12.07.2006.

Zbog istakanja klora iz SRC Vugrinščak Samobor su preplavile mrtve pastrve

Opet pomor riba u Gradni

Zbog istakanja klora iz SRC Vugrinščak Samobor su preplavile mrtve pastrve

Mrve pastrve svih veličina opet su ležale po Gradni i to zbog istakanja, dosad još od službenih istražnih tijela nepotvrđene količine klora, iz sistema ŠRC-a Vugrinščak.

Istakanje se dogodilo pod dosad još nerazjašnjenim okolnostima u noći s 11. na 12. srpnja, kako smo saznali od vidno potresenog Miroslava Ivanščaka, direktora i vlasnika ŠRC Vugrinščak.

– Kao da sam predosjećao da će se nešto dogoditi pa sam noćas nakon puno godina prespavao na bazenu – rekao je Ivanščak i rekao nam da je ventil kojim se otvara i zatvara odtok klora nađen ujutro otvoren pa je dio klora uspio proći i zaštitni sigurnosni mehanizam i izliti se u Gradnu.

Da se stvar dogodila samo koji dan kasnije ribe bi ostale žive, jer su upravo u tijeku završni radovi na prespajanju odtoka klora u kanalizaciju.

Na lice mjesta odmah je izašla kriminalistička policija iz samoborske postaje koja je napravila uviđaj, a odmah za njima na mjesto odakle je istekao klor pušteni su i djelatnici nadležnih županijskih službi koji su dotad uzimali uginule ribe i uzorke vode iz Gradne zbog točnih ispitivanja. Svi oni obećali su nam da će dati izjave tek nakon obavljenih svih istražnih radnji, kada budu imali točne podatke.

Uz direktora Veterinarske stanice Samobor Tomislava Skendrovića ispitivanju je nazočio i Miroslav Šimunić, tajnik Ribolovnog društva Samobor koje gospodari ovim dijelom Gradne.

A u Gradni je, nakon isteka opasne kemikalije, ostalo ležati mrtvih stotinjak kalifornijskih pastrva, koliko smo ih uspjeli nabrojati od Vugrinščaka do Lindea. Dok se ne sazna više o ovom nesretnom događaju, ne preostaje ništa drugo nego pokupiti ih.

Nenad Kobasić

 
12.07.2006.

I jubilarna, 50. sjednica Poglavarstva pripala je vrućoj temi stambene izgradnje

Nepodnošljivi pritisak građevinaca

I jubilarna, 50. sjednica Poglavarstva pripala je vrućoj temi stambene izgradnje

Na jubilarnoj, 50. sjednici Gradskog poglavarstva koja je održana 10. srpnja, najzanimljivije je bilo na samom kraju, pod točkom izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola.

- Vrši se skoro pa nepodnošljiv pritisak na Grad Samobor kako bi se iskoristilo ovo vrijeme do donošenja novoga GUP-a – dramatično je točku započeo gradonačelnik A.D. Filipec te dodao da će ovaj tjedan biti pozvan na dogovoreni sastanak kod ministrice Marine Matulović Dropulić u vezi upozoravajućeg pisma o problemima gradnje u Samoboru koje je nedavno uputio na njenu adresu.

Povećanu ljetnu potražnju izdavanja lokacijskih dozvola za famoznu višestambenu gradnju potvrdio je i Stjepan Črnjak, predsjednik Povjerenstva za rješavanje složenijih zadataka u postupku izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola.

– Najvećim dijelom ti su zahtjevi pravi ataci na postojeću nisku obiteljsku gradnju – pojasnio je Črnjak i potom se osvrnuo na dva projekta višestambene gradnje kojima je navedeno Povjerenstvo dalo negativno mišljenje za izdavanje lokacijske dozvole, što je Poglavarstvo na kraju i potvrdilo.

Jedna od tih nesuđenih gradnji trebala je niknuti na Gizniku, dok je druga spomenuta, u formi spojenih kućica u nizu, trebala povećati stambeni fond Kladja. Na Gizniku će se, prema riječima Stjepana Črnjka, po novome GUP-u moći graditi stambeni objekti s najviše tri stana.

Dinko Kamenić bio je mišljenja da će se zavlačenjem izdavanja lokacijskih dozvola koje su tražene prije dvije godine, stvar samo odužiti, a da će investitor, ako je po starom GUP-u imao pravo graditi, na kraju i izgraditi željeni objekt.

Inače, tijekom sjednice većim se dijelom bavilo amenovanjem već prije donešenih odluka. Tako je naručeno idejno rješenje za izmještanje vodotoka Gradne na lokaciji parcele Fresl te se odobrila i kupovina zemljišta od iste obitelji, a sve to za šetnicu do Parka Vugrinščak.

Poglavarstvo je darovalo Vladi RH, preciznije, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi česticu kč.br. 1950/1 k.o. Samobor veličine 2466 m2 za izgradnju novog centra za socijalnu skrb, a definitivno je zapečaćena i sudbina bazena u novoj sportskoj dvorani prihvaćanjem nove ponude Projektnog biroa Arhing 2 u kojem za bazen nema mjesta. Cijena izrade nove projektne dokumentacije koštat će tričavih 165.200 kuna bez dosadnog PDV-a. Možete li uopće zamisliti koliko onda košta bazen?

Nenad Kobasić

 
12.07.2006.

Povjerenstvo akcije za promociju okoliša i turizma obišlo prvonagrađene lokacije

Zeleni cvjetovi Svete Nedelje

Povjerenstvo akcije za promociju okoliša i turizma obišlo prvonagrađene lokacije

Ovogodišnja akcija Volim Hrvatsku - Zeleni cvijet za područje Zagrebačke županije je završena. Proglašeni su najbolje uređeni gradovi, parkovi, gradski trgovi, balkoni, ulice, okućnice, suveniri, zanimljivosti, benzinske postaje, kao i najbolji Turističko informativni centri. Samobor je, u konkurenciji devet gradova, drugi u kategoriji, odmah iza Velike Gorice, Ulica platana u Svetoj Nedelji prva je u konkurenciji ulica, dok je glavni svetonedeljski trg drugi u kategoriji trgova. Park ispred Samoborskog muzeja prvi je u konkurenciji parkova, Samoborka Barbara Koletić prva je u konkurenciji okućnica privatnih kuća, Sonja Kurpes iz Novaka u Svetoj Nedelji osvojila je prvo mjesto u kategoriji balkona privatne kuće, a Paintball centar Xtreme iz Jagnjić Dola najbolji je bio u kategoriji turističke ponude. Za najbolji TIC Zagrebačke županije proglašen je onaj samoborski.

Nagrađenima će biti podijeljena priznanja i zahvalnice na županijskoj završnici akcije tijekom listopada 2006. godine, o čemu ćemo vas podrobno izvijestiti.

Do tada će državno povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka RH obilaziti sve prvonagrađene u navedenim kategorijama.

Povjerenstvo je tako 10. srpnja posjetilo tri prvonagrađene lokacije u Svetoj Nedelji: Ulicu Platana kod Hoto Villa, kuću Sonje Kurpes u Novakima i Paintball centar Xtreme u Jagnjić Dolu. Ovaj posjet nije kurtoaznog karaktera već se odnosi na nastavak natječaja na državnom nivou.

N.K.

 

Zbog istakanja klora iz SRC Vugrinščak Samobor su preplavile mrtve pastrve

I jubilarna, 50. sjednica Poglavarstva pripala je vrućoj temi stambene izgradnje

Povjerenstvo akcije za promociju okoliša i turizma obišlo prvonagrađene lokacije

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002