26.03.2006.

Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora i Svete Nedelje

Vraćaju se spomenici

Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora i Svete Nedelje

U dvorani Doma umirovljenika održana je 25. ožujka redovna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja (UABA).

Samoborska udruga antifašističkih boraca i antifašista danas broji 123 člana koji se bave očuvanjem tradicije NOB-a, očuvanjem spomeničke baštine, obilaskom grobišta i grobova poginulih, strijeljanih i umrlih boraca, obilaskom bolesnih i nemoćnih članova udruge, suradnjom sa susjednim, hrvatskim i slovenskim, udrugama antifašističkih boraca te na obnavljanju, vraćanju i održavanju spomenika iz NOB-a.

Skupštinu je otvorio Alojz Cvetković, predsjednik samoborske UABE koji se svojim pozdravnim govorom osvrnuo na učinjeno protekle godine. Izrazio je zadovoljstvo aktivnostima učinjenima prigodom proslave obilježavanja 60. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom, a naročito velikim uspjehom istaknuo je donošenje Deklaracije o antifašizmu kojom se pozivaju državna tijela da zakonskim sredstvima i djelatnošću čuvaju i unapređuju antifašističke stečevine.

– Deklaracija je velik uspjeh SABA Republike Hrvatske, jer je baš od nas potekao takav zahtjev Saboru – istaknuo je Alojz Cvetković i izrazio zadovoljstvo postignutom suradnjom s poglavarstvima Samobora i Svete Nedelje, a naročito se zahvalio Demokratskom centru i Željku Koščici na poklonjenom računalu.

Na skupštini se moglo saznati da će ove godine biti vraćen spomenik Pavlu Videkoviću u Svetoj Nedelji, koji je uklonjen prije 12 godina ispred osnovne škole u Svetoj Nedelji koja je tada nosila njegovo ime. Čeka se samo da Općinsko poglavarstvo Svete Nedelje pronađe adekvatnu novu lokaciju.

Upozoreno je i na ponovljenu, već treću po redu, krađu biste Fabijana Sokolčića iz Rakitja. Prva dva puta članovi Udruge sami su pronašli bačenu bistu, ali ovaj put netko se pobrinuo da ju se više ne pronađe. Članovi udruge iskazali su svoje nezadovoljstvo mlakom pomoći koju dobivaju od policije u ovakvim slučajevima.

Zbog starosti nekih članova ove godine predsjedništvo udruge morat će se popuniti novim, mlađim članovima.

Skupštinu su svojim dolaskom uveličali Vlado Jurak, predsjednik Saveza boraca i antifašista Zagrebačke županije, generali Josip Skupnjak i Vinko Šunjara, Pero Rajić, tajnik SABA, Martin Kolar, predsjednik Zveze borcev Brežice, Franc Golubić, predsjednik Zveze borcev Slovenske Vasi, Alojz Godec, tajnik UABA Zaprešić, Zvonimir Smrekar, predsjednik UAB-a Zaprešić, Željko Koščica, predsjednik samoborskog DC-a, Franjo Golenko, predstavnik SRP-a, Mile Milaković, predsjednik Društva Josip Broz Tito, Katica Frketić, predsjednica Umirovljenika grada Samobora te tajnik istog društva, Alojz Gross.

Nenad Kobasić

 
26.03.2006.

U Restoranu Kalin okupilo se slovensko - hrvatsko društvo političara i novinara željnih suradnje i suživota

Na granici mogućeg

U Restoranu Kalin okupilo se slovensko - hrvatsko društvo političara i novinara željnih suradnje i suživota

- Mi u lokalnim zajednicama moramo Zagrebu, Ljubljani i Bruxellesu reći kako mi želimo živjeti, a ne se povoditi za svim njihovim migovima. Ovdje moramo ustanoviti što mi kao lokalne zajednice naslonjene jedna na drugu možemo napraviti da poboljšamo svoj svakodnevni život – poruka je neslužbenog sastanka slovensko - hrvatske delegacije političara i novinara održanog 23. ožujka u Restoranu Kalin u Obrežju.

