02.03.2006.

Spaljivanjem Princa Fašnika u obličju Carle del Ponte i velikim vatrometom završena dvotjedna strahovlada smijeha i iskrenosti – od srijede su rampe na pravu stranu okrenute!

Zgorel je ko baba!

Spaljivanjem Princa Fašnika u obličju Carle del Ponte i velikim vatrometom završena dvotjedna strahovlada smijeha i iskrenosti – od srijede su rampe na pravu stranu okrenute!

Spaljivanjem Princa Fašnika u obličju Carle del Ponte i velikim vatrometom završen je jubilarni 180. Samoborski fašnik, a počela je duga noć fašničkog lumpanja. Naime, mnoštvo razdraganih ljudi, nakon što im je došlo do svijesti da Princa više nema, da bumo ipak u EU, a ne u FU, i da budu rampe od sutra na pravu stranu okrenute, razmililo se po samoborskim kafićima i birtijama u potrazi za zabavom i zaboravom.

Ovaj, 180. po redu, Fašnik privukao je na glavni gradski trg veliko mnoštvo ljudi svih uzrasta željnih fašničkog sirovog humora. Počelo je s fašničkom povorkom koja je prodefilirala od Gradskih vrata do Trga gdje je bila pozornica na kojoj je svatko mogao pokazati što zna i što misli pod maskom. Na bini su se tako izredale pojedinačne i grupne maske, a potom su i tri najbolje povorke izvele svoje programe. Ove godine Pavučnjak je odnio prestižnu nagradu najboljeg mjesnog odbora u povorci, prerušivši se – u stare Hrvate. Drugi su bili Arapi iz Ruda sa šeikom Ahmuti Štenglom, njegovim haremom i zanosnim plesačicama. Treća, ali po mnogima i najbolja, bila je povorka MO Celine koja je izvela program pod nazivom Zaruke i oduševila okupljene maškare. Za sljedeću godinu najavili su i svadbu.

Za najbolju masku ovogodišnjeg Fašnika proglašen je Zlatni konjanik koji je dojahao na binu i dobio od predstavnice Mercatora nagradu od 10.000 kuna.

Za najbolju pojedinačnu masku proglašeni su Jurek i Kata koji "nečeju v Evropu", ali su zato dobili 7 polupansiona za 2 osobe na Hvaru, drugo mjesto i 7 punih pansiona za 2 osobe osvojio je Samoborec, a treći je bio diktator i vizionar Videl Kasno s pratnjom koji su dobili 3 dana Venecije za 2 osobe.

Od 4. do 14. mjesta nagrade su podijeljene ovako: Fašnička barka (Mercator - 3.500 kuna), Gobec (Schiedel - dimnjak), Limenko (30 kvadrata kupaonskih pločica), Crno-bijeli svijet (DM – 2.000 kn), Škare Ožbolt (vikend za 2 osobe u Dubrovniku), Ciganka (Chromos paket), Kandidat za EU (Dona paket), Jurek i Katica (kristalna zdjela i Mercator - 200 kn), Zlatni Vitez (Učilište Algebra i Pizze Still - 200 kn), Samoborec (Chromos paket i Mercator - 200 kn) i Arapi (Dona paket i 200 kn - Mercator).

U grupnoj konkurenciji bilo je tijesno. Pobijedilo je Labuđe jezero i dobilo 4 semestra u Školi stranih jezika Algebra. Orijentalke su osvojile 2 puta po 30 kvadrata kupaonskih pločica, a broncu je i Mercatorovih 3.000 kuna odnijela maskirana grupa Euro-ćušpajz. SOS za seljake dobio je poklon-bon Chromosa i Mercatorovih 500 kuna, Labuđe jezero dobilo je i 1.000 kuna od firme IgoMat, a DM se isprsio sa 400 kuna ne bi li razveselio maskiranu grupu Jamaica koja je, kako i pristoji poklonicima kanabisa, dobila i Donin poklon paket sokova. Isti paket i pizze za 200 kuna od Pizze Still dobile su i Sponzoruše.

