11.09.2006.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić u posjetu samoborskoj organizaciji

HSS za veće mirovine

Predsjednik HSS-a Josip Friščić u posjetu samoborskoj organizaciji

U subotu, 9. rujna, samoborski HSS se pridružio akciji središnjice stranke vezano uz anketiranje građana o problematici novih, starih i budućih umirovljenika. Naime, Hrvatska seljačka stranka je prva parlamentarna stranka koja je sačinila i uputila u saborsku proceduru prijedlog Zakona o usklađenosti mirovina ostvarenih nakon 1. rujna 1999. godine te prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni zakona o mirovinskom osiguranju, sačinjenog po saborskom zastupniku Zvonimiru Sabatiju. Navedenim Zakonom utvrđene su dvije kategorije umirovljenika - tzv. "stari" i "novi" umirovljenici kojima su prava bitno sužena, koji su postali socijalni slučaj za sebe, te kojim je taj, u osnovi i socijalni sustav, doveden do apsurda činjenicom da građani Hrvatske što duže rade imaju manje mirovine. "Novim" umirovljenicima bi se, ukoliko ovi prijedlozi naiđu na razumijevanje vladajuće stranke, do 31. prosinca mirovine povećale 21%.

U poslijepodnevnim satima rezultati ankete su bili razmatrani na radno - svečanoj sjednici predsjedništva samoborskog HSS-a, koju je svojim prisustvom uveličao i sam predsjednik HSS-a Josip Friščić. On je tom prigodom vodstvu samoborskog HSS-a izrazio potpunu podršku u ovakvim i sličnim akcijama. Nakon što se detaljno informirao o radu gradske organizacije, njezinih asocijacija i gradskih vijećnika, ponudio je pomoć i suradnju u rješavanju problema s kojima se samoborski HSS nakon ljetne stanke namjerava pozabaviti.

Ovaj posjet presjednika HSS-a samo je jedan u nizu posjeta visokih dužnosnika HSS-a Samoboru. U zadnja dva mjeseca samoborsku organizaciju HSS-a su dva puta posjetili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i saborski zastupnik Božidar Pankretić što svjedoči o znatnom popravljanju komunikacije s višim instancama, što proteklih godina nije bio slučaj. Tako je i predsjednik Friščić najavio ponovni dolazak u Samobor i užu suradnju sa samoborskom organizacijom u otvaranju i rješavnju pitanja vezanih za samoborsko područje i njegovo stanovništvo.

Ivica Horvat

 
11.09.2006.

U Mariji Gorici održano je vatrogasno natjecanje djevojčica i dječaka Zagrebačke županije

Djeca su budućnost vatrogastva

U Mariji Gorici održano je vatrogasno natjecanje djevojčica i dječaka Zagrebačke županije

Skrb za budućnost vatrogastva vodi se na razne načine. Uključivanje djece u rad u dobrovoljnim vatrogasnim društvima potiče se raznim prigodnim aktivnostima, shodno dobnim granicama. Prigodnim vježbama za određenu starosnu dob djevojčica i dječaka organiziraju se susreti, međudruštvena natjecanja i općinska, gradska, županijska i državna natjecanja.

Natjecanje Zagrebačke županije za djevojčice i dječake starosne dobi 6-12 godina održano je 9. rujna u Mariji Gorici na Športskom parku Mladost u Kraju Donjem.

Vatrogasnu zajednicu Grada Samobora u kategoriji djevojčica predstavljale su desetine DVD-a Cerje, Otok i Veliki Lipovac, a u kategoriji dječaka DVD Pavučnjak, Otok i Veliki Lipovac.

U kategoriji djevojčica je sudjelovalo 30 vatrogasnih desetina i postignuti su sljedeći rezultati: 9. mjesto - DVD Cerje, 14. - DVD Otok i 20. - DVD Veliki Lipovac.

U kategoriji dječaka je sudjelovalo 50 vatrogasnih desetina i postignuti su rezultati: 14. - DVD Veliki Lipovac, 33. - DVD Pavučnjak i 38. - DVD Otok.

Na natjecanju su osim natjecatelja sudjelovali kao suci Davor Domin, Branko Čerkez i Dubravko Matijaščić, a rukovoditelj natjecanja je bio Vladimir Domin ml., zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Samoborske natjecatelje su pomogle tvrtke Vatropromet d.o.o. - majicama i Samoborček d.o.o. prijevozom na natjecanje.

Boris Bogolin

 
11.09.2006.

Asfaltirano pet ulica u Velikoj Rakovici

Svih pet za pet!

Asfaltirano pet ulica u Velikoj Rakovici

Velika Rakovica bogatija je čak za pet asfaltiranih ulica. Tako će se ubuduće meko i bez prašine voziti stanari ulica Koletići (385 metara), Hržići (70 m), Banjedvorci (230 m), Medna (210 m) i Kordinščak (160 m).