Sa slovenske strane sastanku su se odazvali Ivan Molan, župan Občine Brežice, Mira Budič, Janko Žalac i Miha Škrlec, svo troje članovi Občinskega sveta, Boris Ajster, predsjednik Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem, Florjan Bergant, ravnatelj osnovne škole Velika Dolina, Jožica Dorniž, urednica Dolenjskog lista te Martin Luzar i Breda Dušič Gornik, novinari iste tiskovine.

U samoborskoj kontakt delegaciji bili su Mladen Guliš, Dinko Kamenić, Tanja Milek i Franjo Oslaković, članovi Poglavarstva, Feliks Škiljan, potpredsjednik Gradskog vijeća, Dragutin Kušić, tajnik Grada Samobora, Ivan Kreutz, novinar i kolumnist Glasnika, Drago Plečko, kolumnist Glasnika i Robert Škiljan, urednik Glasnika Samobora i Svete Nedelje.

Sastanak je održan na inicijativu i velikim angažmanom Rajke Križanac, tajnice Krajevne skupnosti Jesenice i suradnice Glasnika Samobora i Svete Nedelje koja i svojim kolumnama znakovitog imena S druge strane grane već duže vrijeme promiče ponovno uspostavljanje komunikacije između slovenske i hrvatske lokalne zajednice koja je u ovom, pograničnom području, sve do uspostave novih država bila prožeta normalnim ljudskim, dobrosusjedskim i trgovinskim odnosima. Ovaj skup je, po njenim riječima, samo prvi kontakt, na kojem se treba razbiti led. Ideja sastanka je da se napravi korak naprijed i da nas granica spaja, a ne razdvaja, a cijeli sastanak je i protekao pod motom: razgovarajmo o mogućnostima, a političke igre ostavimo po strani.

Župan je podsjetio na važnost suživota i podsjetio sve okupljene da je u našim krajevima s obje strane granice bilo i još ima miješanih brakova te da je upravo toplina odnosa koji su bili prisutni do početka devedesetih razlog zašto su odnosi među ljudima ovdje u svakodnevnom životu još uvijek dobri.

– Svi mi priželjkujemo da granica padne, da Hrvatska postane članica EU. Nadam se da ćemo se tada znati bolje povezati i da će i nekadašnje izvrsne trgovinske veze opet zaživjeti – istaknuo je župan te potaknuo razgovor o aktualnim problemima koji se neće moći riješiti bez aktivnog sudjelovanja i dobrih namjera obje strane. Otvorena su tako pitanja problema odvodnje otpadnih voda, bivšeg Remontnog zavoda, zajedničke industrijske zone i cijelog niza svakodnevnih životnih situacija koje bi, uz malo htijenja, olakšale i uljepšale život svima.

Kao jedan takav slučaj naveden je primjer kad učenici jedne slovenske škole nisu mogli prijeći granicu da bi nastupili na lokalnom sportskom natjecanju. – Takve probleme uz malo dobre volje s obje strane možemo rješavati na našem, lokalnom nivou – poručio je Boris Ajster.

Govorilo se i o problemima pograničnih naselja pa je postavljeno i pitanje prolaska vatrogasnih kola preko granice. – Za sada, nažalost, sve ovisi o tome koja je ekipa taj dan na granici – rekao je Janko Žalac, općinski vjećnik SNS-a, i sam vatrogasac.

Izražena je i nada da će se u najskorije vrijeme sresti župan Ivan Molan i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec te na najbolji mogući način riješiti pitanje kanalizacije i već potaknute ideje o zajedničkoj industrijskoj zoni.

Za pitanje osiguranja od poplava kod Grdanjaca, koje je sve aktualnije, zaključeno je da će se moći kvalitetno i trajno riješiti također samo zajedničkom koordinacijom.