I dok su Sponzoruše i sponzori likovali, vatrogasci su pjenom hladili ostatke dvotjednog vladara Samobora, kako bi svi bili sto posto sigurni da neće uskrsnuti prije početka sljedećeg, 181. Samoborskog fašnika. Do tada uživajte u životu ili, što bi rekao maskirani fašnički par Crno-bijeli svijet: Ljudi, ovo je naš krik – ujedinite se, ali ne samo za Fašnik.

Nenad Kobasić

 
02.03.2006.

Ovogodišnji Svetonedeljski fašnik završio je proglašenjem najboljih i tradicionalnom veselicom

Dilerica najbolja, Drek jama druga

Ovogodišnji Svetonedeljski fašnik završio je proglašenjem najboljih i tradicionalnom veselicom

Nakon što su u jutarnjim satima njihova djeca probila led, i odrasli Svetonedeljčani, uključujući i načelnicu Općine, navukli su maske. Ni kišica ni hladnoća nisu spriječili brojne žitelje Svete Nedelje da dođu na glavni trg i nasmiju se fašničkim štosevima koji su mi, priznajem, bili bolji od onih u Večernjoj školi Željka Pervana. I tu su se, kao i kod juniora, izmjenjivale plesne točke i nastupi pet mjesnih odbora koji su se za ovu priliku prerušili u nekoga drugoga ne bi li nasmijali sumještane i dobili uz obavezni pljesak i pokoju novčanu nagradicu.

Bilo je tu Egipćana, kauboja, Indijanaca, pijanaca, dilerica i ostalih čudnih fašničkih ptica. Takva jedna ptica sa zlatnim kljunom dijelila je besplatni grah u šatoru-menzi, a u drvenoj baraci moglo se, također besplatno, srknuti kuhanog vina.

Za to vrijeme na pozornici su, uz mjesne odbore Brezja, Strmca, Bestovja, Jagnjić Dola i Rakitja, publiku pod kišobranima zabavljali Halubajski zvončari iz Viškova, plesni studio Ballance, Svetonedeljske mažoretkinje i Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja. Nakon pozdrava samoborskih fašničkih likova, počeo je ples pod maskama s izborom najbolje maske iz publike.

Večernji dio započeo je koncertom Željka Krušlina Kruške i grupom Latino, stalnom svetonedeljskom fašničkom atrakcijom. Latino i društvo samo su nakratko odložili instrumente i zatvorili usta radi proglašenja najbolje pojedinačne maske Fašnika, najboljih iz kolone mjesnih odbora, kao i najuspješnijih i najsmješnijih nastupa mjesnih odbora na pozornici.

Za najbolju pojedinačnu masku izabrana je Dilerica koja je kući odnijela digitalni fotoaparat Sony, a poredak i nagrade od drugog do devetog mjesta su sljedeći: Drek jama (Mini Disc Walkman Sony), Moja čuča nema gripu (Discman Sony), Gusar (fotoaparat Canon - Techno Max), Havajke (polugodišnja članarina za teretanu + aerobic i 1 manikura, 1 depilacija i 1 masaža - Fitness centar Four D), Časna sestra (igranje paintballa za 6 osoba u Paintball centru Xtreme iz Jagnjić Dola), Kravlje ludilo (poklon bon u vrijednosti 4 pizze – Pizzeria La Romantica u Hoto centru), Europska zvijezda (poklon bon u vrijednosti 4 pizze – Pizzeria La Romantica u Hoto centru), Vruče čuče – (poklon bon Biciklističkog centra "Ksyrium" iz Svete Nedelje - set guma za mountain bike).

