07.04.2006.

Press konferencija narodnjačkih čelnika posvećena 15. godišnjici samoborskog HNS-a

Vraćaju se puhači stakla!

Press konferencija narodnjačkih čelnika posvećena 15. godišnjici samoborskog HNS-a

U Hotelu Lavica održana je 6. travnja konferencija za medije koju su povodom proslave 15 godina uspješnog djelovanja sazvali čelnici samoborskog HNS-a.

Ivana Prohić, Marica Jelenić i Mladen Guliš podijelili su sa samoborskim novinarima uspomene o osnivanju stranke, njenom sadašnjem radu i projektima i planovima za budućnost.

Marica Jelenić prisjetila se osnivačkih dana kada je 7. studenog 1990. godine održan na Šmidhenu veliki skup na kojem je bilo oko 200 uglednih Samoboraca i Svetonedeljčana. Već 6. prosinca 1990. osnovan je inicijativni odbor, a 17. prosinca iste godine osnovan je i ogranak u Rakovom Potoku, koji je i danas jedan od najbrojnijih i najaktivnijih.

Konačno, 5. travnja 1991. godine, uz nazočnost Savke Dabčević Kučar i drugih uglednika, osnovan je u prepunoj samoborskoj kino-dvorani samoborski HNS. Za prvog predsjednika izabran je Berislav Marić, tajnik je bio Zvonko Garašić, blagajnica Dragica Žugaj, a zapisničarka Marica Jelenić.

– U stranci je bilo uspona i padova, lomova i pritisaka, bilo je i izlazaka iz stranke, no ja bih apostrofirala činjenicu da smo mi kao najjača oporbena stranka već 1993. godine sudjelovali u participiranju vlasti. Bili smo jedan od prvih gradova u Hrvatskoj gdje je oporba bila na vlasti. Ta ekipa, s današnjim i tadašnjim gradonačelnikom održala se tri godine, a HNS je imala 7 vijećnika, što je bilo pojedinačno najviše. Nakon krize u stranci sredinom devedesetih, upornim radom ponovno smo podigli stranku na noge i ona sada od 2000. godine neprestano sudjeluje u kontinuitetu u upravljanu gradom. Zdrava jezgra HNS-a uvijek je bila okupljena oko boljitka cijelog Samobora. Zadovoljni smo s projektima koje gura ova vlast, kao i brzinom njihove izvedbe. Moja je želja da se izbalansirano vodi gospodarstvo i društvena sfera – rekla je Marica Jelenić, dopredsjednica HNS-a.

Nadovezao se Mladen Guliš, aktualni predsjednik stranke: – Mi smo jedina stranka koja djeluje više od 10 godina, a sve svoje bivše predsjednike, kojih ima pet, ima još u svojoj stranci i može ih pošlihtati, kao što ćemo na proslavi i učiniti, ako svima to zdravlje dozvoli. Danas je u HNS-u situacija mnogo bolja nego kad je Marica Jelenić preuzela stranku. Sa svega četrdesetak članova, na što smo u doba krize bili spali, danas brojimo 200 aktivnih članova u 13 ogranaka, a šest ogranaka je u osnivanju. Dakle, stranka smo kontinuiteta koja neprestano raste.

Potom su HNS-ovci upoznali novinare s projektima koje će gurati i podržavati u razdoblju pred nama.

HNS je ponovno aktualizirao 12 godina stari projekt skijališta u Črncu kraj Ruda, za koji svi stručnjaci kažu da ima sve mikroklimatske i ostale potrebne uvjete za jedno ozbiljno skijalište. Po riječima Mladena Guliša, sa Šmidhenom kao velikim kupališnim kompleksom s pripadajućim hotelom s jedne strane i tom skijališnom stazom kraj Ruda s druge strane, Samobor bi napokon mogao za sebe reći da je turistički grad. Za sve te projekte Grad Samobor radi na stvaranju idealnih uvjeta koji privlače velike privatne investitore kojih već sada ne manjka. S druge strane, mišljenja je Mladen Guliš, izgradnjom staze porasla bi i atraktivnost i financijski rejting zapuštenih samoborskih planinarskih domova. Oni bi postali zanimljivi ulagačima, a time bi pak bio postignut još jedan od važnih ciljeva – vraćanje planinarstva na stare staze slave.

