07.07.2006.

Obnova betonske ograde kraj Gradne

Ode stara škarpa u Kleščićevoj

Obnova betonske ograde kraj Gradne

Ako nikad niste vidjeli bager u potoku, sad vam je prilika. Otiđite u Kleščićevu ulicu, gdje se zbog klimanja i ostalih stvari zbog kojih se čvrstoća nečega podvrgava sanaciji, a i zbog sigurnosti Samoboraca i svih onih koji uz Gradnu hode u svim mogućim stanjima i raspoloženjima, ruši potporni zid iliti škarpa. Zasad se ruši, a jesen bi trebala donijeti sigurnost šetnje uz Gradnu.

N.K.

 
07.07.2006.

Grad potpisao ugovor o poslovnoj suradnji s Raiffeisenbank Austria

Krediti za otvaranje vrtića

Grad potpisao ugovor o poslovnoj suradnji s Raiffeisenbank Austria

U gradskoj vijećnici 7. su srpnja A.D. Filipec, gradonačelnik Samobora i Biserka Miklenić – Novačić, direktorica samoborske podružnice Raiffeisenbank Austria, potpisali ugovor o poslovnoj suradnji u realizaciji Programa poticanja razvoja privatnih dječjih vrtića na području Grada Samobora.

Bit ovog Ugovora, pojasnio je Roland Gajšak, je u tome da potencijalni investitori u nove privatne vrtiće mogu na brži, jednostavniji i povoljniji način doći do željenih kredita.

Već ima potencijalnih investitora pa se tako očekuje skoro uređenje vrtića u društvenom domu MO Otok, a Marica Jelenić obavijestila je nazočne da se ubrzano radi na stvaranju svih potrebnih uvjeta kako bi se isto dogodilo u društvenom domu u Kladju.

Samobor predškolskim odgojem obuhvaća oko 1300 djece raspoređenih u tri vrtića s podružnicama, a kako je potražnja iz godine u godinu sve veća gradonačelnik Filipec i Roland Gajšak pozvali su sve potencijalne kvalitetne investitore koji bi željeli ulagati u vrtiće u Samoboru da se jave na razgovor u Poglavarstvo na obostrano zadovoljstvo.

N.K.

 
07.07.2006.

Proslava 50 godina rada DVD-a Bobovica

Veliko vatrogasno slavlje

Proslava 50 godina rada DVD-a Bobovica

Vatrogasci i mještani Bobovice proslavili su 2. srpnja svoj veliki jubilej: pola stoljeća rada DVD-a Bobovica. Cjelodnevni program počeo je jutarnjom budnicom limene glazbe koja je prodefilirala kroz mjesto i unatoč kiši uspjela izmamiti mještane na ulicu.

U svečanom mimohodu kroz Bobovicu, koji je potom uslijedio, sudjelovalo je 163 vatrogasca iz 22 DVD-a sa 14 vatrogasnih vozila i 12 vatrogasnih zastava. Sudjelovali su članovi DVD-a Dugo Selo, Molvice, Vrbovec, Rude, Bregane, Botinec, Petkov Breg, Otok, Klokočevec, Samobor, Bistra, Ivanec, Stupnik, Sveta Nedelja, Grdanjci, Strmec, Veliki Lipovec, Dubravica, IDVD Chromos, PGD Obrežje iz Slovenije, JVP Samobor te članovi bratimljenog društva DVD Križevačka Poljana.

Nakon što je zapovjednik DVD-a Bobovica Juro Čiček postrojio sudionike mimohoda, predao je raport dogradonačelniku Tomislavu Mastenu koji je, otvarajući proslavu, pozvao sve da slijede primjer DVD-a Bobovica, jer će tako raditi za opći boljitak svih nas.

- Bobovački vatrogasci nisu se iskazali samo kroz svoj humanitarni rad već i kao pokretači i izvođači svih akcija i događanja u mjestu – rekao je Masten.

Na svečanoj bini bili su i Vladimir Domin - zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora, Jurica Domin – predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora, Boris Bogolin - tajnik Vatrogasne zajednice Grada Samobora, Mladen Žitković - zapovjednik JVP Samobor, Branko Telišman – predsjednik MO Bobovica, Josip Burica – počasni član i kum zastave i samoborski župnik Vlado Bogdan, koji je nakon pozdravnih govora blagoslovio novi vatrogasni kombi.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik društva Damir Vrančić, a Pavao Jednar osvrnuo se na pedeset minulih godina.

Osnivačka skupština DVD Bobovica održana je 17. rujna 1956. godine na prijedlog odbora mještana u kojem su bili Franjo Jednar, Franjo Matković i Filip Vrbančić. Društvo tada broji 19 aktivnih te 46 podupirućih članova, a već 7. listopada 1956. organizirana je prva vatrogasna zabava.

Članovi društva uspješno se nose s požarima, poplavama, ratom... Prva ženska vatrogasna ekipa osnovana je 1990. godine i te godine odmah osvaja 8 pehara, a 10. srpnja 1991. zajedno s MO Bobovica vatrogasci osnivaju i Narodnu zaštitu mjesta Bobovica.

