13.04.2006.

Samobor je posjetila visoka delegacija Saveza antifašističkih boraca Mađarske

Rat u glavama još traje

Samobor je posjetila visoka delegacija Saveza antifašističkih boraca Mađarske

Od 10. do 13. travnja u Hrvatskoj je boravila četveročlana visoka delegacija Saveza antifašističkih boraca Mađarske. U delgaciji su bili predsjednik Vilmos Hanti, generalna vice predsjednica Vandor Ms. Klara Sugar, potpredsjednik Janos Nagy, potpredsjednik i brigadni general u mirovini Istvan Szekeres.

Zadnji dan boravka iskoristili su za posjet Samoboru gdje su ih, u pratnji Petra Raića, tajnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Alojza Cvetkovića, predsjednika Udruge antifašističkih boraca Grada Samobora, u gradskoj vijećnici primili gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i tajnik Gradskog vijeća Dragutin Kušić.

U ugodnom razgovoru izmijenjena su iskustva percepcije antifašizma u obje zemlje.

Mađarski antifašisti istaknuli su svoje zadovoljstvo pažnjom koja se u Hrvatskoj posvećuje vlastitoj antifašističkoj prošlosti te priznali da na Hrvatsku gledaju, što se tog pitanja tiče, kao na primjer. Prema njihovim izjavama odnos mađarske javnosti po pitanju antifašizma je trojak. Jedni ga podržavaju, jedni osporavaju, a treća skupina nije se opredijelila.

– Toj skupini pokušavamo prenijeti istinu o ljudima koji su se borili protiv fašizma, kao što je naša, ovdje prisutna generalna vicepredsjednica – istaknuo je Vilmos Hanti.

Antun Dubravko Filipec rekao je da što se tiče pitanja antifašizma rat u Hrvatskoj još nije gotov.

– Još puno toga nije "prožvakano" i svaka od strana iz rata još se bori za svoju istinu. Na nama je da sve to skupa pokušamo pomiriti, okrenuti stranicu i krenuti naprijed – istaknuo je Filipec, nakon čega su mađarskoj delegaciji uručeni prigodni pokloni.

Nenad Kobasić

 
13.04.2006.

Samoborci su dobili još jednu trgovačku destinaciju

Otvoren preuređeni Mercator

Samoborci su dobili još jednu trgovačku destinaciju

Prigodnim muzičko-plesnim programom koji je ležerno vodio Mirko Fodor, svečano je otvoren Mercator centar u Samoboru. Vrpcu su simbolično prerezali Alan Kričković, direktor novog samoborskog Mercator centra, Žiga Debeljak, predsjednik uprave poslovnih sistema Mercator i Antun Dubravko Filipec, gradonačelnik Samobora.

Svi oni izrazili su zadovoljstvo otvaranjem ovog Mercator centra kojim će Samoborci dobiti još jedan kvalitetan trgovački izbor, a kao naročito važno istaknuto je da je 50% proizvoda koji se nude u centru proizvedeno u Hrvatskoj, od kojih neki i u Samoboru.

Trgovački lanac Mercator prisutan je u Hrvatskoj od 2005. godine, zapošljava 2500 ljudi, a ovo je šesti po redu otvoreni centar u Lijepoj našoj.

U večernjim satima Mercator je počastio Samoborce koncertom Soulfingersa.

N.K.

 
13.04.2006.

Na sjednici Općinskog vijeća Svete Nedelje raspravljalo se je o novom načinu obračuna cijena odvoženja otpada

Više otpada - veća cijena!

Na sjednici Općinskog vijeća Svete Nedelje raspravljalo se je o novom načinu obračuna cijena odvoženja otpada

Načelnica Općine Sveta Nedelja, dr. Ines Balint, naglasila je da tvrtka EKO Flor već ima pedesetak koncesija za odvoz otpada u gradovima i općinama na području 8 županija, a njihova je ponuda, od tri prispjele na natječaj, bila najpovoljnija.

Odvoz otpada plaćat će kućanstva prema volumenu: 120-litrenu kantu 49 kuna, a 80-litarsku 42 kune s PDV-om. U tu je cijenu uračunat i dva puta godišnje odvoz glomaznog otpada, prema rasporedu u pojedinim naseljima ispred kuća.

Pored toga, korisnici imaju pravo jednom godišnje naručiti veliki kontejner za odvoz glomaznog otpada i platit će ga svega 300 kuna, a Općina će to sufinancirati sa 600 kuna.

Domaćinstva koja nemaju kante, dobit će ih od tvrtke EKO Flor na korištenje, a ako im ponekad ne bude dovoljan volumen kante, to će se riješiti dodatnom kupnjom označenih vrećica u trgovinama na području Općine. Vrećica od 120 litara sa znakom EKO Flora koštat će 12,5 kuna. EKO Flor će pokupiti te vrećice, ali ne i vrećice bez znaka ili otpad izvan kanti.

U Općini Sveta Nedelja računaju da će sada građani pažljivije postupati s otpadom i da će nerazvrstanog kućnog otpada biti manje, kad se bude plaćao prema količini.

Naravno, i dalje ostaje mogućnost besplatnog odlaganja papira, stakla i pet ambalaže u za to određene kontejnere u tzv. malim reciklažnim dvorištima, a kontejnere na javnim mjestima, uz groblja i ostale u naseljima, financirat će Općina Sveta Nedelja iz proračuna. Građani će i dalje moći odlučiti žele li odvoz otpada plaćati putem inkasatora ili uplatnica, napomenuli su predstavnici EKO Flora.

Općinsko vijeće Svete Nedelje na posljednjoj je sjednici, nakon provedene javne rasprave, također donijelo Detaljni plan uređenja zone poslovne namjene Sveta Nedelja, prvi takve vrste koji je donesen u Svetoj Nedelji.

