17.01.2006.

Novinarima je uz debele krafne pročitan Tajni akcijski plan za uspostavu Slobodne Fašničke Republike

Stup po stup i evo nas u Stupniku!

Novinarima je uz debele krafne pročitan Tajni akcijski plan za uspostavu Slobodne Fašničke Republike

Pod starim fašničkim geslom "Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik!" 17. je prosinca iliti prezimca održana konferencija za medije u zagrebačkom Hotelu Westin.

Već prije nego su i sjeli za mikrofone, Sraka, Princ Fašnik, Sudec i Fiškal animirali su prisutne goste iz pristiglih medija svih vrsta i namjena.

Princ je navijestio da je odbrojavanje do početka Slobodne Fašničke Republike, do 30. dana koji će promijeniti svijet, već počelo.

Potom su predstavnici Fašničke Republike pročitali Tajni akcijski plan za uspostavu Slobodne Fašničke Republike, kao i inicijativu za Fašničku uniju koju u svoj njenoj revolucionarnoj raskoši možete pročitati ako mrdnete lijevim okom.

Nakon što je predstavljen Vekivečni kalendar s kojim si možete sami i uvijek namjestiti dan i datum koji vam paše i kad smo napokon saznali kak se to šmelcaju, odnosno podmazuju stare babe, fašnički reprezenti obznanili su novinarskom pučanstvu da postoji inicijativa za promjenom imena Samobora u – Stupnik.

Da ne bi bilo nismo znali, javno su potpisani i ugovori o medijskom pokroviteljstvu s Večernjim listom, Z-1 televizijom, Radio Samoborom i Glasnikom Samobora i Svete Nedelje, nakon čega su isključeni mikrofoni i kamere, a olovke u rukama medijskih djelatnika zamijenile su debele samoborske krafne.

N.K.

 
17.01.2006.

Na 26. sjednici Gradskog poglavarstva bilo je riječi o zbrinjavanju otpada nakon zatvaranja Jakuševca

Bandićeva ponuda koja se ne odbija!

Na 26. sjednici Gradskog poglavarstva bilo je riječi o zbrinjavanju otpada nakon zatvaranja Jakuševca

Prva ovogodišnja sjednica Gradskog poglavarstva, održana 16. siječnja u dvorani Gradske vijećnice, protekla je bez ikakvih tenzija i većih rasprava, onako mirno i postblagdanski.

Na samom početku, pod točkom dva, prihvaćen je prijedlog Ugovora o obavljanju komunalne djelatnosti odlaganja komunalnog otpada za Grad Samobor, koji su, samo za Samobor, sastavile Bandićeve stručne službe.

Tajnik Kušić upozorio je na velik teret koji na sebe preuzima Grad prihvaćanjem članka 3. stavak dva istog ugovora, koji obavezuje Grad Samobor da nakon zatvaranja Jakuševačkog odlagališta, 31. prosinca 2007. godine, mora samostalno osigurati obavljanje djelatnosti skupljanja smeća i to na način da ne ugrožava crpilište pitke vode Strmec.

Svi prisutni članovi Poglavarstva složili su se da, nažalost, nisu bili u stanju cjenkati se sa zagrebačkom bezuvjetnom ponudom.

Potom je Poglavarstvo amenovalo isplatu 90.731 kune za podmirenje duga Građevinskom obrtu Gorički za izvođenje radova na Športskom centru Samobor, a nakon toga, i dalje u sportskom duhu, prihvatilo pokroviteljstvo 15. međunarodnog karate turnira Grand prix Croatia te za tu namjenu odobrilo kupovinu 12 vrijednih kristalnih predmeta.

Od glasanja u vezi točke 23. bio je izuzet sam gradonačelnik, jer se točka ticala njega kao građanina. Naime, odobrena je isplata 93.508,35 kuna Antunu Filipcu iz Samobora koji je podnio zahtjev za obustavu postupka ishođenja građevinske dozvole, budući nije bio u mogućnosti riješiti imovinsko-pravne poslove vezane za predmetno zemljište. Upravni odjel za prostorno uređenje ukinuo je rješenje o obračunu komunalnog doprinosa Antunu Filipcu i odredio da mu se ranije uplaćena sredstva imaju vratiti.

U nastavku je donešen Plan nabave Grada Samobora za 2006. godinu, a izabran je i najbolji ponuditelj koji će opskrbljivati Grad Samobor tonerima i ribonima za laserske i tintne pisače. To je firma Makromikro koja je s ponudom od 4.918 kuna digla ruke članova Poglavarstva u zrak. Procijenjeno je i da će za cijelu 2006. godinu za nabavu tonera za sve pisače i fax uređaje biti potrošeno cca 50.000 kuna.

Manje je zato sreće bilo s olovkama. Naime, od tri ponuditelja koji su željeli Grad Samobor opskrbljivati uredskom opremom i priborom niti jedan nije, kaže se u materijalima, dostavio sve tražene dokaze o sposobnosti pa će se natječaj ponoviti.