Kroz 50 godina rada kroz društvo je prošlo 110 članova, izgrađena su dva vatrogasna doma, a DVD je i ponosni vlasnik vatrogasnog vozila Mercedes sprinter s vatrogasnom pumpom.

Danas društvo broji 55 članova od kojih je 30 aktivnih, 20 podupirućih te pet počasnih. Aktivno je i 7 žena, a formira se i dječja natjecateljska ekipa u kategoriji od 6 do 12 godina.

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice Vladimir Domin je uručio DVD-u Bobovica zlatno odličje za 50 godina uspješnog rada.

HVZ zlatnim je medaljama odlikovala i Vlatka Jakopanca i Juraja Horvata, članove DVD-a Bobovica. VZ Zagrebačke županije srebrnom plamenicom za hrabrosti požrtvovnost nagradila je Damira Vrančića, Marijana Jednara, Pavla Jednara i Stjepana Vrančića, a srebrnom medaljom nagrađeni su Martin Keresman i Josip Čiček. VZ Grada Samobora srebrnom je plamenicom za požrtvovnost i hrabrost nagradila Juru Čička, Zdenka Jednara, Tomislava Boškovića, Branimira Rubinića, Juru Horvata mlađeg, Roberta Gorišeka, Tomislava Telišmana, Ivana Horvata i Željka Keresmana, dok je srebrnom medaljom okitila Renata Horvata, Gorana Keresmana, Maria Mihelića, Stjepana Kušena, Ivana Horvata, Vidu Slaku, Ivicu Đumliju i Željka Horvata.

Za 50 godina uspješnog humanitarnog rada odlikovan je Tomo Matković, za 40 godina rada Vid Slak, za 30 godina rada, Juraj Horvat, za 20 godina rada Željko Keresman i Zdenko Jednar te za 10 godina rada Darko Čiček.

Po završetku službenog dijela proslave članovi DVD-a Bobovica pripremili su za svojih 140 gostiju svečani ručak koji su u potpunosti donirale mještanke Bobovice pripremajući hranu u svojim domaćinstvima.

No, to još nije sve. Poslije ručka počele su pristizati natjecateljske ekipe za 5. kup Bobovice. Unatoč kiši i lošem vremenu na natjecanju su sudjelovale 24 vatrogasne desetine, a postignuta su i odlična natjecateljska vremena.

Nakon natjecanja organizirana je velika vrtna zabava te bogata tombola gdje je glavni zgoditak bio bicikl. Uz muzički sastav Zona, zabava se pod šatorom nastavila do dugo u noć.

Z.J.

 
07.07.2006.

Tradicionalni ljetni radovi na Trgu

Nova garnitura kocaka

Tradicionalni ljetni radovi na Trgu

Tradicionalna promjena kocaka na Placu pomalo i polako se bliži neumitnom kraju. Kako svatko tko zna pravila lijepog ponašanja tako su i naš gradonačelnik i Poglavarstvo kojem je na čelu za sam kraj radova ostavili za popločiti dio Trga pred samim vratima Poglavarstva.

Sad nam je samo hodati po potaracanom Placu i iščekivati zimske minuse da vidimo hoće li ova garnitura kocaka izdržati bar ovu garnituru u upravljačkim tijelima Grada.

N.K.

 
07.07.2006.

U pravilnom nizu događaju se prometnjače na južnom ulasku u Samobor

Toyotom u Autoturist

U pravilnom nizu događaju se prometnjače na južnom ulasku u Samobor

Ako ste se kojim slučajem 30. lipnja našli u autobusu Autoturista koji vozi na relaciji Samobor – Terihaji – Klake pamtit ćete to vruće popodne po snažnom udarcu i trzaju glave. Naime, u autobus se na križanju Ulice kralja Krešimira IV. i Svetonedeljske ulice zabila pristojnom brzinom srebrna toyota.

Kako se čvenk zbio na samoj sredini raskrižja neko vrijeme morali ste voziti cestom slalom.

Uzgred budi rečeno, križanje je propisno semaforizirano, ali kao da neka nevidljiva sila mami prometne nesreće na ovo mjesto.

N.K.

 
07.07.2006.

Hrvatska obrtnička komora promovirala nove majstore i nagradila najbolje

Somekove Zlatne ruke

Hrvatska obrtnička komora promovirala nove majstore i nagradila najbolje

Na svečanoj Akademiji Hrvatske obrtničke komore (HOK), održanoj 30. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Samoborci su imali razloga za zadovoljstvo.

Naime, Akademija je održana povodom Dana HOK-a, 1. srpnja, pa su zaslužnim pojedincima i institucijama podijeljena priznanja i nagrade. Dodijeljeno je šest najviših priznanja HOK-a, a statuu Zlatne ruke s priznanjem za izuzetne poslovne uspjehe u razvoju tehnologija i izvoza dobio je obrt Somek iz Luga Samoborskog, vlasnika Dušana i Romana Someka.