– Ako mi napravimo nasip, Slovenci će stradati, a ako vi napravite nasip, stradat ćemo mi, s hrvatske strane. Samo zajednički to možemo riješiti – rekao je Feliks Škiljan.

Novinare iz Dolenjskog lista zanimalo je i što se događa sa samoborskim sajmištem, o čemu ih je informirao Dragutin Kušić, koji je slovensku delegaciju ukratko informirao o samoborskim prilikama.

Kako je istaknuo Robert Škiljan, urednik Glasnika Samobora i Svete Nedelje, inicijativa ovog sastanka krenula je od medija, a ne od politike, pa je i Martin Luzar, novinar Dolenjskog lista osjetio na kraju druženja potrebu da s okupljenima podijeli svoju viziju budućnosti slovensko-hrvatskih odnosa, a ona je po njemu svijetla. On predviđa da će sve to odsada ići brže i bolje, a ubrzat će se još i više padom granice.

– Morate mi vjerovati, jer novinari znaju i vide daleko unaprijed - rekao je nasmiješeni Martin, nakon čega su njega i sve kolege iz Dolenjskog lista, kao i prisutne slovenske političare, Samoborci pozvali na Salamijadu.

Na ovom neslužbenom probijanju leda razgovaralo se o svemu i u vrlo opuštenoj atmosferi pa nije nedostajalo ni šale.

Tako je predloženo da se u svrhu poboljšanja međudržavnih odnosa napravi skijalište kojem bi start bio na jednoj, a cilj na drugoj strani granice, a župan Ivan Molan je, odlazeći se javiti na mobitel, dobacio: – Idem javiti gore u kabinet da smo riješili pitanje granice s Hrvatskom.

Nenad Kobasić

Kad novinari ruše granice

Jedna od zanimljivosti ovog skupa je i taj što su ga potaknuli mediji. Neposredni povod bio je članak Martina Luzara pod naslovom Dober dan, druga stran!, objavljen u Dolenjskom listu, a u kojem je bilo riječi o radu naše suradnice Rajke Križanac i njenoj kolumni u Glasniku.

Glavna urednica Dolenjskog lista Jožica Dorniž sa svojim suradnicima oduševila se idejom lokalne suradnje i tako je pala ideja o prvom neformalnom i neslužbenom sastanku gdje bi se izmijenile ideje i prijedlozi.

Ideja je s oduševljenjem prihvaćena i u Glasniku Samobora i Svete Nedelje, čiji je urednik Robert Škiljan obavio i najveći dio organizacijskog posla s "naše strane grane".

Inače, Dolenjski list koji je, dakle, i jedan od "krivaca" za ovaj sastanak na granici regionalni je tjednik s 56 godina tradicije. Pokriva Dolenjsko, Belo Krajino, Posavje i kočavsko-ribnički kraj, što uključuje dvadeset općina: Novo Mesto, Črnomelj, Metliku, Semič, Krško, Brežice, Sevnicu, Trebnje, Mirnu Peč, Kočevje, Ribnicu, Sodražicu, Loški Potok, Kostel, Osilnicu, Žužemberk, Ivančnu Goricu, Dolenjske Toplice, Šentjernej i Škocjan. Tiska se u 15 000 primjeraka i ima (čujte Samoborci i Svetonedeljčani!) 11 000 pretplatnika. Sve to opslužuje 21 osoba stalno zaposlena u listu. Naravno, imaju i svoje web stranice, ali, za razliku od Glasnikovog portala, nisu besplatne. Pa sad vi vidite.

N.K.

 
26.03.2006.