Pod točkom 14. imenovana je i Komisija za konačni obračun i primopredaju radova na osnovi sklopljenih ugovora Grada Samobora kao investitora. Komisiju za konačni obračun čine Tomislav Masten kao predsjednik i Željko Kovačić kao član. Treći član Komisije je promjenjiv, odnosno to je uvijek nadzorni inženjer ili koordinator investicije projekta o kojem se odlučuje.

Nenad Kobasić

 
17.01.2006.

U Vrbovcu održana tradicionalna manifestacija "Dani s Jožom"

Nema više trgovine!

U Vrbovcu održana tradicionalna manifestacija

Tradicionalna manifestacija "Dani s Jožom" 14. siječnja održana je u Vrbovcu u povodu obilježavanja osme godišnjice smrti tog velikana novije hrvatske političke scene i, posebice, HSS-a. Prigoda je to bila da se okupe novoizabrani stranački čelnici i da se održi konstituirajuća sjednica predsjedništva HSS-a.

Čelnici i obitelj Jože Pankretića položili su vijence na njegovom grobu na mjesnom groblju Dijaneš, nakon čega je služena sveta misa u župnoj crkvi sv. Vida u Vrbovcu. Sama svečanost protekla je uz nastupe tamburaša i folklornih skupina Zagrebačke županije, vrbovečkih mažoretkinja, vrbovečke limene glazbe, prigodne govore te nezaobilazni grah s kobasicom.

Prije samog početka novi predsjednik HSS-a, Josip Friščić, uručio je tradicionalna priznanja Županijske ogranizacije, a zlatnu značku s likom Jože Pankretića primio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Josip Friščić se u pozdravnom govoru osvrnuo i na aktualne političke probleme u Hrvatskoj, naglasivši da "novi" HSS najoštrije osuđuje stranačke trgovine vijećničkim mjestima, zbog kojih je u nedavnoj prošlosti upravo ta stranka došla na zao glas kao "trgovačka".

- Pred nama je godina koju će HSS-ovi čelnici provesti po Hrvatskoj, po našim selima - rekao je Friščić, dodajući kako je vrijeme da se HSS okrene malom čovjeku, i pokaže da su nauka i put koji je zacrtao Stjepan Radić danas, u 21. stoljeću, potrebniji nego ikad prije.

Nikolina Herceg

Na nogometnom turniru nastupila i ekipa samoborskog HSS-a

Nogometom do nove organizacije!

Uz ovu manifestaciju, tradicionalno se održava i malonogometni turnir HSS-a Zagrebačke županije, pobjednici kojega su ove godine nogometaši GO HSS-a Velike Gorice. Oni su u finalu savladali GO HSS-a Vrbovec rezultatom 1:0. Na turniru je sudjelovalo 16 momčadi gradskih i općinskih organizacija HSS-a, a za mnoge prisutne iznenađenje je bilo vidjeti da je ekipu imao i samoborski HSS. Za naše HSS-ovce igrali su mladi članovi stranke (za bod im je pobjeglo polufinale), a možda je to znak kako će se Friščićeva teorija o potrebi uključivanja mladih među prvima provesti u praksu baš u Samoboru.

Nakon ostavke prvog i nakon "razrješavanja dužnosti" drugog, samoborski HSS od jeseni ima i trećeg povjerenika - Romana Rodića, tajnika ŽO HSS-a Zagrebačke županije, na kojem je da napokon, nakon godinu dana rasula i kaosa, postavi stvari na svoje mjesto. Ako to ni njemu ne pođe za rukom, narednih godina će se turniri u Vrbovcu vjerojatno održavati bez Samoboraca.

N.H.

 
17.01.2006.

Susret čelnika Zagrebačke županije s urednicima i novinarima lokalnih medija

Zaposliti novinara!

Susret čelnika Zagrebačke županije s urednicima i novinarima lokalnih medija

U prostorijama Gospodarskog kluba, u restoranu Žufika u Zagrebu, održani su 11. siječnja već tradicionalni susreti novinara i urednika koji prate rad Zagrebačke županije sa županijskim čelnicima.

Ovoga puta novinare su primili, ugostili i sa par riječi im se obratili zagrebački župan Stjepan Kožić i predsjednica županijske Skupštine Palma Klun Posavec. Ona se okupljenim novinarima zahvalila na suradnji u protekloj godini te izrazila nadu da će se ubuduće malo više pažnje posvećivati temama i vijestima koje nisu tog trena u medijskoj i uredničkoj žiži, a od vitalne su važnosti za Županiju.

Ni novinari nisu ostali dužni pa je Stjepan Šagovec, direktor Radija Zeline, najavljujući pozdravno-zahvalni govor Pere Gabrića, novinara Vjesnika, predložio da Županija zaposli jednog profesionalnog novinara koji bi kvalitetno informirao lokalna glasila o aktualnim događanjima.

