30.06.2006.

Svečana podjela svjedodžbi i nagrada u Srednjoj strukovnoj školi Samobor

Učenje tek sad počinje

Svečana podjela svjedodžbi i nagrada u Srednjoj strukovnoj školi Samobor

U velikoj dvorani Srednje strukovne škole Samobor 29. su lipnja svečano podijeljene svjedodžbe učenicama i učenicima završnih razreda te samoborske škole.

Prepunoj dvorani obratio se ravnatelj škole Davor Škiljan koji je u kratkom, ali nadahnutom govoru poručio svojim đacima da učenje tek sada počinje te istaknuo važnost stjecanja pravih ljudskih vrijednosti, kao što je ljubav prema bližnjemu, bez kojih svo stečeno znanje na svijetu ne znači ništa. Podsjetio je i na činjenicu da je ova školska godina 2005./2006. bila jedna od najuspješnijih u recentnoj povijesti škole kad su u pitanju nastupi đaka na natjecanjima. Na državnom natjecanju Mladi tehničar učenici Karlo Kupres i Hrvoje Gjurin osvojili su treća mjesta, a Mate Rimac i Luka Bošnjaković su na Nacionalnoj izložbi maturalnih radova s radom Bežična ručna tipkovnica osvojili prvo mjesto i stekli pravo sudjelovanja na međunarodnim izložbama u Seoulu, Bruxellesu te Nürnbergu.

Potom se krenulo na podjelu svjedodžbi i nagrada najboljim učenicima. Od 189 upisanih đaka njih 154 je primilo svjedodžbe, dok ih još 14 čeka jesen ne bi li pokušali još jednom. Zaslužene svjedodžbe dobili su budući strojari, automehaničari, bravari, limari, frizeri, mesari, elektroničari, elektrotehničari i tehničari za računalstvo.

Nakon kratke prezentacije Bežične ručne tipkovince, nagrađenog rada Mate Rimca i Luke Bošnjakovića, krenulo se na podjelu svjedodžbi po razredima.

N.K.

 
30.06.2006.

Proslava 475. godišnjice druge seobe uskoka na Žumberak

Ne zaboraviti korijene

Proslava 475. godišnjice druge seobe uskoka na Žumberak

Potomci hrabrih vjekovnih branitelja svoje domovine, žumberačkih uskoka, svečano su u nedjelju 25. lipnja u Grabru proslavili visoki jubilej - 475. godišnjicu druge seobe uskoka u Žumberak, koji se odvijao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Po lijepom i vrućem vremenu okupilo se mnoštvo Žumberčana i prijatelja Žumberka iz domovine i inozemstva oko crkve sv. Ivana Krstitelja, u čiju čast se obvršavalo godišnje proštenje. Prije žumberačko - uskočke svečanosti predstavnici Udruge hrvatski domobran podružnica Samobor pred spomen pločom postavljenom na pročelju crkve svim poginulima u obrani domovine iz duge povijesti ove župe položili su vijenac i zapalili svijeće.

Vjersko - crkvena svečanost je počela procesijom na kojoj se nosila slika Žumberačke Bogorodice uz pjevanje crkvenih pjesama. Nakon svečanog ulaska u crkvi je počela sveta liturgija koju je u koncelebraciji nekolicine žumberačkih svećenika predvodio prečasni Željko Pajić, žumberački dekan. U produhovljenoj i nadahnutoj propovijedi dekan je oslikao lik svetog Ivana Krstitelja, naglasivši da i današnje vrijeme treba hrabrih svjedoka i proroka po primjeru sv. Ivana.

Nakon vjerskih obreda mnoštvo se okupilo oko novopodignutog spomenika žumberačkim uskocima. Članovi KUD-a Žumberčani otpjevali su državnu himnu i zavičajnu žumberačku Haj, haj, divan je Žumberak kraj. Gospođica Alenka Crljenica, obučena u prelijepu žumberačku grkokatoličku narodnu nošnju, pozdravila je sve prisutne najavivši pozdravni govor žumberačkog dekana Željka Pajića. On je u svom govoru pozvao sve Žumberčane da, ma gdje god bili, nikada ne zaborave svoje korijene i pozvao ih na veći angažman revitalizacije svog zavičaja.