Održana sjednica Organizacijskog odbora 19. Samoborske salamijade

750 mjesta čeka goste Salamijade

Održana sjednica Organizacijskog odbora 19. Samoborske salamijade

Održana je još jedna sjednica Organizacijskog odbora ovogodišnje Samoborske salamijade koja će se održati 22. travnja ove godine. Ovaj je put sastanak održan u obližnjoj Sloveniji, prema ustaljenom običaju da je domaćin svakog sastanka drugi član Organizacijskog odbora. Domaćin je ovaj put bio Vladimir Trčak, a prostor svoje vikendice ustupio mu je kolega Milinko Perković.

Na dnevnom je redu bilo definiranje korištenja prostora velikog šatora, raspored mjesta za oko 750 posjetitelja, koordinacija s organizatorima Proljetnog sajma te konačan izbor tema ovogodišnjeg kataloga, kojeg će urediti Robert Škiljan, a grafički opremiti djelatnici Kamen inženjeringa.

Vizualni identitet Samoborske salamijade za sada ostaje isti, a redizajn plakata i ostalih popratnih materijala očekuje se nakon održane Salamijade, tijekom priprema za onu jubilarnu - dvadesetu, do koje će se pripremiti i monografija.

I.H.

 
26.03.2006.

Mladež HDZ-a Općine Sveta Nedelja obilježila treću godinu svog postojanja

Dođite na www.mhdz-svn.com!

Mladež HDZ-a Općine Sveta Nedelja obilježila treću godinu svog postojanja

U subotu, 18. ožujka, u prostorijama općinske vijećnice Mladež HDZ-a Svete Nedelje obilježila je treću godinu svog postojanja. Uz brojne članove svetonedeljske Mladeži na proslavu su došli i mnogi gosti iz vodstva Mladeži i Općine.

Potporu Svetonedeljčanima dali su Patricio Petrić, glavni i međunarodni tajnik Mladeži HDZ-a, Ivan Gereci, predsjednik Mladeži HDZ-a Zagrebačke županije, Ivana Bakšić, županijska dopredsjednica i predsjednica Mladeži HDZ-a Grada Jastrebarskog te Samoborac Dinko Kamenić, županijski dopredsjednik Mladeži. Potporu svojoj Mladeži pružili su i općinski HDZ-ovci, saborski zastupnik Krunoslav Markovinović, predsjednik OO HDZ-a Svete Nedelje Zlatko Habdelić i općinska načelnica dr. Ines Balint.

Predsjednica Mladeži HDZ-a Svete Nedelje Ivana Markić održala je prezentaciju kojom je prikazan rad Mladeži u posljednje tri godine, a prije završetka službenog dijela prikazana je i novoizrađena web stranica Mladeži. Sve akcije svetonedeljskog HDZ-a moći ćete pratiti na www.mhdz-svn.com.

Članovi Mladeži druženje su nakon službenog dijela nastavili na prigodnom domjenku, a potom se preselili u caffe bar Paint u Jagnjić Dolu, gdje su se zabavljali uz karaoke. Fešta se uz dobru pjesmu nastavila do dugo u noć.

Stjepan Stanić

FOTO: Predsjednica Mladeži svetonedeljskog HDZ-a Ivana Markić održala je prezentaciju novoizrađenog web sitea

 
26.03.2006.

Jubilarna pedeseta skupština DVD-a Bobovica

Pola stoljeća gašenja

Jubilarna pedeseta skupština DVD-a Bobovica

U novouređenoj dvorani Vatrogasnog doma DVD-a Bobovica u Bobovici održana je 11. ožujka jubilarna, pedeseta godišnja skupština ovog uspješnog vatrogasnog društva.

Uz članove i mještane Bobovice, skupštini su nazočili i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Vladimir Domin, počasni član društva Josip Burica, predsjednik MO Bobovica Branko Telišman te delegati DVD-a iz Otoka, Ruda, Klokočevca, Dubravice, Vrbovca, Cerja, Ivanca, Bregane, Rakitja, Molvica, Bijele Gorice, Petkovog Brega, Strmca, Zaprešića, Samobora i Zdenaca.

