24.05.2006.

Ugovori o poslovnoj suradnji s pet mladih sportaša

Potpisi za medalje

Ugovori o poslovnoj suradnji s pet mladih sportaša

Gradonačelnik grada Samobora Antun Dubravko Filipec potpisao je 24. svibnja ugovore o poslovnoj suradnji s pet mladih i perspektivnih samoborskih sportaša. Zajedno sa svojim roditeljima ugovore o sportskim stipendijama potpisali su tenisač Antonio Šančić i skijaš Ivan Olivari, koji će dobivati po 1.000 kuna mjesečne stipendije, dok će judaš Andrija Lisjak, karatist Tomislav Stolar i motokrosist Jurica Marović mjesečno primati 750 kuna sportske ispomoći.

Talentirane sportaše Gradu je predložio Samoborski sportski savez, a sve u cilju promicanja sporta i promocije Grada Samobora.

N.K.

 
24.05.2006.

Potpisan Sporazum o suradnji na prodaji robnih marki i regionalnih prehrambenih proizvoda Zagrebačke županije u trgovačkom lancu Mercator

Tradicijski proizvodi Zagrebačke županije na širokom tržištu

Potpisan Sporazum o suradnji na prodaji robnih marki i regionalnih prehrambenih proizvoda Zagrebačke županije u trgovačkom lancu Mercator

Nakon jednogodišnje suradnje, župan Zagrebačke županije mr. Stjepan Kožić i direktor Mercator – Hrvatska Alan Kričković, potpisali su 23. svibnja u Mercatorovom centru u Zagrebu Sporazum o suradnji na prodaji robnih marki i regionalnih prehrambenih proizvoda Zagrebačke županije u 2006. godini.

U trinaest Mercatorovih prodajnih mjesta u proteklih je godinu dana prodano više od 3,5 tone samoborske salame i 2,5 tone sira Dragec.

Izuzetno su dobro kod kupaca prihvaćene i ostale robne marke Zagrebačke županije, kao što su jabučni ocat Kap zdravlja, kiselo zelje Laktec, vina Portugizac Plešivica i Kraljevina Zelina, rekao je Alan Kričković. On je istaknuo da se ovaj projekt uklapa u Mercatorovu strategiju da razmišlja globalno, a djeluje lokalno i na taj način se povezuje s proizvođačima. Tako je na Mercatorovim policama više od 50 posto proizvoda iz Hrvatske, a uskoro će s područja Zagrebačke županije biti i još neki poljoprivredni proizvodi, kao jabuke i jagode te proizvodi od lana.

Župan Kožić rekao je da se na taj način najkonkretnije pomaže poljoprivrednim proizvođačima, kao i obogaćivanju ponude pravih, tradicijskih hrvatskih proizvoda. Kožić je ujedno čestitao i zahvalio Mercatoru što je u ovim robnim markama prepoznao visoko vrijedne hrvatske proizvode, a u proizvođačima i Zagrebačkoj županiji ozbiljne i perspektivne partnere.

Da je riječ o autohtonim, prepoznatljivim i visoko kvalitetnim proizvodima, potvrđuje i suradnja Zagrebačke županije pri stvaranju proizvoda županijske robne marke s Agronomskim, Veterinarskim i Ekonomskim fakultetom.

Diana Koller

 
24.05.2006.

Humanitarna akcija pomoći mnogočlanoj obitelji iz Vratnika

Sveta Nedelja za Rešetare

Humanitarna akcija pomoći mnogočlanoj obitelji iz Vratnika

Na glavnom svetonedeljskom trgu, onom Ante Starčevića, održala se je 20. svibnja u organizaciji Crvenog križa i Radija Sveta Nedelja humanitarna akcija pomoći jedanaesteročlanoj obitelji Rešetar iz Vratnika. Kupnjom cvijeća ljetnica, kolača i CD-a po povoljnim cijenama skupljeno je desetak tisuća kuna, od čega će najveći dio ići za adaptaciju prostora za stanovanje ove mnogočlane obitelji. Domagoj Knežić s radija Sveta Nedelja i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Barbara Kos uspjeli su okupiti "jaku ekipu" prodavača, pa su cvijeće na štandovima nudili Maja Šuput, Zorica Andrijašević, Leo, Danijel iz Baruna i grupa Magnetik.

N.K.

 
24.05.2006.

Međunarodna prosvjetna suradnja OŠ Samobor i OŠ Šmartno u Republici Sloveniji

Vidimo se opet!

