29.11.2006.

Uređenje parkirališta uz samoborski Dom zdravlja

342.000 kuna za parking

Uređenje parkirališta uz samoborski Dom zdravlja

Grad Samobor i uprava Doma zdravlja Zagrebačke županije postigli su sporazum o sanaciji derutnog kolnika i parkirališta uz samoborski Dom zdravlja te o izgradnji dodatnog parkirališta na prilazu Hitnoj službi sa sjeverne strane objekta.

Ukupni troškovi planiranih radova iznose 342.078,24 kn prema ugovoru koji je sklopljen s tvrtkom Hvar. U ovom projektu Dom zdravlja Zagrebačke županije sudjeluje sa 150.000 kn, a Grad Samobor iz svog proračuna osigurava 192.078,24 kn.

S.S.

 
29.11.2006.

U POU Samobor organiziran okrugli stol o obrazovanju u poljoprivredi

Najveći problem - financiranje

U POU Samobor organiziran okrugli stol o obrazovanju u poljoprivredi

Djelatnici POU Samobor organizirali su 21. studenog treći po redu okrugli stol kojem je cilj bio potaći javni zagovor o obrazovanju, prije svega u poljoprivredi. Ovog je puta pitanje upućeno uzvanicima glasilo: Može li obrazovanje pomoći selu i poljoprivredi? Svi prisutni, a sudjelovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije, Grada Samobora, PSVZ Samobor, tvrtke Suban, predstavnici Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, profesori Agronomskog fakulteta, pčelari, predstavnici udruga, ravnatelji učilišta Zagrebačke županije, u živoj su se raspravi složili da je obrazovanje ključ razvoja poljoprivrede kao naše strateške grane koja nam uz turizam predstavlja potencijal za budućnost.

Zaključili su i da je financiranje poljoprivrednih obrazovnih programa velik problem. Mnogo je različitih programa obrazovanja, svijest poljoprivrednih prizvođača o potrebi za edukacijom, pak, još je nedovoljno razvijena, a državna uprava i lokalna samouprava, kao ni ostala strukovna tijela nisu suglasni u tome što poduzeti i kako sve to provesti na najkvalitetniji način. Čini se da svatko o tome ima svoje viđenje. Rezultat svega toga su visoke cijene koštanja programa koje polaznik koji se želi educirati sam plaća, premda se neprestano govori o cjeloživotnome učenju i strateškom ulaganju u ljude kao najvažnijem zadatku. Zato je vrijedno istaći inicijativu Josipa Kraljičkovića, pročelnika za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, o sazivanju svih učilišta u županiji te dogovaranju načina sufinanciranja obrazovnih programa.

Ivica Horvat

 
29.11.2006.

U Samoboru održana Županijska skupština HSS-a

Okupiti stvaralačke potencijale

U Samoboru održana Županijska skupština HSS-a

Županijska organizacija HSS-a Zagrebačke županije u nedjelju 29. listopada održala je programsku skupštinu u samoborskom Hotelu Lavica. Skupštinu, kojoj je prisustvovalo oko dvjestotinjak članova i gostiju iz cijele županije, otvorio je predsjednik samoborskog HSS-a Krešo Beljak i kao domaćin pozdravio sve prisutne.

Na skupštini je usvojena Programska deklaracija 2007., kojom su određeni ciljevi i zadaće HSS-a koji se odnose na Zagrebačku županiju. Zadaća je u HSS-u okupiti sve stvaralačke potencijale i njihove kreativne sposobnosti usmjeriti prema novoj kvaliteti razvoja. Stoga i ova Programska deklaracija u prvi plan stavlja ulogu HSS-a u kreiranju i poticanju programa gospodarskog razvoja, poduzetništva te malog i srednjeg obrtništva. Bitan naglasak je stavljen na poljoprivredu i programe ruralnog razvitka kao strateškog opredjeljenja. Važno mjesto u deklaraciji zauzima pitanje komunalne i gospodarstvene infrastrukture s prostornim planiranjem i zaštitom okoliša, kao i školstvo, zdravstvo, kultura, šport i socijalna skrb te razvitak lokalne i regionalne, a posebice mjesne samouprave.

N.H.

 
29.11.2006.

U Svetom Martinu pod Okićem ubrzano se gradi

Raste društveni dom

U Svetom Martinu pod Okićem ubrzano se gradi

Na mjestu stare, nedavno srušene, škole u Svetom Martinu pod Okićem, ubrzano se gradi zidana zgrada u kojoj će žitelji Svetog Martina imati, u godinama koje dolaze, svoj Društveni dom, mjesto gdje će se moći družiti i održavati sve svoje manje ili veće skupove, priredbe i zabave.

N.K.

 
29.11.2006.

Tečaj prve pomoći Hrvatske gorske službe spašavanja

Vrijedna znanja na Budinjaku

Tečaj prve pomoći Hrvatske gorske službe spašavanja

U Budinjaku je 18. i 19. studenoga 2006. održan tečaj prve pomoći Hrvatske gorske službe spašavanja. Tečaj je dio obaveznog školovanja koje, po jedinstvenom BLS sustavu, provodi Komisija za medicinu spašavanja HGSS.

