02.03.2006.

Spaljivanjem Princa Fašnika u obličju Carle del Ponte i velikim vatrometom završena dvotjedna strahovlada smijeha i iskrenosti – od srijede su rampe na pravu stranu okrenute!

Zgorel je ko baba!

Spaljivanjem Princa Fašnika u obličju Carle del Ponte i velikim vatrometom završena dvotjedna strahovlada smijeha i iskrenosti – od srijede su rampe na pravu stranu okrenute!

Spaljivanjem Princa Fašnika u obličju Carle del Ponte i velikim vatrometom završen je jubilarni 180. Samoborski fašnik, a počela je duga noć fašničkog lumpanja. Naime, mnoštvo razdraganih ljudi, nakon što im je došlo do svijesti da Princa više nema, da bumo ipak u EU, a ne u FU, i da budu rampe od sutra na pravu stranu okrenute, razmililo se po samoborskim kafićima i birtijama u potrazi za zabavom i zaboravom.

Ovaj, 180. po redu, Fašnik privukao je na glavni gradski trg veliko mnoštvo ljudi svih uzrasta željnih fašničkog sirovog humora. Počelo je s fašničkom povorkom koja je prodefilirala od Gradskih vrata do Trga gdje je bila pozornica na kojoj je svatko mogao pokazati što zna i što misli pod maskom. Na bini su se tako izredale pojedinačne i grupne maske, a potom su i tri najbolje povorke izvele svoje programe. Ove godine Pavučnjak je odnio prestižnu nagradu najboljeg mjesnog odbora u povorci, prerušivši se – u stare Hrvate. Drugi su bili Arapi iz Ruda sa šeikom Ahmuti Štenglom, njegovim haremom i zanosnim plesačicama. Treća, ali po mnogima i najbolja, bila je povorka MO Celine koja je izvela program pod nazivom Zaruke i oduševila okupljene maškare. Za sljedeću godinu najavili su i svadbu.

Za najbolju masku ovogodišnjeg Fašnika proglašen je Zlatni konjanik koji je dojahao na binu i dobio od predstavnice Mercatora nagradu od 10.000 kuna.

Za najbolju pojedinačnu masku proglašeni su Jurek i Kata koji "nečeju v Evropu", ali su zato dobili 7 polupansiona za 2 osobe na Hvaru, drugo mjesto i 7 punih pansiona za 2 osobe osvojio je Samoborec, a treći je bio diktator i vizionar Videl Kasno s pratnjom koji su dobili 3 dana Venecije za 2 osobe.

Od 4. do 14. mjesta nagrade su podijeljene ovako: Fašnička barka (Mercator - 3.500 kuna), Gobec (Schiedel - dimnjak), Limenko (30 kvadrata kupaonskih pločica), Crno-bijeli svijet (DM – 2.000 kn), Škare Ožbolt (vikend za 2 osobe u Dubrovniku), Ciganka (Chromos paket), Kandidat za EU (Dona paket), Jurek i Katica (kristalna zdjela i Mercator - 200 kn), Zlatni Vitez (Učilište Algebra i Pizze Still - 200 kn), Samoborec (Chromos paket i Mercator - 200 kn) i Arapi (Dona paket i 200 kn - Mercator).

U grupnoj konkurenciji bilo je tijesno. Pobijedilo je Labuđe jezero i dobilo 4 semestra u Školi stranih jezika Algebra. Orijentalke su osvojile 2 puta po 30 kvadrata kupaonskih pločica, a broncu je i Mercatorovih 3.000 kuna odnijela maskirana grupa Euro-ćušpajz. SOS za seljake dobio je poklon-bon Chromosa i Mercatorovih 500 kuna, Labuđe jezero dobilo je i 1.000 kuna od firme IgoMat, a DM se isprsio sa 400 kuna ne bi li razveselio maskiranu grupu Jamaica koja je, kako i pristoji poklonicima kanabisa, dobila i Donin poklon paket sokova. Isti paket i pizze za 200 kuna od Pizze Still dobile su i Sponzoruše.