Ivana Prohić također je zadovoljna funkcioniranjem ove vlasti i HNS-a u njoj te je izrazila svoje uvjerenje da će do kraja mandata sve što je obećano i započeto biti i dovršeno. Govorila je o značaju projekta Privatnog javnog partnerstva koji već postoji i odobren je od hrvatske Vlade. Njime bi se riješio sve veći problem prebukiranosti samoborskih škola te bi se nastava, kako to Europa i traži, održavala u jednoj smjeni.

Naročito je istaknula važnost projekta povratka puhanja kristala u Samobor. Naime, Grad je osigurao zemljište za obitelj Tuk, gdje će biti postavljene dvije prave peći za puhanje stakla, jedna za staklo u boji i jedna obična. Peći su već na putu u Samobor i po mišljenju HNS-ovih čelnika u više će segmenata upotpuniti turističke praznine Samobora. Od toga da je to dio tradicije Samobora, do otvaranja novih radnih mjesta i nebrojenih mogućnosti suradnje u okviru POU.

Svi su se složili da je vizija Samobora u budućnosti da bude turistički i sveučilišni gradić, a lobiranje za buduće sveučilišne sadržaje u sadašnjoj vojarni, po riječima Marice Jelenić, počinje već ove godine.

Na kraju su čelnici HNS-a pozvali sve prisutne novinare na veliku proslavu 15. godišnjice HNS–a koja će se održati u Hotelu Lavica. Na toj proslavi sve što će biti ponuđeno bit će proizvedeno u Samboru.

Nenad Kobasić

 
07.04.2006.

U Samoboru osnovana nova humanitarna udruga

Zora je svanula

U Samoboru osnovana nova humanitarna udruga

U jesen prošle godine pisali smo o uspješno provedenoj humanitarnoj akciji za pomoć Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, 25 kilometara od Zagreba. U njoj je smješteno stotinjak djece od najranije dobi do 18. godine života, u kojoj malim pacijentima pomoć pružaju 5 liječnika specijalista, 4 prof. defektologa, 25 medicinskih sestara i 15 pomoćnih njegovateljica. Bolnica zbrinjava male pacijente iz cijele Hrvatske te dijelom iz BiH.

Ta mala bespomoćna dječica boluju najčešće od bolesti centralnog živčanog sustava, endokrinih poremećaja, metaboličkih poremećaja, reumatskih bolesti, fenilketonurije, celijaklije i raznih sindroma. Pokretačice te akcije posljednjih su se godina uključivale i u druge humanitarne projekte, a sada su odlučile registrirati i osnovati novu humanitarnu udrugu pod nazivom Zora.

Osnivački sastanak održao se je 14. ožujka, a za predsjednicu je izabrana Dušanka Dubić. Dopredsjednica je Draga Žugaj, a tajnica Ivana Ladišić.

Robert Škiljan

Dođite na 1. skupštinu!

Svi građani koji se žele pridružiti osnivačima Zore pozvani su na 1. skupštinu, koja će se održati 21. travnja u Zagrebačkoj 16, u Samoboru. Svaka podrška i pomoć je dobrodošla.

Samoborski HNS članovima novoosnovane udruge pomoći će ustupanjem prostorija, a svi zainteresirani mogu se javiti tajnici udruge Ivani Ladišić na mob: 098/386-399.

 
07.04.2006.

Sjednicu Gradskog vijeća obilježile SAMA i ostavka ravnateljice POU

Koščica će tužiti Filipca

Sjednicu Gradskog vijeća obilježile SAMA i ostavka ravnateljice POU

Osma sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora počela je, po običaju, aktualnim satom. Na samom početku Željko Koščica izrazio je svoje nezadovoljstvo što nije dobio pisani odgovor na pitanje postavljeno još 14. prosinca, vezano za "fantomsku telefonsku sjednicu".