- Ne bismo voljeli da nam se događa da znamo gdje i kada Bandić ide na WC dok je u Zagrebu, ali kad dođe u Zelinu, ja o tome pojma nemam.

Stjepan Kožić odgovorio je da oko toga upravo ozbiljno promišljaju, nakon čega se krenulo na druženje s nizom specijaliteta Zagrebačke županije.

Nenad Kobasić

 
17.01.2006.

Samoborski "duboki brus" na starim putovima slave?!

Automati van, brusači na čekanju!

Samoborski

Kao što je svima dobro poznato, samoborski je Kristal 2000. godine kupila slovenska firma Rogaška Crystal. Nabujali optimizam, potaknut velikim ulaganjima i novootvorenim radnim mjestima, nakon nekoliko je godina iznenada splasnuo. Nova tehnologija automatskog puhanja stakla vremenom se pokazala neuspješnom i u Kristalu se je kao jedina preživjela tehnologija zadržala ona izvorna - ručno brušenje stakla.

U posljednje je vrijeme Samoborom kružio glas da se Kristal seli iz Rudarske drage, da se pogoni prazne i da su ugrožena radna mjesta zaposlenih pa čak i onih preostalih devet brusača.

Veća količina slovenskih šlepera, na koje je 9. siječnja počelo ukrcavanje strojeva i opreme iz bivših hala za puhanje stakla, ponukala nas je da odemo na lice mjesta.

Hoće li ovaj odvoz opreme prouzročiti i neke promjene u radu tvrtke ili utjecati na broj zaposlenih u Samoborskom kristalu pitali smo Vladu Medveda, direktora Samoborskog kristala – trgovine d.o.o.

- Naprotiv, zahvalni smo našem slovenskom vlasniku što nam je oslobodio ovaj veliki prostor koji će nam sada služiti kao skladište. Želio bih da javnost zna da naša tvrka broji ukupno 65 zaposlenih, a tu su ubrojeni i oni koji rade u brusionicama u Desiniću i Kutini. Sasvim sigurno nećemo otpuštati radnike, jer smo u fazi širenja. Mi se bavimo brušenjem i prodajom svojih, ali i rogaškinih proizvoda. Zatvorili smo sve neprofitabilne prodavaonice i pokrenuli vlastitu prodajnu mrežu na zdravim temeljima, tako da već planiramo širenje prodaje na Ameriku i Rusiju. Sada samo trebamo nekoga da nas dokapitalizira. Vidjet ćemo hoće li to biti Rogaška ili će oni odrediti nekog drugog. Uglavnom, kako sada stvari stoje, mi u roku od dvije godine planiramo udvostručiti broj zaposlenih. Istaknuo bih da je svaki proizvod koji izađe od naših brusača unikatno umjetničko djelo – rekao nam je direktor Vlado Medved.

Sve je to lijepo i vjerujemo da svi Samoborci drže fige da Kristal opet stane na svoje noge, ali kad smo pokušali doći do nekog od brusača, saznali smo da su svi brusači, po nalogu uprave, kod svojih kuća još od listopada, s jednim kratkim dvodnevnim brušenjem u prosincu. Sada rade samo komercijalne i upravne službe i prodaja. Unatoč tome svi radnici, kako je i rekao direktor Medved, dobivaju redovito svoje plaće, s time da čekaju još neisplaćene plaće za siječanj i veljaču 2005. godine. Kako takvi predmeti za dvije godine idu u zastaru, radnici su opravdano zabrinuti za svoj novac.

No, to nije sve. U posljednje vrijeme Kristalom kruži i već spomenuti bauk otkaza, jer su ljudi čuli o otkazima u Rogaškoj, a usmena predaja bilježi i zahtjeve da se voditelji pogona u Samoboru, Desiniću i Kutini izjasne o pet ljudi koje bi predložili za otkaz. No, kako vidimo, direktor Vlado Medved sve je takve glasine demantirao.

I, da zaključimo, svjetski poznati samoborski kristalni "duboki brus" na svoje stare putove slave krenut će ozbiljno tek kad prostranim praznim halama bivšeg staklarskog giganta ne bude prštao strah od otkaza već staklena prašina brušenja.

Po svemu sudeći, mašine za automatsko puhanje stakla stvorile su samo ogromne gubitke, a brusači će biti ti koji će Samoborski kristal d.o.o. nekako uspjeti "izbrusiti" u sigurnu firmu i sačuvati je na kupu - i Samoboru.

Nenad Kobasić

 

Novinarima je uz debele krafne pročitan Tajni akcijski plan za uspostavu Slobodne Fašničke Republike

Na 26. sjednici Gradskog poglavarstva bilo je riječi o zbrinjavanju otpada nakon zatvaranja Jakuševca

U Vrbovcu održana tradicionalna manifestacija "Dani s Jožom"

Susret čelnika Zagrebačke županije s urednicima i novinarima lokalnih medija

Samoborski "duboki brus" na starim putovima slave?!

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002