Međunarodna prosvjetna suradnja OŠ Samobor i OŠ Šmartno u Republici Sloveniji

Novinarska grupa OŠ Samobor u ovoj školskoj godini uspostavila je međunarodnu prosvjetnu suradnju s OŠ Šmartno u Republici Sloveniji, a čitav projekt, koji podupire Ministarstvo prosvjete i športa Republike Hrvatske, nazvan je Upoznajmo susjede. Prvi korak u suradnji bio je posjet učenika i učitelja OŠ Šmartno našoj OŠ Samobor 27. travnja, kada su gosti iz Slovenije imali priliku upoznati OŠ Samobor, nazočiti satu hrvatskoga jezika, upoznati grad i obići muzej. Podsjetit ćemo da je OŠ Šmartno škola u kojoj se uči hrvatski jezik kao izborni jezik te je prvi posjet učenicima iz Slovenije bio prilika za vježbanje znanja hrvatskoga jezika. Na tom susretu stvorena su nova prijateljstva, koja su produbljena na novom susretu 19. svibnja, ali sada u Šmartnom pri Litiji u Republici Sloveniji. Kao što i sam naziv mjesta kaže Šmartno je mjesto smješteno kraj Litije, četrdesetak kilometara udaljeno od Ljubljane, ima oko 5000 stanovnika i vrlo je lijepo uređeno. Mjestom dominira ogromna crkva sv. Martina, građena između 1899. i 1901. u neogotičkom stilu. Legenda kaže da je nastala na mjestu na kojem je na Dan sv. Martina izlaz iskopala skupina šmarskih rudara, koji su bili zarobljeni u rudniku nakon obrušavanja zemlje.

Za članove novinarske grupe OŠ Samobor i učitelje priređen je svečan doček pred OŠ Šmartno koji su popratile lokalna slovenska TV i novinari Dela. Pred ulazom je Samoborce dočekala hrvatska zastava, a zatim su učenici obučeni u narodne nošnje odsvirali nekoliko melodija na harmonici i podijelili gostima male poklone. Nešto kasnije nazočnima se obratio i ravnatelj škole, prof. Albert Pavli, istaknuvši u svom govoru vrijednost ovog projekta i druženja.

Slijedio je odlazak na sat slovenskoga jezika na kojem se obrađivala pjesma prevedena i na hrvatski, pa su Samoborci mogli pratiti nastavu i sudjelovati u satu tražeći riječi zajedničke našem i slovenskom jeziku. Tijekom sata učenike je došao pozdraviti i gradonačelnik Šmartnog iskazujući radost zbog ove suradnje. Razgled škole oduševio je novinare OŠ Samobor, jer su otkrili da škola, premda po broju učenika manja od OŠ Samobor, ima čak i bazen, a sve su učionice opremljene svim mogućim sredstvima i pomagalima. Čak i školsko zvono drugačije zvoni, poput lagane melodije iz mobitela.

Domaćini su se trudili boravak Samoboraca učiniti što ugodnijim i to im je uspjelo. Slobodno vrijeme učenici su iskoristili za obilazak grada i druženje sa svojim slovenskim prijateljima, a učitelji su razmijenili iskustva vezana uz nastavu. Za kraj ovog susreta ostavljen je posjet dvorcu Bogenšperk koji je jedno vrijeme bio dom Janeza Valvasora, slovenskog povjesničara, a sada je muzej.

Uslijedio je rastanak s obećanjem da ćemo se ponovno vidjeti i nastaviti započeto. Ideja već ima, planiraju se sljedeći koraci i svi zajedno se veselimo našoj daljnjoj suradnji.

ANA SOKAČ 6.a

Novinarska grupa OŠ Samobor

 
24.05.2006.

Obilježena 180. godišnjica rođenja velikana pisane riječi

Za Ivana Perkovca mora se znati!

Obilježena 180. godišnjica rođenja velikana pisane riječi

Nadahnutim govorom Stjepana Laljka, predsjednika ogranka Matice hrvatske iz Zaprešića, započelo je 22. svibnja obilježavanje 180. godišnjice rođenja jednog od rodonačelnika samoborskog i hrvatskog novinarstva Ivana Perkovca na njegovom grobu i spomen obilježju.

– Šenoa je govorio da je sve što je naučio, naučio od Perkovca – istaknuo je Stjepan Laljak i najavio skoro izlaženje knjige o Ivanu Perkovcu kojom bi se trebala barem djelomično ispraviti nedovoljna valoriziranost ovog velikana koji je udario temelje hrvatskom književnom jeziku i novinarstvu.

Nazočne je pozdravio Josip Olovec, predsjednik Općinskog vijeća Općine Brdovec, a u ime Grada Samobora zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić istaknula je značaj očuvanja pravih vrijednosti za generacije koje dolaze.

Ranka Novosel, predsjednica samoborskog ogranka Matice hrvatske, pozdravila je sve prisutne i, kako je naglasila, rijetke Samoborce.