Najboljim mjesnim odborom u koloni ocijenjen je onaj iz Jagnjić Dola, ali su i preostala četiri nagrađena s po 1.000 kuna, dok je za najbolji nastup na sceni nagrađen kaubojski nastup MO Bestovje, čime su osvojili 2.500 kuna. Drugim su proglašeni vicmeaheri Brezja i Jagnjić Dola te je svakom u džep tutnuto po 2.000 kuna, treći su bili maškarati Strmca i odnijeli 1.000 kuna, koliko su utržili i članovi maskirane družine iz Rakitja.

Potom su Latino i ekipa opet uhvatili instrumente, a odnekud se stvorio i vatromet. Sumnja se na TZ Svete Nedelje i Općinsko poglavarstvo.

N.K.

 
02.03.2006.

Ni kišovito subotnje jutro nije omelo tradicionalni svetonedeljski Dječji fašnik

Svi sretni i zadovoljni!

Ni kišovito subotnje jutro nije omelo tradicionalni svetonedeljski Dječji fašnik

Da se i oni znaju maskirati, dokazali su mališani Svete Nedelje na već tradicionalnom Svetonedeljskom fašniku koji se održao na Trgu Ante Starčevića u subotnje kišno jutro, 25. veljače. Natjecale su se maskirane grupe dječjeg vrtića Slavuj i maskirane grupe OŠ Sveta Nedelja, a štimungu su pridonijeli nastupi Svetonedeljskih mažoretkinja, Plesnog studija Ballance i dječjih zborova Strmečki mališani, Samoborček i Prva ljubav. Specijalni gosti bili su popularni mladi pjevač Dino i njegova sestra Lorena Jelusić. Priredbu je vodio Kristijan Ugrina – Kiki, koji je i pročitao rezultate u kojima nije bilo gubitnika. Prenosimo ih i mi.

U konkurenciji Dječjeg vrtića Slavuj sudjelovalo je 7 maskiranih grupa. Prvo mjesto osvojili su Madagaskar i Vjeverice i dobili za nagradu dvije penjalice za vrtić od Albravarije I.G. iz Rakitja i poklon paket Konzuma. Drugo mjesto osvojile su Bubamare, Svemirci i Zvjezdice, a nagrađeni su digitalnim fotoaparatom koji im je poklonio Obrt Vrančić te poklon paketom Konzuma. Treće mjesto osvojili su Dinosauri i Meksikanci, kojima je Sony centar poklonio Sony CD i radio kazetofon, a trgovina Ksilda poklon paket. Četvrto mjesto zauzeli su Pauci i dobili na poklon paket Offertissime i poklon paket trgovine Ksilda.

U konkurenciji Osnovne škola Sveta Nedelja sudjelovalo je 9 grupa. Prvo mjesto zauzele su grupe Vlak u snijegu 1.a i Mali kinezi 1.b te osvojili jednodnevni izlet u organizaciji TZO Sveta Nedelja. Drugo mjesto pripalo je Genijalcima 5.a i grupi Uzmi ili ostavi 5.e, koji su također dobili izlet TZO Sveta Nedelja. Treće mjesto pripalo je Raspjevanim ribičima 2. razreda Područne škole Kerestinec i Kaubojima 2.b matične škole. I oni će na izlet. Četvrto mjesto osvojila je grupa Cvrčak i mravi 5.c, a dobili su poklon paket Offertissime, kao i petoplasirani Motori 5.f i Pod istim krovom 6.e.

Organizatori i pokrovitelji svetonedeljskog Dječjeg fašnika bili su Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja i Općinsko poglavarstvo.

N.K.

 

Spaljivanjem Princa Fašnika u obličju Carle del Ponte i velikim vatrometom završena dvotjedna strahovlada smijeha i iskrenosti – od srijede su rampe na pravu stranu okrenute!

Ovogodišnji Svetonedeljski fašnik završio je proglašenjem najboljih i tradicionalnom veselicom

Ni kišovito subotnje jutro nije omelo tradicionalni svetonedeljski Dječji fašnik

Arhiva 2006

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002