I dok su Sponzoruše i sponzori likovali, vatrogasci su pjenom hladili ostatke dvotjednog vladara Samobora, kako bi svi bili sto posto sigurni da neće uskrsnuti prije početka sljedećeg, 181. Samoborskog fašnika. Do tada uživajte u životu ili, što bi rekao maskirani fašnički par Crno-bijeli svijet: Ljudi, ovo je naš krik – ujedinite se, ali ne samo za Fašnik.

Nenad Kobasić

 
02.03.2006.

Ovogodišnji Svetonedeljski fašnik završio je proglašenjem najboljih i tradicionalnom veselicom

Dilerica najbolja, Drek jama druga

Ovogodišnji Svetonedeljski fašnik završio je proglašenjem najboljih i tradicionalnom veselicom

Nakon što su u jutarnjim satima njihova djeca probila led, i odrasli Svetonedeljčani, uključujući i načelnicu Općine, navukli su maske. Ni kišica ni hladnoća nisu spriječili brojne žitelje Svete Nedelje da dođu na glavni trg i nasmiju se fašničkim štosevima koji su mi, priznajem, bili bolji od onih u Večernjoj školi Željka Pervana. I tu su se, kao i kod juniora, izmjenjivale plesne točke i nastupi pet mjesnih odbora koji su se za ovu priliku prerušili u nekoga drugoga ne bi li nasmijali sumještane i dobili uz obavezni pljesak i pokoju novčanu nagradicu.

Bilo je tu Egipćana, kauboja, Indijanaca, pijanaca, dilerica i ostalih čudnih fašničkih ptica. Takva jedna ptica sa zlatnim kljunom dijelila je besplatni grah u šatoru-menzi, a u drvenoj baraci moglo se, također besplatno, srknuti kuhanog vina.

Za to vrijeme na pozornici su, uz mjesne odbore Brezja, Strmca, Bestovja, Jagnjić Dola i Rakitja, publiku pod kišobranima zabavljali Halubajski zvončari iz Viškova, plesni studio Ballance, Svetonedeljske mažoretkinje i Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja. Nakon pozdrava samoborskih fašničkih likova, počeo je ples pod maskama s izborom najbolje maske iz publike.

Večernji dio započeo je koncertom Željka Krušlina Kruške i grupom Latino, stalnom svetonedeljskom fašničkom atrakcijom. Latino i društvo samo su nakratko odložili instrumente i zatvorili usta radi proglašenja najbolje pojedinačne maske Fašnika, najboljih iz kolone mjesnih odbora, kao i najuspješnijih i najsmješnijih nastupa mjesnih odbora na pozornici.

Za najbolju pojedinačnu masku izabrana je Dilerica koja je kući odnijela digitalni fotoaparat Sony, a poredak i nagrade od drugog do devetog mjesta su sljedeći: Drek jama (Mini Disc Walkman Sony), Moja čuča nema gripu (Discman Sony), Gusar (fotoaparat Canon - Techno Max), Havajke (polugodišnja članarina za teretanu + aerobic i 1 manikura, 1 depilacija i 1 masaža - Fitness centar Four D), Časna sestra (igranje paintballa za 6 osoba u Paintball centru Xtreme iz Jagnjić Dola), Kravlje ludilo (poklon bon u vrijednosti 4 pizze – Pizzeria La Romantica u Hoto centru), Europska zvijezda (poklon bon u vrijednosti 4 pizze – Pizzeria La Romantica u Hoto centru), Vruče čuče – (poklon bon Biciklističkog centra "Ksyrium" iz Svete Nedelje - set guma za mountain bike).