– Zahvalna sam svima vama iz Brdovca što čuvate vrijednosti naše prošlosti i prenosite ih na vaše učenike, a zahvaljujem vam i na programu koji je svake godine sve bolji i bolji. Oprostite nam što smo ovdje u tako malom broju – završila je svoj govor vidljivo razočarana Ranka Novosel, nakon čega su učenici OŠ Ivan Perkovac iz Brdovca izveli još nekoliko duhovnih pjesama pod ravnanjem svoje učiteljice Marije Dukić, a svi okupljeni su potom iskoristili priliku i položili cvijeće i otpjevali po pjesmu, dvije na grobovima Vjekoslava Noršića, Milana Langa i Ivice Sudnika. Svečanosti su nazočili i Vlado Rusan iz DVD-a Šenkovac, dobrotvor Ivan Zorbas, Stanko Sluga, predsjednik MO Harmica te učitelji OŠ Brdovec: Vesna Javor, Gordana Begović, Nera Spehnjak i Jasna Horvat. Samobor su, uz zamjenicu gradonačelnka, predstavljali mladi novinari OŠ Samobor te učenici iz OŠ Bregana.

Nenad Kobasić

Zbog britkih kritika robijao

Ivan Perkovac rođen je u Harmici kod Brdovca 23. svibnja 1826. godine. Pokrenuo je niz novinskih izdanja, od kojih valja posebno istaći Pozor (kasnije Obzor). Surađivao je u Gajevim Novinama i Kušlanovom Slavenskom jugu te uređivao časopis Matice hrvatske Neven. Aktivno je sudjelovao u tadašnjem političkom životu Hrvatske, zalažući se za potrebu realne unije s Ugarskom, uz prethodno priznanje teritorijalne cjelovitosti i političke samostalnosti. Deset godina bio je i tajnik Matice hrvatske.

Zbog svojih nepokolebljivh stavova i britkih kritika Ivan Perkovac bio je osuđen na tamnicu te jedno vrijeme provodi u zatvoru, gdje mu se zdravlje ozbiljno narušilo. Nakon sklapanja Hrvatsko - ugarske nagodbe više se posvećuje književnom radu, a jedan je od osnivača Vienca. Umro je u Samoboru 16. travnja 1871. godine.

R.Š.

 
24.05.2006.

Vježba na granici Samobor - Klinča Sela

Bratstvo po šmrku

Vježba na granici Samobor - Klinča Sela

Na samo par metara od prvih stopa samoborskog teritorija, održana je 21. svibnja vatrogasna vježba pripadnika DVD-a iz susjednog nam Klinča Sela. Matično društvo iz Klinča Sela okupilo je DVD-e iz Betera, Golog Vrha, Gornje Zdenčine, Donje Zdenčine i Kupinca.

U vježbi gašenja požara upotrijebljena je sva raspoloživa oprema koja se ovom prilikom i kontrolirala za naredno, predviđaju neki, dugo i sušno ljeto. Vježbi su svoj obol dali i Samoborci. Naime, cijelu su vježbu budno nadgledali i pripadnici DVD-a Drežnik koji su pazili da gusti dim ne prelazi na samoborsku stranu. Vatrogasno se bratstvo nakon gašenja požara zalilo i dobrom kapljicom te finom papicom.

N.K.

 
24.05.2006.

Pokazna vatrogasna vježba u Galgovu

Zapalili pa gasili

Pokazna vatrogasna vježba u Galgovu

Na Trgu svetog Roka u Galgovu u nedjeljno jutro, 21. svibnja, održana je pokazna vježba gašenja požara koju je organizirala Vatrogasna zajednica Grada Samobora, a uzorni domaćin je bio DVD Galgovo.

Sirenom oglašeni početak vježbe donio je niz spektakularnih akcija gašenja i spašavanja koje su samoborski DVD-i i JVP Samobor demonstrirali okupljenim građanima.

Vatrogasci DVD-a Rude gasili su "požar" na krovu HPT-a, pjenom i prahom gasila se trafo-stanica, vatrogasci DVD-a Bregana spašavali su "unesrećene" iz vrtića u Galgovu i "ranjene" odvozili u ambulantu, dok su domaćini, vatrogasci DVD-a Galgovo "gasili" ambulantu, mjesni ured i vrtić. Svi požari izgledali su kao pravi, a bili su uzrokovani dimnim bombama.

Za one kojima to nije bilo dosta spremljena je i adrenalinska poslastica za kraj. Vatrogasci su zapalili popularnu peglicu, koju su, filmski dojurivši u svom novom navalnom vozilu, već dobro razgorenu, efektno, brzo i sigurno ugasili vatrogasci JVP iz Samobora što je predstavljalo uspješni kraj vježbe, ali ne i kraj druženja u prostorijama DVD-a Galgovo.

Nenad Kobasić

 

Ugovori o poslovnoj suradnji s pet mladih sportaša

Potpisan Sporazum o suradnji na prodaji robnih marki i regionalnih prehrambenih proizvoda Zagrebačke županije u trgovačkom lancu Mercator

Humanitarna akcija pomoći mnogočlanoj obitelji iz Vratnika

Međunarodna prosvjetna suradnja OŠ Samobor i OŠ Šmartno u Republici Sloveniji

Obilježena 180. godišnjica rođenja velikana pisane riječi

Vježba na granici Samobor - Klinča Sela

Pokazna vatrogasna vježba u Galgovu

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002