Osnivačka skupština DVD Bobovica održana je 17. rujna 1956. godine na inicijativu mještana Bobovice. U društvu tada aktivno djeluje 19 članova, a 46 ih je podupirućih. Iste godine održana je i prva vatrogasna zabava, s nakanom prikupljanja sredstava za rad društva, 1957. godine školuju se prvi vatrogasci DVD-a Bobovica, a 1958. godine osniva se i tamburaško društvo DVD-a.

Vatreno krštenje DVD Bobovica ima 31. srpnja 1959. godine, kada u Bobovici izbija veliki požar gospodarske zgrade izazvan udarom groma. S dvadeset ljudi i ručnom vatrogasnom štrcaljkom s konjskom zapregom požar je stavljen pod nadzor, da bi nakon tri sata gašenja po olujnom nevremenu bio potpuno ugašen.

Kroz pedeset godina rada DVD-a kroz društvo je prošlo 110 članova, izgrađena su dva vatrogasna doma ukupne površine 400 kvadratnih metara, došlo se u vlasništvo dva vatrogasna vozila, ručne vatrogasne štrcaljke s konjskom zapregom, a od 1998. godine DVD ima suvremeno vozilo koje zadovoljava sve potrebe gašenja.

DVD Bobovica u suradnji s MO Bobovica, 1983. godine sadi 88 stabala za druga Tita, a svako kućanstvo daje još stabala, tako da je ukupno zasađeno 180 stabala.

Prva ženska vatrogasna ekipa oformljena je 1990. godine, a naredne godine, kada počinju nemila ratna zbivanja, DVD Bobovica zajedno s Mjesnim odborom Bobovice osniva narodnu zaštitu mjesta gdje se aktivira cjelokupno vatrogasno članstvo.

Prošle godine na novoizgrađeni vatrogasni dom priključuje se vodovod i kanalizacija te se udarnički radi na uređenju doma kako bi bio dovršen do svečanog jubileja, u čemu se i uspjeva.

I gradonačelnik Filipec i počasni član Josip Burica nisu krili svoje iznenađenje brzinom i kvalitetom izvedbe radova, a gradonačelnik je obećao i daljnju pomoć.

Vladimir Domin izrazio je svoje zadovoljstvo radom DVD-a Bobovica te je pozvao sve zainteresirane da se uključe u školovanje i obuku za rad na novim alatima i opremi. Školovanje vatrogasna zajednica organizira besplatno za sve članove DVD-a.

Nakon službenog dijela skupštine, članovi DVD-a Bobovica pripremili su večeru i zabavu uz muzički sastav koji je svoje prve note naučio upravo u sastavu njihovog DVD-a.

Ivica Horvat

 
26.03.2006.

Poglavarstvo se oprostilo od izgradnje bazena i umjesto njega odobrilo zamjensku investiciju

Konferencijska dvorana, squash i wellness

Poglavarstvo se oprostilo od izgradnje bazena i umjesto njega odobrilo zamjensku investiciju

Na sjednici Poglavarstva, održanoj 18. ožujka, definitivno je odlučeno da se odustaje od izgradnje bazena u sklopu buduće srednjoškolske sportske dvorane. Marica Jelenić pojasnila je da se nakon opsežnih konzultacija došlo do zaključka da bi zatvoreni bazen veličine 12,5 X 25 metara, kakav se kanio graditi, bio vrlo skup za održavanje, a ne bi ispunio svoju pravu svrhu. Navedeni su i razlozi za to. Bazen takvih dimenzija ne zadovoljava minimalne uvjete za održavanje plivačkih natjecanja koja se boduju za prvenstvo države, kao ni za održavanje vaterpolo utakmica, pa bi time, kako je naglašavala većina članova Poglavarstva, samo bio financijski teret Gradu. Pokazalo se upitnim i samo održavanje škole plivanja, jer voda od 26 stupnjeva C nije dovoljna za takvu vrstu rada s djecom. U bazenu tih dimenzija moguće je provoditi školska (županijska) natjecanja, rekreativno plivanje te iznajmljivanje bazena za građanstvo, što se, prema istraživanju koje je provelo Poglavarstvo, pokazalo potpuno neisplativo. Jedino je Dinko Kamenić izrazio žaljenje što se dugo očekivani bazen neće graditi, izrazivši sumnju u to da bi bazen stvarao gubitke kad se zna da velik broj Samoboraca dva ili tri puta tjedno odlaze sa svojom djecom na bazen Mladosti u Zagreb i to plaćaju 350 kuna mjesečno.

