografije Jakša Raguž, zaposlen u Studijskom centru za proučavanje Domovinskog rata koji djeluje u sastavu Hrvatskog instituta za povijest.

Naglasio je da je ovo prva knjiga u Hrvatskoj koja obrađuje u potpunosti put neke od hrvatskih brigada, a da se je on trudio da u knjizi obradi i pozitivne i negativne aspekte pojedinih događaja vezanih za povijest brigade.

Naročitu zahvalnost Jakša Raguž uputio je Adolfu Paaru, jednom od ratnih zapovjednika 151. samoborske brigade, bez čije pomoći, po njegovim riječima, ništa od cijelog projekta ne bi bilo moguće.

Adolf Paar se pak ovom prigodom prisjetio "okupljanja brigade u potpunom sastavu" dalekog 18. rujna 1991. godine.

- Neke pripreme u ilegali radili smo još u lipnju 1991. godine. Ljudi su dolazili u svojim civilnim odijelima, trapericama, tenisicama.. Nismo imali nikakvog oružja osim lovačkih pušaka, a radio amateri su nam bili jedina veza koju smo imali s naših šumskih područja prema vertikali, prema našoj zapovjednoj strukturi koja je bila u Zagrebu.

I gradonačelnik se prisjetio tog "zlatnog doba zajedništva i istinskog domoljublja" te se zahvalio svim braniteljma, naročito obiteljima poginulih, a u ime Udruge branitelja 151. samoborske brigade govorio je Franjo Horvat koji je i najavio događanja koja će se narednih dana odvijati u Samoboru.

N.K.

 
15.09.2006.

Na 58. sjednici predloženi su rebalans proračuna i nagrade Grada Samobora, a usvojena je i jedna Bandićeva inovacija

Jaskanci anektirali Prekrižje!

Na 58. sjednici predloženi su rebalans proračuna i nagrade Grada Samobora, a usvojena je i jedna Bandićeva inovacija

Na 58. sjednici samoborskog Gradskog Poglavarstva predstavljen je novi rebalans proračuna za 2006. godinu, po kome će prihodi za tekuću godinu iznositi 129.588.500 kuna.

Samobor je već u prvih osam mjeseci uprihodio 69.949.939 kuna što je, u usporedbi s 2005. godinom, rast od 15%. Uzrok tome je, po riječima pročelnika za finacije Rolanda Gajšaka, nešto veći rast prihoda od poreza, što je najznačajnija grupa prihoda proračuna Grada Samobora. Prihodi od poreza rasli su za 16%, dok je prihod od prodaje nefinancijske imovine veći čak 47%.

Dat je i prijedlog izmjena proračunskih stavki u prihodovnom dijelu od kojih ističemo neke: kako dobit od poreza na dobit premašuje najoptimističnija očekivanja, odlučeno je da se povećaju očekivani prihodi za tu stavku te bi oni iznosili 8.879.000 kuna, dok bi očekivani prihodi od poreza na promet nekretnina bili povećani za 500.000 kuna. Plan prihoda od komunalne naknade po novom rebalansu iznosi 14 milijuna kuna, a prihodi od kazni povećani su s 50 na 100 tisuća kuna. Planirani prihod od prodaje građevinskog zemljišta koji je iznosio 5,5 milijuna kuna, povećava se skoro za pola i sada iznosi 10,9 milijuna kuna. Razlog ovom velikom povećanju od ove vrste prihoda je prodaja zemljišta u Perivoju.

No, iako je Tanja Milek poželjela da u godinama koje dolaze društvene djelatnosti izbiju u prvi plan, iza komunalnih, Roland Gajšak smatra "da je ovakav rebalans dobar balans između ograničenih mogućnosti Gradskog proračuna da pokrije potrebe Grada za razvojem te omogući našim građanima društvene i kulturne sadržaje koji su iznad prosjeka države, a u isto vrijeme da nam se ne stvaraju dugoročne obveze koje bi nas ograničavale u razvoju u narednim godinama."

I ova godina donijet će nove dobitnike nagrada zaslužnim Samoborcima i Samoborkama. Tako je Poglavarstvo prihvatilo prijedlog kojim se Nagrade za životno djelo Grada Samobora dodjeljuju Nadi Adamek, učiteljici likovne kulture i Mili Vranešiću, župniku župe sv. Jurja u Stojdragi.

Nagradom Grada Samobora okitit će se pak, nakon verifikacije Gradskog vijeća, Antun Laušin, za izuzetne uspjehe u automobilizmu, Hinko Šoić za dugogodišnji aktivizam u Crvenom križu Samobora i Hrvatske te Ivan Vlainić, profesor i megauspješni mentor učenika Srednje strukovne škole i jedan od osnivača Udruge inovatora Samobor.

A jednu inovaciju, koju je patentirao Milan Bandić, prigrlili su i samoborski poglavari. Naime, izmijenjena je Odluka o osnivanju trgovačkog društva Komunalac tako da Skupštinu društva od sada čini samo samoborski gradonačelnik, a ne kao dosad Gradsko vijeće. Odluka je upućena istom tom Gradskom vijeću na usvajanje i nije mudro predvidjeti da će, barem oporbeni dio tog tijela, s oduševljenjem samoukinuti svoje ovlasti i utjecaj na donošenje odluka vezanih za Komunalac.

- Upravo je oporba izazvala ovakvu odluku. Da nije bilo formalnih primjedbi na izbor Antuna Bišćana za direktora Komunalca, ove odluke ne bi nikad bilo – rekao je Tomislav Masten, dodajući da se ovakvom odlukom nikome ne smanjuju ovlasti, ali i ne pojašnjavajući zašto se onda u promjene uopće išlo.

Jedna druga promjena pak nije bila jasna Poglavarstvu i ono se na nju promptno žalilo. Naime, novim Zakonom o područjima županija, gradova i općina u RH, samoborsko naselje Prekrižje Plešivičko uneseno je u sastav Jastrebarskog. Nakon što su saznali da su odvojeni od matičnoga grada, dvadeset mještana Prekrižja izjasnilo se na zboru građana da njihovo naselje Prekrižje Plešivičko i dalje ostane u sastavu Grada Samobora "u kojem na zadovoljavajući način ostvaruju svoja prava i obveze koje im prirodno pripadaju."

Grad Samobor stao je iza svojih građana i u žalbi upućenoj Ustavnom sudu Hrvatske istaknuo je da je ova promjena izvršena suprotno članku 30. Zakona o područjima županija, gradova i općina RH, jer nije traženo mišljenje građana Prekrižja Plešivičkog, niti Gradskog vijeća Grada Samobora, kao niti Skupštine Zagrebačke županije.

Aneksija Prekrižja neće se gledati prekriženih ruku!

Nenad Kobasić

 

Konferencija za novinare povodom proslave 15. obljetnice 151. samoborske brigade i izlaska knjige o njenom ratnom putu

Na 58. sjednici predloženi su rebalans proračuna i nagrade Grada Samobora, a usvojena je i jedna Bandićeva inovacija

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002