18.08.2006.

Osnovana nova podružnica HNS - a

I Čačić će skoro u Klinča sela

Osnovana nova podružnica HNS - a

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, Zagrebačke županije, osnovala je svoju podružnicu u Klinča selu. Osnivačka sjednica održana je 16. srpnja u Društvenom domu. Za predsjednika je izabran Mirko Jemić, dosadašnji povjerenik, koji je u kraćem obraćanju istakao važnost osnivanja stranke u tome djelu županije. - Jedna od većih općina u županiji, sada je dobila stranku, koja će znati braniti interese stanovnika te općine. - naglasio je Jemić.

Iako službeno odsutan, članove je telefonski pozdravio i Josip Jambrač, predsjednik Županijske organizacije HNS-a i zamjenik župana, a od prisutnih gostiju prvi je skup pozdravio Mladen Guliš, predsjednik podružnice Samobor. On je posebno spomenuo pripreme za predstojeće parlamentarne izbore i općinu Klinča selo kao jedno od mjesta koje će u okviru obilaska terena obići i Radimir Čačić, HNS-ov kandidat za premijera.

U vrlo nadahnutom govoru, predsjednica mladih i tajnica podružnice Sveta Nedelja, Sandra Starjački, istaknula je sve veću zastupljenost mladih u radu podružnice Sveta Nedelja što je ocjenjeno kao primjer i za ostale podružnice.

Tajnik Županijske organizacije Danijel Kalaica izrazio je spremnost stranke da na svaki način pomogne podružnici Klinča selo kao što to čini i prema svim drugim podružnicama u županiji.

U domjenku koji je usljedio, a za organizaciju kojeg se pobrinulo osoblje restorana „ Lovac „ iz Rakovog potoka, bilo je prilike da se ljudi bolje upoznaju, što je odmah rezultiralo pristupom nekolicine novih članova u HNS.

E.K.

 
18.08.2006.

Obljetnica Osnivačkog kongresa Komunističke partije Hrvatske

SRP – om protiv krupnog kapitala

Obljetnica Osnivačkog kongresa Komunističke partije Hrvatske

U organizaciji Socijalističke radničke partije Hrvatske ( SRP) i članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora, u Samoboru je 31.srpnja obilježena 69. obljetnica Osnivačkog kongresa Komunističke partije Hrvatske (KPH).

Tajnik SRP-a, Azur Seidić, podsjetio je da je osnivanje nacionalne, Komunističke partije Hrvatske 1937. godine, značilo rješavanje kako nacionalnog, tako i socijalnog pitanja radnika u to vrijeme.

Seidić je to potkrijepio citatom iz proglasa Osnivačkog kongresa KPH, koji je tada u Samoboru pročitao predsjednik, Josip Broz Tito: „Između radničkih interesa i stvarnih interesa hrvatskog naroda nema i ne može biti nesuglasica, jer su radnici, kao dio svog naroda, krvno zainteresirani da narod bude slobodan, da mu bude osiguran razvitak, te da se poštuje sve što je lijepo i napredno u njegovim tradicijama i kulturi. Boreći se za te ideale, mi se borimo protiv nacionalne zagriženosti t.j. šovinizma...“

Predsjednik SRP-a, Franjo Golenko, tom je prigodom naglasio da socijalisti i sada vode borbu sa krupnim kapitalom, u koju je nužno uključiti mladež: „Mladi moraju biti upoznati sa svim nasljeđima naše svijetle prošlosti, revolucionarne svijetle prošlosti i da je jedan od osnovnih zadataka u našoj promociji i borbi za ideale socijalizma i stvaranje novog, socijalističkog društva što se neminovno mora prenijeti na mladu generaciju koja treba da bude osnova i oslonac te borbe.“

Osim što su položili cvijeće uz spomen - stećak na mjestu osnivanja KPH u Anin - dolu, sudionici su položili i vijenac na kuću Janka Mišića u Samoboru. Tamo su 27. srpnja 1929. godine, u borbi sa žandarima, poginuli sekretari SKOJ - a, Janko Mišić i braća Mijo i Slavko Oreški.

Na obilježavanju Osnivačkog kongresa KPH niti ove godine nije bilo predstavnika Socijal - demokratske partije Hrvatske, inače pravnog slijednika Komunističke Partije Hrvatske i njegove imovine.

Diana Koller Lapaine

Foto:

Članovi SRP - a i Udruge antifašističih boraca i antifašista pred stećkom koji obilježava mjesto osnivanja komunističke partije Hrvatske u šumi podno kapele sv. Ane u Samoboru

 

Osnovana nova podružnica HNS - a

Obljetnica Osnivačkog kongresa Komunističke partije Hrvatske

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002