Ulice su asfaltirane dobrom suradnjom Grada, mjesnog odbora i mještana ovih ulica koji su sami isfinancirali i napravili podlogu za asfalt, koji je pak finacirao Grad Samobor.

N.K.

 
11.09.2006.

Dani otvorenih vrata JVP Grada Samobora

Gašenje do daske

Dani otvorenih vrata JVP Grada Samobora

Dvadeset djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Samobor ove je, 2006. godine, interveniralo već preko 140 puta. Najveći dio tih intervencija, kako smo saznali, otpada na vanjske požare uzrokovane nepažljivim paljenjem korova.

O tome, kao i o još mnogo drugih zanimljivh stvari vezanih za vatrogastvo, prevenciju požara i postupanje u slučaju vatre, mogli su slušati, gledati i probati učenici OŠ Samobor na drugima po redu Danima otvorenih vrata JVP Grada Samobora.

Organizacijom ovakovog praktičnog i otvorenog tipa edukativnog programa vatrogasci žele zainteresirati mlade za svoj rad te ih upoznati s načinima postupanja u kritičnim, vatrenim situacijama.

Prvo je u i pred OŠ Samobor izvedena vježba evakuacije učenika, a vatrogasci su, dojurivši s dva vozila, ugasili požar u rekordnom roku.

Nakon toga, u dvorištu zgrade JVP Samobor, djeci je demonstrirano kako se spašava unesrećeni s viših katova, kako se gasi požar običnim aparatom za početno gašenje požara (to su one crvene granate koje stoje ili vise po hodnicima javnih ustanova i zgrada) te kako se gasi požar IFEX – impulsnim sustavom za gašenje požara.

Taj sustav, koji izgleda kao kromirana leđna šprica za vinograd, naročito je skup, ali je i naročito korisna spravica za gašenje početnih požara. Prednost joj je, između ostalog, i što se s njome može doći do mjesta gdje s kamionom ne možete ni primirisati.

Nakon što im je vatrogasac Dubravko Golubić do u detalje pojasnio kako radi i koju opremu ima navalno vatrogasno vozilo, djeca su se okušala u gašenju običnim aparatom za gašenje i u vježbi s brentačama.

Šta da vam kažem – dok je đaka OŠ Samobor, Samobor ne bu zgorel.

N.K.

 
11.09.2006.

Održana je Izborna skupština Hrvatskog seljačkog saveza Samobora

Hrvatsko selo kao poluga očuvanja tradicije

Održana je Izborna skupština Hrvatskog seljačkog saveza Samobora

U prostorijama Vatrogasnog doma Samobor, održana je početkom rujna Izborna skupština Hrvatskog seljačkog saveza Samobora. Uz brojne goste, među kojima su bili mr. Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak Zagrebačke županije, uvodničar okruglog stola na temu "Perspektive samoborske poljoprivrede", koji je održan nakon skupštine, Ivan Pavliček, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Zagrebačke županije, Željko Radovanić, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Samobora, Lovro Benčević, tajnik Hrvatskog seljačkog saveza Zagrebačke županije i Krešo Beljak, predsjednik GO HSS-a Samobora, osnovan je Hrvatski seljački savez Samobora. Za predsjednika saveza izabran je Stanko Grdović, za tajnicu Zdenka Velić, a za članove upravnog odbora Stanko Grdović, Božek Petrić, Miško Horvat, Božidar Horvat i Krunoslav Znika.

Na okruglom stolu koji je uslijedio po završetku skupštine mogle su se čuti pohvale činjenici da je 10% županijskog proračuna upućenog u poljoprivredu i selo, ali i otvorena pitanja o tome treba li država seljaka te brojna druga o razvoju hrvatskog sela kao poluzi očuvanja tradicije, hrvatstva, obitelji i progresa.

Istaknuta je potreba za stalnom edukacijom, za sufinanciranjem pedološko - kemijskih analiza zemlje, a istaknut je i prijedlog da se u proračunu Grada Samobora za 2007. godinu osigura 5% sredstva za poljoprivredu.

Svi su bili složni u jednom: hitno treba podići razinu organiziranja, školovanja, pružanja logistike selu i poljoprivrednoj proizvodnji.

Ivica Horvat

 

Predsjednik HSS-a Josip Friščić u posjetu samoborskoj organizaciji

U Mariji Gorici održano je vatrogasno natjecanje djevojčica i dječaka Zagrebačke županije

Asfaltirano pet ulica u Velikoj Rakovici

Dani otvorenih vrata JVP Grada Samobora

Održana je Izborna skupština Hrvatskog seljačkog saveza Samobora

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002