17.07.2006.

Hrvatski sabor na posljednjoj je sjednici donio odluku

Sveta Nedelja - grad!

Hrvatski sabor na posljednjoj je sjednici donio odluku

Hrvatski su sabornici 13. srpnja izglasali status grada za Svetu Nedelju. Iako je to u raspravi tijekom sjednice bilo neizvjesno zbog protivljenja dijela oporbe kojima, doduše, Sveta Nedelja nije bila sporna, već forimiranje dviju od devet novih općina, na kraju je za to da Sveta Nedelja od općine postane grad bila velika većina zastupnika. Vlada je, naime, u međuvremena povukla iz paketa svoj prijedlog da se formiraju i sporne općine.

Status grada sadašnjoj općini u početku ne donosi bitne promjene, ali to općinskom vodstvu stvara dodatnu moralnu obavezu da još jače nastavi razvijati ovo područje koje će odskora biti podijeljeno na gradske četvrti. Općinski je proračun dovoljno jak, jači od mnogih proračuna dosadašnjih gradova, pa se Sveta Nedelja sigurno može dobro nositi sa svim obvezama grada.

U povodu ovoga proglašenja, koje će postati primjenjivo nakon objave u Narodnim novinama, gradska će se fešta održati u jesen, nakon godišnjih odmora.

S.S.

 
17.07.2006.

Mladež HDZ-a Zagrebačke županije predstavila javnosti svoje stavove o povlaštenim kreditima za studente

Stipendije bolje od kredita

Mladež HDZ-a Zagrebačke županije predstavila javnosti svoje stavove o povlaštenim kreditima za studente

Županijska organizacija MHDZ-a Zagrebačke županije organizirala je 8. srpnja druženje svojih članova i njihovih gostiju na bazenima u Svetoj Jani.

Prije polaska na bazene pripadnici Mladeži su građanima Jastrebarskog na Strossmayerovom trgu dijelili lubenice, a oni su pak u postavljene kutije ubacivali svoja pitanja vezana uz svakodnevnu problematiku. Od gostiju pristigli su članovi Mladeži iz Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Varaždinske županije i Grada Zagreba. Na bazenima se osim klasičnog osvježenja u čistoj vodi igrala i odbojka na pijesku, za koju je postojao velik interes. Uz dobro raspoloženje i zabavu druženje je potrajalo do večeri.

Prije odlaska na bazene održana je i tiskovna konferencija Županijske organizacije MHDZ-a Zagrebačke županije na kojoj je bilo riječi o povlaštenim kreditima za studente na području Zagrebačke županije. Konferenciji su prisustvovali predsjednik MHDZ Zagrebačke županije i vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije Ivan Gereci, njegova kolegica iz Skupštine i predsjednica Mladeži u Svetoj Nedelji Ivana Markić i u ime domaćina predsjednica Mladeži u Jastrebarskom Ivana Bakšić.

Mladi su hadezeovci dali do znanja da nisu protiv povlaštenih kredita za studente, ali smatraju da prijedlog nije do kraja definiran, da ima određenih propusta i da kao takav nije smio biti usvojen.

U Mladeži HDZ-a nezadovoljni su činjenicom da će kriterije za odabir povlaštenih studentskih kredita postavljati banke, a ne županija kako je do sada bila praksa.

Osim toga, naglašavaju nužnost sudužnika i ostalih obveza koje proizlaze iz kreditnog odnosa te se protive ukidanju stipendija koje se dodjeljuju zbog iznimnog talenta ili znanja iskazanog u protekloj godini školovanja, a na njenu dodjelu utječe socijalni status studenta, dok te dimenzije kod kredita nema, jer će banke gledati isključivo svoj ineteres.

Vijećnici HDZ-a su na samoj sjednici Skupštine predlagali i osnivanje posebnog fonda iz kojeg bi se financirali takvi krediti, kao i smanjenje kamatne stope s 5% na 3% iznad koje bi županija sufinancirala kredit. Nažalost, tvrde u Mladeži HDZ-a, preglasavanjem koalicijskih vijećnika niti jedan prijedlog HDZ-a nije prošao.

Ivica Horvat

 

Hrvatski sabor na posljednjoj je sjednici donio odluku

Mladež HDZ-a Zagrebačke županije predstavila javnosti svoje stavove o povlaštenim kreditima za studente

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002