Umjesto najavljenog povijesnog prikaza migracijskih tokova u 16. stoljeću na prostorima europskog jugoistoka, mr. Nikole Kekića, o povijesti žumberačkih uskoka i njihovom doprinosu kroz duga stoljeća na svim poljima javnog života govorio je Mile Vranešić. S ponosom je naglasio da bi vjerojatno ovi prostori sasvim drukčije izgledali da se u nekoliko ključnih obrambenih bitaka nisu pojavili žumberački uskoci. Spomenimo tek obranu grada Zagreba 1574. godine, sisačke bitke, Seljačku bunu, sudjelovanje u vojnim formacijama bana Josipa Jelačića i niz drugih borbi. Žumberački uskoci i njihovi potomci dali su ogroman doprinos vjerskom, kulturnom i gospodarskom životu domovine Hrvatske, ali i okolnih zemalja. U govoru je posebno bilo naglašeno kako uskoci nikada nisu imali socijalni status kmetova nego su uvijek bili vojnici i slobodnjaci.

U ime Organizacijskog odbora prisutne je pozdravio Ilija Crljenica, a zamjenica samoborskog gradonačelnika Marica Jelenić svoj govor usmjerila je prema budućnosti, naglasivši kako resorna ministarstva i javna poduzeća RH, ali i lokalna samouprava na cijelom području Žumberka moraju više ulagati u razvoj infrastrukture, gospodarstva i na demografskom jačanju tog kraja, a sami Žumberčani poraditi na očuvanju svog identiteta kojeg im namriješe hrabri i časni prethodnici. Marica Jelenić i dekan Pajić zajedno su otkrili novopodignuti spomenik, a položen je i vijenac i upaljena jubilarna svijeća zahvalnica.

Domaćin ovogodišnje žumberačko - uskočke proslave, grabarski župnik Mile Vranešić, zahvalio je svim dobročiniteljima, posebno Gradskom poglavarstvu Grada Samobora na uloženim sredstvima za asfaltiranje putova kroz pojedina sela, nabavu ograde za uređenje groblja, spašavanje napuštene školske zagrade u Grabru, ali i na obećanjima da se ovaj pozitivni trend izgradnje ne zaustavi nego da se u idućim godinama intenzivira.

Članovi KUD-a Žumberčani izveli su bogat kulturno – zabavni program iz žumberačke etno baštine.

Nakon protokolarnog dijela druženje je nastavljeno u veselom i gostoljubivom ugođaju, kako ga znaju pripremiti ponosni žumberački gorštaci.

Tekst i fotografije

Janko Šandor

 
30.06.2006.

Slavlje u Grkokatoličkom pastoralnom centru u Uskočkoj ulici

Križevački biskup posvetio crkvu

Slavlje u Grkokatoličkom pastoralnom centru u Uskočkoj ulici

U subotu 24. lipnja, na blagdan Muka Presvete Bogorodice (Srca Marijina) križevački biskup Slavomir Miklovš posjetio je grkokatoličku zajednicu u Samoboru koja prakticira svoje vjerske obrede u sklopu Grkokatoličkog pastoralnog centra Praoca naše vjere Abrahama u Uskočkoj ulici.

Biskup je tom prigodom posvetio crkvu u sklopu pastoralnog centra. U svečanoj arhijerejskoj (biskupskoj) koncelebriranoj liturgiji okupili su se okolni grkokatolički i rimokatolički svećenici. Na kraju liturgijskog slavlja križevačkog biskupa pozdravila je zamjenica samoborskog gradonačelnika Marica Jelenić, a predstavnici grkokatoličke zajednice biskupu su predali njegov portret.

Tekst i fotografije

Janko Šandor

 

Svečana podjela svjedodžbi i nagrada u Srednjoj strukovnoj školi Samobor

Proslava 475. godišnjice druge seobe uskoka na Žumberak

Slavlje u Grkokatoličkom pastoralnom centru u Uskočkoj ulici

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002