Da bi se što bolje objasnili razlozi odustajanja od gradnje bazena, sjednici je za trajanja točke nazočio i Edvin Šmit, glavni projektant. On je upoznao članove Poglavarstva kako će se dvorana preprojektirati. Sve će ostati u dosadašnjim vanjskim gabaritima, ali će se preraspodijeliti unutrašnjost dvorane gdje je bio planiran bazen. Prema novom projektu tamo će biti tri igrališta za squash, dvorana za wellness, četiri poslovna prostora te jedna velika multifunkcionalna i multimedijalna konferencijska dvorana koja će služiti za najrazličitije namjene. Dvorana će primati 260 do 300 ljudi i biti opremljena najsuvremenijim tehničkim pomagalima. Od svjetlosnih efekata do sofisticirane akustike. I ova će dvorana, baš kao i sve druge u sportskom centru, biti potpuno energetski neovisna te će se njena potrošnja energije moći zasebno kontrolirati. Sve ove preinake trebale bi pojeftiniti ukupnu cijenu projekta za oko 6 milijuna kuna.

Uz nekoliko naglasaka da je Samoboru jedna dvorana ovakvog tipa zaista nužna, ostalo je u zraku lebdjeti jedino pitanje: zašto se sva ta ispitivanja i saznanja oko temperature vode nisu provela na vrijeme, prije nego se reklo - buć?!

Gradonačelnik Filipec je priznao da se malo prenaglilo te da su u konačnoj odluci prevladali egzaktni podaci i naznaka raspetljavanja čvora zvanog Šmidhen. Obavijestio je novinare da je Fond za privatizaciju dozvolio Prodexu da se "artikulira na tržištu" i konačno postane vlasnik cjelokupne čestice na Šmidhenu.

Time su, prema gradonačelnikovim riječima, otvorena vrata za daljnje aktivnosti što bržeg privođenja Šmidhena njegovoj svrsi, a kad bi taj negdašnji bazen opet profunkcionirao, sigurno bi zadovoljio sve plivačke sklonosti puka samoborskog.

Pročelnik Željko Kovačić obavijestio je pak sve prisutne da se krajem godine predviđa i premještanje cjelokupnog HEP Toplinarstva, s kojim je potpisan ugovor, na prostor Šmidhena, odakle će ubuduće grijati samoborske domove i budući bazen.

Gradonačelnik je obavijestio javnost i da su poduzete sve mjere kako ne bi nitko "bacio prste" na prostor vojarne kad se ona, početkom sljedeće godine, iseli. Tamo se kani napraviti sveučilišni kampus i, u smislu pomoći pri osiguranju tog prostora za tu svrhu, premijeru Ivi Sanaderu poslano je odgovarajuće pismo.

Nenad Kobasić

 

Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora i Svete Nedelje

U Restoranu Kalin okupilo se slovensko - hrvatsko društvo političara i novinara željnih suradnje i suživota

Održana sjednica Organizacijskog odbora 19. Samoborske salamijade

Mladež HDZ-a Općine Sveta Nedelja obilježila treću godinu svog postojanja

Jubilarna pedeseta skupština DVD-a Bobovica

Poglavarstvo se oprostilo od izgradnje bazena i umjesto njega odobrilo zamjensku investiciju

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002