Obrt Somek osnovan je 1970. godine, danas zapošljava 50-ak kvalificiranih radnika koji izrađuju dijelove za sve vrste proizvodnje: građevinsku, tekstilnu, prehrambenu, pa čak i nuklearnu. Obrt Somek cijenjen je ne samo u Samoboru, nego i u cijeloj zemlji, već je nagrađivan za svoj rad, a nadaleko je poznat po korektnom odnosu prema zaposlenicima.

Na svečanosti je promovirano i 790 novih majstora obrtnika iz cijele Hrvatske. Pobrojimo one samoborske: Kristijan Burić, automehaničar iz Galgova, Mišo Ložnjak, elektroinstalater iz Samobora, Ivšac Marijana, frizerka iz Molvica, Tomislav Jurec, autolimar i autolakirer iz Samobora, Tamara Krklec – Čvangić, krojačica iz Svete Nedelje, Tadija Brkić, zidar iz Strmca, Nevenka Vešligaj, soboslikarica iz Samobora, Mario Župančić, mesar iz Samobora, Snježana Lončar, pekarica iz Samobora, Snježana Voloder, frizerka i manikirka iz Samobora, Sabina Anica Gabrek i Maja Katalinec, obje frizerke iz Svete Nedelje. Čestitamo novopromoviranim majstorima – obrtnicima i podsjećamo da je od 1996. godine do danas majstorsku diplomu svojim radom i znanjem zaslužilo 5162 obrtnika.

N.K.

Zahvala Dušana Someka

Zagrebački obrt, zagrebački obrtnici, čuveni već stoljećima, priznati, ovjekovječeni u enciklopedijama, leksikonima, svima nama uzor, pojam i u Zagrebu i u Hrvatskoj, i sada evo ja, vašom odlukom, među njima - nagrada za životno djelo!

Kad sam čuo vašu odluku, u prvi sam mah protrnuo. Zamislio se, osjetio teret odgovornosti, pa čak i pomislio da nagradu nisam zaslužio među tolikima također zaslužnima. Ali, vi koji desetljećima pratite naš rad, često znate više nego mi sami, pa ste tako odlučili i ja sa zahvalnošću primam priznanje, vaše čestitke, vaš prijateljski stisak ruke.

A počelo je, rekao bih, kao i obično, kao što su i mnogi od vas počeli.

Zamisao, ideja. Izazovna, poticajna. Tri tokarska stroja i mi, porodica, složna. I naša proizvodnja. Sami ćemo kreirati, komandirati, kontrolirati. Čuvena već poduzetnička formula. A proizvodit ćemo robu koja neće morati savladavati za svaku robu najteže: naći tržište, naći kupca. Neka bude obratno. Neka kupac traži proizvod. Hitno, neodgodivo! Bez dijelova na njegovom stroju, njegovoj radionici, dijelova koji su dotrajali, izlizali se, upravo slomili, zatajili - čitavi pogoni stoje, tvornice ne tvore, ne proizvode, ne zarađuju niti za vlasnika niti za radnika.

I mi ćemo te i takve dijelove proizvoditi, pojedinačno i u malim serijama. I bit ćemo u tome najbolji, najbrži, točni, precizni, uvijek s najboljom kakvoćom materijala i vrhunske izrade.

Od "tri stroja" i tek jedne zamisli - sjemenke - nikla je tvornica u našem dvorištu, tvornica u modernoj, prozračnoj hali s 80 strojeva, 50-ak vrhunskih radnika, inženjera, tehničara, ekonomista, majstora koji proizvode baš onu robu koju tržište traži, baš onu koja kupcima hitno i neophodno treba.

I narudžbe su stizale, narudžbe stižu i narudžbe će, nadam se, stizati.

A jedan moj prijatelj, gledajući sve to, znajući sve to, jednom je rekao: "Duško, ti si pravi 'klikeraš', ali i više od toga, ti si 'kuglični ležaj'!"

Da, "kuglični ležaj". A vi dobro znate što predstavlja taj čudesni izum i doslovno i u prenesenom smislu. Kuglica do kuglice, jednake, savršeno složne: marljivi poslenici, radnici koji i znaju i hoće. I zato ovaj naš "kuglični ležaj" radi, vrti se, kako se ono kaže, "kao podmazan".

Pa se ovom prilikom zahvaljujem svim tim kuglicama koje su našu tvornicu stvorile, pa i mene dovele do ovog velikog priznanja - nagrada za životno djelo! Hvala!

 

Obnova betonske ograde kraj Gradne

Grad potpisao ugovor o poslovnoj suradnji s Raiffeisenbank Austria

Proslava 50 godina rada DVD-a Bobovica

Tradicionalni ljetni radovi na Trgu

U pravilnom nizu događaju se prometnjače na južnom ulasku u Samobor

Hrvatska obrtnička komora promovirala nove majstore i nagradila najbolje

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002