13.02.2006.

Fašnički radni ručak za kroničare našeg doba priređen u Pivnici, čim se uđe desno

I straga je u tijeku

Fašnički radni ručak za kroničare našeg doba priređen u Pivnici, čim se uđe desno

U Samoborskoj pivnici, čim se uđe desno, upriličen je radni ručak za novinare željne ekskluzivnih informacija o uspostavi Fašničke Unije. Domaćini, Renata Glojnarić i ekipa iz POU-a, dočekivali su kroničare svoga vremena i upućivali ih na njihova kronična mjesta.

Vrhunac događaja bio je dolazak Antuna Dubravka Filipca, gotovo bivšeg gradonačelnika i Danijele Kalafatić, buduće predstojnice budućeg Ureda gradonačelnika.

Domaćini i budući pravi vladari Samobora: Princeza Sraka, Princ Fašnik, Sudec i Fiškal sjeli su na čelo stola i s veseljem saslušali gradonačelnikov govor koji je bio kratak, ali je izmamio i smijeh i suze. – Ja ću se početi baviti pametnijim stvarima, a vama prepuštam Grad – veselo je objavio A.D. Filipec.

Potom se viknulo Mati da slijed jela radnog ručka počne. I, bogami, počeo je i to – od juhe. I dok su novinari srkali juhicu, domaćini su ih i organizatori obilazili, informirali i nasmijavali. I straga je u tijeku.

Nenad Kobasić

 
13.02.2006.

Skupština Podružnice 1 Udruge umirovljenika Grada Samobora

Druženje i pomaganje

Skupština Podružnice 1 Udruge umirovljenika Grada Samobora

Podružnica 1 jedna je od 12 podružnica koje djeluju u okviru Udruge umirovljenika Grada Samobora. Ona je 10. veljače održala svoju redovnu godišnju skupštinu. U prepunoj dvorani Doma umirovljenika, gdje je skupština održana, predsjednik Miroslav Kristofić upoznao je članove Podružnice s radom Izvršnog odbora u protekloj godini. Napomenuo je tako da je svrha članstva prvenstveno međusobno druženje, ali i pomaganje onima kojima je to potrebno. Tako se u sklopu stalnih aktivnosti posjećuju bolesni, a jednom godišnje posjećuju se i članovi koji su navršili 80 i više godina te im se uručuju skromni poklon paketi. Osim druženja, Podružnica organizira jednodnevne izlete u toplice, u druge krajeve naše domovine ili na more. Članovima je također omogućena povoljnija kupnja drva, mesa i drugog.

Skupštinu je u ime višekratnog sponzora, Demokratskog centra, pozdravio Željko Koščica.

Nakon službenog dijela skupštine na kojoj su prihvaćena izvješća druženje je nastavljeno uz muziku i ples.

 
13.02.2006.

Prezentacija i predavanje o speleološkoj ekspediciji Južni Velebit 2005.

Bespućima Velebita

Prezentacija i predavanje o speleološkoj ekspediciji Južni Velebit 2005.

U maloj dvorani POU Samobor Speleološki klub Samobor je 10. veljače održao prezentaciju s predavanjem pod nazivom "Speleološka ekspedicija Južni Velebit 2005.". Predavanje je održao Tomica Rubinić, koji je bio vođa ekspedicije u kojoj su sudjelovali članovi samoborskog kluba, Hrvatskog biospeleološkog društva, Speleološkog odjela Planinarskog društva Dubovac iz Karlovca i Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit. Ova ekspedicija bila je svojevrsni nastavak ekspedicije iz 2000. godine, kada je obrađen teren na području Šugarske Dulibe.

Ovaj je put obuhvaćen širi prostor Ružne Drage. Zanimljivo je da u tom području Velebita nema planinarskih staza ili putova, tako da je orijentacija iznimno teška. Pronađeno je i mapirano novih osam objekata (jama) od kojih je nadublja Gnat duljine 343 metra, od čega je 174 metra vertikale koja je velika rijetkost u toj duljini na Velebitu. Zbroj svih objekata koji su zabilježeni je 743 metra i to samo u vertikalama. Osim kartografije obavljena su i geomorfološka, meteorološka i biospeleološka istraživanja.

Na kraju je predsjednik Speleološkog kluba Nenad Buzjak predstavio rad kluba u protekloj godini i govorio o stručno znanstvenom skupu istraživača Samoborskog i Žumberačkog gorja održanom u Bregani.

Tomislav Marvar

 
13.02.2006.

Poniženi stanovnici bivše metropole pognutih su glava priznali novu vlast

Zagrepčani potpisali predaju!

Poniženi stanovnici bivše metropole pognutih su glava priznali novu vlast

Sve je dogovoreno posjetom Princa, Srake, Fiškala i Suca hrvatskoj metropoli.