– Ne želim se miriti s time, a kako sam iscrpio sve mogućnosti koje su mi stajale na raspolaganju kao zastupniku, podnijet ću tužbu državnom odvjetništvu zbog krivotvorenja državnih dokumenata – najavio je Koščica.

I Branko Adamek iz protesta je odustao od pitanja, dok ne dobije odgovor na pitanje postavljeno prije nešto manje od 60 dana. Njegovo neodgovoreno pitanje odnosilo se na postavljanje kamera pred Muzejom, što je, po njegovom mišljenju, narušavanje privatnosti građana. Razvila se i mala rasprava o problemu parkiranja u Samoboru, potaknuta peticijom stanara Perkovčeve ulice.

– Problem parkiranja u Samoboru ne postoji. Postoji samo problem prometne kulture Samoboraca, a njega ćemo uskoro riješiti kupnjom pauka – najavio je Tomislav Masten dolazak vozačima mrskog "kukca".

Nakon što su vijećnici informirani o obavljenoj reviziji za 2004. godinu, u kojoj Državni ured za reviziju tvrdi da se te godine poslovalo po zakonu, amenovala se i Komunalčeva djelatnost održavanja groblja i prijevoz pokojnika za Općinu Sveta Nedelja, iako je Željko Koščica izrazio blagu bojazan da to Komunalac može kvalitetno odraditi. Replicirao mu je Tomislav Masten priznavši da momentalno "sustav u Komunalcu ne funkcionira i da će se ovih dana i kadrovski promijeniti" ne bi li sve došlo na svoje mjesto.

Pitanje kupovine SAME u stečaju Marijan Lukšić je podržao kao isplativu investiciju, ali je izrazio bojazan da za sve te nove stavke neće biti novaca, jer, po njegovim riječima, već je 27 milijuna novih troškova koji proračunom nisu bili predviđeni, od toga samo 16 milijuna za obilaznicu.

– Dajte mi molim vas formulu po kojoj ste to izračunali. Grad se do danas nije zadužio, a kod odlučivanja u vezi SAME došli smo do zaključka da to nećemo morati ni u budućnosti – odgovorio mu je Tomislav Masten. Na opasku Željka Koščice da se Grad po zakonu ne smije baviti preprodajom, Tomislav Masten je odgovorio da ne znači da će se baviti preprodajom ako prodaju neke manje nekretnine iz paketa SAME.

Pred kraj sjednice gradonačelnik Filipec informirao je vijećnike o svim uspostavljenim međunarodnim i međugradskim suradnjama Grada Samobora. Pobrojao je dvadesetak takvih kontakata, a naročito se osvrnuo na nedavni posjet Pečuhu te iskoristio priliku da se zahvali Dragutinu Kušiću i bivšim gradonačelnicima Gromu i Adameku što su započeli suradnju koja je sada finalizirana.

Riječ je tada dobio i Ivan Kreutz, predsjednik Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju. On je u svom izlaganju istaknuo da je najbolja kombinacija kada se dogodi da se ugodno i kulturno spoji s korisnim. Svoju primjedbu da će se do većih rezultata u promociji Grada Samobora doći tako da se Odbor uljuči u rad gradskih struktura potkrijepio je i jednim od zaključaka Odbora u kojem se predlaže ostalim subjektima na ovom području da se u kontakte i konkretne razgovore, kao i u realizaciju međugradske i međunarodne suradnje, više uključe članovi Odbora.

- Bojim se da se to do sada nije napravilo – rekao je Kreutz, a na tu izjavu Ivana Kreutza replicirao je gradonačelnik, rekavši da Samobor broji 1662 neujedinjena privredna subjekta gdje svatko radi sam za sebe i sve vapi za ujedinjenjem te je upitao Ivana Kreutza kako zamišlja direktniji odnos prema Odboru.