Na ovom tečaju okupilo se ukupno 17 polaznika. Uz članove HGSS stanice Samobor, tečaj su pohađali članovi HGSS stanica Varaždin i Ogulin te nadzornici Javne ustanove Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Na tečaju su teorijski i praktično obrađivane teme prve pomoći i zbrinjavanja unesrećenih u predjelima i uvjetima u kojima djeluje gorska služba spašavanja: planine, speleološki objekti i dr.

Tečaj je održan u prostorima Eko–centra na Budinjaku. Prostor za održavanje tečaja, smještaj i prehranu sudionika zajednički su pripremili JUPP Žumberak – Samoborsko gorje i Stanica HGSS Samobor, što je nastavak dobre suradnje, prvenstveno okrenute brizi za sigurnost svih posjetitelja Samoborskog gorja i Žumberka.

Vladimir Novak

Fotografije snimili : Rino Balić i Vatroslav Jakobović

 
29.11.2006.

Samoborskom Poglavarstvu predstavljen projekt upravljanja gradskom imovinom

Svoji na svome

Samoborskom Poglavarstvu predstavljen projekt upravljanja gradskom imovinom

Na početku sjednice Gradskog poglavarstva predstavljen je novi projekt upravljanja imovinom Grada Samobora. - Ovaj projekt je jedan od najvažnijih koje će učiniti ovo Poglavarstvo, jer ovo je temelj ne samo za sadašnji već i za sav budući rad - rekla je članica Poglavarstva Renata Glojnarić prigodom njegovog predstavljanja, dodavši da će to biti ostvarenje transparentnosti u punom smislu te riječi. S njom su se složili i ostali članovi Poglavarstva, a i tajnik Drago Kušić napomenuo je kako je to pravi način da se ovlada imovinom grada. U uvodnom dijelu dogradonačelnik Tomislav Masten je rekao da se ponekad prije nije ni znalo koje su sve nekretnine u vlasništvu Grada te da se zbog toga paralelno sada briše društveno vlasništvo bivše općine i SIZ-ova, kao i nekadašnjih tvrtki kojih je Grad pravni slijednik i na čije se nekretnine upisuje. - U to ulažemo znatna sredstva, između 200.000 i 300.000 kuna. Kada te nekretnine upišemo u vlasništvo, tada dolazi do izražaja model upravljanja imovinom konzultantske kuće Libusoft Cicom, a to znači da ćemo morati oformiti ured ili referadu za upravljanje gradskom imovinom - naglasio je Masten. Dodao je da danas postoji "masa nekretnina" za koju je tržište zainteresirano, ali treba ih evidentirati kako bi se mogle iznajmljivati ili prodati, što bi bila i jedna od osnovnih zadaća novog ureda. Preduvjet za to je raščišćavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Marko Ignjatović iz tvrtke Libusoft Cicom d.o.o. istaknuo je da se model već provodi u nekoliko hrvatskih gradova, a da mu je cilj pomoć gospodarstvu te osiguranje izvora prihoda lokalnoj samoupravi. U Samoboru se projekt počeo realizirati u veljači, a do sada je održano pet radionica. Korišteni su razni izvori podataka, od gruntovnice i katastra do izravnog odlaska na teren. Prema prvim rezultatima, cjelokupna gradska imovina znatno premašuje sadašnju procjenu od oko 8 milijuna eura. Dosad je analizirano 2.185 jedinica imovine i za 412 je potvrđeno vlasništvo Grada, 407 je u postupku povrata, a za 1.366 jedinica podatak još nije dostupan. Provođenje modela predviđeno je u 11 koraka koje je Ignjatović pojasnio članovima Poglavarstva.

U nastavku 69. sjednice povela se zanimljiva rasprava o izgledu garaža u višestambenim objektima koju je poveo Stjepan Črnjak, a sve to u sklopu rasprave i dopunama zaključka o GUP-u. Naime, propis da u novim zgradama moraju biti osigurana dva parkirna mjesta po stanu investitori nastoje zaobići projektiranjem klackalica, škara, hidrauličnog lifta i sličnim napravama koje omogućuju parkiranje automobila jednog iznad drugog. Taj princip u praksi ne nudi dobro rješenje, već više služi za smanjenje parking zone oko zgrada i povećanju njihove ukupne površine, procijenili su članovi Poglavarstva pa je dodatno ugrađena odredba da u Samoboru upotreba tzv. škara nije moguća u novoizgrađenim višestambenim objektima.

Glede parkiranja još možemo reći da se na direktan upit građana definitivno odustalo od gradnje podzemne garaže ispod Parka domovinske zahvalnosti.

Mato Šipuš

 

Uređenje parkirališta uz samoborski Dom zdravlja

U POU Samobor organiziran okrugli stol o obrazovanju u poljoprivredi

U Samoboru održana Županijska skupština HSS-a

U Svetom Martinu pod Okićem ubrzano se gradi

Tečaj prve pomoći Hrvatske gorske službe spašavanja

Samoborskom Poglavarstvu predstavljen projekt upravljanja gradskom imovinom

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002