Iskrcali su se na Kaptolu i nakon direktnog javljanja za Radio Sleme zaputili su se prek Dolca prema Jelačić placu. Kumice, kumeki, siromaki u dronjcima i bogataši u krznenim kaputima sa zanimanjem su za 15 minuta pokupili dvije tisuće programa koje su Prinčevi pristalice donijeli u Zagreb.

Foto sešn je obavljen na štengama koje s Dolca vode na Jelačić plac. Potom je Princ 'ispod repa' pozval svih sto hiljada Zagrepčanaca i ostalih 900 hiljada dotepenaca da se dotepu u Samobor na fašničke spelancije. Napravivši neviđen spektakl na 'špici' ispred Čarlija fašnička svita zaputila se prema Preradovićevoj ulici. Točno u podne je u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije otvorena izložba pod nazivom Samoborski fašnik. Otvorila ju je samoborska dogradonačelnica Marica Jelenić u društvu domaćice, direktorice Turističke zajednice Zagrebačke županije Lidije Vrečar.

Norije samoborsko-fašničkih likova pratili su glazbom i scenskim previranjima pozitivni 'luđaci' KUD-a Oštrc, odigravši na otvorenju svoje viđenje fašničkog ujedinjenja.

T.M.

 
13.02.2006.

29. sjednica Gradskog poglavarstva održana u moderniziranim uvjetima

Voda skuplja 1 kunu po kubiku

29. sjednica Gradskog poglavarstva održana u moderniziranim uvjetima

Na 29. sjednici Gradskog poglavarstva, održanoj 6. veljače, sjedilo se u novim klupama i raspravljalo preko novog zvučničkog konferencijskog sistema. Doduše, spiker sistem je za ovu priliku bio posuđen dok za tri tjedna ne budu montirani novi uređaji.

Na početku sjednice usvojeno je očitovanje Grada Samobora na izvješće o obavljenoj reviziji. Kako je do razdruživanja između Samobora i Zagreba došlo bez ikakvih procjena i popisa imovine, tek sada se stvari pomalo konsolidiraju. Izgradit će se cjelokupni katastar nekretnina u kojem će biti popisana sva imovina s većim brojem podataka. U tom postupku provodit će se i procjena vrijednosti što će biti uključeno u imovinu Grada i njegove poslovne knjige. U Poglavarstvu očekuju da će taj posao biti završen tijekom 2006. godine. Spomenuto je i da Grad trenutno provodi više od 200 postupaka prisilne naplate, a tijekom godine taj će se broj povećati uključivanjem velikog broja ljudi u tu akciju.

Izvješće o stanju sudskih predmeta koji su na zastupanju kod Općinskog državnog odvjetništva skinuto je s dnevnog reda i poslano na doradu zbog izostanka Marijana Blažeka, zamjenika općinskog državnog odvjetnika, koji je trebao svaki pojedini predmet objasniti članovima Poglavarstva. No, nismo ostali uskraćeni za iskrenost gradonačelnika Filipca koji je na pitanje Tanje Milek koji odvjetnici rade na tim predmetima rekao: - Za ono što želimo da se riješi uzmemo odvjetnika, a drugo ostavimo Državnom odvjetništvu.

Poglavarstvo se očitovalo i na postupak prethodne rasprave za donošenje II. izmjene i dopune Prostornog plana Zagrebačke županije, koji je podržan uz 14 primjedbi i sugestija.

Amenovan je i zahtjev Vodoopskrbe i odvodnje po kojem će voda za domaćinstva od 1. veljače biti skuplja za 1 kunu po metru kubičnom. U raspravi koja je pod ovom točkom vođena zaključeno je da je ovo poskupljenje ipak najsretnije rješenje, jer će se moći širiti započeta sekundarna vodovodna mreža za kojom neki dijelovi Samobora jednostavno vape. I to toliko da neke ulice čekaju s već gotovom projektnom dokumentacijom i desetak godina. Zatraženo je od Vodoopskrbe i odvodnje da u narednom razdoblju maksimalno racionalizira broj zaposlenih na poslovima čuvanja objekata, prodaji vode i poslovima administracije na području Samobora i Svete Nedelje ne bi li barem djelomično utjecali na cijenu komunalne usluge opskrbe pitkom vodom, a ubrzali širenje mreže. Živi bili pa vodu pili.

 

Fašnički radni ručak za kroničare našeg doba priređen u Pivnici, čim se uđe desno

Skupština Podružnice 1 Udruge umirovljenika Grada Samobora

Prezentacija i predavanje o speleološkoj ekspediciji Južni Velebit 2005.

Poniženi stanovnici bivše metropole pognutih su glava priznali novu vlast

29. sjednica Gradskog poglavarstva održana u moderniziranim uvjetima

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002