Plan je izradio Urbanistički zavod Grada Zagreba, a njegov predstavnik, dipl.inž. Zoran Hebar je pojasnio da se nakon donošenja tog plana ide u građevinske dozvole i nisu potrebne lokacijske dozvole pa je stoga on detaljno obrađen u tekstualnom i grafičkom dijelu.

Radi se o prostoru koji je Prostornim planom Općine određen za poslovnu zonu. Nekad je taj prostor bio vlasništvo IKEA-e, koja ga je prodala tvrtki Biznis Centar Zagreb, koja će tu graditi poslovne, pretežno skladišne prostore. Na gotovo 30 hektara sagradit će se distributivno skladište čije će prizemne hale biti visoke 12 metara, a oko trećina prostora bit će uredi. Na prostoru je predviđeno dosta zelenila, a parkirališnih je mjesta više no što to traže normativi.

Za novu je poslovnu zonu predviđena i nova pristupna cesta, a na Betonskoj cesti će biti napravljen rotor za pristup toj cesti. No, vrlo je vjerojatno da će, kad skladišta budu u funkciji, doći do zagušenja prometa od silazne ceste s auto-puta do tog rotora i za pretpostaviti je da će se tamo u budućnosti trebati proširiti Betonsku cestu, rekao je Hebar. To za sada ovim projektom nije predviđeno.

Tekst i snimke:

Diana Koller

FOTO: Dipl.inž. Zoran Hebar pojasnio je što donosi Detaljni plan uređenja zone poslovnih namjena Sveta Nedelja

 
13.04.2006.

Od 21. travnja počinje distribucija besplatnih autobusnih karata za osobe starije od 65 godina koje putuju liječniku

Traži se bolje i pravednije rješenje

Od 21. travnja počinje distribucija besplatnih autobusnih karata za osobe starije od 65 godina koje putuju liječniku

U dvorani Doma umirovljenika 12. travnja potpisan je ugovor o besplatnom prijevozu osoba starijih od 65 godina kada putuju liječniku. U ime Grada ugovor je potpisala zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, u ime umirovljenika predsjednica Udruge umirovljenka Grada Samobora Katarina Frketić, u ime Samoborčeka direktor tog prijevozničkog poduzeća Božo Grgurić, a Franjo Grgurić, direktor Autoturista, zbog spriječenosti nije nazočio potpisivanju pa će to učiniti naknadno.

Potpisivanju su nazočili i predsjednici podružnica Udruge umirovljenika koji će na svojim plećima podnijeti teret distribucije besplatnih karata starijim građanima koji će putovati liječniku.

Oni su prije potpisivanja ugovora brojnim pitanjima i sugestijama potakli zanimljivu i konstruktivnu raspravu iz koje bi se moglo izroditi i trajno rješenje prijevoza umirovljenika. I onih bolesnih i socijalno najugroženijih, ali i svih ostalih.

Svi okupljeni složili su se da je ovih 120.000 kuna samo jedna vatrogasna mjera i da predstavlja privremeno rješenje, a da će iskustva od ove godine biti važna za iznalaženje najboljeg modela za sljedeću godinu.

Jedan od prijedloga bio je i da Grad subvencionira umirovljenički pokaz te da sve osobe starije od 65 godina plaćaju godišnji pokaz 200 ili 300 kuna. No, naglašeno je, pritom se mora voditi računa i o tome da jedan dio ljudi ima mirovine od 700 do 1.000 kuna pa im je i to previše. Rješenje plaćanja njihovog prijevoza trebat će rješavati odvojeno.

A stvari će ove godine izgledati ovako - svi oni koji idu liječniku moći će dobiti od svojih predstavnika Udruge umirovljenika besplatne karte za prijevoz. Jedini uvjet je uputnica za liječnika. Karte će se početi distribuirati od petka, 21. travnja, kada će ih svi zainteresirani, kao i predsjednici podružnica, moći podići u Domu umirovljenika u Samoboru.

Nenad Kobasić

 
13.04.2006.

Uređuje se okoliš i prilaz crkvi Svetog Mihala

Zaštitare zasmetale crvene kocke

Uređuje se okoliš i prilaz crkvi Svetog Mihala

Okoliš crkve Sveti Mihal polako se dovodi u red. Ne samo da se završava opločavanje prilaza crkve, već će biti uređen početak Taborca i nogostup od Gabreka pa sve do Radoševića. Na ugibalištu - autobusnoj stanici u podnožju crkve, bit će uređeno suvremeno autobusno stajalište Europlakata.

Poslovi bi trebali biti gotovi do Uskrsa, a zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten tvrdi da je pristup crkvi već trebao biti gotov, ali su se ispriječili zaštitari. Naime, put do crkvice trebao je biti popločan "u stilu" Levičarovog prečaca, s elementima izvedenim crvenim kockama. No, ništa od toga. Crvene su kocke zasmetale zaštitare pa su ih radnici Komunalca, koji izvode radove, morali vaditi i postavljati samo sive.

To već zvuči poznato, a činjenica da su zaštitare zasmetale crkvene kocke smiješna je kad znamo kakve su sve svinjarije u centru grada amenovane od tih velikih zaštitnika kulturne i ine nam baštine.

Robert Škiljan

 

Samobor je posjetila visoka delegacija Saveza antifašističkih boraca Mađarske

Samoborci su dobili još jednu trgovačku destinaciju

Na sjednici Općinskog vijeća Svete Nedelje raspravljalo se je o novom načinu obračuna cijena odvoženja otpada

Od 21. travnja počinje distribucija besplatnih autobusnih karata za osobe starije od 65 godina koje putuju liječniku

Uređuje se okoliš i prilaz crkvi Svetog Mihala

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002