– Odbor je bio predlagao da se članovi Odbora, svako sa svog područja, stave na raspolaganje i u tom smislu pomognu Poglavarstvu i Gradu. Smisao Odbora i jest da aktivno sudjeluje u radu te potakne i pokuša uključiti sve te razjedinjene subjekte. Ako to i tada ne bi željeli učiniti, tada je to njihov problem - odgovorio je Kreutz.

Zadnja točka bila je posvećena ostavci Ljiljane Mahović, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta.

Željko Koščica zatražio je više podataka te iznio svoja saznanja da je Ljiljana Mahović tražila razgovor s Ivanom Prohić, predsjednicom Upravnog vijeća POU, koji nije dobila. Ivana Prohić pojasnila je da je Ljiljana Mahović podnijela ostavku iz osobnih razloga i bit će raspoređena na drugo radno mjesto prema svojim mogućnostima.

– Ova agonija traje još od vašeg mandata. Mislim da je to bilo jedino moguće rješenje od strane gospođe Mahović – s ovim riječima Ivane Prohić složila se i Marica Jelenić, a potom je ostavka i izglasana od strane većine vijećnika. Upravno vijeće imenovat će vršitelja dužnosti ravnatelja i pokrenuti postupak imenovanja novog ravnatelja ili ravnateljice.

- Budite uvjereni da će osoba koju ćemo izbrati na natječaju biti osoba koja će biti kompetentna i imati sva potrebna znanja – završila je Ivana Prohić.

Nenad Kobasić

 
07.04.2006.

Na Dječjem odjelu knjižnice akademik Vladimir Paar održao je predavanje o Nikoli Tesli

Tesla najavio Internet

Na Dječjem odjelu knjižnice akademik Vladimir Paar održao je predavanje o Nikoli Tesli

U utorak, 4. travnja, u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor održano je predavanje o Nikoli Tesli. Predavač je bio akademik Vladimir Paar, koji je među ostalim svojim funkcijama i predsjednik Odbora za prirodne znanosti hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture RH i jedan od inicijatora proglašenja 2006. godinom Nikole Tesle, budući da se obilježava i 150. godišnjica Teslina rođenja.

On je tom prilikom sedmim razredima OŠ Samobor i ostalim slušateljima na popularan način govorio posebno o tome koliko su Teslina otkrića prisutna u našem svakodnevnom životu i u najsuvremenijim tehnologijama, kao što su Internet i laser.

S.S.

 
07.04.2006.

Osnovan Hrvatski seljački savez Zagrebačke županije

Trebamo hrvatski model poljoprivrede

Osnovan Hrvatski seljački savez Zagrebačke županije

U Velikoj Gorici je 2. travnja, u prostorijama Restorana Park, održana Izborna skupština Hrvatskog seljačkog saveza Zagrebačke županije. Za novog predsjednika jednoglasno je izabran Ivan Pavliček, a za tajnika Lovro Benčević.

U raspravi je evidentirano alarmantno stanje u hrvatskom agraru, kao i nedovoljna potpora državnih i gradskih struktura. Župan Stjepan Kožić konstatirao je kako je potpora Zagrebačke županije za poljoprivredu na europskom nivou od 12-15%. Darko Grivičić, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza zaključio je pak da je državna razina potpore od 2-2,5% BDP-a, koja je premala, dovela seljaka u ovakav položaj.

Božidar Pankretić ukazao je na hitnost osnivanja Poljoprivredne komore, a saborski zastupnik i dopredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Ivan Kolar zaključio je da je potrebno što prije napraviti hrvatski model organiziranja poljoprivrede.

Krunoslav Znika

FOTO: (s lijeva na desno) Lovro Benčević, Ivan Pavliček, Vlado Horina, Darko Grivičić i autor teksta Krunoslav Znika

 

Press konferencija narodnjačkih čelnika posvećena 15. godišnjici samoborskog HNS-a

U Samoboru osnovana nova humanitarna udruga

Sjednicu Gradskog vijeća obilježile SAMA i ostavka ravnateljice POU

Na Dječjem odjelu knjižnice akademik Vladimir Paar održao je predavanje o Nikoli Tesli

Osnovan Hrvatski seljački savez Zagrebačke županije

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002