Najboljim mjesnim odborom u koloni ocijenjen je onaj iz Jagnjić Dola, ali su i preostala četiri nagrađena s po 1.000 kuna, dok je za najbolji nastup na sceni nagrađen kaubojski nastup MO Bestovje, čime su osvojili 2.500 kuna. Drugim su proglašeni vicmeaheri Brezja i Jagnjić Dola te je svakom u džep tutnuto po 2.000 kuna, treći su bili maškarati Strmca i odnijeli 1.000 kuna, koliko su utržili i članovi maskirane družine iz Rakitja.

Potom su Latino i ekipa opet uhvatili instrumente, a odnekud se stvorio i vatromet. Sumnja se na TZ Svete Nedelje i Općinsko poglavarstvo.

N.K.

 
02.03.2006.

Ni kišovito subotnje jutro nije omelo tradicionalni svetonedeljski Dječji fašnik

Svi sretni i zadovoljni!

Ni kišovito subotnje jutro nije omelo tradicionalni svetonedeljski Dječji fašnik

Da se i oni znaju maskirati, dokazali su mališani Svete Nedelje na već tradicionalnom Svetonedeljskom fašniku koji se održao na Trgu Ante Starčevića u subotnje kišno jutro, 25. veljače. Natjecale su se maskirane grupe dječjeg vrtića Slavuj i maskirane grupe OŠ Sveta Nedelja, a štimungu su pridonijeli nastupi Svetonedeljskih mažoretkinja, Plesnog studija Ballance i dječjih zborova Strmečki mališani, Samoborček i Prva ljubav. Specijalni gosti bili su popularni mladi pjevač Dino i njegova sestra Lorena Jelusić. Priredbu je vodio Kristijan Ugrina – Kiki, koji je i pročitao rezultate u kojima nije bilo gubitnika. Prenosimo ih i mi.

U konkurenciji Dječjeg vrtića Slavuj sudjelovalo je 7 maskiranih grupa. Prvo mjesto osvojili su Madagaskar i Vjeverice i dobili za nagradu dvije penjalice za vrtić od Albravarije I.G. iz Rakitja i poklon paket Konzuma. Drugo mjesto osvojile su Bubamare, Svemirci i Zvjezdice, a nagrađeni su digitalnim fotoaparatom koji im je poklonio Obrt Vrančić te poklon paketom Konzuma. Treće mjesto osvojili su Dinosauri i Meksikanci, kojima je Sony centar poklonio Sony CD i radio kazetofon, a trgovina Ksilda poklon paket. Četvrto mjesto zauzeli su Pauci i dobili na poklon paket Offertissime i poklon paket trgovine Ksilda.

U konkurenciji Osnovne škola Sveta Nedelja sudjelovalo je 9 grupa. Prvo mjesto zauzele su grupe Vlak u snijegu 1.a i Mali kinezi 1.b te osvojili jednodnevni izlet u organizaciji TZO Sveta Nedelja. Drugo mjesto pripalo je Genijalcima 5.a i grupi Uzmi ili ostavi 5.e, koji su također dobili izlet TZO Sveta Nedelja. Treće mjesto pripalo je Raspjevanim ribičima 2. razreda Područne škole Kerestinec i Kaubojima 2.b matične škole. I oni će na izlet. Četvrto mjesto osvojila je grupa Cvrčak i mravi 5.c, a dobili su poklon paket Offertissime, kao i petoplasirani Motori 5.f i Pod istim krovom 6.e.

Organizatori i pokrovitelji svetonedeljskog Dječjeg fašnika bili su Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja i Općinsko poglavarstvo.

N.K.

 

Spaljivanjem Princa Fašnika u obličju Carle del Ponte i velikim vatrometom završena dvotjedna strahovlada smijeha i iskrenosti – od srijede su rampe na pravu stranu okrenute!

Ovogodišnji Svetonedeljski fašnik završio je proglašenjem najboljih i tradicionalnom veselicom

Ni kišovito subotnje jutro nije omelo tradicionalni svetonedeljski Dječji fašnik

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002